Μειώθηκαν οι καταθέσεις κατά 1,5 δισ. τον Ιανουάριο

Μειώθηκαν οι καταθέσεις κατά 1,5 δισ. τον Ιανουάριο Facebook Twitter
1

Μείωση στις καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ σημειώθηκε τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στις ελληνικές τράπεζες τον Ιανουάριο υπήρχαν 132,9 δισ. ευρώ έναντι 134,5 δισ. τον Δεκέμβριο.

Η μείωση αντανακλά την μείωση των καταθέσεων των επιχειρήσεων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ (έναντι αύξησης κατά 862 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 6,4% από 9,3% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 530,9 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 2.288 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 6,2% από 5,6% τον προηγούμενο μήνα.

Στο σκέλος των χορηγήσεων ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε σε -1,4% από -1,3% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 1,530 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,743 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Το συνολικό χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκε τον Ιανουάριο στα 169,4 δισ. ευρώ από 170,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018.

Τον Ιανουάριο του 2019, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε -1,1%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 705 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 868 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιανουάριο του 2019, ήταν αρνητική κατά 408 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.064 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 0,2% από μηδενικός τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε 0,5% από 0,2% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 216 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,042 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος αρνητική κατά 258 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Ιανουάριο του 2019, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 184 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,2%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM