Μουσείο Συναισθημάτων

Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56

Ένα μοναδικό και ιδιαίτερα διαδραστικό μουσείο αφιερωμένο στον κόσμο των συναισθημάτων. Χρησιμοποιεί τις εκθέσεις του, το παιχνίδι και το παραμύθι για να ενθαρρύνει τα παιδιά αλλά και τους εφήβους να γνωρίσουν τον εαυτό τους καλύτερα και να κατανοήσουν τον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων.


Κτίριο Βάιλερ

Μακρυγιάννη 2-4

9 σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε στο Κουκάκι
Κτίριο Βάιλερ... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή κτίρια της Αθήνας δίπλα ακριβώς στο Μουσείο της Ακρόπολης. Χτίστηκε από τον Βαυαρό υπολοχαγό του Μηχανικού Σώματος Wilhelm von Weiler. Οι εργασίες κατασκευής του ολοκληρώθηκαν το 1836 και χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο. Στα Δεκεμβριανά, το 1944, έγινε το επίκεντρο σφοδρών μαχών. Από το 1987 λειτουργεί ως έδρα του Κέντρου Μελετών Ακροπόλεως και βρίσκονται εκεί διάφορες διοικητικές υπηρεσίες του νέου μουσείου.

 

Κινηματογράφος «Mικρόκοσμος»

Λεωφόρο Συγγρού 106

9 σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε στο Κουκάκι
Κινηματογράφος «Mικρόκοσμος»... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Ο κινηματογράφος που έδωσε μια καλλιτεχνική νότα στην περιοχή άνοιξε το φθινόπωρο του 2004 επί της λεωφόρου Συγγρού, απέναντι από το εργοστάσιο του Φιξ. Με ξεχωριστή αρχιτεκτονική αισθητική, φιλοξενεί φεστιβάλ και αφιερώματα καθώς και μεταμεσονύκτιες προβολές.


Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15

9 σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε στο Κουκάκι
Μουσείο Ακρόπολης... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Το πιο δημοφιλές μουσείο της χώρας, στο οποίο φιλοξενούνται σπάνια ευρήματα, εξαιρετικές εκθέσεις, αφιερώματα, θεματικές παρουσιάσεις, καφέ και εστιατόριο.


Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Λεωφόρο Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή

9 σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε στο Κουκάκι
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Στους χώρους του πρώην εργοστάσιου ζυθοποιίας Φιξ κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού βρίσκεται ένα μοντέρνο μουσείο για την τέχνη. Είναι το σημείο που αποτέλεσε το επίκεντρο της έκθεσης Documenta 14, που για πρώτη φορά διεξήχθη ανάμεσα σε δύο πόλεις, το Κασέλ της Γερμανίας και την Αθήνα. Το κτίριο διαθέτει χώρους για περιοδικές εκθέσεις, συνέδρια, εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους, βιβλιοθήκη, project room, media lounge και αναμένεται να είναι προστεθούν καφέ και εστιατόριο.

Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Καρυατίδων & Καλλισπέρη 12

9 σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε στο Κουκάκι
Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Πρόκειται για το μοναδικό μουσείο για το σύγχρονο κόσμημα στην Ελλάδα. Στεγάζεται στο παλιό εργαστήριο του Ηλία Λαλαούνη και είναι μια όμορφη οικία της δεκαετίας του '30, η οποία ανακαινίστηκε από τον Βασίλη Γρηγοριάδη σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Bernard Zehrfuss. Σήμερα το μουσείο στεγάζει στις μόνιμες συλλογές του περισσότερα από 4.000 κοσμήματα και μικρογλυπτά από 50 συλλογές, σχεδιασμένες από τον ιδρυτή του Ηλία Λαλαούνη.


Urban Stripes

Βεΐκου 37

9 σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε στο Κουκάκι
Urban Stripes... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Μια μοντέρνα πολυκατοικία που εντυπωσιάζει με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της και τον σύγχρονο ρυθμό της. Με σημεία αναφοράς στη μοντέρνα αρχιτεκτονική του Φιξ και του Ζενέτου και με το έντονο λευκό της χρώμα δίνει μια άλλη πνοή στο γκρίζο της πόλης.


Το πολύχρωμο σπίτι της Μαργαρίτας Θεοδωράκη

Τσάμη Καρατάσου 62

9 σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε στο Κουκάκι
Το πολύχρωμο σπίτι της Μαργαρίτας Θεοδωράκη... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Η εκκεντρική μονοκατοικία που ανήκει στην κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, δεσπόζει επιβλητικά σε έναν από τους ωραιότερους δρόμους του Κουκακίου. Μια funky κατοικία με διακόσμηση που συμπεριλαμβάνει πλακάκια και λογής-λογής ιδέες, όπως το μοναδικό ταχυδρομικό κουτί, το ρολόι στο πλάι και φωτογραφίες προσώπων.


Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο

Μητσαίων 9

9 σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε στο Κουκάκι
Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών στεγάζεται από το 1976 σε ένα υπέροχο διατηρητέο νεοκλασικό στη συνοικία Μακρυγιάννη. Η ακριβής χρονολογία ανέγερσης του κτιρίου είναι άγνωστη, αλλά πιθανολογείται ότι κατασκευάστηκε την περίοδο 1910- 1920. Σχεδιάστηκε από τον Φίλιππο Οικονόμου για την οικογένεια των Ισσιδωρίδων που καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Ο αρχηγός της οικογένειας Ηρακλής Π. Ισσιδωρίδης ήταν ένας εύπορος επιχειρηματίας που έκανε εισαγωγή δερμάτων και άλλων υλικών από την Αγγλία και την Αμερική για την κατασκευή υποδημάτων. Το σπίτι της οδού Μητσαίων 9 πωλήθηκε στην οικογένεια Πάκη το 1940, αλλά οι Γερμανοί επέταξαν το κτίριο κατά τη διάρκεια του πολέμου και οι νέοι ιδιοκτήτες εξαναγκάστηκαν να ζουν στο υπόγειο για αρκετά χρόνια. Το κτίριο έγινε σουηδική ιδιοκτησία το 1960 και πέρασε στα χέρια του ινστιτούτου το 1975.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO