Νέα Ζηλανδία: Ο μουσουλμανικός κόσμος καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση στα τεμένη

Νέα Ζηλανδία: Ο μουσουλμανικός κόσμος καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση στα τεμένη Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ο μουσουλμανικός κόσμος καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση στα δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία. 

Μουσουλμάνοι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες σε όλη την Ασία εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τη σημερινή επίθεση εναντίον δύο τεμενών στη Νέα Ζηλανδία, από την οποία σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι.

Ο χρόνος που επιλέχθηκε για την επίθεση στα τεμένη της πόλης Κράιστσερτς, στη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής, αλλά και η απευθείας μετάδοση της επίθεσης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από έναν από τους δράστες έχει εντείνει την οργή.

«Η Ινδονησία καταδικάζει έντονα το μακελειό, κυρίως σε έναν χώρο λατρείας στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής», επεσήμανε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρέτνο Μαρσούντι σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι η Μαρσούντι επεσήμανε πως έξι Ινδονήσιοι βρίσκονταν μέσα στο τέμενος όταν σημειώθηκε η επίθεση, εκ των οποίων τρεις κατάφεραν να ξεφύγουν και τρεις αγνοούνται.

Ο πρεσβευτής της Ινδονησίας στη Νέα Ζηλανδία, ο Ταντόουι Γιαχία, δήλωσε στο Reuters ότι διεξάγονται έρευνες για να εξακριβωθεί αν πολίτες της χώρας του ήταν παρόντες στα τεμένη την ώρα του μακελειού.

Στη Μαλαισία ο Άνουαρ Ιμπραχίμ, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε ότι ένας Μαλαισιανός τραυματίστηκε στην επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «μια μαύρη τραγωδία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η παγκόσμια ειρήνη».

«Έχω λυπηθεί βαθιά από αυτή την απολίτιστη ενέργεια, που αντίκειται στις ανθρωπιστικές αξίες και η οποία κόστισε τη ζωή πολιτών», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

«Απευθύνουμε τα βαθύτερα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και τον λαό της Νέας Ζηλανδίας», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε «έντονα» την επίθεση «που διαπράχθηκε εναντίον μουσουλμάνων που προσεύχονταν στη Νέα Ζηλανδία και καταριέμαι όσους τη διέπραξαν», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπός του Ιμπραήμ Καλίν καταδίκασε τη «ρατσιστική και φασιστική επίθεση».

«Αυτή η επίθεση δείχνει το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η εχθρότητα και η επιθετικότητα απέναντι στους μουσουλμάνους», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Καλίν.

«Έχουμε δει πολλές φορές ο ισλαμοφοβικός λόγος εναντίον του Ισλάμ και των μουσουλμάνων να μετατρέπεται σε μια διεστραμμένη και δολοφονική ιδεολογία. Ο κόσμος πρέπει να υψώσει τη φωνή του ενάντια σε αυτό τον λόγο και πρέπει να πει "τέλος" στην ισλαμοφοβική, φασιστική τρομοκρατία», τόνισε.

Ο ιδρυτής του All India Muslim Personal Board, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης λογίων στην Ινδία, ο Καμάλ Φαρούκι δήλωσε ότι η επίθεση είναι «απολύτως καταδικαστέα».

«Ένας αντιμουσουλμανικός ιός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο», τόνισε. «Άνθρωποι όλων των θρησκειών θα πρέπει να ανησυχούν πολύ».

Ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα νησιά Φίτζι, ο Ουαχιντουλάχ Ουαΐσι, έγραψε στο Twitter ότι τρεις Αφγανοί έχουν τραυματιστεί στην επίθεση.

«Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια του αφγανικής καταγωγής ανθρώπου που σκοτώθηκε σε αυτό το φρικτό συμβάν», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, ο Μοχαμάντ Φάισαλ, καταδίκασε την επίθεση χρησιμοποιώντας το hashtag #pakistanagainstterror (το Πακιστάν κατά της τρομοκρατίας).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαναέ Τακαΐτσι: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δηλώνει

Διεθνή / Σαναέ Τακαΐτσι: Από μηχανόβια και ντράμερ στην κορυφή της ανδροκρατούμενης πολιτικής σκηνής της Ιαπωνίας

Η ίδια δηλώνει εργασιομανής, θαυμάστρια της Θάτσερ και αποφεύγει να μιλά για ζητήματα ισότητας φύλου - Ποια είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Ιαπωνίας;
LIFO NEWSROOM
«Ο κόρες μου είναι μικρότερες από εσένα»: Τι αποκαλύπτει η Βιρτζίνια Τζουφρέ για τον πρίγκιπα Άντριου στο βιβλίο

Διεθνή / «Ο κόρες μου είναι μικρότερες από εσένα»: Τι αποκαλύπτει η Βιρτζίνια Τζουφρέ για τον πρίγκιπα Άντριου στο βιβλίο

Η κυκλοφορία του έρχεται την ώρα που ο πρίγκιπας Άντριου δήλωσε ότι παραιτείται από τους τίτλους και τις τιμές του λόγω των απανωτών σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί το όνομά του
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Ανέλαβε τις έρευνες η ειδική ομάδα που εξιχνίασε την υπόθεση της Κιμ Καρντάσιαν

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Ανέλαβε τις έρευνες η ειδική ομάδα που εξιχνίασε την υπόθεση της Κιμ Καρντάσιαν

Το 2016 κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού η Κιμ Καρντάσιαν έπεσε θύμα ένοπλης ληστείας όπου της αφαίρεσαν κοσμήματα αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων
LIFO NEWSROOM
ΛΗΣΤΕΙΑ ΛΟΥΒΡΟ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΩΛΕΙΟ

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Γιατί μπήκαν σε ένα παγκοσμίου φήμης μουσείο και όχι σε ένα γνωστό κοσμηματοπωλείο

Πώς η υλική αξία πιθανότατα ώθησε τους δράστες να επιλέξουν το Λούβρο - Οι εκτιμήσεις των ειδικών που παρατηρούν τις τάσεις στο διεθνές έγκλημα τέχνης
LIFO NEWSROOM