Το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή 12 Νοεμβρίου.

 

Φέτος περιλαμβάνει την προβολή 183 ταινιών μεγάλου και 60 μικρού μήκους, καθώς και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων (εκθέσεις, εικαστικές διοργανώσεις, συναυλίες κ.ά).

 

Οι προβολές της 58ης διοργάνωσης αρχίζουν κανονικά σήμερα Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στις τέσσερις αίθουσες του λιμανιού και στις αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας».

 

«Ίσως η σημερινή εποχή σε κάποιος φαίνεται σκοτεινή. Αλλά, νομοτελειακά το σκοτάδι γεννά ένα καινούργιο φως. Ο πολιτισμός είναι πάντα ένας φάρος στα σκοτάδια. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου με διεθνή εμβέλεια είναι ένας διαχρονικός φάρος στον τόπο και το χρόνο. Είναι μια γιορτή σε μια πόλη μαγική, είναι ένα βήμα προς το φως» τόνισε στον ολιγόλογο χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, εγκαινιάζοντας χθες την 58η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στη σκηνή του «Ολύμπιον».

 

Νωρίτερα η πρόεδρος και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό και Ορέστης Ανδρεαδάκης - το ιδιαίτερα «ζωντανό» ντουέτο της διοίκησης του φεστιβάλ-, μιλούσαν από τη σκηνή του «Ολύμπιον» για το φετινό «διαφορετικό» φεστιβάλ, γι' αυτό το «κάτι» που δεν φαίνεται αμέσως, αλλά διατρέχει τη λογική διοργάνωσης, καθώς και για τις λογοτεχνικές, φιλοσοφικές και εικαστικές συνομιλίες που εγκαινιάζει η φετινή κινηματογραφική διοργάνωση.

 

Η βραβευμένη με Χρυσή Άρκτο Ουγγαρέζα σκηνοθέτης Ίλντικο Ενιέντι (επίσημη προσκεκλημένη του φεστιβάλ και σκηνοθέτης της εναρκτήριας ταινίας «Η ψυχή και το σώμα» ( «On Body and Soul (2017)», θυμήθηκε την προ 17 ετών επίσκεψη της στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (στην 40η διοργάνωση), αλλά και την Ελίζ Ζαλαντό- την παραγωγό της ταινίας που παρουσίασε τότε («Σίμων ο μάγος» 1999) και ξανασυνάντησε σήμερα με την ιδιότητα της προέδρου του φεστιβάλ.

 

Την τελετή παρουσίασε στη νοηματική γλώσσα (η φωνή της ακουγόταν μαγνητοφωνημένη) η ηθοποιός Μαρία Χριστοφορίδου - η οποία υπενθύμισε την πρόσφατη (προ διμήνου) αναγνώριση από την ελληνική Βουλή της ελληνικής νοηματικής ως ισότιμης με την ελληνική γλώσσα και ως μορφή επικοινωνίας των προγλωσσικά κωφών Ελλήνων πολιτών. Παράλληλα στην οθόνη του «Ολύμπιον» παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από της καθολικά προσβάσιμες ταινίες (για τυφλούς και κωφούς θεατές) που θα προβληθούν στη διάρκεια του φεστιβάλ («Το προξενιό της Άννας» , «Πράκτωρ Θου-Βου») .

 

Ακολούθησε η προβολή της εναρκτήριας ταινίας του φεστιβάλ «Η ψυχή και το σώμα» (διάρκειας 116 λεπτών).

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr