Αν είσαι Σμυρνιός, εδώ θα κλάψεις...

Αν είσαι Σμυρνιός, εδώ θα κλάψεις... Facebook Twitter
Η σάλα κομψή σε στέλνει στα αστικά σπίτια της Σμύρνης με τα λευκά μαρμάρινα τραπέζια και τις λευκές βιενέζικες καρέκλες, τις χιονάτες τριζάτες λινές πετσέτες, τα εγγλέζικα πορσελάνινα σερβίτσια και τα κρυστάλλινα ποτήρια.
1

«Σύγχρονη Ατλαντίδα του Ελληνισμού ήταν η Σμύρνη» λέει ο Ηλίας Σκουλάς που η επιμονή του για την δημιουργία του «1903 a taste of Smyrna» δικαιώθηκε με το καινούργιο μαγαζί, επίπονα ανατρεπτικό όπως μας έχει συνηθίσει στα εστιατόρια που έχει στήσει πρόσφατα. Χαζεύω την πρόσοψη του κτιρίου που ακολουθεί την αρχιτεκτονική των αρχοντικών της Σμύρνης , με το βερχανά –την εξωτερική βεράντα που αιωρείται- και σε βάζει αμέσως στο κλίμα της εποχής. Μόλις διαβείς την είσοδο ο χώρος είναι ένα μαγικό ταξίδι. Η Σμυρναίικη καταγωγή μου ξύπνησε και ένοιωσα βαθιά συγκίνηση. Τα παραμύθια της Σμυρνιάς γιαγιάς μου από τον τόπο της αλλά και την πολυτάραχη ιστορία του είναι σαν να την ακούω να μου τα σιγοψιθυρίζει όπως τότε όταν ήμουν μικρή. Η σάλα κομψή σε στέλνει στα αστικά σπίτια της Σμύρνης με τα λευκά μαρμάρινα τραπέζια και τις λευκές βιενέζικες καρέκλες, τις χιονάτες τριζάτες λινές πετσέτες, τα εγγλέζικα πορσελάνινα σερβίτσια και τα κρυστάλλινα ποτήρια. Σαν να βρίσκεσαι σε αρραβώνα. Στην γωνία ένα γραμμόφωνο, στον τοίχο ο παλιός καθρέπτης , τα ράφια με τα γυάλινα μπολ με τα γλυκά του κουταλιού μπλέκουν αρμονικά με το μπλε χρώμα της ξάστερης νύχτας. Επάνω, από το διπλό πάσο μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα - με την χόβολη για τον καφέ, τις παγωνιέρες του 1920 και τα μπολ από οπαλίνα – φιγουράρει η ασπρόμαυρη αφίσα με την προκυμαία του περίφημου Κιέ που συγκέντρωνε την αριστοκρατία της Σμύρνης.

Τα σουτζουκάκια της Ερατώς αφράτα, νόστιμα και με καλή ισορροπία του κύμινου. Κλείνεις τα μάτια από την βαθιά ευχαρίστηση που κατακλύζει το μέσα σου και αφήνεσαι στο ταξίδι. Μου ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις θύμισαν αυτά που έφτιαχνε η Σμυρνιά γιαγιά μου.


Μια χαριτωμένη σερβιτόρα ντυμένη με την στολή της Ευαγγελικής σχολής με μπλε σκούρα φούστα, λευκό πουκάμισο, κόκκινη κορδέλα γραβατούλα και λευκά σοσόνια σε υποδέχεται και ρωτάει τι θα πιούμε. Ανάλογα με το ποτό πάνε και οι μεζέδες. Γενί ρακή ρέει στα ποτήρια που τσουγκρίζουμε με περισσή χαρά. «Το χώρο αυτό τον έστησα για ψυχική ανάταση. Νιώθω ευθύνη για αυτό επιμένω στην λεπτομέρεια» εξηγεί ο Ηλίας Σκουλάς και προσθέτει « Δείχνω μια ιστορία της Μικρασιατικής κουλτούρας. Η εικόνα της σάλας συνοδεύει το φαγητό. Η Σμύρνη ήταν ένα κράμα πολιτισμών». Ενας σεφ που σκηνοθετεί και πιστεύει ότι το φαί είναι ταξίδι. Εδώ, όλα γίνονται στο χέρι. Το φαγητό μαγειρεύεται με παραδοσιακό τρόπο όπως στην Σμύρνη. «Στο καπνιστήριο καπνίζουμε μόνοι μας τα μύδια και το χταπόδι. Η τσιροσαλάτα γίνεται στο γουδί. «Αναζήτησα στοιχεία και συνταγές αυθεντικές σμυρναίικες από την Εστία της Νέας Σμύρνης» εξηγεί ο ανήσυχος σεφ Ηλίας Σκούλας και το πάθος στην φωνή του σε συνεπαίρνει. Τα σουτζουκάκια της Ερατώς είναι από το τετράδιο της με τις συνταγές της από το 1897. «Έβαλα αυτούσια την συνταγή της και τα φτιάχνω με βιολογικό μοσχαρίσιο κιμά για να εισπράττεις την γεύση της εποχής εκείνης» εξηγεί ο Ηλίας.

Αν είσαι Σμυρνιός, εδώ θα κλάψεις... Facebook Twitter
Εκτίμησα την ιδέα του βελούδινου πουρέ μελιτζάνας που συνδυάζεται υπέροχα με τα κοκκινιστά καλαμαράκια σε μια ευφυή παραλλαγή το γιουνκιάρ.


Το μενού χωρίζεται έξυπνα στις πέντε συνοικίες της Σμύρνης με τα φαγητά και τους μεζέδες που τιμούσαν τότε. Στο «Κιέ» που συγκέντρωνε τα εστιατόρια με θαλασσινές κυρίως γεύσεις και σε αυτήν την ενότητα εντυπωσιάζει η ποικιλία των ψαρομεζέδων. Στην «Μπέλα Βίστα» η Καλλιθέα της Σμύρνης όπου γινόταν ο καθημερινός περίπατος πάνω στην θάλασσα και τα παραλιακά μεζεδοπωλεία έσφυζαν από ζωή. Εδώ θα επιλέξεις αλοιφές και αχταρμάδες. Στα «Γυαλάδικα» την ελληνική συνοικία με τα ουζερί, τα τσιπουράδικα και τα καπνιστήρια για τα αλίπαστα διάσημη για τα γλέντια της. Αρα, εδώ διαλέγεις τα παστά και τα καπνιστά. Στην λαϊκή συνοικία «Μεγάλες ταβέρνες» με τα ελληνικά μεζεδοπωλεία και τα μπακάλικα θα εντρυφήσεις στους λαχταριστούς μεζέδες. Και τέλος ο εμπορικός δρόμος «Φραγκομαχαλάς» με τα ζαχαροπλαστεία και τα καφέ δίνει επιλογές από τα Σερμπέτια.

Αν είσαι Σμυρνιός, εδώ θα κλάψεις... Facebook Twitter
Το «1903 a taste of Smyrna» αξίζει για πολλές επισκέψεις που θα σου επιτρέψουν να δοκιμάσεις πολλές γεύσεις.


Παίρνω ένα παγάκι από το οπάλινο μπολ και το βαπτίζω στο κρυστάλλινο με φίνο ταγιάρισμα ποτήρι με την γενί ρακή. Πίνω μια γουλιά και δοκιμάζω από τις αλοιφές την σαλάτα εκ Ρωσίας με ροφό (7,90€). Πρόκειται για μια φινετσάτη εκδοχή της ρώσικης σαλάτας ενισχυμένη με κομματάκια ροφού και ελάχιστη μαγιονέζα ίσα που να δένει τα υλικά. Σε γυάλινο μπολ έρχεται το φρέσκο ψωμί και μια γενναία μπουκιά βαπτίζεται στην εσμέ (3,90€) την καλοφτιαγμένη πικάντικη όσο πρέπει ντοματένια αλοιφή. Η χτυπητή τσιροσαλάτα (7,90€) με το παραδοσιακό γουδοχέρι μέσα στο γουδί είναι υπέροχη. Ότι πρέπει για να συνοδέψει το ποτό. Η λακέρδα από τον Βόσπορο (14€) μόλις έχει αφιχθεί από την Κωνσταντινούπολη και αποκαλύπτει την βελούδινη υφή της. Το φρέσκο χταπόδι (13€) έχει καπνιστεί στην κουζίνα πριν μπει στα κάρβουνα και σε κερδίζει με την ερεθιστική καπνιστή γεύση του. Από τους ψαρομεζέδες τα μύδια κεμπάπ (8,5€) είναι ποίημα. Παναρισμένα με μπαχαρικά έρχονται περασμένα στην σιδερένια σούβλα και συνοδεύονται με ελαφριά σκορδαλιά φτιαγμένη με ζουμί από χταπόδι σερβιρισμένη μέσα σε μαύρα κελύφη από μύδια. Ηδονιστικός μεζές. Δεν θέλεις να τελειώσουν. Εκτίμησα την ιδέα του βελούδινου πουρέ μελιτζάνας που συνδυάζεται υπέροχα με τα κοκκινιστά καλαμαράκια (12,5€) σε μια ευφυή παραλλαγή το γιουνκιάρ. Άλλα κόλπα. Τα σουτζουκάκια της Ερατώς (9,5€) αφράτα, νόστιμα και με καλή ισορροπία του κύμινου. Κλείνεις τα μάτια από την βαθιά ευχαρίστηση που κατακλύζει το μέσα σου και αφήνεσαι στο ταξίδι. Μου ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις θύμισαν αυτά που έφτιαχνε η Σμυρνιά γιαγιά μου. Τα πιτάκια με υπέροχο παστουρμά και κασέρι Ξάνθης τυλιγμένα αριστοτεχνικά μέσα στο τραγανό φύλλο (8,50€) τρώγονται απνευστί. Εύγε σεφ! Δεν μπορείς παρά να ενθουσιαστείς από το γλέντι των γεύσεων που δένει απόλυτα με το περιβάλλον. Η τελετουργία επιβάλει για την καλή χώνεψη ευωδιαστό τσάι με περγαμόντο σερβιρισμένο στα γυάλινα ποτηράκια του τσαγιού πριν ακολουθήσουν τα σερμπέτια. Ασουρές με κρέμα από στάρι με ρόδι, δαμάσκηνα, σταφίδες και καρύδια και κολασμένο εκμέκ με καϊμάκι βουβαλίσιο φερμένο από την Πόλη. Το «1903 a taste of Smyrna» αξίζει για πολλές επισκέψεις που θα σου επιτρέψουν να δοκιμάσεις πολλές γεύσεις. Και όπως ισχυρίζεται ο δημιουργός του Ηλίας Σκουλάς, «Η Σμύρνη ήταν η νέα Ορλεάνη της Μεσογείου».

1903 A Taste Of Smyrna, Αγ. Ιωάννου 12 & Φιλικής Εταιρείας 10, 2108942177

Αν είσαι Σμυρνιός, εδώ θα κλάψεις... Facebook Twitter
Σε γυάλινο μπολ έρχεται το φρέσκο ψωμί και μια γενναία μπουκιά βαπτίζεται στην εσμέ την καλοφτιαγμένη πικάντικη όσο πρέπει ντοματένια αλοιφή.
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

1 σχόλια
Για να μην ψάχνει ο κόσμος άδικα μήπως πρέπει να γράψετε ότι το μαγαζί βρίσκεται στην Γλυφάδα; Ο τίτλος γράφει: "Οι σμυρναίϊκες συνταγές ενός μαγαζιού στην Αθήνα" Υ.Γ. Οδός Φιλικής Εταιρίας δεν υπάρχει στην Αθήνα, μόνο η πλατεία (γνωστότερη ως Κολωνάκι).