3 χορτοφαγικές συνταγές για νόστιμο, θρεπτικό και γρήγορο φαγητό

3 χορτοφαγικές συνταγές για νόστιμο, θρεπτικό και γρήγορο φαγητό Facebook Twitter
Τα παντζάρια είναι το απλούστερο λαχανικό για μια χορταστική σαλάτα.
0

Μπαίνεις - βγαίνεις. Μπαίνεις - βγαίνεις. Ανοίγεις το ψυγείο - κλείνεις το ψυγείο. Ανοίγεις τα μπισκότα - τελειώνουν τα μπισκότα. Η σοκολάτα. Τα τσιπς. Στοπ! Υπάρχει φως στο τούνελ που λέγεται «τσιμπολογάω όλη μέρα, κάθε μέρα της καραντίνας, ότι βρω μπροστά μου».


Τρεις χορτοφαγικές συνταγές για νόστιμο, θρεπτικό και γρήγορο φαγητό. Και το κυριότερο; Χωρίς ενοχές, αλλά με πολλές βιταμίνες, για να αντιμετωπίσουμε δυνατοί όχι μόνο τον κορωνοϊό αλλά και ό,τι αυτός συνεπάγεται!

Σαλάτα με παντζάρια, ρόκα, μανούρι και ξηρούς καρπούς

(για 2 άτομα)

3-4 μεγάλα παντζάρια, βρασμένα και κομμένα στα οκτώ

150 γραμμάρια μανούρι ή ανθότυρο

2 κουταλιές της σούπας σπασμένα καρύδια

2 κουταλιές της σούπας ηλιόσποροι

1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia ή παπαρουνόσπορο (προαιρετικό)

Ένα ματσάκι άγρια ρόκα

Για τη βινεγκρέτ

2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Χυμός από μισό λεμόνι

2 κουταλιές του γλυκού ξίδι

1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα

Λίγο wasabi (θα το βρείτε στο ΑΒ και στα ασιατικά μπακάλικα)

Αλάτι και πιπέρι

Σε ένα βαθύ πιάτο απλώνουμε τη ρόκα και ακουμπάμε τα κομμένα παντζάρια. Σπάμε το τυρί σε μικρά κομμάτια και το προσθέτουμε στη σαλάτα μαζί με τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ και περιλούζουμε τη σαλάτα.

*Τα παντζάρια είναι το απλούστερο λαχανικό για μια χορταστική σαλάτα: κόβεις τα κοτσάνια από τα γουλιά, αφήνοντας ένα μικρό μέρος τους. Πλένεις τα γουλιά και τα βουρτσίζεις για να φύγουν τα πολλά χώματα. Γεμίζεις μια κατσαρόλα με πολύ νερό και λίγο αλάτι και τα βράζεις περίπου μία ώρα (ανάλογα με το μέγεθός τους). Όταν βράσουν, απλώς τα τρίβεις ανάμεσα στις παλάμες σου (με γάντια ή χωρίς) για να ξεφλουδιστούν και τα κόβεις στα τέσσερα ή στα οκτώ. Στα σούπερ μάρκετ θα βρείτε παντζάρια βρασμένα σε συσκευασία vacuum.

Ντιπ μαϊντανού με κομμένα λαχανικά (αντί για κριτσίνια)

3 χορτοφαγικές συνταγές για νόστιμο, θρεπτικό και γρήγορο φαγητό Facebook Twitter

1 μάτσο μαϊντανό πλυμένο, καλά στεγνωμένο και κομμένο στα τρία

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικό)

2 φέτες προζυμένιο ψωμί, μουλιασμένες και καλά στραγγισμένες, να μην έχουν νερά

¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας ξίδι

2-3 αντζούγιες παστές που έχουμε ξεβγάλει από το αλάτι τους (προαιρετικό)

Χυμός από μισό λεμόνι

Αλάτι και πιπέρι

Για τα υγιεινά κριτσίνια μπορούμε να κόψουμε καρότα, πιπεριές, αγγούρια και σέλερι σε μακρόστενες λωρίδες.

Βάζουμε πρώτα τον μαϊντανό και μετά όλα τα υλικά στο μπλεντεράκι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά. Αδειάζουμε σε μπολ και καλύπτουμε την επιφάνεια του ντιπ με λίγο ελαιόλαδο. Διαρκεί 3-4 ημέρες στο ψυγείο.

Το πιο τέλειο ντιπ με τόνο!

3 χορτοφαγικές συνταγές για νόστιμο, θρεπτικό και γρήγορο φαγητό Facebook Twitter

Είναι ντιπ; Η μήπως ένα φανταστικό spread για τα σάντουιτς; Όπως το προτιμάτε!

Ένα βαζάκι τόνο Αλοννήσου σε νερό, καλά στραγγισμένο

2-3 αντζούγιες παστές που έχουμε ξεβγάλει καλά από το αλάτι τους

Μισή πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μικρά καρέ

Ένα μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κοτσάνι σέλερι ψιλοκομμένο ή 2-3 φύλλα του

Λίγες κουταλιές ελαιόλαδο

Χυμός από ένα λεμόνι

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

Ελάχιστο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Λίγα αυγά βραστά

Βάζουμε πρώτα τον τόνο και τις αντζούγιες και μετά όλα τα υλικά στο μπλεντεράκι και αλέθουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το πιπέρι και, αν χρειάζεται, λίγο ελαιόλαδο ή λεμόνι.


Αν το χρησιμοποιήσετε για σάντουιτς, τότε απλώστε το πάνω στις φέτες του ψωμιού μαζί με ένα αυγό και αγγουράκια (φρέσκα ή τουρσί) σε λεπτές φέτες. Αν το κρατήσετε για ντιπ, τότε κόψτε αγγούρια, πολύχρωμες πιπεριές, καρότα και σέλερι σε μπαστουνάκια για να αντικαταστήσετε τα κριτσίνια.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Γεύση / Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Μερικοί από τους πιο γνωστούς σεφ στον κόσμο, με τα εστιατόρια τους κλειστά, ανοίγουν στα social media τις κουζίνες των σπιτιών τους και δίνουν διασκεδαστικά και εντελώς δωρεάν μαθήματα μαγειρικής.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
7 κρητικές συνταγές για ένα αυθεντικό πασχαλινό τραπέζι

Γεύση / Πώς να φτιάξεις Λυχναράκια, σκαλτσούνια, μυζηθρόπιτα. Ο σεφ Κωστής Κωστάκης μας δίνει τις συνταγές του

Ο Κωστής μεγάλωσε στο χωριό Βασιλική της Ιεράπετρας και μυήθηκε από μικρός, δίπλα στη γιαγιά και στη μητέρα του, στις κρητικές συνταγές του τόπου του. Έμαθε να ζυμώνει και να ανοίγει φύλλο και η διαδικασία αυτή επιμένει να τον μαγεύει, αφού πάντα δείχνει να αναζητά την ευτυχία σε μια χούφτα ζύμη.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες

Γεύση / 10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες

Η νέα βίβλος των οσπρίων, ταξίδια στη Παλαιστίνη, στη Ρωσία, σε αστεράτα εστιατόρια, απλές συνταγές, περίπλοκες συνταγές – αυτά είναι τα βιβλία μαγειρικής που θέλουμε να χαζέψουμε τώρα.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ