Ποιο φαγητό φέρνει δάκρυα στα μάτια του Cacao Rocks;

Ποιο φαγητό φέρνει δάκρυα στα μάτια του Cacao Rocks; Facebook Twitter
0

Με το φαγητό δεν είχα ιδιαίτερη σχέση, έτρωγα ό,τι μου σέρβιραν, εκτός από μανιτάρια πλευρώτους, στα οποία έχω δυσανεξία. Στην ενήλικη ζωή μου για έξι χρόνια έτρωγα στην πανεπιστημιακή λέσχη, μετά έναν χρόνο στον στρατό και μετά πολύ φτηνό street food για κάποια χρόνια. Αν και παραμένω λιτοδίαιτος, τον τελευταίο καιρό, λόγω και του αδελφού Αριστοτέλη, που είναι σεφ στην Κέρκυρα, έχω αρχίσει να γίνομαι εκλεκτικός. Αποφεύγω το «βρόμικο» και έχω αρχίσει να εκτιμώ το καλό φαγητό και τις καλές πρώτες ύλες.

Το μόνο φαγητό που μπορούμε να πούμε πως με συγκινεί είναι, φυσικά, της μητέρας μου. Η μητέρα μου, αν και πάρα πολύ καλή μαγείρισσα, δεν μπορώ να πω πως μαγείρευε πολύ. Προτιμούσε να διαβάζει και να περιποιείται τον κήπο. Είναι Γαλλίδα και, γενικά, οι Γαλλίδες μαμάδες είναι το άκρως αντίθετο απ' τις Ελληνίδες. Όταν τα παιδιά τους μπαίνουν στην εφηβεία τα αφήνουν ελεύθερα να κάνουν ό,τι θέλουν αλλά και να είναι υπεύθυνα για τον εαυτό τους και, φυσικά, να μαγειρεύουν. Εγώ δεν ήμουν ποτέ καλός στη μαγειρική, αλλά απ' τα δώδεκά μου ήξερα να κάνω μακαρονάδα, ομελέτα, φακές, ρεβίθια, μηλόπιτα και Galette Charentaise (Γκαλέτ Σαροντέζ).

Όποτε μου ερχόταν η μυρωδιά απ' το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αυγά, κατέβαινα τρέχοντας, βουτούσα τα δάχτυλά μου στη ζύμη πριν μπει στον φούρνο και τη δοκίμαζα ωμή.

H Galette Charentaise είναι ένα γλυκό. Στο σπίτι το λέγαμε Gâteau de Tairé (Γκατό ντε Τερέ). Tairé είναι το χωριό του παππού μου, ένα χωριουδάκι κοντά στην πόλη La Rochelle, στα παράλια του Ατλαντικού. Εκεί όπου γύριζαν το τηλεπαιχνίδι «Fort Boyard», αν το θυμάται κανείς, αυτό με τον Φερεντίνο και τις τίγρεις. Το συγκεκριμένο γλυκό το έχω φάει μόνο σε σπίτι, είναι η αλήθεια, πουθενά έξω. Ήταν το δικό μας brunch της Κυριακής. Το δωμάτιό μου ήταν στη σοφίτα του σπιτιού, πάνω ακριβώς απ' την κουζίνα. Όποτε μου ερχόταν η μυρωδιά απ' το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αυγά, κατέβαινα τρέχοντας, βουτούσα τα δάχτυλά μου στη ζύμη πριν μπει στον φούρνο και τη δοκίμαζα ωμή. Νομίζω ότι αυτή η γεύση και η μυρωδιά είναι από τα μόνα πράγματα που μπορεί να με συγκινήσουν, για συναισθηματικούς, κυρίως, λόγους.

Η συνταγή για την Galette Charentaise είναι πολύ εύκολη και πάει πολύ με μερέντα ή μαρμελάδα από κάστανο. Α, και μια συμβουλή απ' τη μητέρα μου για το brunch, που έχει γίνει της μόδας στην Ελλάδα με 50 χρόνια καθυστέρηση, όπως λέει. Το Croque Madame θέλει και αβοκάντο.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ