Δυναμικός χειμώνας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δυναμικός χειμώνας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Facebook Twitter
Ο Θεόδωρος Κουρεντζής με την Ορχήστρα και τη Χορωδία musicAeterna παρουσιάζει το «Tristia» του Γάλλου συνθέτη Φιλίπ Ερσάν. Φωτο: Nikita Chuntomov
0

Τα κορυφαία ονόματα του κλασικού ρεπερτορίου παραμένουν το γερό του χαρτί. Πρώτος και καλύτερος ο εκρηκτικός Θεόδωρος Κουρεντζής. Το πάγιο αίτημα για περισσότερες από μία συναυλίες επιτέλους εισακούστηκε κι έτσι φέτος καταφθάνει με την Ορχήστρα και τη Χορωδία musicAeterna, παρουσιάζοντας δύο μεγαλεπήβολα έργα: το Κοντσέρτο για χορωδία του Σνίτκε και το «Tristia» του Γάλλου συνθέτη Φιλίπ Ερσάν, βασισμένο σε ποίηση φυλακισμένων (11-12/11).


Η Συμφωνική της (άλλοτε) ΕΣΣΔ αποτέλεσε, από την ίδρυσή της, το 1936, τον «απόλυτο θεματοφύλακα» του ρωσικού συμφωνικού ήχου. Η Κρατική Ακαδημαϊκή Ορχήστρα της Ρωσίας επιστρέφει στην Αθήνα μετά από πολλά χρόνια, υπό την μπαγκέτα του διακεκριμένου αρχιμουσικού Ντανιέλ Ράισκιν, για να ερμηνεύσει δύο αριστουργήματα του Τσαϊκόφσκι: την Πέμπτη Συμφωνία με το θυελλώδες φινάλε και το Κοντσέρτο για βιολί με σολίστ τον εξέχοντα Σάσα Ροζντεστβένσκι (25/11).


Πέρυσι μας χάρισε τρεις ανεπανάληπτες μουσικές εμπειρίες, φέτος η Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια έρχεται για να ολοκληρώσει το καλειδοσκόπιο με τις σονάτες του Φραντς Σούμπερτ (πρώτη βραδιά 14/12).


Δυόμισι αιώνες συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του μέγα Μπετόβεν (1770-1827) και το Μέγαρο συμμετέχει στην παγκόσμια γιορτή. Ο σπουδαίος πιανίστας, παιδαγωγός και διεθνώς αναγνωρισμένος μπετοβενιστής Μαρτίνος Τιρίμος παρουσιάζει τέσσερα ρεσιτάλ-αφιερώματα, με γνωστά αλλά και άγνωστα έργα του μεγαλοφυούς κλασικού. Ο κύκλος ανοίγει στις 5/12.

Χορός

Δυναμικός χειμώνας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Facebook Twitter
Ο Μεγάλος Δαμαστής του Δημήτρη Παπαϊωάννου για δύο μοναδικές παραστάσεις. Φωτο: Julian Mommert

Μετά το Sadler's Wells του Λονδίνου και την Επίδαυρο, το The Thread, σε χορογραφία Ράσελ Μάλιφαντ, με την πρωτότυπη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, τους φωτισμούς του Mάικλ Χαλς και τα κοστούμια της Μαίρης Κατράντζου, κάνει στάση στο Μέγαρο (20-24/11 & 3, 4/12).


Μια παράσταση μεγάλης εικαστικής και καλλιτεχνικής δύναμης, με αναφορές στην ελληνική μυθολογία, σε πίνακες των Κουρμπέ και Ρέμπραντ ή σε ταινίες του Κιούμπρικ. Χιούμορ, μελαγχολική διάθεση, ταξίδι με τις αισθήσεις, ιστορίες από τον βηματισμό του ανθρώπου πάνω στη Γη. Ως μάστορας της ψευδαίσθησης, ο κορυφαίος Έλληνας χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου καταπιάνεται με θεμελιώδη ερωτήματα της ύπαρξης –το πεπρωμένο, ο θάνατος– και ζωγραφίζει στον Μεγάλο Δαμαστή κινούμενες εικόνες που ξεπερνούν την πραγματικότητα (29, 30/11).


Τέλος, ο Μαγικός Αυλός του Μότσαρτ, σε μια ονειρική χορογραφία από τον Μορίς Μπεζάρ, παρουσιάζεται από τους έξοχους χορευτές του Béjart Ballet Lausanne μεταξύ 20 και 30 Δεκεμβρίου.

Μεταδόσεις

Δυναμικός χειμώνας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Facebook Twitter
Μια φαντασμαγορική παραγωγή με διθυραμβικές κριτικές από τα βρετανικά μέσα υπογράφει ο Νίκολας Χάιτνερ σκηνοθετώντας το σαιξπηρικό Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας. Φωτο: Manuel Harlan

Σημαντική ενότητα στο πρόγραμμα και η σειρά δορυφορικών προβολών του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας (National Theatre Live) που δέκα χρόνια τώρα μας φέρνει τετ-α-τετ με κορυφαίες βρετανικές παραγωγές. Συγκεκριμένα:


Μια φαντασμαγορική παραγωγή με διθυραμβικές κριτικές από τα βρετανικά μέσα υπογράφει ο Νίκολας Χάιτνερ σκηνοθετώντας το σαιξπηρικό Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας. Στον ρόλο της Τιτάνιας η Γκουέντολιν Κρίστι (υποψήφια για Emmy – «Game of Thrones»). Όμπερον ο Όλιβερ Κρις, Πουκ ο Ντέιβιντ Μουρστ (29/10).


Χάνσαρντ: Η επίσημη έκδοση των πρακτικών του βρετανικού κοινοβουλίου έχει τίτλο το νέο θεατρικό του Σάιμον Γουντς, αυτό το πνευματώδες όσο και συγκλονιστικό πορτρέτο της κυβερνώσας τάξης του Ηνωμένου Βασιλείου. Κλασική περίπτωση κειμένου, όπου ένα συνηθισμένο συζυγικό καβγαδάκι εξελίσσεται σε αιμοσταγές επεισόδιο με πρωταγωνιστές τους βραβευμένους Λίντζι Ντάνκαν και Άλεξ Τζένινγκς (7/11).


Η χρονιά κλείνει με το Present Laughter του Νόελ Κάουαρντ (5/12). Έργο γραμμένο το 1939 με βασικό ήρωα έναν αστέρα του θεάτρου ο οποίος μετά από μια αλυσίδα τραγελαφικών γεγονότων βγαίνει εκτός ελέγχου.


Eντυπωσιακή αρχή για τις επιτυχημένες δορυφορικές μεταδόσεις παραστάσεων χορού από το ιστορικό Θέατρο Μπολσόι, καθώς στις 27 Οκτωβρίου συνδεόμαστε με Μόσχα για να παρακολουθήσουμε ένα κομψοτέχνημα του διεθνούς ρεπερτορίου που συνδυάζει δράση και ρομαντισμό: Ραϊμόντα του Αλεξάντρ Γκλαζούνοφ, διασκευασμένη από τον θρύλο των Μπολσόι Γιούρι Γκριγκορόβιτς. Αρκετά αργότερα (1/12) προβάλλεται σε ζωντανή μετάδοση ο Κουρσάρος, σε χορογραφία Αλεξέι Ρατμάνσκι.


Σε ό,τι αφορά τις μεταδόσεις από τον ναό της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης, ξεκινάμε με την απαράμιλλη ιστορία έρωτα και πάθους της Μανόν του Μασνέ σε σκηνοθεσία Λοράν Πελί (26/10). Την όμορφη χωριατοπούλα που καταφθάνει στην πόλη και γίνεται αντικείμενο πόθου των ανδρών ερμηνεύει η κορυφαία Λιζέτ Οροπέσα (που ακούσαμε το καλοκαίρι στο Ηρώδειο).


Στις 16 Νοεμβρίου θα δούμε τη Μαντάμα Μπατερφλάι του Πουτσίνι στη φημισμένη σκηνοθεσία του Άντονι Μινγκέλα. Κι αν δεν είχαν πάρει διαστάσεις θύελλας οι κατηγορίες για τον θρυλικό Πλάσιντο Ντομίνγκο, θα τον ακούγαμε και στον ρόλο του Αμερικανού διπλωμάτη Σάρπλες.


Η περίφημη Ακενατόν, η τελευταία όπερα της τριλογίας του σπουδαίου Αμερικανού μινιμαλιστή Φίλιπ Γκλας (μετά τον Αϊνστάιν και τον Γκάντι), ανεβαίνει σε μια νέα παραγωγή της ΜΕΤ. Στον ρόλο της βασίλισσας Νεφερτίτης ντεμπουτάρει η ανερχόμενη Αμερικανίδα μετζοσοπράνο Τζ'νέι Μπρίτζες (30/11).

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Michael Hulls: Ο πολυβραβευμένος light designer που φώτισε το «Νήμα»

Θέατρο / Michael Hulls: Ο πολυβραβευμένος light designer που φώτισε το «Νήμα»

Ο Μάικλ Χαλς, μόνιμος συνεργάτης του Ράσελ Μάλιφαντ υπογράφει μαζί του το «Thread» (Το Νήμα) που είδαμε στην Επίδαυρο σε μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου, βασισμένο σε παραλλαγές ελληνικών παραδοσιακών χορών, και θα επαναληφθεί στο Μέγαρο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανέστης Αζάς: «Πρέπει ν' αφήσουμε πίσω μας την αντρίλα»

Θέατρο / Ανέστης Αζάς: «Πρέπει ν' αφήσουμε πίσω μας την αντρίλα»

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης ανεβάζει μια παράσταση για τον πατέρα, όσα γνωρίζουμε για την ανατροφή, την πατριαρχία, το διαφορετικό μεγάλωμα αγοριών και κοριτσιών και πώς επηρεάζονται οι ζωές και οι κοινωνίες από αυτήν τη συνθήκη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου

Οι Αθηναίοι / Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου: «H νέα μου ζωή άρχισε στο ΚΑΤ»

Ήρθε από την Τασκένδη, ήθελε να γίνει νευροεπιστήμονας αλλά τελικά την κέρδισε η ηθοποιία. Ένα ατύχημα έκοψε τη ζωή της στα δύο. Ξεκίνησε πάλι, δεν είδε ποτέ την αναπηρία της μοιρολατρικά και έγινε μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς της Ελλάδας. Η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου αφηγείται τη ζωή της στη LifO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άρης Μπαλής

Θέατρο / Άρης Μπαλής: «Το ζήτημα είναι πώς βλέπεις το προνόμιό σου και πώς το μαζεύεις»

Ο ηθοποιός μιλάει για την πρόκληση που συνιστά το να υποδύεται έναν διάσημο συνθέτη μέσα στο περιβάλλον της δεκαετίας του ’50, στο πλαίσιο της σχέσης του με μια καταξιωμένη συνθέτρια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ιβάνοφ» ή «Ιβάνοφ!»: Ζοφερή κωμωδία ή ξεκαρδιστικό δράμα;

Θέατρο / «Ιβάνοφ» ή «Ιβάνοφ!»: Ζοφερή κωμωδία ή ξεκαρδιστικό δράμα;

Μια σειρά από συμβάντα που μοιάζουν καθημερινά και την ίδια στιγμή τόσο εξωπραγματικά συγκροτούν το αριστουργηματικό έργο του Τσέχοφ που κάνει πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 23 Ιανουαρίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Waacking: Ο street χορός της κουίρ κοινότητας σε ένα φεστιβάλ στην Αθήνα

Χορός / Το waacking είναι γκέι, στρέιτ, κουίρ, αγκαλιάζει τα πάντα

Χορογράφος και βασική συνεργάτιδα της Μαρίνας Σάττι, η Ειρήνη Δαμιανίδου διοργανώνει το πανευρωπαϊκό φεστιβάλ Follow the Waack, συστήνοντας στο ελληνικό κοινό το είδος που γεννήθηκε στα αμερικανικά γκέι κλαμπ.
M. HULOT
Γιατί ο «Οιδίποδας» κάνει απανωτά sold-out;

The Review / Γιατί ο «Οιδίποδας» κάνει απανωτά sold-out;

Μετά τον θρίαμβο σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, ο Ρόμπερτ Άικ σκηνοθετεί με Έλληνες ηθοποιούς τη σύγχρονη διασκευή της τραγωδίας του Σοφοκλή στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση – και ο θρίαμβος συνεχίζεται, με παράταση των παραστάσεων ως τις αρχές Φεβρουαρίου. Η Βένα Γεωργακοπούλου συζητά με τη Στεφανία Γουλιώτη για το έργο και την παράσταση, τον σκηνοθέτη και το ρίσκο που συνιστούν πάντα οι διασκευές αρχαίου δράματος.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Όταν ο Αγγελάκας συναντά τον Μικρό Πρίγκιπα

Θέατρο / Γιάννης Αγγελάκας: «Έχουμε τσαλαπατήσει το παιδί μέσα μας»

Το σύμπαν του «Μικρού Πρίγκιπα» και του δημιουργού του, Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, ζωντανεύει στη σκηνή της Στέγης από τον Έλληνα τραγουδοποιό με στόχο να υπενθυμίσει την αξία της χαμένης μας παιδικότητας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιώργος Κοτσιφάκης

Χορός / Γιώργος Κοτσιφάκης: «Θέλω και στη ζωή να κάνω όσα συμβαίνουν στη σκηνή»

Του είπαν «δεν θα γίνει χορευτής με τίποτα» – σήμερα θεωρείται από τους καλύτερους χορευτές της Ευρώπης. Ξεκίνησε την καριέρα του συμμετέχοντας στο «2» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, και σήμερα κάνει διεθνή περιοδεία με το «My fierce ignorant step».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ