Δρυοκολάπτες: Δύο εικαστικοί που φτιάχνουν χειροποίητα βιβλία-έργα τέχνης

Δρυοκολάπτες: Δύο εικαστικοί που φτιάχνουν χειροποίητα βιβλία-έργα τέχνης Facebook Twitter
Ο Πανταζής Τσέλιος και ο Ευριπίδης Παπαδοπετράκης δημιουργούν βιβλία - αντικείμενα τέχνης. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Ο Πανταζής Τσέλιος και ο Ευριπίδης Παπαδοπετράκης είναι φίλοι εδώ και χρόνια, απόφοιτοι και οι δύο της Σχολής Καλών Τεχνών, εικαστικοί, με ιδιαίτερη αγάπη για την χαρακτική, δημιουργούσαν παράλληλα έργα για αρκετό καιρό μέχρι να αποφασίσουν να συνεργαστούν σε ένα κοινό πρότζεκτ.

Ο «Δρυοκολάπτης» προέκυψε από την ανάγκη τους να αναβιώσουν την τέχνη της χαρακτικής και στόχο «να συμβάλλουν στην αναβάθμιση των κλασικών γραφικών τεχνών, αλλά και στην επανεξοικείωση του κοινού μαζί της». Εκτός από το κοινό τους δημιούργημα, ένα βιβλίο όπου η χαρακτική και η τυπογραφία συνυπάρχουν για να προκύψει ένα εικαστικό αντικείμενο, ένα έργο τέχνης με τίτλο «Δοκός Ισορροπίας», ξεκίνησαν να δημιουργούν σημειωματάρια που το καθένα είναι χειροποίητο και μοναδικό, και custom made βιβλία που θυμίζουν τα αριστουργήματα άλλων εποχών.

Είναι εντελώς χειροποίητο, κάθε εικόνα είναι τυπωμένη μία-μία, είναι αναλογικό σε όλη τη διαδικασία, και το εξώφυλλο που διαφέρει από βιβλίο σε βιβλίο είναι μοναδικό. Είναι μαρμαρογραφία που την έχουμε φτιάξει εμείς, χειροποίητη. Αυτά τα εξώφυλλα είναι χαρακτηριστικό του «Δρυοκολάπτη», είναι λες και βλέπεις από μικροσκόπιο βακτήρια. Μας αρέσει αυτό, κολλάει και με την όλη μας λογική.


— Γιατί γίνατε χαράκτες; Ήταν επιλογή σας πριν πάτε στην Σχολή Καλών Τεχνών;

Πανταζής: Εγώ δεν την πολυήξερα την χαρακτική, την είχα ακουστά, αλλά μέχρι να μπω στη σχολή δεν είχα σαφή έννοια, έτσι την είχα πάρει ως μάθημα επιλογής, εργαστηριακό. Ο κυρίαρχος τομέας μας ήταν η ζωγραφική. Ο Ευριπίδης είχε ξανακάνει ένα χρόνο χαρακτική στη Θεσσαλονίκη και λέμε «ας πάρουμε αυτό, να είμαστε και μαζί». Και σιγά-σιγά, τουλάχιστον από τη δικιά μου τη μεριά, με κέρδισε γιατί ήταν χώρος που μάθαινες να φτιάχνεις πράγματα, τεχνικά και θεωρητικά. Σου παρέχει το πλεονέκτημα να έχεις την τεχνογνωσία να φτιάξεις εικαστικά έργα αλλά και να εφαρμόσεις όσα μαθαίνεις για να φτιάξεις και πιο χρηστικά πράγματα. Από την χαρακτική γεννήθηκαν οι γραφικές τέχνες.

Δρυοκολάπτες: Δύο εικαστικοί που φτιάχνουν χειροποίητα βιβλία-έργα τέχνης Facebook Twitter
Ξεκίνησαν επίσης να δημιουργούν σημειωματάρια που το καθένα είναι χειροποίητο και μοναδικό, και custom made βιβλία που θυμίζουν τα αριστουργήματα άλλων εποχών. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Νομίζω ότι η έννοια του χαράκτη είναι κάπως παρεξηγημένη, γιατί λίγος κόσμος τον συνδέει με τον ζωγράφο, και ο χαράκτης είναι και ζωγράφος...

Πανταζής: Ακριβώς, ο χαράκτης είναι ζωγράφος, άρα καλλιτέχνης. Τα σχέδια που χαράζεις τα φτιάχνεις μόνος σου. Στην Ελλάδα υπάρχει ο όρος «χαράκτης» σε πολλά καταστήματα, αλλά στην ουσία είναι σφραγιδοποιός, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που κάνουμε εμείς. Γι' αυτό και δεν χρησιμοποιούμε τον όρο «χαράκτης» για αυτό που κάνουμε, είσαι εξαναγκαστικά σχεδιαστής ή ζωγράφος ή εικαστικός, καλλιτέχνης γενικότερα. Κι ένα από τα μέσα που ασχολείσαι είναι η χαρακτική, η τυπογραφία και όλα αυτά. Και η γλυπτική είναι έτσι, αλλά αυτό που καταλαβαίνω εγώ από τη χαρακτική συγκεκριμένα, είναι ότι σου δίνει -αν μπεις στο κλίμα αυτό- άπειρες διεξόδους να φτιάξεις πράγματα, να σκέφτεσαι δημιουργικά, να βρεις λύσεις, πατέντες για να καταφέρεις να φτιάξεις αυτό που θέλεις. Έχει πολλές τέτοιες προεκτάσεις, και εκεί κολλάει και αυτό που κάνουμε τώρα με τον Ευριπίδη ως «Δρυοκολάπτης».

Ευριπίδης: Ο Δρυοκολάπτης τυπικά ιδρύθηκε φέτος -γιατί άτυπα με τον Πανταζή κάνουμε μαζί δουλειές πάνω από μία δεκαετία- και ξεκίνησε επειδή κάποια στιγμή αρχίσαμε να φτιάχνουμε «βιβλιαρίδια», μικρές παραγγελίες από φίλους, γνωστούς κτλ, ήταν κάτι σαν πείραμα για μας. Μετά μάθαμε κάποια πράγματα και το αναπτύξαμε, το σπουδάσαμε το αντικείμενο και -λόγω φιλίας και λόγω του ότι ταιριάζουμε ως άνθρωποι και ως απόψεις, γενικά, για τις εφαρμοσμένες εικαστικές τέχνες- είπαμε αυτό να το επισημοποιήσουμε και με έναν τίτλο. Οπότε, σκεφτήκαμε το όνομα του Δρυοκολάπτη που το λέγαμε αρκετά χρόνια.

Δρυοκολάπτες: Δύο εικαστικοί που φτιάχνουν χειροποίητα βιβλία-έργα τέχνης Facebook Twitter
Ο «Δρυοκολάπτης» προέκυψε από την ανάγκη τους να αναβιώσουν την τέχνη της χαρακτικής. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Γιατί συγκεκριμένα «δρυοκολάπτης»;

Ευριπίδης: Το επιλέξαμε επειδή έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: είναι ένα πουλί ιδιαίτερο γιατί και είναι ιδιόμορφο από την φύση, έχει πολύ ωραία χρώματα, ωραία σχέδια, αλλά για να βρει φαγητό πηγαίνει από κορμό σε κορμό δέντρου, το χτυπάει με το ράμφος του και όταν καταλάβει από τον ήχο του ότι είναι κούφιο, τότε το τρυπάει για να φάει. Επίσης φτιάχνει τη φωλιά του με αυτό τον τρόπο, δηλαδή σκάβει μέσα στο δέντρο, κάνει ολόκληρο έργο, δεν πάει να βρει κάτι έτοιμο. Αυτό μας άρεσε και ως λειτουργία και ως παραλληλισμός, επίσης μας άρεσε που καθαρίζει τα δέντρα από τα σκουλήκια, τα τρώει. Λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο στο πλαίσιο του ζην.


Πανταζής: Ο δρυοκολάπτης επίσης είναι και ο πρώτος χαράκτης του ζωικού βασιλείου. Μία από τις πρωταρχικές μορφές της χαρακτικής είναι η ξυλογραφία, από εκεί γεννιέται και η τυπογραφία, εν γένει, που είναι από χαραγμένα ξύλα. Και τον 19ο αιώνα εικονογραφούνται ραγδαία τα βιβλία από ξυλογραφίες, υπάρχουν καταπληκτικά δείγματα και εδώ και στο εξωτερικό.

Η εμβληματική μορφή της χαρακτικής τέχνης πηγάζει από την ξυλογραφία, που είναι η στάμπα. Υπάρχουν πολλές μορφές χαρακτικής, από διάφορα μέσα και υλικά και ανάλογα με τον τρόπο εκτύπωσης διακρίνονται σε υψιτυπίες και βαθυτυπίες, που είναι οι πιο βασικές μορφές. Η ξυλογραφία είναι υψιτυπική, δηλαδή εξέχει κάτι και αυτό τυπώνεται, ενώ η βαθυτυπία είναι πάντα σε μέταλλο, έχεις χαράξει κάτι και το μελάνι είναι μέσα στις χαράξεις. Και μπορεί να είναι οξυγραφία, χαλκογραφία κλπ. το κάθε μέταλλο σου δίνει άλλες δυνατότητες. Μετά βρέθηκε και η λιθογραφία, που είναι ουσιαστικά η όφσετ, σε σύγχρονους όρους, μία τρομερή μορφή και αυτή, που είναι καθαρά ζωγραφική. Εκεί δεν χαράζεις, ζωγραφίζεις, ουσιαστικά σχεδιάζεις.

Εμείς ασχολούμαστε κυρίως με τις δύο πρώτες μορφές, την υψιτυπία και την βαθυτυπία, και τις δυνατότητες που μπορεί να σου δώσουν να πειραματιστείς. Η λογική του «Δρυοκολάπτη» είναι ότι είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ, δεν είναι εταιρεία. Μας ενδιαφέρει κυρίως η προαγωγή της εικαστικότητας, και ενδεχομένως να συνεργαστούμε σε εικαστικό υπόβαθρο και με άλλους καλλιτέχνες, οι οποίοι μπορεί να μην είναι χαράκτες, μπορεί να είναι designers, μπορεί να είναι εντελώς conceptual artists, είναι στα πλάνα μας να κάνουμε τέτοιες συνεργασίες.

Δρυοκολάπτες: Δύο εικαστικοί που φτιάχνουν χειροποίητα βιβλία-έργα τέχνης Facebook Twitter
Από την θεωρία του μέχρι την κατασκευή του έχει σαν αφορμή ένα αλφαβητάριο και είναι κατασκευασμένο έτσι που να μπορεί να λειτουργήσει σαν έντυπο ακορντεόν. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Ο «Δοκός Ισορροπίας» τι είναι;

Πανταζής: Είναι ένα υλοποιημένο εικαστικό πρότζεκτ, είναι το βιβλίο που έχουμε φτιάξει από κοινού με τον Ευριπίδη.

Ευριπίδης: Από πλευράς κόνσεπτ και τεχνικής προσπαθούσαμε να υλοποιήσουμε αυτή την άποψη που έχουμε για τα πράγματα, το πώς δηλαδή μπορούμε να φτιάξουμε ένα αντικείμενο τέχνης, ένα αμιγώς εικαστικό αντικείμενο, το οποίο μπορεί να σταθεί παντού, αλλά θα είναι υπό τη μορφή βιβλίου. Και θα έχει όλον τον χαρακτήρα τον θεωρητικό και τον ερευνητικό ενός εικαστικού έργου και ό,τι άλλο εμπεριέχει όλη αυτή η διαδικασία, αλλά θα είναι πολύ ισορροπημένο και στο κομμάτι του αντικειμένου της τεχνικής και ευρύτερα της κατασκευής.

Από την θεωρία του μέχρι την κατασκευή του έχει σαν αφορμή ένα αλφαβητάριο και είναι κατασκευασμένο έτσι που να μπορεί να λειτουργήσει σαν έντυπο ακορντεόν. Μπορείς να το ξετυλίξεις και να είναι μία ευθεία γραμμή, δυόμιση μέτρα σε πλήρη ανάπτυξη, αλλά μπορεί να είναι και τσακισμένο και να το ξεφυλλίζεις. Κι υπάρχει και η λογική να υπάρχει και σαν κομμάτι-κομμάτι, δηλαδή να μπορεί να εκτεθεί κάθε γράμμα και εικόνα και να δημιουργήσει έναν πίνακα.

Είναι εντελώς χειροποίητο, κάθε εικόνα είναι τυπωμένη μία-μία, είναι αναλογικό σε όλη τη διαδικασία, και το εξώφυλλο που διαφέρει από βιβλίο σε βιβλίο είναι μοναδικό. Είναι μαρμαρογραφία που την έχουμε φτιάξει εμείς, χειροποίητη. Αυτά τα εξώφυλλα είναι χαρακτηριστικό του «Δρυοκολάπτη», είναι λες και βλέπεις από μικροσκόπιο βακτήρια. Μας αρέσει αυτό, κολλάει και με την όλη μας λογική.

Δρυοκολάπτες: Δύο εικαστικοί που φτιάχνουν χειροποίητα βιβλία-έργα τέχνης Facebook Twitter
"Από πλευράς κόνσεπτ και τεχνικής προσπαθούσαμε να υλοποιήσουμε αυτή την άποψη που έχουμε για τα πράγματα, το πώς δηλαδή μπορούμε να φτιάξουμε ένα αντικείμενο τέχνης, ένα αμιγώς εικαστικό αντικείμενο, το οποίο μπορεί να σταθεί παντού, αλλά θα είναι υπό τη μορφή βιβλίου". Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Είναι ένα βιβλίο που πραγματεύεται την έννοια της προστασίας, του καλύμματος, κι είχε γίνει στα πλαίσια μία έκθεσης που είχε γίνει στην taf. Στο αλφαβητάριο που φτιάξαμε, δημιουργήσαμε μία εικόνα για κάθε γράμμα, που είτε θεωρητικά είτε πρακτικά συνδέεται με την έννοια της προστασίας. Για παράδειγμα, το αβγό που είναι στο άλφα και είναι η γέννηση έχει το τσόφλι για προστασία, ενώ το ωμέγα που είναι πάλι το ωόν (το αβγό στα αρχαία) είναι μια φωλιά και είναι το τέλος. Οπότε, παρομοιάζουμε την αρχή με το τέλος, σαν ένα ίδιο πράγμα. Και ενδιάμεσα υπάρχουν διάφορα, είτε αντικείμενα, είτε καρποί, είτε ανθρώπινα μέλη, τα οποία πραγματεύονται όλα αυτή την έννοια, την προστασία: «οστρακόδερμο», «μητέρα», «στέγη» κλπ.

Υπάρχει και ένα κείμενο στην αρχή που έχει γίνει υπό τη μορφή της αρχαιοελληνικής επιγραφής, επίτηδες, για να μην είναι τόσο εύκολο να το διαβάσει κάποιος και το έχουμε γράψει οι ίδιοι σαν πειραματικό δοκίμιο, όπου με συμβολικούς όρους πραγματεύεται όλο αυτό το κομμάτι. Και κειμενικά επιλέξαμε να μην βάλουμε κάτι που ήδη υπάρχει. Ο τίτλος προέκυψε στο τέλος, αφού το είχαμε φτιάξει. Δεν θέλαμε να βάλουμε κάτι προφανές γιατί και ούτως ή άλλως και η λογική μας δεν είναι η στυγνή, ότι έχω έναν τίτλο βιβλίου, οπότε σκεπτόμενοι πώς αυτό θα εκτεθεί στην γκαλερί, είπαμε να το βάλουμε σε πλήρη ανάπτυξη μέσα σε ένα κουτί.

Και όταν το φτιάξαμε, μια προθήκη με δυο δοκάρια, είδαμε ότι ήταν σαν τη δοκό ισορροπίας στη γυμναστική. Μας άρεσε πάρα πολύ σαν ιδέα και σαν τίτλος και έδενε και πάρα πολύ εννοιολογικά, γιατί ούτως ή άλλως είναι σαν μια ταινία αφήγησης που περνάει από μπροστά σου, με στιγμές και στοιχεία της πορείας της ζωής του ανθρώπου να εναλλάσσονται με μια αρμονία. Σου δημιουργεί μία ισορροπία σαν εικόνα, κι επειδή τα πιο πολλά από αυτά κουβαλάνε μία πολύ βαριά έννοια, είναι σαν να ισορροπείς το άγχος της πορείας της ζωής σου.

Δρυοκολάπτες: Δύο εικαστικοί που φτιάχνουν χειροποίητα βιβλία-έργα τέχνης Facebook Twitter
"Ο δρυοκολάπτης είναι ο πρώτος χαράκτης του ζωικού βασιλείου". Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πανταζής: Θέλαμε να φτιάξουμε κάτι που να αντέχει στο χρόνο, έτσι ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε κάποια σημειωματάρια τα οποία να είναι κι αυτά σαν αντικείμενα τέχνης, να λειτουργούν αυτόνομα, φτιαγμένα στο χέρι, τα πάντα, σε τιμές λογικές. Το κάθε ένα είναι μοναδικό, δεν υπάρχει δεύτερο, κι όποιος το πάρει το έχει μόνο αυτός, γι' αυτό και είναι αριθμημένο όπως κάποιο χαρακτικό.

Ανάλογα με το μέγεθος και το υλικό, ξεκινάνε από 10 ευρώ και μπορεί να φτάσουν και τα 120, αλλά είναι χειροποίητα, από το κόψιμο της σελίδας του τυπογραφικού που το παίρνουμε σε μεγάλο φύλλο, το δίπλωμά του, το ράψιμό του, την κατασκευή της μαρμαρογραφίας, την επεξεργασία του δέρματος, την επιλογή του χαρτιού, τα καλύμματα, τα πάντα. Ακόμα και το ξάκρισμα είναι με το χέρι.

Έχουμε όλα τα χρώματα σε υφάσματα, δέρματα, κλπ, και έχουμε κάτι που δεν υπάρχει, καλύμματα με μέταλλα, χαλκό, ορείχαλκο, αλουμίνιο. Κι εκτός από αρίθμηση, όλα τα βιβλία του «Δρυοκολάπτη» έχουν και σφραγίδα που λέει ότι το βιβλίο είναι μοναδικό και δεν υπάρχει άλλο σαν κι αυτό. Κι έχει και μία πολύ μικρή οπή, μια απειροελάχιστη τρυπούλα σε ένα σημείο που είναι διαμπερής, κοιτάς απέναντι, είναι η τρύπα που κάνουν οι δρυοκολάπτες.

Στα σχέδιά μας στο άμεσο μέλλον είναι η επιμόρφωση, κύκλοι σειναρίων δηλαδή που θα διαρκέσουν ένα μήνα και θα έχουν να κάνουν με την χαρακτική σε επίπεδο αρχαρίων αλλά και για όσους ήδη ξέρουν κάποια πράγματα και θέλουν να μάθουν περισσότερα. Η άγνοια, γενικά, είναι η πληγή του βιβλίου.

Δρυοκολάπτες: Δύο εικαστικοί που φτιάχνουν χειροποίητα βιβλία-έργα τέχνης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Δρυοκολάπτες: Δύο εικαστικοί που φτιάχνουν χειροποίητα βιβλία-έργα τέχνης Facebook Twitter
Ο Πανταζής Τσέλιος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Δρυοκολάπτες: Δύο εικαστικοί που φτιάχνουν χειροποίητα βιβλία-έργα τέχνης Facebook Twitter
Ο Ευριπίδης Παπαδοπετράκης. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Δρυοκολάπτες: Δύο εικαστικοί που φτιάχνουν χειροποίητα βιβλία-έργα τέχνης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Info:

euripidispapadopetrakis.com

pantazistselios.com

Facebook: Δρυοκολάπτης / driokolaptis

Instagram: driokolaptisgrafik

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ