ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα παιδιά της αποθήκης

Τα παιδιά της αποθήκης Facebook Twitter
ΑΞΕΝΗ ΚΥΨΕΛΗ Πόσα παιδιά μεταναστών χωράνε οι παιδικοί σταθμοί του δήμου; (Έλα μωρέ, τι ρωτάς τώρα...)
0

Αγαπητέ κύριε δήμαρχε,

Δέρω αν ο δρόμος σ'έχει φέρει προς Κυψέλη, εκεί στην οδόΛευκωσίας και Κύπρου. Η αλήθεια είναιότι ακόμη κι αν πλησίασες, πιθανόν ναάλλαξες κατεύθυνση. Η ατμόσφαιρα είναιαποπνικτική, με τα σκουπίδια πουξεχειλίζουν από τους κάδους να μετακινούνανακλαστικά το χέρι σου στη μύτη για ναδιασωθείς από τις μυρωδιές.

Εκεί, λοιπόν, είναι έναςπαιδικός σταθμός ή καλύτερα μια αποθήκηπου έχουν νοικιάσει μετανάστες για να«φιλοξενούνται» τα παιδιά τους,αν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει αυτήτη λέξη, δεδομένων των συνθηκών. «Αδελφέςτης Σιέρα Λεόνε, Παιδικός Σταθμός»,πληροφορεί η ταμπέλα που βρίσκεται στηνείσοδο του σταθμού, στο ισόγειο μιαςγκρίζας πολυκατοικίας της δεκαετίαςτου ‘60. Μετανάστες από την αφρικανικήαυτή χώρα νοίκιασαν το εν λόγω ισόγειο,φτάνοντας σήμερα να φιλοξενούν παιδιάκαι από άλλες χώρες, Πολωνία, Βουλγαρία,Ρουμανία, κ.λπ. Παιδιά που δεν ανήκουνστα «τυχερά» βρέφη και νήπιαμεταναστών που φυλάσσονται στουςβρεφονηπιακούς σταθμούς του ΔήμουΑθηναίων. Παιδιά που αναγκάζονται ναπαίζουν στοιβαγμένα το ένα πάνω στοάλλο, δίπλα στους κάδους των σκουπιδιώνκαι μάλλον εκεί θα μείνουν ή ίσως κάπουχειρότερα (σ.σ. αλήθεια, με ποιο κριτήριο«καθαρίζεται» η πόλη;).

Δεν είναι απαισιοδοξία,αλλά μάλλον συγκρατημένος ρεαλισμός.Εσύ ο ίδιος, δήμαρχε, άφησες δυσοίωναμηνύματα, όχι για «τα παιδιά τηςαποθήκης» -αυτά είναι ξεγραμμένα απότις λίστες αναμονής εισόδου σε κάποιοσοβαρό κτίριο προσχολικής αγωγής- αλλάγι' αυτά τα παιδιά των μεταναστών πουήδη φιλοξενούνται σε βρεφονηπιακούςσταθμούς του δήμου και αποτελούν το 26%του συνόλου των βρεφών και νηπίων. «Πόσααπό αυτά τα παιδιά μεταναστών που σήμεραφιλοξενούνται στους σταθμούς του δήμουμπορώ να πάρω από τη νέα σεζόν;»αναρωτήθηκες «ανησυχώντας», μεαφορμή το νέο σύστημα εισαγωγής τωνπαιδιών στους δημοτικούς βρεφονηπιακούςσταθμούς που συγχρηματοδοτούνται απόκοινοτικά κονδύλια.

Το σύστημα αυτό, ξέρειςκαλά εδώ και καιρό δήμαρχε -τουλάχιστοναπό το Μάη οπότε έφτασε στα χέρια σουτο σχέδιο της κυβέρνησης- ότι δενεπιτρέπει, ανάμεσα σε άλλες κατηγορίεςκαι στις μετανάστριες, να λάβουν τοπολυπόθητο κουπόνι με το οποίο θα μπορούννα βάλουν δωρεάν τα παιδιά τους σε κάποιοσταθμό.

Ξέρεις επίσης ότι οιμετανάστριες δεν μπορούν να πληρώσουντα τροφεία που επιβάλλουν οι σταθμοίτου δήμου. Ότι οι σταθμοί είναι έτσι κιαλλιώς ανεπαρκείς. Υπάρχουν περιπτώσειςπου σε 25 τετραγωνικά μέτρα στοιβάζονται35 παιδιά.

Και παρ' ότι γνωρίζεις,την Τρίτη 22 Ιούλη αρνήθηκες το αίτημαπου κατέθεσε αντιπροσωπεία της ΟμοσπονδίαςΓυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στο ΔημοτικόΣυμβούλιο να συζητηθεί το θέμα τωνπαιδικών σταθμών, με το πρόσχημα ότιδεν αφορά το Δήμο της Αθήνας. Κι όμως,έθεσαν ακριβώς τη δική σου προβληθείσαανησυχία, ότι δηλαδή «χιλιάδες παιδιάΕλλήνων και μεταναστών δεν βρίσκουνμια θέση» στους παιδικούς σταθμούς,όπως σημειώνει η ΟΓΕ σε ανακοίνωση πουέλαβες δήμαρχε.

Το πρόβλημα είναιυπαρκτό, σοβαρό και θέλει κάτι περισσότεροαπό «ανησυχία» για να λυθεί. Θέλειδράση, απαιτεί να βρίσκεται ψηλά στηλίστα των δημοτικών προτεραιοτήτων.

Μια βόλτα στην Κυψέλη,έστω και με μάσκα, για το φόβο τηςμυρωδιάς, ίσως να έδινε το έναυσμα. Ισωςκαι όχι...

Καλή σχολική χρονιάσυνάδελφε

Μετά τιμής

Ο Ξυπόλυτος Δήμαρχος

Αθήνα
0

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το στοίχημα του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών

Αθήνα / Το στοίχημα του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών

Η αναβάθμιση του Σταθμού Λαρίσης βρίσκεται εν εξελίξει, η αξιοποίηση του Σταθμού Πελοποννήσου παραμένει αναπάντητο ερώτημα, και η πόλη μας περιμένει ακόμα τον σύγχρονο, ασφαλή, και προσβάσιμο σιδηροδρομικό σταθμό που της αξίζει.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Δείτε τις αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στην Πλατεία Κολωνακίου

Αποκλειστικές φωτογραφίες / Πλατεία Κολωνακίου: Οι αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στην ανασκαφή

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, Έλενα Κουντούρη, περιγράφει τις λεπτομέρειες της ανασκαφικής έρευνας που διενεργήθηκε στην πλατεία Κολωνακίου για τη γραμμή 4 του μετρό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ