Wikileaks: Ελαφρύτερο κατηγορητήριο για τον συνεργάτη του Ασάνζ, Όλα Μπίνι

Wikileaks: Ελαφρύτερο κατηγορητήριο για τον συνεργάτη του Ασάνζ, Όλα Μπίνι Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η εισαγγελία του Ισημερινού ελάφρυνε το κατηγορητήριο σε βάρος του Όλα Μπίνι, του Σουηδού που φέρεται να συνδέεται στενά με τον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και διώκεται από τις αρχές της χώρας της Λατινικής Αμερικής για ηλεκτρονικά αδικήματα.

Ο Μπίνι, που αρχικά είχε κατηγορηθεί για «επίθεση» σε συστήματα πληροφορικής υπηρεσιών της κυβέρνησης του προέδρου Λενίν Μορένο, πλέον αντιμετωπίζει μόνο την κατηγορία της πρόσβασης χωρίς άδεια σε συστήματα πληροφορικής, αδίκημα που είναι λιγότερο σοβαρό μεν, αλλά επισύρει ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών, ανέφερε η εισαγγελία.

Ο Σουηδός κατηγορείται ότι παρεισέφρησε στα δίκτυα υπολογιστών της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισημερινού και της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petroecuador, διευκρίνισε η εισαγγελία. Ο Όλα Μπίνι συνελήφθη στον Ισημερινό την 11η Απριλίου, ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό την Ιαπωνία.

Την ίδια ημέρα, ο Ασάνζ, του οποίου το άσυλο ανακάλεσε η κυβέρνηση Μορένο, συλλαμβανόταν από τη βρετανική αστυνομία στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει το 2012 και παρέμενε έκτοτε. Όταν είχε συλληφθεί ο Μπίνι, η υπουργός Εσωτερικών του Ισημερινού, η Μαρία Πάουλα Ρόμο, είχε υποστηρίξει πως επρόκειτο για πρόσωπο στενά συνδεδεμένο με τον Ασάνζ που εμπλεκόταν σε σχέδιο «αποσταθεροποίησης» της κυβέρνησης Μορένο.

Είχε περιγράψει τον Σουηδό ως «πρόσωπο προσκείμενο στον WikiLeaks» που είχε επισκεφθεί τουλάχιστον 12 φορές τον Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Ο Όλα Μπίνι, που διαβεβαιώνει ότι είναι αθώος, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους την 21η Ιουνίου.

Τελεί υπό δικαστικό έλεγχο, του έχει απαγορευθεί να εγκαταλείψει την επικράτεια και είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζεται κάθε οκτώ ημέρες ενώπιον των αρχών, υπενθύμισε χθες η εισαγγελία του Ισημερινού.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Διεθνή / Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Μόλις το 28% του δείγματος σε δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι συλλήψεις μεταναστών σε χώρους δουλειάς σε εφόδους των αρχών είναι κάτι «καλό για τη χώρα», ενώ το 54% διαφώνησε
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM