4 συνταγές για τέλεια smoothies

4 συνταγές για τέλεια smoothies Facebook Twitter
Tα smoothies είναι ιδανικά για ανοιξιάτικη αποτοξίνωση και ενεργειακή επανεκκίνηση του οργανισμού.
0

Όταν η καθημερινότητα σας «τρέχει», έχετε ανάγκη από ένα smooth ξύπνημα κι ένα γρήγορο θρεπτικό πρωινό, για να μη φεύγετε για το γραφείο με άδειο στομάχι.

Η διατροφολόγος και καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Δέσποινα-Νέλλη Πλατανίτη εξηγεί ότι τα smoothies είναι βιταμινούχες «βόμβες» για τον οργανισμό, καθώς είναι πλούσια σε νερό, ηλεκτρολύτες, μέταλλα και βιταμίνες. Επιπλέον, είναι ιδανικά για ανοιξιάτικη αποτοξίνωση και ενεργειακή επανεκκίνηση του οργανισμού.

Οι βασικότεροι ηλεκτρολύτες στα smoothies είναι το μαγνήσιο, το κάλιο, το νάτριο, το χλώριο, το ασβέστιο και ο φώσφορος, ενώ επιδρούν ευεργετικά στη φυσιολογική καρδιακή λειτουργία, στη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς, στη διατήρηση των αποθεμάτων νερού του σώματος, στην πήξη του αίματος, στις νευρικές ώσεις και στις μυϊκές συσπάσεις.

Από την άλλη, η ανεπαρκής πρόσληψή τους έχει συσχετιστεί με μυϊκές κράμπες, μειωμένη μυϊκή και σωματική απόδοση, καρδιακή αρρυθμία και απώλεια όρεξης.

Tα smoothies είναι βιταμινούχες «βόμβες» για τον οργανισμό, καθώς είναι πλούσια σε νερό, ηλεκτρολύτες, μέταλλα και βιταμίνες.

Για όσους θέλουν να πειραματιστούν στην κουζίνα με φρούτα (φρέσκα ή κατεψυγμένα), λαχανικά, γάλα, γιαούρτι και πάγο, η διατροφολόγος προτείνει τέσσερις συνταγές.

Smoothie με ακτινίδιο & σπανάκι

1 φλ. αγγούρι με τη φλούδα του

1 μεγάλη μπανάνα

2 καθαρισμένα ακτινίδια

2 χούφτες φρέσκο σπανάκι

Smoothie με βρώμη, μπανάνα & αμύγδαλα

¼ της κούπας νιφάδες βρώμης

1 ώριμη μπανάνα

½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας

¼ φλ. ωμά αμύγδαλα

½ φλ. φρέσκο γάλα ή φρέσκος χυμός πορτοκαλιού

Smoothie με καρότο, πορτοκάλι, μπανάνα

½ φλ. του τσαγιού χυμός πορτοκάλι

1 φλ. του τσαγιού μπανάνα σε κομμάτια παγωμένη

1 φλ. του τσαγιού καρότο σε κομμάτια

½ φλ. του τσαγιού γιαούρτι

1 κ.σ. μέλι

Smoothie με kale (λαχανίδα) & μπανάνα

1 παγωμένη μπανάνα

1 φλ. αμυγδαλόγαλα

1 φλ. kale (λαχανίδα)

  

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ