Μια επιλογή από τις φετινές παραστάσεις του Μεγάρου

 Μια επιλογή από τις φετινές παραστάσεις του Μεγάρου Facebook Twitter
0
 Μια επιλογή από τις φετινές παραστάσεις του Μεγάρου Facebook Twitter
Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης και ο Ιβάν Φίσερ

Σήμερα, το Μέγαρο Μουσικής δια στόματος του προέδρου του κ. Ι. Μάνου ανακοίνωσε το πρόγραμμά του για το επόμενο τρίμηνο. Πρόκειται για μια ηθελημένη επιλογή, όπως τόνισε ο Πρόεδρός του, γιατί σε αυτό το χρονικό διάστημα, μέχρι το τέλος του χρόνου κρίνεται το μέλλον του. Με την προϋπόθεση της οριστικής λύσης υπάρχει προετοιμασία και για το πρόγραμμα του έτους 2016.

Είναι ανησυχητικό το ότι το Μέγαρο Μουσικής που ενέταξε την Αθήνα στο διεθνή μουσικό και πολιτιστικό χάρτη, ισότιμα με τις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης και του κόσμου και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους πολιτιστικούς μας οργανισμούς, μπορεί να προγραμματίσει μόνο για ένα τρίμηνο, πρέγμα που πιθανώς θα αποτυπωθεί και στο πρόγραμμά του.

Παρόλα αυτά, μετά από 25 χρόνια, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπηρετεί σταθερά τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, στηρίζοντας την τέχνη, το λόγο και τις επιστήμες. με επίκεντρο την κλασική μουσική, πυλώνα του προγραμματισμού του.

 Μια επιλογή από τις φετινές παραστάσεις του Μεγάρου Facebook Twitter
Ζούμπιν Μέτα, και η διεθνώς καταξιωμένη Φιλαρμονική του Ισραήλ,

Έτσι αυτό το τρίμηνο, οι θεατές και οι φιλόμουσοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν:

Υπό τον Ζούμπιν Μέτα, η διεθνώς καταξιωμένη Φιλαρμονική του Ισραήλ, με τον σταρ του πόντιουμ Ζούμπιν Μέτα, επιστρέφει στο Μέγαρο: στις 18 Οκτωβρίου, βραδιά Μπετόβεν με Έγκμοντ, Ηρωική και το Κοντσέρτο για βιολί, με τον μοναδικό Λεωνίδα Καβάκο. Και στις 19 Οκτωβρίου παρουσιάζει τη Συμφωνία Δωματίου του Σαίνμπεργκ, τη Συμφωνία του Νέου Κόσμου του Ντβόρζακ και τα Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά του Μάλερ, από έναν ακόμα διεθνή Έλληνα, τον βαρύτονο Άρη Αργύρη.

  

Ορχήστρα και μαέστρος έγιναν το δυνατό χαρτί της κλασικής μουσικής για τον πρωτότυπο τρόπο που προσεγγίζουν το κοινό σε όλο τον κόσμο: κοντσέρτα για παιδιά, μεταμεσονύκτιες σειρές, κοντσέρτα-έκπληξη με επιλογές του κοινού, κοντσέρτα με ένα φιορίνι, συναυλίες σε αναπάντεχους χώρους…

Η Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης και ο ιδρυτής και μαέστρος της Ιβάν Φίσερ παρουσιάζουν στις 15 Νοεμβρίου την Ηρωική του Μπετόβεν και το Πρώτο Κοντσέρτο του Μπραμς με τον Δημήτρη Σγούρο, και στις 16 Νοεμβρίου το Δεύτερο κοντσέρτο για βιολί του Προκόφιεφ με σολίστ τον Τόμας Τσέετμαϊρ, την Εισαγωγή πάνω σε εβραϊκά θέματα του ίδιου συνθέτη, καθώς και δύο έργα του Στραβίνσκι, το Jeu de cartes και το μαγευτικό Πουλί της φωτιάς.

  

Ένα μεγάλο αφιέρωμα ετοίμασε φέτος το Μέγαρο για να τιμήσει έναν από τους πιο αντιπροσωπευτικούς συνθέτες του Ρομαντισμού, τον Φραντς Σούμπερτ. Τον κύκλο των εκδηλώσεων αυτών, ο οποίος αρχίζει τον Νοέμβριο και θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, εγκαινιάζει η Σουμπερτιάδα, με την Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου. Τα μέλη της ορχήστρας, σολίστ και τραγουδιστές, ένα πιάνο του 1820, και όργανα εποχής ζωντανεύουν στη σκηνή του Μεγάρου τον «κλασικό των ρομαντικών»! Από τον Κύκλο Σούμπερτ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει μια συναυλία αφιερωμένη στη φωνητική μουσική δωματίου του λαμπρού αυστριακού συνθέτη. Αν και έφυγε νέος, άφησε πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη τραγουδιών (περί τα 650!) ανυπέρβλητης ομορφιάς, που συνταιριάζουν  με αριστοτεχνικό τρόπο την ποίηση με τη μουσική. Ερμηνεύει ο διεθνής έλληνας κοντρατενόρος Νίκος Σπανός. Στο πιάνο, ο Νίκος Ζαφρανάς.

  

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, μόνιμη πλέον ορχήστρα (resident orchestra) του Μεγάρου, θα δώσει οκτώ συναυλίες στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Η καλλιτεχνική συνεργασία με το πρώτο συμφωνικό σύνολο της χώρας μπαίνει σε νέα βάση, καθώς ορχήστρα και Μέγαρο ενώνουν πια τις δυνάμεις τους εγκαινιάζοντας μια καινούργια εποχή.

  

Είναι δύο κοσμαγάπητα έργα που μαγεύουν το κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο, εδώ και σχεδόν ενάμιση αιώνα. Πρόκειται για τον Δον Κιχώτη και τη Ζιζέλ, το περίφημο έργο του Θερβάντες, που έγινε στα χέρια του συνθέτη Λούντβιχ Μίνκους και του χορογράφου Μαριούς Πετιπά ένα από τα διασημότερα κλασικά μπαλέτα. Μια ιστορία ιπποτισμού και ρομαντικής αγάπης, φαντασίας και λογικής, που  περιλαμβάνεται στο ρεπερτόριο όλων των μεγάλων χορευτικών συγκροτημάτων. Η Ζιζέλ σε μουσική του Αντόλφ Αντάμ, η πιο ρομαντική ιστορία του κλασικού χορού, το αγαπημένο έργο κάθε μπαλαρίνας, ανεβαίνει στο Μέγαρο με ένα καστ εξαιρετικών ερμηνευτών. Την εύθραυστη χωριατοπούλα με την άδολη αγάπη, που ξεπερνά τα όρια του θανάτου, ερμηνεύει η «απόλυτη» μπαλαρίνα, η κορυφαία Σβετλάνα Ζαχάροβα. Με τα Μπαλέτα της Μόσχας.

  

Το γεμάτο δυναμισμό Batsheva Young Ensemble, το νεανικό συγκρότημα της φημισμένης Ομάδας Χορού του Οχάντ Ναχαρίν, έρχεται στην Αθήνα μόνο για δύο παραστάσεις (1 & 2/12) με μια εκρηκτική χορογραφία στις αποσκευές του.

 Μια επιλογή από τις φετινές παραστάσεις του Μεγάρου Facebook Twitter
Batsheva Young Ensemble

 

Παράλληλα, συνεχίζονται οι ζωντανές μεταδόσεις παραστάσεων σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας (National Theatre Live) και τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης (Μet Live), ενώ εγκαινιάζεται ένας νέος κύκλος απευθείας μεταδόσεων με τη σύμπραξη του περίφημου Θεάτρου Μπολσόι της Μόσχας. Αναλυτικά:

ΜΕΤ Live , Tροβατόρε του Τζουζέππε Βέρντι, Σάββατο 3 Οκτωβρίου. Φέτος από το MΕΤ Live μεταδίδονται για πρώτη φορά τα έργα: Ταγχόυζερ του Βάγκνερ, Λούλου του Μπεργκ, Αλιείς μαργαριταριών του Μπιζέ, Ρομπέρτο Ντεβερέ του Ντονιτσέττι και Ηλέκτρα του Στράους. Μαζί, Τροβατόρε και Οθέλλος του Βέρντι, Τουραντότ, Μανόν Λεσκό και Μαντάμα Μπατερφλάυ του Πουτσίνι. Η αυλαία των φετινών μεταδόσεων από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης ανοίγει με τον Τροβατόρε του Τζουζέππε Βέρντι. Πρωταγωνιστεί η Άννα Νετρέμπκο, στο πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της στη ΜΕΤ ως Λεονόρα. Η διάσημη σοπράνο ξανασυναντά στη σκηνή τον φημισμένο βαρύτονο Ντμίτρι Χβοροστόφσκι, μετά την πρώτη κοινή εμφάνισή τους στη Μητροπολιτική Όπερα το 2002. 

  

The Bolshoi Ballet Live from Moscow, Ζιζέλ σε χορογραφία Γιούρι Γκριγκορόβιτς, Κυριακή 11 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσουν στις 8 Νοεμβρίου τα περίφημα Jewels σε χορογραφία Ζωρζ Μπαλανσίν –όπου κάθε πράξη-κόσμημα έχει τον δικό της μεγάλο συνθέτη: Φωρέ, Στραβίνσκι, Τσαϊκόφσκι– και η Κυρία με τις καμέλιες σε χορογραφία Τζον Νοϋμάγερ στις 6 Δεκεμβρίου.

 

National Theatre Live, Άμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου. Το Μέγαρο συνεχίζει και φέτος τη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας. Οι φετινές ζωντανές μεταδόσεις αρχίζουν με τον Άμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Μπάρμπικαν Σέντερ του Λονδίνου. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολυσυζητημένη αυτή παράσταση ενσαρκώνει ο άγγλος ηθοποιός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου μπορείτε να δείτε εδώ

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Queer Ranch Festival: Μια «queer ουτοπία» με την ελευθερία των rave parties

Μουσική / Queer Ranch Festival στη Λέσβο: Μια «queer ουτοπία» με την ελευθερία των rave parties

Τέσσερις θηλυκότητες έβαλαν το ταλέντο και τις επαφές τους και έφτιαξαν ένα φεστιβάλ στην Ερεσό της Λέσβου που συγκεντρώνει άτομα από όλο τον πλανήτη και τα εισιτήριά του γίνονται sold out μέσα σε μισή ώρα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μουσική / O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μετά από μια άνιση σεζόν, ο Βρετανός DJ δεν μας άφησε να πάρουμε ανάσα παίζοντας ένα minimal techno set που αντλούσε από όλα τα είδη ηλεκτρονικής μουσικής και δεν θύμιζε τίποτα απ' όσα έχεις ακούσει ως τώρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μουσική / HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μισή άνθρωπος και μισή άλογο, η 26χρονη Γερμανίδα DJ και παραγωγός φέρνει στην ηλεκτρονική μουσική κάτι σχεδόν ξεχασμένο: την καθαρή διασκέδαση, το χάος και την ελευθερία τού να μην παίρνεις τον εαυτό σου υπερβολικά στα σοβαρά.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για το σουξέ»

Lifo Videos / Σταμάτης Κραουνάκης: «Στα 70 μου, δεν έχω όρεξη για καβγάδες»

Σ’ ένα διάλειμμα από τις πρόβες της «Λυσιστράτης», ο Σταμάτης Κραουνάκης μοιράζεται αναμνήσεις από τη διαδρομή του, σχόλια για ανθρώπους της τέχνης και της πολιτικής και πρακτικές επιβίωσης για τα χρόνια που έρχονται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
59’ με τη VASSIŁINA

Μουσική / VASSIŁINA: «Έχω πάρει έμπνευση από τις drag queen φίλες μου»

Στον πυρήνα της σύγχρονης ελληνικής avant-pop, η VASSIŁINA δεν φοβάται να χαθεί για να επαναπροσδιοριστεί, μετατρέποντας την αβεβαιότητα, το τραύμα και τη ρευστή φύση της ταυτότητας σε μια έντονα βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία.
M. HULOT
Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Nothing Days / Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Από ένα υπνοδωμάτιο στο Έσεξ σε σκηνές όπως το Wireless Festival και το Coachella, ο 20χρονος δημιουργός ξεχώρισε χάρη στην εμμονική παραγωγικότητά του, σχεδιάζοντας, εκτός από τη μουσική, και τον μύθο του.
M. HULOT
Νέλλη Σεμιτέκολο, πιανίστρια

Οι Αθηναίοι / Νέλλη Σεμιτέκολο: «Όταν μεγαλώνεις και γερνάς, κάθε χρόνο κάτι χάνεις»

Χωρίζει τη ζωή της πριν και μετά τον Χρήστου και πριν και μετά τον Γρηγόρη. Την πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας της την έζησε σε συναυλία κατά τη διάρκεια της χούντας, παίζοντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Fíglio Böler: «Η bass culture είναι για όλους, δεν έχει κάτι να αποδείξει»

Μουσική / Ένας 22χρονος φέρνει ξανά την κουλτούρα του μπάσου στην πόλη

Ο νεαρός μουσικός παραγωγός Fíglio Böler βρίσκεται πίσω από το Bass Asylum, ένα νέο event που έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία με τη βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Keep Hush, και έχει στόχο την αναβίωση της bass κουλτούρας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ