ESM: Η Ελλάδα τα πήγε τόσο καλά λόγω της ανθεκτικότητας των Ελλήνων

ESM: Η Ελλάδα τα πήγε τόσο καλά λόγω της ανθεκτικότητας των Ελλήνων Facebook Twitter
1

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με αυτήν πριν οκτώ χρόνια», εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Καλίν Άνεβ Γιάνσε.

«Όταν η Ελλάδα εισήλθε στην κρίση, υπήρχαν πολλά ζητήματα. Η δημόσια διοίκηση ήταν αδύναμη, η οικονομία σε κακή κατάσταση, υπήρχε μεγάλο δημοσιονομικό και εμπορικό έλλειμμα», εξήγησε ο Γιάνσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο της Βουλγαρίας Investor.

«Η χώρα χρειάστηκε να προχωρήσει σε πολλές πολιτικά δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Και το πιο αξιοσημείωτο είναι το πόσες μεταρρυθμίσεις εφάρμοσε. Τώρα διαθέτει δημοσιονομικό πλεόνασμα και πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, και έχει καταφέρει να βγει στις αγορές. Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να την εμπιστεύονται ξανά. Οπότε βλέπουμε πολλές θετικές εξελίξεις», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ESM.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα τα πήγε τόσο καλά είναι ισχυρό δείγμα της ανθεκτικότητας των Ελλήνων», υπογράμμισε ο ίδιος, όμως προειδοποίησε ότι οι Έλληνες δεν θα πρέπει τώρα να επαναπαυθούν. «Είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τώρα που έχει σταματήσει η βοήθεια από τα προγράμματα στήριξης», εξήγησε ο Γιάνσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει τώρα η Ελλάδα είναι να επαναπαυθεί, καθώς «αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπή των μεταρρυθμίσεων».

«Αν και είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει έναν τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων, μένουν ακόμη πολλά να κάνει, όπως το να ενισχύσει τη δημόσια διοίκηση, το δικαστικό σύστημα και να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις», επεσήμανε ο Γιάνσε.

«Μόνο αν η Ελλάδα συνεχίσει να είναι αποφασιστική στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, μπορεί να πείσει τις αγορές ότι κάνει καλή δουλειά. Μέχρι τώρα το έχει κάνει αυτό, οπότε είμαι αισιόδοξος», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ESM.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM