Αν ένα πράγμα επιθυμεί η Olga Kouklaki, είναι να δημιουργεί ήχους απ' την αρχή

Αν ένα πράγμα επιθυμεί η Olga Kouklaki, είναι να δημιουργεί ήχους απ' την αρχή Facebook Twitter
«Τα άλλα παιδιά έπαιζαν στη γειτονιά κι εγώ έπαιζα πιάνο κι έγραφα τραγούδια.»
0

To 2008, o Μ. Ηulot έγραψε ένα απ' τα πρώτα άρθρα γι' αυτήν, εδώ στη LIFO. To INTRODUCING OLGA KOUKLAKI ξεκινούσε ως εξής: «Το νέο αστέρι της γαλλικής F Communications που ζει στα νότια προάστια της Αθήνας κυκλοφόρησε μόλις το ντεμπούτο άλμπουμ της και κάνει ήδη καριέρα διεθνή. Πραγματική.»

Κι η ίδια, στη συνέντευξή της του είχε πει: «Όταν είχα ξεκινήσει να γράφω μουσική εδώ στην Ελλάδα και πήγα το δίσκο μου σε εταιρεία, μου τον πέταξαν στα μούτρα και για δυο μήνες έκλαιγα. Τον ίδιο δίσκο τον έστειλα στο εξωτερικό σε πέντε εταιρείες και οι πέντε ενδιαφέρθηκαν να τον κυκλοφορήσουν!»

Αν ένα πράγμα επιθυμεί η Olga Kouklaki, είναι να δημιουργεί ήχους απ' την αρχή Facebook Twitter

7 χρόνια μετά, κι ενώ η Όλγα συνεχίζει να φτιάχνει ωραία μελωδική μουσική, επέστρεψε, με νέο τραγούδι, στο οποίο συνεργάζεται με την Nomi Ruiz.

«Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία με την Nomi Ruiz;» τη ρώτησα, και η κουβέντα μας ξεκίνησε.

 

Με την Νόμι γνωριστήκαμε σε μια συναυλία μου στην Θεσσαλονίκη. Καλλιτεχνικά την γνώριζα και την εκτιμούσα ήδη πολύ από τον δίσκο της ως JESSICA6 αλλά και από τους Hercules & The Love Affair. Ετοίμαζα λοιπόν τότε ένα κομμάτι, το « Fist » το οποίο δεν είχα ολοκληρώσει και σκέφτηκα πόσο θα ταίριαζε η φωνή της και η προσωπικότητά της σε αυτό. Ετσι, το άκουσε και δοκιμάσαμε να συνεργαστούμε.

Το «Love is Gone» προέκυψε στην πορεία της γνωριμίας μας με την Νομι. Είναι ένα κομμάτι που γράφτηκε με πολύ συναίσθημα και που αρχικά θα το παρουσιάζαμε ως B-Side του «Fist». Τελικά όμως μας συνεπήρε, και αποφασίσαμε να είναι αυτό το Single. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω και τον ΝΤΕΙΒΙΝΤ που με βοήθησε στη μίξη των κομματιών και τον οποίο εκτιμώ επίσης ιδιαίτερα.

To βιντεοκλιπ ήταν ιδέα της Βάσιας Αναγνωστοπούλου, και είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένες με το αποτέλεσμα. 

Παρότι έχεις πολύ όμορφη φωνή συχνά επιλέγεις άλλες γυναίκες για τα φωνητικά σε τραγούδια σου. Γιατί; 

Θεωρώ ότι είναι πολύ ενδιαφέρον και δημιουργικό να συνεργάζεσαι με άλλους καλλιτέχνες. Προσφέρουν πάντα κάτι από τον εαυτό τους - κάτι που έχουν ζήσει και νιώσει διαφορετικό από εσένα. Είμαι πολύ ευγνώμων για τις συνεργασίες μου με την Melanie Pain, Liset Alea, Tim Keegan και τώρα με την Nomi.

Τι μουσική άκουγες όταν ήσουν παιδί; 
Έχω ακούσει πολύ διαφορετικά πράγματα. Ένα από αυτά το ομότιτλο album του Steve Strange/ Visage με το «Fade To Grey» αλλά και New Order με το «Blue Monday». Ακόμα και σήμερα βρίσκω ευχαρίστηση να ξαναακούω αυτές τις μουσικές.

Και πότε κατάλαβες ότι θέλεις να ασχοληθείς με τη μουσική;
Δεν έκανα συνειδητά ποτέ αυτή την επιλογή... Εννοώ ότι ασχολούμουν πάντα με την μουσική. Τα άλλα παιδιά έπαιζαν στη γειτονιά κι εγώ έπαιζα πιάνο κι έγραφα τραγούδια. Έπειτα, με διασκέδαζε να παίζω σαν dj την μουσική που μου αρέσει, να συνθέτω και να γράφω αλλά και να πειραματίζομαι με τα προγράμματα μουσικής παραγωγής...

Τι είναι αυτό που σε τραβάει συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική μουσική;
Η μαγεία του να δημιουργείς ήχους από την αρχή!

Σε κάποιον που δεν έχει ακούσει ποτέ τη μουσική σου, ποιο τραγούδι σου -πέρα απ' το νέο single- θα του έβαζες να ακούσει;

Νομίζω το «Getalife». Είναι ένα τραγούδι που με έχει σημαδέψει. Αλλά και που χάρη στο οποίο ξεκίνησα τη δισκογραφία μου.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιρροές σου;
Η κλασσική μουσική σίγουρα έπαιξε ρόλο στις επιρροές μου... αλλά σίγουρα και η Dance/ Εlectronica που παρακολουθώ και αγαπώ πολλά χρόνια τώρα. Επιρροές έχω κι από την Pop/ Synth Pop αλλά κι από την New Wave/ Post Wave.

Πώς είναι η καθημερινότητά σου όταν δεν ηχογραφείς και δε δίνεις συναυλίες;
Η καθημερινότητα για εμένα θέλω να είναι πάντα διαφορετική και ανεξάρτητα από το σε ποιο μέρος βρίσκομαι, προσπαθώ «να την ζω» με ό,τι αυτό σημαίνει.

Αν ένα πράγμα επιθυμεί η Olga Kouklaki, είναι να δημιουργεί ήχους απ' την αρχή Facebook Twitter

Ετοιμάζεις νέο δίσκο; Τι σε εμπνέει όταν φτιάχνεις νέα μουσική;
Ετοιμάζω ένα νέο δίσκο στο Παρίσι. Είναι μάλιστα σχεδόν έτοιμος αλλά δεν μπορώ να πω ακόμα πολλά. Δουλεύω επίσης σε νέα κομμάτια με την Νόμι αλλά και με άλλους μουσικούς και παραγωγούς. Εμπνέομαι κυρίως από τους ανθρώπους, από ιστορίες που ακούω αλλά και από πολύ λεπτά πράγματα που μπορεί να παρατηρήσω γύρω μου ή να νιώσω. Δεν υπάρχει όμως κάποιος κανόνας.

Αν μπορούσες να είχες επενδύσει εσύ μουσικά μια ταινία, ποια απ' τις ήδη υπάρχουσες θα επέλεγες, και πώς θα έφτιαχνες τη μουσική της;
Μία που μου έρχεται τώρα στο μυαλό είναι το Blue Velvet του David Lynch! Φαντάζομαι θα έφτιαχνα κάτι μυστήριο, αναπάντεχο και ατμοσφαιρικό όσο και η ταινία.

(Aυτό είναι το δικό μου αγαπημένο απ' τα κομμάτια της)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT