O τελευταίος ήρωας της Λέσβου: Ο 97χρονος Α.Αλεξανδρής στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

O τελευταίος ήρωας της Λέσβου: Ο 97χρονος Α.Αλεξανδρής στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου Facebook Twitter
Φωτογραφία ΑΠΕ
0

Φορτωμένος το λάβαρο του συνδέσμου θυμάτων και αναπήρων πολέμου της Λέσβου, ο Αντώνης Αλεξανδρής, ο 97χρονος τελευταίος ήρωας του νησιού, περπάτησε πρώτος από όλους στην προκυμαία της Μυτιλήνης, κατά τη σημερινή παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου.

Γεννήθηκε το 1922 στο Σκουτάρο. Κρατούμενος στην Κατοχή στο στρατόπεδο Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης και ύστερα στο στρατόπεδο Stein Krems και Bernau. «Αριθμός κρατουμένου 8425» λέει. Ύστερα στον εμφύλιο. «Έτσι έπρεπε, είπαν. Δεν ξέρω πια». Από εκεί γύρισε ανάπηρος.

«Ο χάρος είναι φίλος μου. Συναντηθήκαμε πολλές φορές σαν ήμουνα νέος. Με προσπερνούσε. Αλλά και πίνω και κανένα ούζο πότε πότε. Λιγότερο πια αλλά έχω πιεί πολλά λιμάνια ούζο στη ζωή μου. Τσιγάρο όμως ποτέ. Ούτε μια φορά». Ο κ. Αλεξανδρής, συμμετέχει ανελλιπώς σε κάθε παρέλαση. «Ήμασταν πολλοί κάποτε. Θύματα για τη σημαία και την πατρίδα. Τώρα απόμεινα μοναχός, πότε και με έναν ακόμα άμα αντέχει. Τελειώσαμε...»

Τα τελευταία χρόνια, ο δήμαρχος τον οδηγεί στην εξέδρα των επισήμων. Σήμερα έγινε το ίδιο από τον δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και τον περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη. «Του χρόνου, άμα έχω "φύγει", να πάρετε δυο νέοι το λάβαρο και να το περάσετε στην προκυμαία. Να ησυχάσουν οι ψυχές όλων. Άντε γεια τώρα. Και να αντέχετε. Όλα τα μπορούμε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Μαζωνάκης: Ο 21χρονος θα πει ποιος προσπάθησε να τον δωροδοκήσει για να μην γίνει η καταγγελία

Ελλάδα / Γιώργος Μαζωνάκης: Ο 21χρονος θα κατονομάσει ποιος προσπάθησε να τον δωροδοκήσει για να μην τον καταγγείλει

Ο Στέφανος Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι υπήρξαν άτομα που προσπάθησαν να τον δωροδοκήσουν για να μην προχωρήσει σε καταγγελία εις βάρος του δημοφιλούς τραγουδιστή
THE LIFO TEAM
ΚΑΜΕΡΕΣ ΑΤΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Ελλάδα / Κάμερες στην Αττική: Τα πρώτα αποτελέσματα, σε ποιους δρόμους υπάρχουν - Πάνω από 1.000 παραβάσεις σε 4 ημέρες

Η πιλοτική εγκατάσταση καμερών, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας, ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα σε οκτώ σημεία υψηλής επικινδυνότητας στην Αττική
THE LIFO TEAM