Ντον Τζοβάννι: Μια πολύ σκληρή ιστορία

Ντον Τζοβάννι: Μια πολύ σκληρή ιστορία Facebook Twitter
Φωτό: Πάτροκλος Σκαφίδας
0

 

Ντον Τζοβάννι: Μια πολύ σκληρή ιστορία Facebook Twitter
Φωτό: Πάτροκλος Σκαφίδας

 

Σε αυτή την αριστουργηματική όπερα, όπου κυριαρχεί η βία σε όλες της τις μορφές και η αγάπη απουσιάζει παντελώς, ο Ντον Τζοβάννι κακοποιεί τους πάντες και τα πάντα, αλλά πρωτίστως τον εαυτό του, ψάχνοντας τη βαθιά επαφή με κάτι, που προφανώς έχει στερηθεί από την παιδική του ηλικία. Η γοητεία της παράστασης έγκειται στη σκοτεινή έλξη που ασκεί σε γυναίκες και άνδρες ο πρωταγωνιστής του έργου, αλλά και στις διαδοχικές ανατροπές των σχεδίων του, ανατροπές που μοιάζουν να προέρχονται από ένα μυστηριώδες χέρι που παρακολουθεί αόρατα αλλά ανελλιπώς την πορεία του. Η νέμεση που επέρχεται στο τέλος δεν είναι ακριβώς άνωθεν παρέμβαση, αλλά περισσότερο η βίαιη πρόσκρουση μιας αστραφτερής λιμουζίνας με σπασμένα φρένα που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα σ' έναν εκτυφλωτικό, σκληροτράχηλο κατήφορο, πάνω στον τοίχο που φέρει την επιγραφή "Φινάλε". Θεία εκδίκηση; Καπρίτσιο της τύχης; Ή ακραία προσωπική επιλογή, μια σκηνοθετημένη αυτοανάφλεξη;» σημειώνει ο Γιάννης Χουβαρδάς για τον Ντον Τζοβάννι.


Ο Ντον Τζοβάννι αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα σπουδαιότερα δημιουργήματα του δυτικού πολιτισμού. Σε ένα από τα ορόσημα του οπερατικού ρεπερτορίου ο Μότσαρτ αποδίδει με τη μουσική του όλες τις όψεις της πορείας ενός ανθρώπου που τα βάζει με τον ίδιο τον Θεό και παίρνει την τύχη στα χέρια του.
Με αυτό το έργο ο συνθέτης υψώνει την αυλαία του ρομαντισμού με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, σηματοδοτεί την έννοια της αμφισημίας σε όλα τα επίπεδα, διαπερνώντας το ποιητικό κείμενο και φτάνοντας μέχρι τη μουσική.


Έργο-πρόκληση για τους τραγουδιστές της όπερας, ο Ντον Τζοβάννι θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του ρεπερτορίου για τις υπέροχες άριες, τα ντουέτα και τα χορωδιακά μέρη.

Ντον Τζοβάννι: Μια πολύ σκληρή ιστορία Facebook Twitter
Φωτό: Πάτροκλος Σκαφίδας

Οι πρωταγωνιστές της παράστασης μιλούν για τους ρόλους τους

Φράνκο Πομπόνι (Ντον Τζοβάννι): «Ο Ντον Τζοβάννι αναφέρεται σε μια καταπιεσμένη κοινωνία που προκαλούν η παρακμή και η κατάρρευση των ηθικών αξιών, ένα καθεστώς ολοκληρωτικής βίας όχι μόνο μεταξύ των αντρών που οπλοφορούν, καθώς η βία διοχετεύεται στους γυναικείους χαρακτήρες. Πιστεύω ότι, παρά την προσπάθειά του να αντισταθεί, ο Ντον Τζοβάννι δημιουργεί ο ίδιος βία ως δράση-αντίδραση στη βία που εισπράττει από τα πάντα γύρω του. Ο Ντον Τζοβάννι είναι ένας παίκτης, του αρέσει να χειραγωγεί τους άλλους, να παίζει με τα μυαλά τους, να μην παίρνει τα πράγματα τόσο σοβαρά. Βρίσκει ευχαρίστηση στον τρόπο που οι άλλοι εγκλωβίζονται στην ηθική τους. Κατά μία έννοια θα μπορούσε κάποιος να πει πως σε συναισθηματικό επίπεδο είναι σαν να τους χαστουκίζει, ένα στοιχείο που είναι ιδιαίτερα ορατό στον βίαιο τρόπο που χειρίζεται τις γυναίκες».

Διονύσης Σούρμπης (Ντον Τζοβάννι): «Είμαι πολύ ευτυχής που μου δίνεται η ευκαιρία να ερμηνεύσω τον ομώνυμο ρόλο στον Ντον Τζοβάννι στο Ηρώδειο. Είναι ένας καταπληκτικός ρόλος – πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα μου έργα του Μότσαρτ. Ο Γιάννης Χουβαρδάς προτείνει μια δική του ανάγνωση και αυτό είναι μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Επιπλέον, είναι ένα έργο που κάθε φορά που το ακούω δεν θέλω να τελειώσει».

Μυρτώ Παπαθανασίου (Ντόνα Άννα): «Η Ντόνα Άννα είναι μια γυναίκα η οποία έχει σαγηνευτεί από τη γοητεία και το αδίστακτο που έχει o χαρακτήρας του Ντον Τζοβάννι. Ίσως να φαίνεται ως η γυναίκα-θύμα, αλλά ουσιαστικά είναι ένας χαρακτήρας που κρύβει πάρα πολλά μυστήρια πίσω του και κρυφές πτυχές της προσωπικότητάς του που δεν έχουν ξεδιπλωθεί καλά. Η Ντόνα Άννα είναι ένας χαρακτήρας με πάρα πολλές αντιθέσεις. Από τη μια πλευρά, η επιρροή του Ντον Τζοβάννι είναι τόσο καθοριστική, που της αλλάζει τα δεδομένα ως έναν βαθμό. Οι επιλογές της ήταν να είναι με τον Ντον Οττάβιο, να έχει μια ήρεμη ζωή, να είναι μια καθωσπρέπει κυρία, αλλά προφανώς τα πράγματα την οδηγούν αλλού. Βέβαια, ίσως και η ίδια είναι ο χαρακτήρας που έλκει αυτές τις αλλαγές, πολλές φορές θέλει και εκείνη να εμπλέκεται σε τέτοιες περιπέτειες. Η σχέση με τον πατέρα της είναι πάρα πολύ δυνατή –πάντοτε ήθελε να την καθοδηγεί– και ίσως η παιδική ηλικία της να μην ήταν και τόσο όμορφη, αλλά καταπιεστική. Όλα αυτά είναι στοιχεία που στο σύνολό τους την έχουν επηρεάσει ως χαρακτήρα, ώστε να έχει όλες αυτές τις αντιθέσεις και τις κρυμμένες πτυχές».

Ντον Τζοβάννι: Μια πολύ σκληρή ιστορία Facebook Twitter
Φωτό: Πάτροκλος Σκαφίδας

Αντώνης Κορωναίος (Ντον Οττάβιο): «Ο Οττάβιο του Γιάννη Χουβαρδά είναι ένας ρόλος πιο ανθρώπινος απ' ό,τι συνήθως, όπως και πιο συμμετοχικός. Δεν είναι απλώς ένας ακόλουθος της Ντόνα Άννα άλλα ένας άνθρωπος που είναι καθημερινός, ζηλεύει, «σπάει», πονάει και για τον εαυτό του, λόγω της κατάστασης, αλλά και για την Ντόνα Άννα, για ό,τι περνάει μέσα στο έργο από τον Ντον Τζοβάννι. Συμπάσχει μαζί της, αφημένος στην παντοτινή αγάπη του γι' αυτήν. Είναι μαχητικός και ρομαντικός, σύντροφος και πατέρας».

Λεωνίδας Καβράκος (Διοικητής): «Τον Κομεντατόρε τον έχω τραγουδήσει στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, στο Φεστιβάλ του Ζάρτσμπουργκ, όπου γεννήθηκε ο Μότσαρτ, στη Σκάλα, στο Μετροπόλιταν, σε ηχογραφήσεις. Είναι ένας ρόλος που με έχει σημαδέψει. Αγαπώ πολύ τον Μότσαρτ και μου αρέσει πολύ να ερμηνεύω τον ρόλο. Είναι δυνατός ρόλος και χρειάζεται ιδιαίτερες φωνητικές ικανότητες».

Τάσος Αποστόλου (Διοικητής): «Είναι μια παραγωγή που έχει δουλευτεί με θεατρικούς κώδικες, δηλαδή δεν είναι όπως συνήθως, που βλέπουμε τους τραγουδιστές να στήνονται και να τα λένε – δημιουργούνται πραγματικές σχέσεις ανάμεσά τους. Ακουμπάει πολύ στην εποχή, με την έννοια ότι αναφέρεται στη βία των σχέσεων και στη σκληρότητα των σχέσεων, βλέπει τον Ντον Τζοβάννι από αυτή του την πλευρά».

Ντον Τζοβάννι: Μια πολύ σκληρή ιστορία Facebook Twitter
Φωτό: Πάτροκλος Σκαφίδας

Τσέλια Κοστέα (Ντόνα Ελβίρα): «Ο ρόλος της Ντόνα Ελβίρα είναι ένας χαρακτήρας που αγαπώ ιδιαίτερα. Μια δυνατή γυναίκα που αγαπά ειλικρινά, έτοιμη να αγωνιστεί, να παλέψει με τους πάντες και τα πάντα για τον άντρα που αγαπά. Για τις ανάγκες αυτής της νέας παραγωγής της Λυρικής είμαστε ξανά στο Ηρώδειο, που είναι ένα φανταστικό μέρος, γεμάτο ιστορία, που αγαπώ ιδιαίτερα και που από μόνο του αποτελεί πηγή συνεχούς έμπνευσης».

Χριστόφορος Σταμπόγλης (Λεπορέλο): «Αυτός ο ρόλος είναι εξαιρετικά πολυδιάστατος και αυτό τον κάνει εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Ομολογώ ότι στην παραγωγή του Γιάννη Χουβαρδά καλούμαι να δημιουργήσω έναν Λεπορέλο που είναι σκοτεινός. Συνήθως οι ρόλοι που έχω κάνει μέχρι στιγμής είναι, ας πούμε, η πιο εύθυμη πλευρά της όπερας και ο συγκεκριμένος είναι ένας χαρακτήρας που συνήθως γίνεται συμπαθής στο κοινό. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αυτήν τη φορά, γιατί είναι ένας άνθρωπος που σχετίζεται με τον Ντον Τζοβάννι όχι στο επίπεδο υπηρέτη-αφεντικού, αλλά σε αυτό μιας φιλικής σχέσης, όντας ίσως και φίλος του, που ταυτόχρονα τον αγαπάει, τον θαυμάζει, τον ζηλεύει και τον μισεί.


Στην περίπτωσή μας ο Γιάννης Χουβαρδάς κάνει χρήση της σωματικής μου διάπλασης, καθώς είμαι ένας πολύ μεγαλύτερος σε όγκο άντρας από τον Φράνκο Πομπόνι που παίζει τον Ντον Τζοβάννι και τον Διονύση Σούρμπη. Βάζει μέσα στην επεξήγηση αυτού του ρόλου όλη την ανασφάλεια που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος ο οποίος θα ήθελε πάρα πολύ, ειδικά στον χώρο των ερωτικών κατακτήσεων, να έχει μεγάλη επιτυχία, αλλά τελικά δεν μπορεί να τα καταφέρει γιατί δεν έχει την τόλμη που απαιτείται. Στην ουσία, διηγούμαστε μια πολύ ξεκάθαρη ιστορία. Ο κόσμος έχει δύο επιλογές: ή να κάνει σχέση με τη φύση, τα πράγματα γύρω του και τους ανθρώπους κατ' επέκταση ή να καταναλώνει τα πράγματα γύρω του, τη φύση και, συνεπώς, τους ανθρώπους».

Ντον Τζοβάννι: Μια πολύ σκληρή ιστορία Facebook Twitter
Φωτό: Πάτροκλος Σκαφίδας

Πέτρος Μαγουλάς (Μαζέττο): «Νομίζω ότι είναι πολύ γεμάτο και ουσιαστικό αυτό που έχει δει ο Γιάννης Χουβαρδάς μέσα από την ιστορία του Ντον Τζοβάννι. Ο ρόλος του Μαζέττο, που συνήθως είναι ο χωριάτης που αποτελεί το εύκολο θύμα του Ντον Τζοβάννι, είναι διαφορετικός. Εδώ δεν είναι τόσο χωριάτης όσο είχε γραφτεί αρχικά στο λιμπρέτο, όπως και όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες έχουν μια διαφορετική χροιά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο ζουν και κινούνται».

Μαρία Μητσοπούλου (Τσερλίνα): «Η Τσερλίνα, όπως την ξέρουμε, είναι παραδοσιακά η ενσάρκωση της προσωπικότητας της μελιστάλαχτης χωριατοπούλας. Εδώ αυτό αλλάζει και μετατρέπεται σε ένα κορίτσι που η ίδια η ζωή τού έχει δώσει μια τραχύτητα και θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω αγριόγατα. Σε σχέση με τη βία που προβάλλει ο Γιάννης Χουβαρδάς, έψαξα πολύ να βρω μέσα μου ποια είναι η βία που εγώ θα ήθελα να παραγάγω ως άνθρωπος και τη βλέπω στο γεγονός ότι σήμερα οι κοινωνίες κατακλύζονται από σκληρούς ηγέτες-ανθρωποφάγους, όπως είναι το μοντέλο του Ντον Τζοβάννι που μας παρουσιάζει ο Γιάννης Χουβαρδάς. Θα ήθελα να ασκήσω βία πάνω σε αυτούς, προκειμένου οι κοινωνίες να ξανακατακτήσουν τις χαμένες αξίες».

Ντον Τζοβάννι: Μια πολύ σκληρή ιστορία Facebook Twitter
Φωτό: Πάτροκλος Σκαφίδας
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιλιώ Πυργάκη (1939-2021) : «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

Μουσική / Φιλιώ Πυργάκη: «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

«Λέω κουράστηκα, αλλά μόλις ανέβω εκεί πάνω στο παλκοσένικο γίνομαι αλλιώτικος άνθρωπος». Η κορυφαία των Ελληνικών πανηγυριών, που πέθανε σαν σήμερα το 2021, είχε μιλήσει στη LIFO για μιαν Ελλάδα που υπνοβατεί στο DNA μας.
M. HULOT
Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT