Γιώργος Χαδούλης

Γιώργος Χαδούλης Facebook Twitter
0

Xρώμα και φως σε ένα τοπίο εκτυφλωτικό, με πινελιές νευρικές, συνεχείς, που λειτουργούν ως ψηφίδες στον καμβά, είναι τα κυρίαρχα στοιχεία -σε μια πρώτη ανάγνωση- των έργων του Γιώργου Χαδούλη, που παρουσιάζονται από σήμερα στην Αίθουσα Τέχνης Σκουφά με τίτλο «Private View». Η σύγχυση των ορίων ιδιωτικού και δημόσιου είναι προφανής, καθώς στιγμές ιδιωτικής ζωής γίνονται παράθυρα δημόσιας θέασης. Η πρώτη σκέψη είναι πως ο τίτλος «Private View» στηρίζεται σε αυτή την αντίληψη. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι, όπως εξηγεί ο Γιώργος Χαδούλης: «Διάλεξα τον τίτλο ως λογοπαίγνιο και σε σχέση με κάτι σύνηθες στα εικαστικά, το λεγόμενο private viewing, ένα είδος προσωπικού preview που κάνεις για λίγους. Στην έκθεση είναι σαν να κοινωνείς όλον τον κόσμο στα έργα, αλλά και τον καθένα ξεχωριστά. Βλέπεις όλα τα επίπεδα χωρίς να υπάρχει κάτι ξεχωριστά: όλα είναι συγκοινωνούντα δοχεία».

Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τον Γιώργο Χαδούλη είναι να βλέπει. Απλά. Να μετασχηματίζει πράγματα που ο μη καλλιτέχνης προσπερνά. Και μέσω της ζωγραφικής του να τον πείσει να κοντοσταθεί και να δει για πρώτη φορά μια νέα διάσταση ή πτυχή της πραγματικότητας. Άλλωστε, ο Γιώργος Χαδούλης δεν ζωγραφίζει εκ του φυσικού, δεν κάνει νατουραλισμό αλλά ανακατασκευάζει αυτά που βλέπει. Σε όλη αυτήν τη διαδικασία θέλει το θεατή ενεργητικό, συνένοχο, η διαδραστικότητα είναι κεντρικό ζητούμενό του. Οι εκθέσεις που πραγματοποιεί δεν είναι αυτοτελείς ιστορίες αλλά υπακούουν στη λογική της συνέχειας, που έχει ένα ρόλο κεντρικό στη δουλειά του: «Δείχνω συχνά γιατί για μένα έχει σημασία να βλέπουν οι άλλοι τα έργα μου. Η λογική στις εκθέσεις μου είναι να νιώθει ο θεατής σαν να έρχεται στο ατελιέ. Δεν θέλω να παρουσιάσω ένα απόφθεγμα, ένα καταστάλαγμα. Η τέχνη μου είναι μια διαδικασία in progress. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η διαδικασία και όχι το τελειωμένο έργο, γιατί αυτό είναι νεκρό».

Στην έκθεση «Private View» που πραγματοποιείται στην Αίθουσα Τέχνης Σκουφά με χορηγό την Bombay Sapphire, ο Γιώργος Χαδούλης εκθέτει δεκαπέντε μεγάλα και αρκετά μικρότερα έργα που συμπεριλαμβάνουν ακόμη και σχέδια ασπρόμαυρα, είτε χρωματιστά με ελαφρές ύλες. Έτσι υπάρχει η γοητεία της συνάντησης της πύκνωσης (που εκφράζεται από τα έργα που είναι δουλεμένα με πολλούς τόνους) με την οικονομία, τη μονοκοντυλιά, που μπορεί όμως να αποδώσει το συναίσθημα με διαφορετικό τρόπο. «Έχει πολύ να κάνει όλη η διαδικασία με το ρυθμό. Όταν ζωγραφίζω κάνω συχνά κινήσεις αυτοματοποιημένες. Συμβαίνει επειδή έχεις κάτι πολύ συγκεκριμένο στο μυαλό σου, είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος σε αυτό και το αποτυπώνεις με κινήσεις που μοιάζει να μην ορίζεις. Λειτουργείς με τη γλώσσα που δεν έχει λογική και λέξεις, αλλά που ο κώδικας έκφρασης είναι η εικόνα και η ύλη της ζωγραφικής, τα χρώματα…».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζένη Μαρκέτου

Οι Αθηναίοι / Τζένη Μαρκέτου: «Οι καλλιτέχνες δεν έχουμε ανακαλύψει τον τροχό»

Στην Αμερική έμαθε πως η τέχνη είναι κοινωνική υπόθεση, πως ο κόσμος δεν εξαντλείται στις γκαλερί. Η πρώτη της παρέμβαση σε δημόσιο χώρο, που προκάλεσε αντιδράσεις, της δίδαξε ότι ένα έργο οφείλει να μοιάζει σαν να υπήρχε πάντα εκεί. Με τη νέα της εγκατάσταση στο Μέγαρο Μουσικής μάς υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε οι πρωταγωνιστές της φύσης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σεπτέμβρης της Art Athina 2025

Εικαστικά / Art Athina 2025: Το τώρα και το μετά της σύγχρονης τέχνης

Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, ψηφιακή τέχνη: Το ανάγλυφο του παγκόσμιου εικαστικού χάρτη έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από την ελληνική και ξένη παραγωγή, και αναδεικνύεται στην ετήσια φουάρ που πραγματοποιείται ξανά στο Ζάππειο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης πέταξε τον Πλάτωνα σε ένα escape room για την Μπιενάλε

Εικαστικά / Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης μετατρέπει το σπήλαιο του Πλάτωνα σε escape room

Με τo «Δωμάτιο Απόδρασης», μια εγκατάσταση ερευνητική και παιγνιώδη, βασισμένη στην ιδέα της φιλοσοφίας και την παραίσθηση του ψηφιακού κόσμου, θα μας εκπροσωπήσει στην 61η Μπιενάλε Βενετίας ο καταξιωμένος εικαστικός και αρχιτέκτονας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο συναρπαστικός εξπρεσιονισμός του Ζορζ Ρουό 

Εικαστικά / Ζορζ Ρουό: Ο μεγάλος λησμονημένος του εξπρεσιονισμού

Ο Γάλλος ζωγράφος και χαράκτης συνδέθηκε με τα κινήματα της μοντέρνας τέχνης στις αρχές του 20ού αιώνα αλλά ξεχάστηκε μετά τον θάνατό του. Μια έκθεση με σημαντικά του έργα τον επαναφέρει στο προσκήνιο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«ΤΕΧΝΗ – ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ»: Η διαρκής συμβολή των δύο ομάδων στην ανεπανάληπτη πολιτισμική κίνηση της Θεσσαλονίκης

Εικαστικά / «Διαγώνιος» και «Τέχνη»: Πρόσφεραν παιδεία στη Θεσσαλονίκη. Τώρα συναντιούνται ξανά σε μια έκθεση

Η «Διαγώνιος» του Ντίνου Χριστιανόπουλου και η Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» επιστρέφουν στο προσκήνιο μέσα από ένα αφιέρωμα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, που αναδεικνύει δύο ιστορικές ομάδες της πνευματικής ζωής της Θεσσαλονίκης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «λίστα Τραμπ» και τα «απαράδεκτα έργα τέχνης» οδηγούν σε μια άλλη Αμερική

Εικαστικά / Tο μένος του Τραμπ για το Smithsonian: Λογοκρισία, ρατσισμός, λίστες με «απαράδεκτα» έργα

Με στόχο το μεγαλύτερο συγκρότημα μουσείων και ερευνητικών κέντρων στον κόσμο, ο Τραμπ επιχειρεί να ασκήσει έλεγχο και λογοκρισία σε έργα τέχνης και στο περιεχόμενο εκθέσεων, κατηγορώντας το Smithsonian ως «woke» και απειλώντας με περικοπές της χρηματοδότησής του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Εικαστικά / Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Μια από τις πιο εξέχουσες συλλέκτριες στην Ευρώπη, η οποία έχει αφήσει το αποτύπωμά της και στην Ύδρα, αποφάσισε να πουλήσει τη συλλογή σουρεαλιστικής και μεταπολεμικής τέχνης που στεγάζει στο σπίτι της στο Λονδίνο -τη μεγαλύτερη αυτού του είδους- σε μια δημοπρασία-ορόσημο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χάρις Επαμεινώνδα: Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις

Εικαστικά / Χάρις Επαμεινώνδα: «Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις»

Η βραβευμένη με Αργυρό Λέοντα Κύπρια εικαστικός συνθέτει έναν κόσμο θραυσμάτων, αποκομμάτων της εσωτερικότητας, με ελλειπτικές εικόνες, τον οποίο μας προκαλεί να ανακατασκευάσουμε μέσα από τη σταδιακή του αποκάλυψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Εικαστικά / Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Οι δύο καλλιτέχνες με καταγωγή από Κύπρο και Ελλάδα αντίστοιχα, παρουσιάζουν νέα έργα τους σε μια από τις σημαντικότερες εικαστικές διοργανώσεις της Βρετανίας που φιλοξενεί 30 καλλιτέχνες και συλλογικότητες, με αναθέσεις και θεματικές που έχουν να κάνουν με τη γεωγραφία και τις αξίες που διαπερνούν την πόλη αυτή: καταγωγή και μνήμη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση για την πολύχρωμη, πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εικαστικά / Μια έκθεση για την πολύχρωμη και πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο Τόνι Μιλάκης καταγράφει μια πόλη που η πραγματικότητα προσφέρει τις καλύτερες ζωγραφικές λύσεις, που ακόμη και το πιο ευφάνταστο μυαλό ενός καλλιτέχνη δεν μπορεί να τις επινοήσει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Ο Ζαν Φρανσουά Μιλέ και η ατέρμονη γοητεία της φύσης και των εργατών της γης

Εικαστικά / Ζαν Φρανσουά Μιλέ: ο ζωγράφος που ο Βαν Γκογκ αποκαλούσε «πρωτοπόρο»

«Όσο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο νομίζω ότι ο Μιλέ πίστευε σε κάτι ανώτερο» έγραφε ο Βαν Γκογκ για τον «ζωγράφο των χωρικών» αλλά και έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γαλλικού ρεαλισμού. Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου τον τιμά με μια μεγάλη έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ