LIVE!

Τι αλλάζει στην Αθήνα το φθινόπωρο;

Τι αλλάζει στην Αθήνα το φθινόπωρο; Facebook Twitter
Οι εργασίες στον Εθνικό Κήπο περιλαμβάνουν την ανακατασκευή όλων των διαδρόμων κίνησης των πεζών με χρήση σταθεροποιημένου χωμάτινου δαπέδου, την επισκευή του παραδοσιακού συστήματος ύδρευσης, τη συντήρηση και ανακατασκευή όλων των μεταλλικών κιγκλιδωμάτων των παρτεριών, όπως και των φυλακίων εισόδου με αλλαγή της σκεπής τους. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
0

Στρατηγικές παρεμβάσεις, αξιοποιήσεις εκτάσεων, αναπλάσεις και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τη βοήθεια ιδρυμάτων, συλλόγων και σωματείων –και όχι μόνο– είναι κάποιες από τις δράσεις που περιλαμβάνουν τα σχέδια του δήμου Αθηναίων και προβλέπεται να κυριαρχήσουν κατά την έναρξη του δεύτερου έτους της νέας δημοτικής αρχής.

Πιο κάτω παραθέτουμε όλες τις πληροφορίες για κάποιες από τις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα σε συνοικίες και γειτονιές της πόλης.

Ανάπλαση Εθνικού Κήπου

Ο Εθνικός Κήπος παραμένει ένας μοναδικός τόπος γαλήνης και μια ζωντανή κληρονομιά της μακρόχρονης αθηναϊκής ιστορίας. Σε μια έκταση που καλύπτει 154.000 τετραγωνικά μέτρα και περιέχει 7.000 δέντρα, 40.000 θάμνους και φυτά που ανήκουν σε 519 είδη και ποικιλίες, θεωρείται ανεκτίμητη πράσινη όαση στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Έτσι, το επόμενο χρονικό διάστημα –ήδη κάποιες εργασίες έχουν αρχίσει– αναμένεται να μπουν τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων για να ξεκινήσουν τα έργα και οι λειτουργικές παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην αισθητική του αναβάθμιση. Η ανάπλαση θα αφορά τη συντήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση των υποδομών του. Φυσικά, καθ' όλη τη διάρκεια των έργων θα παραμείνει ανοιχτός και προσβάσιμος για το κοινό.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του δήμου, θα δημιουργηθούν άλλα δεκαπέντε «πάρκα τσέπης», τα οποία θα κατασκευαστούν εντός των ορίων του δήμου Αθηναίων και ειδικά σε γειτονιές πυκνοκατοικημένες.


Συγκεκριμένα, οι εργασίες περιλαμβάνουν την ανακατασκευή όλων των διαδρόμων κίνησης των πεζών με χρήση σταθεροποιημένου χωμάτινου δαπέδου, την επισκευή του παραδοσιακού συστήματος ύδρευσης, τη συντήρηση και ανακατασκευή όλων των μεταλλικών κιγκλιδωμάτων των παρτεριών, όπως και των φυλακίων εισόδου με αλλαγή της σκεπής τους. Επιπρόσθετα, αναμένονται τα έργα συντήρησης και συμπλήρωσης του αστικού εξοπλισμού του Κήπου (παγκάκια, παραδοσιακές καρέκλες και κάδοι), η νέα μεταλλική περίφραξη στη ζωολογική συλλογή, νέα δάπεδα ασφαλείας στην παιδική χαρά, καθώς και καινούργιο σύστημα σήμανσης με τη χρήση πινακίδων και χαρτών, ώστε ο επισκέπτης να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή σε ποια τοποθεσία βρίσκεται.

Παράλληλα, οι νέες παρεμβάσεις θα ενισχύσουν την παρουσία του υδάτινου στοιχείου στις λίμνες, στα σιντριβάνια και στους καταρράκτες του Κήπου. Τέλος, η εγκατάσταση του φωτισμού θα είναι νέας τεχνολογίας και θα καλύπτει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.

  

Pocket Parks

Η έλλειψη ελεύθερων χώρων σε πολλές μεγαλουπόλεις, όπως η Αθήνα, έχει οδηγήσει στην άνθηση των υπαίθριων χώρων μικρής κλίμακας. Μετά την παράδοση του πρώτου «πάρκου τσέπης» (pocket park) στην περιοχή της Άνω Κυψέλης, στη συμβολή των οδών Ευδοκίας και Καρτερίας, προβλέπεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε τέτοιου είδους αστικές παρεμβάσεις. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του δήμου, θα δημιουργηθούν άλλα δεκαπέντε «πάρκα τσέπης», τα οποία θα κατασκευαστούν εντός των ορίων του δήμου Αθηναίων και ειδικά σε γειτονιές πυκνοκατοικημένες.

Συγκεκριμένα, ο δήμος Αθηναίων έχει σκοπό να εκμεταλλευτεί οικόπεδα που ανήκουν στη δικαιοδοσία του και παραμένουν εγκαταλελειμμένα και ανεκμετάλλευτα. Ακολουθώντας το νέο μοντέλο συνεργασίας με δωρητές, στόχο έχει να δημιουργήσει μικρούς τόπους αναψυχής, αποκομίζοντας οικολογικά οφέλη και αναβαθμίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο περιοχές με πυκνή δόμηση. Το παράδειγμα των «πάρκων τσέπης» κυριαρχεί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, διότι είναι ένας πρακτικός τρόπος να απελευθερωθούν δημόσιοι χώροι, να ενισχυθεί η λειτουργικότητα της πόλης και να δοθεί νέα πνοή σε πολλές συνοικίες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το επόμενο pocket park θα γίνει στην περιοχή του Παγκρατίου, σε έκταση περίπου 800 τ.μ., και θα είναι ενταγμένο, όπως και τα υπόλοιπα, στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου». Αυτό σημαίνει ότι οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν μέσω δωρεάς, άρα ο δήμος δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά.

Πλατεία Θεάτρου

Ένα από τα ιστορικότερα σημεία της πόλης θα αλλάξει όψη με την υλοποίηση ενός έργου που θα αγγίξει τα 2.500.000 ευρώ και θα αναζωογονήσει το ιστορικό κέντρο. Η πλατεία Θεάτρου είναι τοποθετημένη στον πυρήνα της πρωτεύουσας, αφού βρίσκεται πίσω από το δημαρχείο της Αθήνας. Με την επικαιροποίηση της υφιστάμενης μελέτης εντάσσεται στο ευρύτερο αναπτυξιακό πλάνο του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, τονώνοντας το αστικό περιβάλλον.

Το νέο πρόσωπο της πλατείας Ομονοίας δημιούργησε ένα ντόμινο επενδυτικών πρωτοβουλιών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή. Στη λογική αυτή, η νέα φυσιογνωμία της πλατείας Θεάτρου –το έργο δημοπρατείται μέσα στο φθινόπωρο– στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη, καθώς και στην αισθητική αναβάθμιση μιας κατεξοχήν υποβαθμισμένης περιοχής. Σε μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη ως προς τις χρήσεις γης η τοποθέτηση νέων φυτών και στοιχείων αστικού εξοπλισμού θα συνεισφέρει στην ενίσχυση της ζωής του αθηναϊκού εμπορικού τριγώνου.

Να θυμίσουμε ότι εντός του καλοκαιριού άνοιξε στην περιοχή της πλατείας το ξενοδοχείο Selina Theatrou Athens, ένα κτίριο οκτώ ορόφων και επιφάνειας 4.500 τ.μ., το οποίο διαθέτει συνολικά 100 δωμάτια. Την ίδια στιγμή, πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ανακατασκευής και λειτουργίας τους, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τι αλλάζει στην Αθήνα το φθινόπωρο; Facebook Twitter
Με πρότυπο το νέο σιντριβάνι στην Ομόνοια, θα ακολουθήσει καθαρισμός και ενίσχυση των 34 σιντριβανιών που βρίσκονται σε κάκιστη κατάσταση για πολύ καιρό. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Σιντριβάνια

Σε διαδικασία αποκατάστασης, συντήρησης και επαναλειτουργίας θα μπουν άμεσα 34 παραμελημένα σιντριβάνια. Με πρότυπο το νέο σιντριβάνι στην Ομόνοια, θα ακολουθήσει καθαρισμός και ενίσχυση των ηλεκτρομηχανολογικών και υδραυλικών στοιχείων των 34 σιντριβανιών που βρίσκονται σε κάκιστη κατάσταση για πολύ καιρό.

Ειδικότερα, θα γίνουν εργασίες επισκευής και καθαρισμού στους υδατοπίδακες, θα πραγματοποιηθεί αντικατάσταση των σωληνώσεων, επισκευή των μαρμάρινων επιφανειών και των ορατών τμημάτων των σιντριβανιών με ενιαία κλειστά συστήματα αντιβανδαλιστικού τύπου, ώστε να περιοριστούν οι βανδαλισμοί και να αυξηθεί ο χρόνος ζωής τους, ενώ, όσον αφορά τον φωτισμό, οι υπάρχοντες προβολείς θα αντικατασταθούν με νέας τεχνολογίας.

Αναλυτικά τα σημεία: Χίλτον (Βασ. Σοφίας & Βασ. Κων/νου, κέντρο). Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας 50). Βεΐκου & Δημητρακοπούλου. Πλατεία Κοραή (Πυραμίδα). Πανεπιστήμιο-1 (Πανεπιστήμιο Αθηνών, κέντρο). Υμηττού & Ευτυχίδου (Παγκράτι). Πλατεία Ναθαναήλ (Αχαρνών). Πλατεία Κοραή & Σταδίου (κέντρο). Πλατεία Συντάγματος. Πανεπιστήμιο-2 (Πανεπιστήμιο Αθηνών, κέντρο). Πλατεία Βουκουρεστίου. Πλατεία Μαβίλη. Φωκίωνος Νέγρη & Επτανήσου. Πλατεία Ρηγίλλης. Πλατεία Κοτζιά. Φωκίωνος Νέγρη & Αγ. Ζώνης. Πλατεία Μεσολογγίου - Αστυδάμαντος & Ιφικράτους (Παγκράτι). Καταρράκτες Συντάγματος. Πλατεία Κανάρη. Φωκίωνος Νέγρη & Ι. Δροσοπούλου. Πλατεία Μαδρίτης. Πλατεία Αιγύπτου. Πλατεία Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κων/νου & Ναΐάδων, Παγκράτι). Πλατεία Μεταξουργείου - Λένορμαν & Αχιλλέως. Πλατεία Τρούμαν 1 & 2. ΦΙΞ - Πατησίων - Πατησίων & Καυτατζόγλου (Κάτω Πατήσια). Πλατεία Λαυρίου - Γ' Σεπτεμβρίου & Χαλκοκονδύλη (πλατεία Ομονοίας). Πλατεία Εργάτη - Τραλλέων & Συρακουσών (Λαμπρινή). Πλατεία Πέτρουλα (Λένορμαν & Αλεξανδρείας). Πλατεία Καραϊσκάκη (κέντρο). Πλατεία Αμερικής. Πλατεία Αττικής - Λιοσίων & Αγορακρίτου. Πλατεία Κουμουνδούρου, Πειραιώς & Κριεζή. Άγιος Νικόλαος - Αχαρνών & Ζερβουδάκη (Αχαρνών).

Λόφος Λυκαβηττού

Με μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις ο δήμος Αθηναίων επιχειρεί να αλλάξει την όψη του λόφου του Λυκαβηττού. Το έργο, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, περιλαμβάνει την πιλοτική εφαρμογή καινοτόμων αντιπλημμυρικών τεχνικών, ασφαλτόστρωση με ειδικό υλικό του δρόμου 1.700 μέτρων που διατρέχει τον λόφο και αποκατάσταση της περιπατητικής διαδρομής στα υφιστάμενα μονοπάτια, συνολικού μήκους τριών χιλιομέτρων. Όσον αφορά τα μονοπάτια, προβλέπεται ότι θα συνδέουν επιμέρους σημεία του λόφου της Αθήνας, όπως το Πέτρινο Περίπτερο και την Πράσινη Τέντα, ενώ τμήματα αυτής της διαδρομής θα κατασκευαστούν από υλικό που θα συμβάλει στην αντιπλημμυρική της προστασία.

Τι αλλάζει στην Αθήνα το φθινόπωρο; Facebook Twitter
Έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα που αφορά την προστασία των αδέσποτων ζώων με ταΐστρες τοποθετημένες σε σημεία που υπέδειξαν οι δημότες που φροντίζουν καθημερινά τα αδέσποτα. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Αδέσποτα Ζώα

Στην περιοχή του Βοτανικού, στη συμβολή των οδών Αγίου Πολυκάρπου και Χαρτεργατών, δημιουργείται ένα σύγχρονο καταφύγιο ζώων που θα φιλοξενεί περίπου 70 ζώα, ενώ άμεση προτεραιότητα αποτελεί και η λειτουργία δημοτικού κτηνιατρείου. Ταυτόχρονα, έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα που αφορά την προστασία των αδέσποτων ζώων με ταΐστρες τοποθετημένες σε σημεία που υπέδειξαν οι δημότες που φροντίζουν καθημερινά τα αδέσποτα. Οι ταΐστρες για τους σκύλους έχουν αυτόματο πορτάκι, για να μην είναι εκτεθειμένη η τροφή, ενώ αυτές για τις γάτες έχουν πορτάκι που το ανοίγουν οι εθελοντές το απόγευμα και το κλείνουν το πρωί.

Τέλος, έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση μικρών σπιτιών για γάτες, που φέρουν το λογότυπο του δήμου Αθηναίων και αναγράφουν τα τηλέφωνα της Διεύθυνσης Αστικής Πανίδας. Ήδη υπάρχουν στις περιοχές του Γκύζη και των Αμπελοκήπων, ενώ θα ακολουθήσουν στο Άλσος Παγκρατίου και άλλες γειτονιές της Αθήνας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Αθήνα
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτσι θα γίνει ο νέος σταθμός μετρό «Αλεξάνδρας»

Αθήνα / Έτσι θα γίνει ο νέος σταθμός μετρό «Αλεξάνδρας»

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τις πλατείες της γραμμής 4 του μετρό και το αρχιτεκτονικό σχέδιο που επικράτησε για την ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου ήταν εκείνο του γραφείου XZA Architects, που έλαβε το πρώτο βραβείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πάρκο Ριζάρη: Όχι στη «θυσία» πρασίνου από το ΣτΕ

Ρεπορτάζ / Πάρκο Ριζάρη: Όχι στη «θυσία» πρασίνου από το ΣτΕ

Η απόφαση αναγκάζει τη διοίκηση της Ελληνικό Μετρό και το υπουργείο Περιβάλλοντος να επαναπροσδιορίσουν το ζήτημα της προστασίας του φυσικού κεφαλαίου στο Πάρκο Ριζάρη, στο οποίο θα γίνει ο νέος σταθμός μετρό. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Έτσι θα γίνει η Πλατεία Εξαρχείων μόλις ολοκληρωθούν τα έργα στο μετρό

Ελλάδα / Έτσι θα γίνει η Πλατεία Εξαρχείων μόλις ολοκληρωθούν τα έργα στο μετρό

Η LIFO παρουσιάζει όλες τις απεικονίσεις από την πρόταση του γραφείου Tense Architecture Network που επικράτησε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και δείχνουν πώς θα διαμορφωθεί στην τελική μορφή της
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο θόρυβο αντέχει η Αθήνα; - Οι επιπτώσεις στην υγεία και οι λύσεις στην μάχη με τα ντεσιμπέλ

Αθήνα / Πόσο θόρυβο αντέχει η Αθήνα; - Οι επιπτώσεις στην υγεία και οι λύσεις στη μάχη με τα ντεσιμπέλ

«Αν δεν κυκλοφορούσαν θορυβώδη δίκυκλα, αυτομάτως ο θόρυβος θα μειωνόταν κατά περίπου 50%» τονίζει μεταξύ άλλων στη LiFO ο αρχιτέκτων και σύμβουλος Ακουστικής, Θεόδωρος Τιμαγένης, αναλύοντας το περιβάλλον της Αθήνας και προτείνοντας λύσεις.
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ