ΔΝΤ: Η οικονομική κρίση προκάλεσε ύφεση (και) στις γεννήσεις στην Ελλάδα

ΔΝΤ: Η οικονομική κρίση προκάλεσε ύφεση (και) στις γεννήσεις στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση επιτείνει την υπογεννητικότητα σε ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, σύμφωνα με νέα έκθεσή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομική προοπτική. 

Όπως προειδοποιεί το ΔΝΤ, η υπογονιμότητα και η «αναβολή» τεκνοποίησης εκτός από αποτελέσματα της κρίσης θα αποτελέσουν, με τη σειρά τους, απειλή για την μελλοντική ανάπτυξη.

Στην Ελλάδα, ο δείκτης γονιμότητας υποχώρησε από το 1,5 το 2008 σε λίγο πάνω από το 1,3 το 2016 και σύμφωνα με το ΔΝΤ, αυτό θα επηρεάσει τις μελλοντικές στρατηγικές στην αγορά εργασίας.

Η υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση φαίνεται πως μειώνει βραχυπρόθεσμα την τεκνοποίηση ενώ, στον αντίποδα, αυξήσεις των οικογενειακών επιδομάτων και μέτρα για την προστασία της εργασίας, συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα γεννήσεων.

Τα χαμηλά επίπεδα γεννήσεων της τελευταίας δεκαετίας αναμένεται να επιδεινώσουν στο μέλλον την εισροή νέου εργατικού δυναμικού στην αγορά, αποδυναμώνοντας μακροπρόθεσμα την προοπτική ανάπτυξης, προειδοποιεί του ΔΝΤ.

Η έκθεση κάνει ειδική μνεία και στα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που καταδεικνύουν ότι οι αλλαγές στα επίπεδα της γονιμότητας σε σχέση με την τετραετία 2005-2008, προ κρίσης, είναι ανησυχητικά.

Με πληροφορίες από IMF

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Οικονομία / Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Κατά το πρώτο τετράμηνο εφαρμογής, οι αποδοχές από υπερωρίες και υπερεργασία αυξήθηκαν κατά 48% και τα έσοδα από εισφορές υπερωριών και υπερεργασίας αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2024
LIFO NEWSROOM
Οριστικοποιείται το πακέτο ΔΕΘ: Ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, ενισχύσεις για ευάλωτους, παρεμβάσεις για το στεγαστικό

Οικονομία / Οριστικοποιείται το πακέτο ΔΕΘ: Ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, ενισχύσεις για ευάλωτους, παρεμβάσεις για το στεγαστικό

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθεί η υπεραπόδοση της οικονομίας και τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
LIFO NEWSROOM
LAMDA Development - ION Group: Στρατηγική συμφωνία 450 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Έρευνας & Καινοτομίας στο The Ellinikon

Οικονομία / LAMDA Development - ION Group: Στρατηγική συμφωνία 450 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Έρευνας & Καινοτομίας στο The Ellinikon

Το συνολικό μέγεθος της επένδυσης του Ομίλου ΙΟΝ που σχετίζεται με το Κέντρο Έρευνας & Καινοτομίας εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ
LIFO NEWSROOM