Αν ένα πράγμα επιθυμεί η Olga Kouklaki, είναι να δημιουργεί ήχους απ' την αρχή

Αν ένα πράγμα επιθυμεί η Olga Kouklaki, είναι να δημιουργεί ήχους απ' την αρχή Facebook Twitter
«Τα άλλα παιδιά έπαιζαν στη γειτονιά κι εγώ έπαιζα πιάνο κι έγραφα τραγούδια.»
0

To 2008, o Μ. Ηulot έγραψε ένα απ' τα πρώτα άρθρα γι' αυτήν, εδώ στη LIFO. To INTRODUCING OLGA KOUKLAKI ξεκινούσε ως εξής: «Το νέο αστέρι της γαλλικής F Communications που ζει στα νότια προάστια της Αθήνας κυκλοφόρησε μόλις το ντεμπούτο άλμπουμ της και κάνει ήδη καριέρα διεθνή. Πραγματική.»

Κι η ίδια, στη συνέντευξή της του είχε πει: «Όταν είχα ξεκινήσει να γράφω μουσική εδώ στην Ελλάδα και πήγα το δίσκο μου σε εταιρεία, μου τον πέταξαν στα μούτρα και για δυο μήνες έκλαιγα. Τον ίδιο δίσκο τον έστειλα στο εξωτερικό σε πέντε εταιρείες και οι πέντε ενδιαφέρθηκαν να τον κυκλοφορήσουν!»

Αν ένα πράγμα επιθυμεί η Olga Kouklaki, είναι να δημιουργεί ήχους απ' την αρχή Facebook Twitter

7 χρόνια μετά, κι ενώ η Όλγα συνεχίζει να φτιάχνει ωραία μελωδική μουσική, επέστρεψε, με νέο τραγούδι, στο οποίο συνεργάζεται με την Nomi Ruiz.

«Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία με την Nomi Ruiz;» τη ρώτησα, και η κουβέντα μας ξεκίνησε.

 

Με την Νόμι γνωριστήκαμε σε μια συναυλία μου στην Θεσσαλονίκη. Καλλιτεχνικά την γνώριζα και την εκτιμούσα ήδη πολύ από τον δίσκο της ως JESSICA6 αλλά και από τους Hercules & The Love Affair. Ετοίμαζα λοιπόν τότε ένα κομμάτι, το « Fist » το οποίο δεν είχα ολοκληρώσει και σκέφτηκα πόσο θα ταίριαζε η φωνή της και η προσωπικότητά της σε αυτό. Ετσι, το άκουσε και δοκιμάσαμε να συνεργαστούμε.

Το «Love is Gone» προέκυψε στην πορεία της γνωριμίας μας με την Νομι. Είναι ένα κομμάτι που γράφτηκε με πολύ συναίσθημα και που αρχικά θα το παρουσιάζαμε ως B-Side του «Fist». Τελικά όμως μας συνεπήρε, και αποφασίσαμε να είναι αυτό το Single. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω και τον ΝΤΕΙΒΙΝΤ που με βοήθησε στη μίξη των κομματιών και τον οποίο εκτιμώ επίσης ιδιαίτερα.

To βιντεοκλιπ ήταν ιδέα της Βάσιας Αναγνωστοπούλου, και είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένες με το αποτέλεσμα. 

Παρότι έχεις πολύ όμορφη φωνή συχνά επιλέγεις άλλες γυναίκες για τα φωνητικά σε τραγούδια σου. Γιατί; 

Θεωρώ ότι είναι πολύ ενδιαφέρον και δημιουργικό να συνεργάζεσαι με άλλους καλλιτέχνες. Προσφέρουν πάντα κάτι από τον εαυτό τους - κάτι που έχουν ζήσει και νιώσει διαφορετικό από εσένα. Είμαι πολύ ευγνώμων για τις συνεργασίες μου με την Melanie Pain, Liset Alea, Tim Keegan και τώρα με την Nomi.

Τι μουσική άκουγες όταν ήσουν παιδί; 
Έχω ακούσει πολύ διαφορετικά πράγματα. Ένα από αυτά το ομότιτλο album του Steve Strange/ Visage με το «Fade To Grey» αλλά και New Order με το «Blue Monday». Ακόμα και σήμερα βρίσκω ευχαρίστηση να ξαναακούω αυτές τις μουσικές.

Και πότε κατάλαβες ότι θέλεις να ασχοληθείς με τη μουσική;
Δεν έκανα συνειδητά ποτέ αυτή την επιλογή... Εννοώ ότι ασχολούμουν πάντα με την μουσική. Τα άλλα παιδιά έπαιζαν στη γειτονιά κι εγώ έπαιζα πιάνο κι έγραφα τραγούδια. Έπειτα, με διασκέδαζε να παίζω σαν dj την μουσική που μου αρέσει, να συνθέτω και να γράφω αλλά και να πειραματίζομαι με τα προγράμματα μουσικής παραγωγής...

Τι είναι αυτό που σε τραβάει συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική μουσική;
Η μαγεία του να δημιουργείς ήχους από την αρχή!

Σε κάποιον που δεν έχει ακούσει ποτέ τη μουσική σου, ποιο τραγούδι σου -πέρα απ' το νέο single- θα του έβαζες να ακούσει;

Νομίζω το «Getalife». Είναι ένα τραγούδι που με έχει σημαδέψει. Αλλά και που χάρη στο οποίο ξεκίνησα τη δισκογραφία μου.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιρροές σου;
Η κλασσική μουσική σίγουρα έπαιξε ρόλο στις επιρροές μου... αλλά σίγουρα και η Dance/ Εlectronica που παρακολουθώ και αγαπώ πολλά χρόνια τώρα. Επιρροές έχω κι από την Pop/ Synth Pop αλλά κι από την New Wave/ Post Wave.

Πώς είναι η καθημερινότητά σου όταν δεν ηχογραφείς και δε δίνεις συναυλίες;
Η καθημερινότητα για εμένα θέλω να είναι πάντα διαφορετική και ανεξάρτητα από το σε ποιο μέρος βρίσκομαι, προσπαθώ «να την ζω» με ό,τι αυτό σημαίνει.

Αν ένα πράγμα επιθυμεί η Olga Kouklaki, είναι να δημιουργεί ήχους απ' την αρχή Facebook Twitter

Ετοιμάζεις νέο δίσκο; Τι σε εμπνέει όταν φτιάχνεις νέα μουσική;
Ετοιμάζω ένα νέο δίσκο στο Παρίσι. Είναι μάλιστα σχεδόν έτοιμος αλλά δεν μπορώ να πω ακόμα πολλά. Δουλεύω επίσης σε νέα κομμάτια με την Νόμι αλλά και με άλλους μουσικούς και παραγωγούς. Εμπνέομαι κυρίως από τους ανθρώπους, από ιστορίες που ακούω αλλά και από πολύ λεπτά πράγματα που μπορεί να παρατηρήσω γύρω μου ή να νιώσω. Δεν υπάρχει όμως κάποιος κανόνας.

Αν μπορούσες να είχες επενδύσει εσύ μουσικά μια ταινία, ποια απ' τις ήδη υπάρχουσες θα επέλεγες, και πώς θα έφτιαχνες τη μουσική της;
Μία που μου έρχεται τώρα στο μυαλό είναι το Blue Velvet του David Lynch! Φαντάζομαι θα έφτιαχνα κάτι μυστήριο, αναπάντεχο και ατμοσφαιρικό όσο και η ταινία.

(Aυτό είναι το δικό μου αγαπημένο απ' τα κομμάτια της)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SANDWELL DISTRICT INTERVIEW

Μουσική / Οι Sandwell District φτιάχνουν τέκνο σαν να προσεύχονται

O Regis και ο Function, δύο από τους πρωτεργάτες του πρότζεκτ που εξελίχθηκε σε διεθνές underground δίκτυο, με αφορμή την εμφάνισή τους στην Αθήνα μιλούν στη LiFO για την επανένωσή τους, την τέκνο σήμερα και τον καινούργιο τους δίσκο.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
KET: «Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να υπάρχουμε τόσα χρόνια είναι ένα μικρό θαύμα»

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων / KET: «Καταφέραμε να υπάρχουμε τόσα χρόνια, κι αυτό είναι ένα μικρό θαύμα»

Μια μεγάλη συζήτηση για την ιστορία του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων, ενός από τους βασικούς πυρήνες της πειραματικής και ανεξάρτητης μουσικής σκηνής της πόλης και όχι μόνο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
102΄ με την Tάμτα και την Ανίτα Ρατσβελισβίλι

Μουσική / Tάμτα - Ανίτα Ρατσβελισβίλι: «Μάθαμε να ζούμε με το τραύμα»

Δυο διάσημες και πετυχημένες Γεωργιανές συναντιούνται στην ΕΛΣ και μιλούν για τις δυσκολίες που τις διαμόρφωσαν και την κουλτούρα της χώρας τους, που την κουβαλάνε μαζί τους παντού, ακόμα και όταν τις πληγώνει.
M. HULOT
Η επιστροφή της Lily Allen

Μουσική / Η Lily Allen επιστρέφει με το πιο θεαματικό ξεκατίνιασμα στην ιστορία της ποπ

Το «West End Girl» της Lilly Allen και ένα αριστουργηματικό ραπ άλμπουμ από την CupcakKe αποτελούν τα πιο δυνατά και τολμηρά, από πλευράς στιχουργικής, άλμπουμ της χρονιάς. Μια καλή εβδομάδα για τη μουσική.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
BOYS’ SHORTS INTERVIEW

Μουσική / Boys’ Shorts: «Δεν φταίνε τα τρανς άτομα που έχει γίνει μίζερη η ζωή σου»

To eyeliner και το electroclash έφερε κοντά το ντουέτο των DJs, που εμπνεύστηκαν το όνομά τους από τον Boy George. Έπαιξαν στο Berghain, και η φήμη τους εκτοξεύτηκε. Πλέον το mantra τους είναι το «enjoy the moment».
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Παιδί Τραύμα: Τραγουδάκια λέω που αύριο θα ξεχαστούν, δεν κάνω καμία επανάσταση, δεν αλλάζω τον κόσμο

Μουσική / Παιδί Τραύμα: «Τραγουδάκια λέω, που αύριο θα ξεχαστούν, δεν αλλάζω τον κόσμο»

Στο νέο του άλμπουμ, το Παιδί Τραύμα χρησιμοποιεί τις έννοιες της φυγής και της συγχώρεσης για να μιλήσει για το αδιέξοδο του ψηφιακού κόσμου και την αναζήτηση της αλήθειας με τραγούδια που ξεφεύγουν από το mainstream.   
M. HULOT
Οι Tame Impala φτιάχνουν έναν δίσκο εμπνευσμένο από τα bush doofs της Αυστραλίας

Μουσική / «Deadbeat» των Tame Impala: Μια lo-fi ωδή στα rave πάρτι από ένα σπουδαίο συγκρότημα

Είναι η πρώτη του δουλειά που δεν περιέχει ούτε μια ροκ στιγμή. Σύμφωνα με τον Chris Deville: «Οι Tame Impala έχουν μεταμορφωθεί σταδιακά από ένα από τα σπουδαιότερα ροκ συγκροτήματα της γενιάς τους σε… κάτι άλλο».
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ