LIVE!

Μύθος πως η ηπατίτιδα C αφορά τις ζωές των άλλων

Μύθος πως η ηπατίτιδα C αφορά τις ζωές των άλλων Facebook Twitter
Μπορείς εύκολα να εξεταστείς στα ηπατολογικά ιατρεία πολλών νοσοκομείων χωρίς ραντεβού.
0

Είναι ύπουλη, συνοδεύεται από βαρύ στίγμα και θεωρείται εσφαλμένα ότι είναι νόσος που απειλεί μόνο μικρές ομάδες ανθρώπων, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να χτυπήσει την πόρτα του καθένα. Και μάλιστα... αθόρυβα! Σε αντίθεση με άλλες «θορυβώδεις» νόσους, η ηπατίτιδα C αργεί πολύ να δείξει τα σημάδια της. Οι ασθενείς με ηπατίτιδα C, πέρα από την πιθανή ύπαρξη ενός ακαθόριστου αισθήματος αδυναμίας, εμφανίζουν συμπτώματα μόνο όταν η ασθένεια έχει πλέον φτάσει σε προχωρημένο στάδιο (πολλές φορές μετά από δεκαετίες), έχοντας οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος. Σε αυτό το στάδιο πλέον τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους με εκδηλώσεις όπως αιμορραγία, ίκτερο, ασκίτη (υγρό στην κοιλιά) και εγκεφαλοπάθεια, αποτελώντας έτσι το ηχηρό καμπανάκι του οργανισμού που κινδυνεύει.


Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως περίπου 100.000 άτομα πάσχουν από αυτή την «αθόρυβη» νόσο και πάνω από τα 2/3 των ασθενών δεν το γνωρίζουν. Η άγνοια αυτή αποτελεί πλέον το σημαντικότερο εμπόδιο στην προσπάθεια εξάλειψης της ηπατίτιδας C, καθώς τo κομμάτι της θεραπείας έχει απλουστευτεί σημαντικά με τα νεότερα φάρμακα.

Η πιθανότητα να έχεις εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας C είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι νομίζεις.

Ποιοι πρέπει να ελέγχονται

Ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται κυρίως με την έκθεση σε μολυσμένο από τον ιό αίμα. Εκ πρώτης όψεως, αυτό αφορά ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού. Είναι όμως όντως έτσι; Οι κυριότεροι τρόποι μετάδοσης περιλαμβάνουν την κοινή χρήση αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με το αίμα κάποιου ασθενή, είτε αυτά είναι προϊόντα ατομικής υγιεινής (ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες κ.λπ.) είτε πρόκειται για μολυσμένες σύριγγες, κυρίως χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Επίσης τις αισθητικές παρεμβάσεις, με κυριότερες το piercing και το τατουάζ, αλλά και σπάνια την περιποίηση των νυχιών, σε περίπτωση μη σωστής αποστείρωσης των αντίστοιχων εργαλείων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγάλη δεξαμενή ασθενών που δημιουργήθηκε με τις μεταγγίσεις αίματος (λόγω ασθένειας, τραύματος, χειρουργείου) πριν από το 1992, καθώς ο ιός δεν είχε ταυτοποιηθεί έως τότε και δεν ελέγχονταν οι φιάλες αίματος όπως σήμερα. Ακόμα, τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Με βάση τα παραπάνω, το κομμάτι του πληθυσμού που έχει (ακόμα και μικρές) πιθανότητες να νοσεί χωρίς να το γνωρίζει είναι μεγάλο. Για τον σκοπό αυτό έχει εκπονηθεί από το 2018 το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηπατίτιδα C, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τον έλεγχο όλων των ατόμων μεταξύ 45 και 80 ετών αλλά και όσων εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα μόλυνσης με βάση τους κυριότερους τρόπους μετάδοσης.

Διαθέσιμη σήμερα η θεραπεία εκρίζωσης της ηπατίτιδας C

Παλιότερα, η θεραπεία της ηπατίτιδας C ήταν δύσκολη, γιατί πολλοί ασθενείς δεν μπορούσαν να λάβουν φάρμακα προηγούμενης γενιάς λόγω παρενεργειών. Επιπλέον, ήταν ενέσιμα και έπρεπε να λαμβάνονται για μακρά χρονικά διαστήματα. Σήμερα, οι νέας γενιάς θεραπείες είναι σε χάπι και εκριζώνουν τον ιό της ηπατίτιδας C. Η θεραπεία θεωρείται πλέον αρκετά εύκολη. Τα νεότερα αντιικά φάρμακα εμφανίζουν πολλά πλεονεκτήματα, κυριότερα εκ των οποίων τα εξής:

Υψηλή αποτελεσματικότητα, με περισσότερο από το 95% των ασθενών που λαμβάνουν τη θεραπεία να πετυχαίνει πλήρη ίαση. Ο ιός δεν αδρανοποιείται προσωρινά («κοιμάται») αλλά εκριζώνεται πλήρως. Υπάρχει μικρή πιθανότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών, οι οποίες είναι συνήθως ήπιες και εμφανίζονται λόγω συγχορήγησης με φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής για άλλη νόσο. Η διαφορά είναι σημαντική σε σχέση με παλιότερες θεραπείες (ιντερφερόνη), που εμφάνιζαν σημαντικό ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών. Έχουν απλό τρόπο χορήγησης, καθώς είναι σε μορφή χαπιού, και λαμβάνονται από το στόμα. Επίσης, είναι μικρή η διάρκεια της θεραπείας (2 έως 3 μήνες). Τέλος, το κόστος της καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος για όλους τους ασθενείς.Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε διαθέτει ΑΜΚΑ μπορεί να λάβει θεραπεία.

Τα τρία σημεία που πρέπει να θυμάσαι

• Η πιθανότητα να έχεις εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας C είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι νομίζεις.


• Μπορείς εύκολα να εξεταστείς στα ηπατολογικά ιατρεία πολλών νοσοκομείων χωρίς ραντεβού. Τα νοσοκομεία και οι ώρες αναφέρονται στην ιστοσελίδα www.kanoumethoryvo.gr. Επίσης, σε σημεία checkpoint, δωρεάν και ανώνυμα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (www.mycheckpoint.gr).


• Η θεραπεία είναι απλή, αποτελεσματική, ανώδυνη και δωρεάν.

Info:

Το ηπατολογικό ιατρείο της Α' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής λειτουργεί στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ κάθε Τρίτη και δέχεται χωρίς ραντεβού οποιονδήποτε επιθυμεί να εξεταστεί (και να λάβει θεραπεία εφόσον διαγνωστεί) για την ηπατίτιδα C.

* Ανδρέας Πρωτοπαπάς, Γαστρεντερολόγος, διευθυντής Ηπατογαστρεντερολογικού Τμήματος Α' Προπαιδευτικής Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης

 

Υγεία & Σώμα
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM