Φεστιβάλ Αθηνών

Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
FAREWELL: Μεγάλο αφιέρωμα στη μοναδική χορογράφο Πίνα Μπάους που έφυγε απ'τη ζωή το περασμένο καλοκαίρι.
0

Για τέταρτη χρονιά, λοιπόν, έγινε η συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών -πάντα στο ίδιο μέρος- στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς. Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και ο διευθυντής του Φεστιβάλ Γιώργος Λούκος κάθισαν δίπλα-δίπλα, μπροστά στις νέες αφίσες του φεστιβάλ - και φέτος σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών. Πρώτα μίλησε ο υπουργός Πολιτισμού, που επιχείρησε να σπάσει τον πάγο, λέγοντας ότι το πρώτο πράγμα που τον ρωτούσαν όταν ανέλαβε ήταν «Μένει ο Λούκος;». Μετά μίλησε για «εξωστρέφεια», «πειραματισμό» και «άνοιγμα στους νέους». Ο Γιώργος Λούκος πάλι εξήγησε πόσο δύσκολη ήταν η δημιουργία του φετινού προγράμματος. Για οικονομικούς λόγους, λοιπόν, μιας και ο προϋπολογισμός του φεστιβάλ έχει φέτος μειωθεί κατά ένα εκατομμύριο ευρώ, εκτός από ηχηρές αφίξεις έχουμε και ηχηρές ακυρώσεις. Η σημαντικότερη ίσως να είναι το Μάνα Κουράγιο με τη Φιόνα Σο σε σκηνοθεσία Ντέμπορα Γουόρνερ. Όχι πως το πρόγραμμα στερείται καλών παραστάσεων, μάλλον το αντίθετο θα λέγαμε. Στο θέατρο ξεχωρίσαμε το Ένα Λεωφορείο, εμπνευσμένο από το Λεωφορείον ο Πόθος του Τένεσι Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία του Πολωνού Κριστόφ Βαρλικόφσκι. Στον ρόλο της Μπλανς Ντιμπουά η υπέροχη Ιζαμπέλ Ιπέρ. Επίσης, παρατηρήσαμε ότι το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει πολλούς δημιουργούς που έχουν έρθει ξανά, με πρώτον και καλύτερο τον Τόμας Οστερμάιερ, σκηνοθέτη και διευθυντή της βερολινέζικης Σαουμπίνε, που θα σκηνοθετήσει δύο έργα: το πρώτο είναι ο Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν του Ίψεν που θα ανέβει στην Πειραιώς 260 με πρωταγωνιστές τρία ιερά τέρατα του γερμανικού θεάτρου (Josef Bierbichler, Kirsten Dene, Sebastian Scharz). Παράλληλα, ο Οστερμάιερ θα σκηνοθετήσει τον Οθέλο του Σαίξπηρ στην Επίδαυρο στις 6 και 7 Αυγούστου. Σύμφωνα με τον Γιώργο Λούκο, μάλιστα, είναι ένας από τους λίγους ξένους σκηνοθέτες που δεν τρομάζουν με την ιδέα του να ανεβάσουν παράσταση σε έναν τέτοιο χώρο. Άλλος ένας σκηνοθέτης που έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται την Επίδαυρο, ο Πίτερ Στάιν, φέτος διάλεξε να ανεβάσει τους Δαίμονες του Ντοστογιέφσκι σε 12ωρη παράσταση-μαμούθ στην Πειραιώς 260. Όπως είπε χαριτολογώντας ο κ. Λούκος, «ο Στάιν έχει διαλέξει μέχρι και το μενού». Από ελληνικές παραγωγές ενδιαφέρουσα θα είναι σίγουρα και η σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή στο νέο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη Τόκος.

Όπως κάθε χρόνο, ο χορός είναι από τα δυνατότερα χαρτιά του φεστιβάλ. Καταρχάς, η ομάδα της Πίνα Μπάους επιστρέφει έναν χρόνο μετά τον θάνατό της με δυο έργα, το Αqua και το Νefes, ενώ δεν λείπουν και οι σύγχρονοι χορογράφοι όπως ο Τζόνα Μπόκαερ και η ομάδα Systeme Castafiore. Nα σημειώσουμε ότι επιστρέφουν και οι Les Arts Florissants που είχαμε δει (και αγαπήσει) δυο χρόνια πριν στο Μέγαρο Μουσικής με το Les Palladins. Tώρα έρχονται με τον Πυγμαλίωνα του Ζαν Φιλίπ Ραμό. Τη χορογραφία και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Αμερικανίδα χορογράφος Τρίσα Μπράουν. Μουσικά ξεχωρίσαμε τη συναυλία του Καετάνο Βελόσο στο Ηρώδειο, αλλά και τη Λένα Πλάτωνος που θα παρουσιάσει την καινούργια της δουλειά σε ποίηση Καβάφη. Το παζλ συμπληρώνει και μια εγκατάσταση του διάσημου Νοτιοαφρικανού καλλιτέχνηWilliam Kentridge στην Αποθήκη της Πειραιώς 260.

Ιnfo: www.greekfestival.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζένη Μαρκέτου

Οι Αθηναίοι / Τζένη Μαρκέτου: «Οι καλλιτέχνες δεν έχουμε ανακαλύψει τον τροχό»

Στην Αμερική έμαθε πως η τέχνη είναι κοινωνική υπόθεση, πως ο κόσμος δεν εξαντλείται στις γκαλερί. Η πρώτη της παρέμβαση σε δημόσιο χώρο, που προκάλεσε αντιδράσεις, της δίδαξε ότι ένα έργο οφείλει να μοιάζει σαν να υπήρχε πάντα εκεί. Με τη νέα της εγκατάσταση στο Μέγαρο Μουσικής μάς υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε οι πρωταγωνιστές της φύσης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σεπτέμβρης της Art Athina 2025

Εικαστικά / Art Athina 2025: Το τώρα και το μετά της σύγχρονης τέχνης

Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, ψηφιακή τέχνη: Το ανάγλυφο του παγκόσμιου εικαστικού χάρτη έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από την ελληνική και ξένη παραγωγή, και αναδεικνύεται στην ετήσια φουάρ που πραγματοποιείται ξανά στο Ζάππειο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης πέταξε τον Πλάτωνα σε ένα escape room για την Μπιενάλε

Εικαστικά / Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης μετατρέπει το σπήλαιο του Πλάτωνα σε escape room

Με τo «Δωμάτιο Απόδρασης», μια εγκατάσταση ερευνητική και παιγνιώδη, βασισμένη στην ιδέα της φιλοσοφίας και την παραίσθηση του ψηφιακού κόσμου, θα μας εκπροσωπήσει στην 61η Μπιενάλε Βενετίας ο καταξιωμένος εικαστικός και αρχιτέκτονας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο συναρπαστικός εξπρεσιονισμός του Ζορζ Ρουό 

Εικαστικά / Ζορζ Ρουό: Ο μεγάλος λησμονημένος του εξπρεσιονισμού

Ο Γάλλος ζωγράφος και χαράκτης συνδέθηκε με τα κινήματα της μοντέρνας τέχνης στις αρχές του 20ού αιώνα αλλά ξεχάστηκε μετά τον θάνατό του. Μια έκθεση με σημαντικά του έργα τον επαναφέρει στο προσκήνιο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«ΤΕΧΝΗ – ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ»: Η διαρκής συμβολή των δύο ομάδων στην ανεπανάληπτη πολιτισμική κίνηση της Θεσσαλονίκης

Εικαστικά / «Διαγώνιος» και «Τέχνη»: Πρόσφεραν παιδεία στη Θεσσαλονίκη. Τώρα συναντιούνται ξανά σε μια έκθεση

Η «Διαγώνιος» του Ντίνου Χριστιανόπουλου και η Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» επιστρέφουν στο προσκήνιο μέσα από ένα αφιέρωμα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, που αναδεικνύει δύο ιστορικές ομάδες της πνευματικής ζωής της Θεσσαλονίκης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «λίστα Τραμπ» και τα «απαράδεκτα έργα τέχνης» οδηγούν σε μια άλλη Αμερική

Εικαστικά / Tο μένος του Τραμπ για το Smithsonian: Λογοκρισία, ρατσισμός, λίστες με «απαράδεκτα» έργα

Με στόχο το μεγαλύτερο συγκρότημα μουσείων και ερευνητικών κέντρων στον κόσμο, ο Τραμπ επιχειρεί να ασκήσει έλεγχο και λογοκρισία σε έργα τέχνης και στο περιεχόμενο εκθέσεων, κατηγορώντας το Smithsonian ως «woke» και απειλώντας με περικοπές της χρηματοδότησής του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Εικαστικά / Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Μια από τις πιο εξέχουσες συλλέκτριες στην Ευρώπη, η οποία έχει αφήσει το αποτύπωμά της και στην Ύδρα, αποφάσισε να πουλήσει τη συλλογή σουρεαλιστικής και μεταπολεμικής τέχνης που στεγάζει στο σπίτι της στο Λονδίνο -τη μεγαλύτερη αυτού του είδους- σε μια δημοπρασία-ορόσημο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χάρις Επαμεινώνδα: Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις

Εικαστικά / Χάρις Επαμεινώνδα: «Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις»

Η βραβευμένη με Αργυρό Λέοντα Κύπρια εικαστικός συνθέτει έναν κόσμο θραυσμάτων, αποκομμάτων της εσωτερικότητας, με ελλειπτικές εικόνες, τον οποίο μας προκαλεί να ανακατασκευάσουμε μέσα από τη σταδιακή του αποκάλυψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Εικαστικά / Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Οι δύο καλλιτέχνες με καταγωγή από Κύπρο και Ελλάδα αντίστοιχα, παρουσιάζουν νέα έργα τους σε μια από τις σημαντικότερες εικαστικές διοργανώσεις της Βρετανίας που φιλοξενεί 30 καλλιτέχνες και συλλογικότητες, με αναθέσεις και θεματικές που έχουν να κάνουν με τη γεωγραφία και τις αξίες που διαπερνούν την πόλη αυτή: καταγωγή και μνήμη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση για την πολύχρωμη, πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εικαστικά / Μια έκθεση για την πολύχρωμη και πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο Τόνι Μιλάκης καταγράφει μια πόλη που η πραγματικότητα προσφέρει τις καλύτερες ζωγραφικές λύσεις, που ακόμη και το πιο ευφάνταστο μυαλό ενός καλλιτέχνη δεν μπορεί να τις επινοήσει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Ο Ζαν Φρανσουά Μιλέ και η ατέρμονη γοητεία της φύσης και των εργατών της γης

Εικαστικά / Ζαν Φρανσουά Μιλέ: ο ζωγράφος που ο Βαν Γκογκ αποκαλούσε «πρωτοπόρο»

«Όσο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο νομίζω ότι ο Μιλέ πίστευε σε κάτι ανώτερο» έγραφε ο Βαν Γκογκ για τον «ζωγράφο των χωρικών» αλλά και έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γαλλικού ρεαλισμού. Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου τον τιμά με μια μεγάλη έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ