H μαγείρισσα, μπλόγκερ και συγγραφέας Mina Stone που μαγειρεύει για καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη έρχεται στην Αθήνα

H μαγείρισσα, μπλόγκερ και συγγραφέας Mina Stone που μαγειρεύει για καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη έρχεται στην Αθήνα Facebook Twitter
0
H μαγείρισσα, μπλόγκερ και συγγραφέας Mina Stone που μαγειρεύει για καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη έρχεται στην Αθήνα Facebook Twitter
Η Μίνα γνώρισε τον Άλεξ Ίγκλετον, επίσης μάγειρα και Έλληνα κατά το ήμισυ στη γειτονιά της στη Νέα Υόρκη. Ήταν πολλά χρόνια φίλοι και συνεργάτες, πριν γίνουν τελικά ζευγάρι...

Η υπέροχη μαγείρισσα, μπλόγκερ και συγγραφέας Mina (Ασημίνα) Stone που μαγειρεύει για τολμηρούς καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη έρχεται για δύο μόνο βράδια στην γκαλερί Breeder στο Μεταξουργείο.

Η πρωτοποριακή αθηναϊκή γκαλερί Βreeder, με το μικρό εστιατόριο Feeder (με την πιο μικροσκοπική και αφαιρετική κουζίνα) στον τελευταίο όροφο, έχει φιλοξενήσει τα τελευταία πέντε χρόνια μάγειρες στο ξεκίνημα της καριέρας τους που πιστεύουν ότι έχουν κάτι να πουν με το φαγητό τους. Οι καλεσμένοι, που ενημερώνονται ηλεκτρονικά, έρχονται για να δοκιμάσουν διαφορετικά μενού, παρουσιασμένα με πρωτότυπους τρόπους, και αυτήν τη φορά θα έχουν την τύχη να γευτούν ένα ολόκληρο μενού με την επιμέλεια της Μίνα Στόουν και του συντρόφου της Άλεξ Ίγκλετον.

Η Μίνα Στόουν γρήγορα καθιερώθηκε ως η «μαγείρισσα που μαγειρεύει για καλλιτέχνες», οι οποίοι, όπως λέει, της προσφέρουν «όλη την ευελιξία που η ίδια χρειάζεται για να σχεδιάσει ένα μενού εντελώς ελεύθερη, με μόνο άξονα την έμπνευση της στιγμής, τις οικογενειακές συνταγές και την περίσταση».

Ελληνίδα από τη μεριά της μαμάς της, η Μίνα Στόουν (η μητέρα της γνώρισε τον πατέρα της, μεταφραστή ελληνικής ποίησης, όταν εκείνος σπούδαζε στην Ελλάδα) γεννήθηκε στο Κλίβελαντ του Oχάιο κι έζησε τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής της στην Ελλάδα. Μετά οι Στόουν μεταφέρθηκαν στην Αμερική. Έκτοτε, η Μίνα ταξιδεύει στις δύο χώρες, και όχι μόνο για τις οικογενειακές διακοπές στην Αίγινα, στην Πάρο ή στην ηπειρωτική Ελλάδα, που τελευταία προτιμά ο Άλεξ.

H μαγείρισσα, μπλόγκερ και συγγραφέας Mina Stone που μαγειρεύει για καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη έρχεται στην Αθήνα Facebook Twitter
Στις βαλίτσες της μνήμης της, παρά τη σύντομη παιδική ζωή στην Ελλάδα, η Μίνα φύλαξε τις γεύσεις από τα φαγητά της γιαγιάς της...

Η Μίνα γνώρισε τον Άλεξ Ίγκλετον, επίσης μάγειρα και Έλληνα κατά το ήμισυ (η μητέρα του γνώρισε τον πατέρα του στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε γιατί η οικογένειά της διωκόταν για τα αριστερά πολιτικά της φρονήματα), στη γειτονιά της στη Νέα Υόρκη. Ήταν πολλά χρόνια φίλοι και συνεργάτες, πριν γίνουν τελικά ζευγάρι. Πλέον, μαγειρεύουν μαζί για τις εκδηλώσεις που γίνονται στην γκαλερί του Gavin Brown και, τα τελευταία πέντε χρόνια, το καθημερινό φαγητό του Ελβετού νεο-ντανταϊστή καλλιτέχνη Urs Fischer, που μένει και εργάζεται μόνιμα στη Νέα Υόρκη, ή εκτάκτως για άλλους καλλιτέχνες. Ο Άλεξ, όπως και η Μίνα, δεν έχει σπουδάσει μαγειρική αλλά γλυπτική και ζωγραφική, κάτι που ακόμα τον απασχολεί δημιουργικά, όποτε δεν εργάζεται με τη Μίνα ή δεν φροντίζει την επτάχρονη κόρη του, τη Σοφία.

Στις βαλίτσες της μνήμης της, παρά τη σύντομη παιδική ζωή στην Ελλάδα, η Μίνα φύλαξε τις γεύσεις από τα φαγητά της γιαγιάς της και όταν ξεκίνησε το 2006 να συνεργάζεται με τον Gavin Brown στη Νέα Υόρκη αποφάσισε ότι θα παρουσίαζε νόστιμους ελληνικούς μεζέδες με σπιτική γεύση που θα έρχονταν σε αντίθεση με τα τολμηρά μοντέρνα εκθέματα των καλλιτεχνών. Η επιτυχία ήρθε γρήγορα, το σπιτικό, ανεπιτήδευτο φαγητό άρεσε πολύ και διάφοροι καλλιτέχνες άρχισαν να την προσκαλούν για να ετοιμάσει τα επίσημα ή ανεπίσημα γεύματά τους. Το αποτέλεσμα; Η Μίνα Στόουν γρήγορα καθιερώθηκε ως η «μαγείρισσα που μαγειρεύει για καλλιτέχνες», οι οποίοι, όπως λέει, της προσφέρουν «όλη την ευελιξία που η ίδια χρειάζεται για να σχεδιάσει ένα μενού εντελώς ελεύθερη, με μόνο άξονα την έμπνευση της στιγμής, τις οικογενειακές συνταγές και την περίσταση».

H μαγείρισσα, μπλόγκερ και συγγραφέας Mina Stone που μαγειρεύει για καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη έρχεται στην Αθήνα Facebook Twitter

Αυτός, εξάλλου, είναι και ο τίτλος του βιβλίου της «Cooking for artists» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Αμερική, σχεδιασμένου από τον ίδιο τον γλύπτη Urs Fischer και με πρόλογο του Gavin Brown! Ο αναγνώστης θα βρει εβδομήντα μάλλον απλές συνταγές για όλους, «με πολύ ελαιόλαδο και λεμόνι», όπως η ίδια λέει χαρακτηριστικά, αλλά και τα αγαπημένα της μακαρόνια με κιμά, τον «χρονοβόρο μουσακά», την ψαρόσουπα και τα γιουβαρλάκια που προτιμά ο σύντροφός της και πολλές συνταγές για ελληνικούς μεζέδες.

«Μα, τρώνε διαφορετικά οι μοντέρνοι καλλιτέχνες της Νέας Υόρκης από εμάς;» τους ρωτώ. «Θέλουν τα φαγητά τους εξεζητημένα ή πολύ όμορφα παρουσιασμένα;». «Βασικά, εκτιμούν το καλό φαγητό, όπως όλοι μας» απαντά ο Αλεξ. Και η Μίνα συμπληρώνει: «Οι καλλιτέχνες είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί από τη φύση τους και όντως εκτιμούν την ομορφιά. Το τονίζω αυτό, γιατί κι εμένα έτσι μου αρέσει να μαγειρεύω. Οι μάγειρες μοιάζουν με τους καλλιτέχνες, γίνονται καλλιτέχνες, όταν μεταφράζουν το συναίσθημά τους σε ένα πιάτο με φαγητό, έχοντας στη διάθεσή τους συγκεκριμένα υλικά. Για παράδειγμα, στην παραδοσιακή ρεβιθάδα της γιαγιάς μου εγώ μπορεί να προσθέσω λαχανικά της εποχής και νιφάδες από καυτερό τσίλι για να με εκφράζει καλύτερα». Τι έχουν να πουν για όλο αυτό το σούσουρο γύρω από τον νεοϋορκέζικο αέρα σε σχέση με το φαγητό; «Ο νεοϋορκέζικος αέρας είναι ένας μύθος» λέει ο Άλεξ. «Ο ελληνικός αέρας, μάλιστα! Αυτός είναι ενδιαφέρων, πώς να μαγειρεύεις δηλαδή ό,τι καλύτερο μπορείς με ελάχιστα υλικά, μια φασολάδα για να φάει η οικογένεια!».

H μαγείρισσα, μπλόγκερ και συγγραφέας Mina Stone που μαγειρεύει για καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη έρχεται στην Αθήνα Facebook Twitter
Το «Cooking for artists» κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Αμερική, σχεδιασμένο από τον ίδιο τον γλύπτη Urs Fischer και με πρόλογο του Gavin Brown!

Έχει έρθει η ώρα για μεσημεριανό στο στούντιο του Urs Fischer. Το ελληνικό φαγητό της Μίνας και του Άλεξ, ένα μοσχαράκι λεμονάτο, μοσχομυρίζει καθώς έρχεται από την κουζίνα. Ένα μικρό καμπανάκι ανακοινώνει ότι το καλοστρωμένο τραπέζι είναι έτοιμο. Καλλιτέχνες, μάγειροι, βοηθοί, κάθονται μαζί για να μοιραστούν ένα νόστιμο ελληνικό γεύμα, να γελάσουν και να κουβεντιάσουν και μετά, ικανοποιημένοι και χορτάτοι, να συνεχίσουν τη δουλειά τους.


Ένας ακόμα ορισμός του ελληνικού φαγητού έχει απεικονιστεί. Μπράβο Μίνα. Μπράβο Άλεξ.

Info:

Mina Stone & Alex Eagleton: Back in Town
Παρασκευή 3 & Σάββατο 4 Απριλίου στο Breeder Feeder
Κρατήσεις: +30 210 3317527, [email protected]

Το Σάββατο 4 Απριλίου, στις 7:30 μ.μ., θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Mina Stone «Cooking for Artists» στην γκαλερί The Breeder, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο OMMU.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT