Στο Sale & Pepe

Στο Sale & Pepe Facebook Twitter
0
Στο Sale & Pepe Facebook Twitter
Kαπνισμένο σε τρία είδη ξύλου φρέσκο καρπάτσιο από μοσχαρίσιο φιλέτο και μαριναρισμένο με βότανα, που την παιχνιδιάρικη πινελιά στο πιάτο χάριζε η σάλτσα σφαιροποιημένης κρέμας από παρμεζάνα και μαύρη τρούφα και συνόδευαν κύβοι παντζαριού.

Βρεθήκαμε στη σάλα του Sale & Pepe με την ιταλική αύρα για να γνωρίσουμε τον σεφ Πάνο Ιωαννίδη που κάθε Τρίτη μαγειρεύει με τέχνη και φαντασία πιάτα της κεντρικής Ιταλίας. « Η κοινή αγάπη μας για τις τρούφες μάς οδήγησε να συνεργαστούμε χαλαρά μια μέρα την εβδομάδα, με ένα μενού 4 πιάτων που ετοιμάζει ο Πάνος κι εγώ συνδυάζω με κρασιά», λέει ο Ιβάν Οταβιάνι και προσθέτει: «Μου αρέσει να γίνεται συζήτηση με κάθε πελάτη για τα πιάτα που γεύεται. Με ενδιαφέρει η γνώμη του». Και η αλήθεια είναι ότι το φαγητό που δοκιμάσαμε από τα χέρια του νεαρού σεφ μάς πρόσφερε μια υπέροχη αλληλουχία γεύσεων.

Για πρώτο πιάτο γευθήκαμε μια βελούδινη σούπα από λευκά φασόλια, αρωματισμένη με φρέσκο θυμάρι και «αέρα» από porcini, maltagliati με φρέσκα βότανα, τηγανητή μοσχαρίσια ουρά και τραγανό chorizo με μυρώνια. Απολαυστικό πιάτο που συνόδευσε το αφρώδες κρασί Karanika Brut Prestige από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Ξινόμαυρο. Ακολούθησε το όμορφα καπνισμένο σε τρία είδη ξύλου φρέσκο καρπάτσιο από μοσχαρίσιο φιλέτο και μαριναρισμένο με βότανα, που την παιχνιδιάρικη πινελιά στο πιάτο χάριζε η σάλτσα σφαιροποιημένης κρέμας από παρμεζάνα και μαύρη τρούφα και συνόδευαν κύβοι παντζαριού. Ο οινικός συνοδός από 2012 Crozes Hermitage Yannick Alleno & Michel Chapoutier στάθηκε εξαιρετικά δίπλα στο πιάτο. Ο σεφ Πάνος Ιωαννίδης αγαπά στην κουζίνα του «τα βότανα και τα μπαχαρικά, που η καλή ισορροπία τους αναδεικνύει τη γεύση». Του λόγου το αληθές διαπιστώνεις στη χοιρινή καπνιστή porchetta με βανίλια και κάρδαμο, μαγειρεμένη σε κενό για 24 ώρες, με τσιπς από τραγανή πέτσα, σάλτσα από κρασί Sangiovese και espresso και δίπλα ανάλαφρο πουρέ σελινόρριζας που απογείωνε το άρωμα από λευκή τρούφα της Άλμπα. Ένα κρασί Sangiovese Cepparello Isole e Olena του 2000 τού έκανε τέλεια συντροφιά. Γλυκός επίλογος με φίνα κρέμα ζεστής ζαμπαγιόν από γλυκό κρασί Σάμος Grand Cru σε καραμελωμένη σφολιάτα με παγωτό πικρής σοκολάτας που συνόδευε, τι άλλο, το Σάμος Grand Cru 2002. Ευφάνταστες οι προσεγγίσεις του σεφ, που σε κερδίζει με τις φίνες και καλοδουλεμένες γεύσεις σε ένα μενού που στοιχίζει 45 ευρώ.

Στο Sale & Pepe Facebook Twitter

☛ Sale & Pepe, Αριστίππου 34, Κολωνάκι, 210 7234102

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ