Ο φανταστικός κόσμος του M. Hulot

Ο φανταστικός κόσμος του M. Hulot Facebook Twitter
0

SWING SHOES. Σάββατο μεσημέρι στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας, με την άσφαλτο να φλέγεται και την «Καραγκούνα» στα ακουστικά σε ρυθμό σουίνγκ. Ο δίσκος των Swing Shoes συγκεντρώνει όλους τους καλοκαιρινούς ήχους σε 12 κομμάτια: μπόσα νόβα, παραδοσιακή τζαζ, το χαρούμενο gypsy swing και τα μπλουζ του Muddy Waters σε διασκευές ελληνικών και ξένων κομματιών με τρόπο που σε ξαφνιάζει. Το «Δεν σε θέλω πια», ο «Καραγκιόζης», το «Γιάννη μου το μαντίλι σου» και το «Πολίτικο Χασάπικο» γίνονται ένας «βρόμικος» αχταρμάς -μαζί με το «20th Century Boy» και το «Swing '42» του Reinhardt Django- φτιάχνοντάς σου τη διάθεση ακόμα και στους 40 βαθμούς. Ο Άδωνις Γουλιέλμος και ο Γιώργος Κούτρας συναντήθηκαν το 2006 και ξεκίνησαν να παίζουν με τις κιθάρες τους στους δρόμους της Αθήνας, ως πλανόδιοι μουσικοί στο Θησείο και στα πέριξ της Ακρόπολης. Αργότερα, στην παρέα προστέθηκαν ο Χρήστος Ζώης (διπλό μπάσο), ο Πάνος Τομάρας (μπάσο) και ο βιολιστής Ανδρέας Σιγαλός και ξεκίνησαν τις ζωντανές εμφανίσεις, αποκτώντας μια word of mouth φήμη και φανατικό κοινό. Το «Ladies & Gents, here's the Swing Shoes» είναι μία μικρή γεύση αυτού του ξεφαντώματος με τα φωνητικά της Sugahspank! (ως guest), που επίσης τους συνόδευε στα live.

FOKIONOS NEGRI STREET. Κυριακή στην Πατησίων. Σε μια καταπράσινη βεράντα με θέα τη Φωκίωνος Νέγρη και την οθόνη του Αελλώ (είναι μεγάλη τύχη να μπορείς να βλέπεις απ' την πολυθρόνα σου όλες τις καλοκαιρινές προβολές) συμμετέχω σε σουρεαλιστικές συζητήσεις που περιλαμβάνουν την ινκόγκνιτο επίσκεψη μιας Γιαπωνέζας σταρ (του μεγέθους της Lady Gaga) και το κάστινγκ των αεροσυνοδών της αεροπορικής εταιρείας των Εμιράτων. Εκεί, ανάμεσα από αλλοδαπούς περαστικούς και ηλικιωμένες κυρίες που μόλις έχουν φύγει απ' το κομμωτήριο, προέκυψε το κομμάτι που ανέβασε πρώτο το Gorilla VS Bear (ένα από τα πιο influential blog του κόσμου) και μέσα σε λίγες ώρες έφτασε στο Pitchfork, πριν προλάβουν καλά-καλά να εμφανίσουν τη σελίδα τους στο MySpace. Το σχήμα ονομάζεται Keep Shelly in Athens και το κομμάτι «Fokionos Negri Street» (www.myspace.com/keepshellyinathens). Είναι μυστηριώδεις, χωρίς άλλα στοιχεία, εκτός απ' το ότι ετοιμάζονται να ηχογραφήσουν καινούργια κομμάτια στη Γλασκώβη και στο Λονδίνο για το πρώτο άλμπουμ τους... Περισσότερα από Οκτώβριο...

STAGECOACH. Κυριακή βράδυ με την ταινία του Τζον Φορντ που είχε παρακολουθήσει, λέει, δεκάδες φορές ο Όρσον Γουέλς πριν ξεκινήσει να φτιάχνει τον Πολίτη Κέιν. Κλασικό γουέστερν που έδωσε στάτους σε ένα είδος που μέχρι τότε ήταν παρακατιανό, σπουδαίες ερμηνείες (μεταξύ των πρωταγωνιστών κι ένας νεαρός Τζον Γουέιν στον ρόλο ενός δραπέτη που ερωτεύεται την καλή πόρνη) και καταπληκτική σκηνοθεσία που δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Την ώρα που το ζευγάρι φεύγει με το κάρο σε ένα πολύ happy end, έρχεται το μήνυμα με το στόρι του «Restored to one» των Sabbath Assembly.

SABBATH ASSEMBLY. Το νεοϋορκέζικο συγκρότημα του Dave Nuss και της Jex Thoth που αποφάσισε να φτιάξει ένα άλμπουμ με θρησκευτικούς ύμνους γίνεται θέμα σε ένα σωρό έντυπα τις τελευταίες μέρες, από τους «New York Times» μέχρι το «Vice». Οι 9 ύμνοι που επέλεξαν από τους περίπου 60 της θρησκευτικής αίρεσης The Process Church of the Final Judgement και κυκλοφορούν σε εταιρεία χριστιανικού black metal (χωρίς να έχει σχέση ηχητικά) θα μπορούσαν να είναι μία από τις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς, αν οι στίχοι δεν ήταν τόσο πομπώδεις και υπερβολικά αφελείς. Το psych rock, το rhythm and blues και οι γκόσπελ πινελιές, πάντως, κάνουν τον δίσκο ακαταμάχητο.

TEN FOR MY I-POD: sabbath assembly-restored to one, panda bear-tomboy, ghost box 7inch singles-belburry poly & advisory circle, the black keys-brothers, the morning benders-big echo, beat connection-surf noir, wavves-king of the beach, digital mystikz-return ii space, mia-maya, silly boy-played

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Ερμής

Μουσική / Ermis: «Το τρέμολο του μπουζουκιού ήταν ο αγαπημένος μου ήχος από νιάνιαρο»

O περιζήτητος νέος συνθέτης που έχει συνεργαστεί με τον Good Job Nicky, τη Μαρίνα Σάττι, τη Χάρις Αλεξίου και τον Sidarta επαναπροσδιορίζει τον ήχο του μπουζουκιού και της κλασικής μουσικής με σεβασμό και τόλμη.
M. HULOT
Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πολυαγαπημένη μου Βίβιαν»: Στο φως η επιστολή που έγραψε ο Μάλκολμ ΜακΛάρεν στην Βίβιαν Γουέστγουντ λίγο πριν τον θάνατό του

Μουσική / Η επιστολή μεταμέλειας του Μάλκολμ ΜακΛάρεν προς τη Βίβιαν Γουέστγουντ, λίγο πριν τον θάνατό του

Τα αποκαλυπτήρια μιας επιστολής γεμάτης μετάνοια αλλά και πικρία, την οποία έγραψε –αλλά δεν έστειλε ποτέ– ο διαβόητος μάνατζερ των Sex Pistols προς την πρώην σύντροφο και συνοδοιπόρο του.
THE LIFO TEAM
APON: «Δεν είναι θέμα συγκυριών, είναι θέμα αξίας το αν θα ξεχωρίσεις μέσα στο χάος της σημερινής μουσικής»

Μουσική / APON: «Όταν πήγα να δειγματίσω τα πρώτα μου τραγούδια, γελάγανε»

Η πρωτοφανής επιτυχία ενός νεαρού τραγουδοποιού που με το πρώτο άλμπουμ του προκαλεί πανδαιμόνιο στο ραδιόφωνο και στις μουσικές πλατφόρμες, ενώνοντας μουσικά ένα ετερόκλητο κοινό κάθε ηλικίας.
M. HULOT
H βαθιά υπνωτική ενέργεια του DJ Nobu

Μουσική / H βαθιά υπνωτική ενέργεια του DJ Nobu

Κάθε σετ του είναι μια κατάδυση, μια αργή πτώση σε υποσυνείδητα μοτίβα, σε αχαρτογράφητους ήχους, σε σκοτεινούς διαδρόμους που παραπέμπουν περισσότερο σε τελετουργία παρά σε πάρτι. Ένας από τους σημαντικότερους DJ's της εποχής μας έρχεται στην Αθήνα για ένα βράδι.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ