ΟΠΕΚΕΠΕ: Άρχισαν οι πληρωμές στους αγρότες - Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών

ΑΓΡΟΤΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ Facebook Twitter
Σκιάχτρο σε κτήμα / EUROKINISSI
0

Άρχισαν από σήμερα το μεσημέρι οι πρώτες πληρωμές στους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με βιολογική γεωργία και μελισσοκομία, όπως είχε προαναγγείλει σχετικά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε στην ΕΡΤ για τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και ξεκαθάρισε πως ο πρώτος γύρος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

«Ξεκινάμε με την πληρωμή βιολογικής γεωργίας και βιολογικής μελισσοκομίας του προηγούμενου προγράμματος 2022 – 2024. Στη συνέχεια θα πληρωθούν τα υπόλοιπα του 2024 συμπεριλαμβανομένων της αναδιανεμητικής του προγράμματος ΓΙΑΝΓΚ και του προγράμματος Οίνου και Μελισσοκομίας. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε τελειώσει» ανέφερε.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων πληρωμών

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ακολουθούν:

  • καταβολή 12 εκατομμυρίων για ακαλλιέργητα χωράφια λόγω φερτών υλικών
  • ενίσχυση για ζωοτροφές ύψους μέχρι 63 εκατομμύρια ευρώ (στις 20 Οκτωβρίου κλείνει το ΟΣΔΕ)

Το επόμενο δεκαήμερο:

  • Αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους που έχουν χάσει τα ζώα τους από ευλογιά και πανώλη.

Μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται:

  • Η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης του 70% για την τρέχουσα χρονιά με ποσό 600 εκατομμυρίων ευρώ
  • Η επιστροφή από την ΑΑΔΕ του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο και η πληρωμή από τον ΕΛΓΑ των ζημιών που έγιναν το 2025 λόγω παγωνιάς
  • Μέσα στο Νοέμβριο θα λάβουν χρήματα και οι δικαιούχοι για την ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου από τις καταστροφές του Ντάνιελ, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, όπως είπε ο κ. Κέλλας.

Ήδη την περασμένη εβδομάδα δόθηκαν στους δικαιούχους καταβολές ύψους 1,5 εκατομμυρίου στους παραγωγούς της πατάτας Νάξου και της μαστίχας Χίου.

Απομένουν οι πληρωμές του 2023, σύμφωνα με τον Χρήστο Κέλλα., ο οποίος τόνισε ότι οι αποζημιώσεις είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στα καθαρόαιμα θηλυκά φτάνει μέχρι 250 € και στα αρσενικά μέχρι 500 €.

Υπενθυμίζεται πως από την Τρίτη βρίσκεται στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ η OLAF, η ευρωπαϊκή υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης, που παραμένει στον Οργανισμό.

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι οι προσπάθειες του προσωπικού του ΟΠΕΚΕΠΕ υλοποιούνται, είπε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, συμπληρώνοντας: Ο έλεγχος από το Εσωτερικών Υποθέσεων και την Οικονομική Αστυνομία συνεχίζεται κανονικά στα επόμενα 50.000 ΑΦΜ. Όμως, ο μεγάλος αριθμός είναι οι τίμιοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δυστυχώς καθυστερούν να λάβουν τα χρήματά τους λόγω αυτών των περιπτώσεων.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 6 ευρώ το πακέτο: Η συζήτηση για νέες αυξήσεις στα τσιγάρα

Οικονομία / Πάνω από 6 ευρώ το πακέτο: Η συζήτηση για νέες αυξήσεις στα τσιγάρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει τη σταδιακή εξίσωση των τιμών και των φόρων μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε να περιοριστεί το «τουριστικό κάπνισμα», το φαινόμενο κατά το οποίο καταναλωτές αγοράζουν φθηνότερα τσιγάρα από γειτονικές χώρες
LIFO NEWSROOM