Ζουμερά μπιφτέκια, κανονικές τηγανιτές πατάτες και μνήμες από ταβέρνα γειτονιάς

Ζουμερά μπιφτέκια, κανονικές τηγανιτές πατάτες και μνήμες από ταβέρνα γειτονιάς Facebook Twitter
0
Ζουμερά μπιφτέκια, κανονικές τηγανιτές πατάτες και μνήμες από ταβέρνα γειτονιάς Facebook Twitter
Η μικρή σάλα –έχει γύρω στις σαράντα θέσεις– και η ανοιχτή κουζίνα που βρίσκεται πίσω από το πάσο-μπάρα δίνουν μια αίσθηση οικειότητας και άνεσης.

Τι σημαίνει Σούμα Κολοκύθι; Τι σχέση έχει η παριανή σούμα με το κολοκύθι; Βρίσκονται και οι δύο στην ονομασία ενός ολοκαίνουργιου μικρού εστιατορίου στον Άγιο Δημήτριο που δείχνει να έχει φτιαχτεί με πολύ μεράκι και το φαγητό που προσφέρει αποκαλύπτει όχι μονό καλή γνώση της ελληνικής κουζίνας αλλά και του άγραφου εκείνου γευστικού κώδικα που μπορεί να κάνει ένα φαγητό πραγματικά νόστιμο. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: το Σούμα Κολοκύθι βρίσκεται σε μια όμορφη γειτονιά του Αγίου Δημητρίου, κοντά στον σταθμό του μετρό. Το κτίριο στο οποίο έχει εγκατασταθεί στέγαζε παλιότερα δραστηριότητες άλλης εποχής: στους πάνω ορόφους μια βιοτεχνία ρούχων και στο ισόγειο, όπου και ο χώρος του εστιατορίου, μια παλιά ταβέρνα που είχε κλείσει εδώ και μια δεκαετία. Τα δύο αδέλφια, ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Παυλάκης με καταγωγή από την Πάρο, είχαν παιδικές μνήμες από την ταβέρνα της γειτονιάς, οι οποίες τους έβαλαν την ιδέα να στεγάσουν εκεί τα όνειρά τους. Το χέρι του διακοσμητή, φρέσκες ιδέες και πολλή δουλειά έδωσαν στον χώρο μια εικόνα που δεν ξεφεύγει από τις αρχές του βιομηχανικού σχεδιασμού. Ωστόσο, η μικρή σάλα –έχει γύρω στις σαράντα θέσεις– και η ανοιχτή κουζίνα που βρίσκεται πίσω από το πάσο-μπάρα δίνουν μια αίσθηση οικειότητας και άνεσης. Στο πάτωμα παρέμεινε το παλιό μωσαϊκό και το σκηνικό συμπληρώνουν τραπέζια με λευκή πατίνα, ανάμεσά τους και ένα από παλιά αθηναϊκή τραπεζαρία. Το όνομα του μαγαζιού θέλησε να συνδυάσει το παριανό τσίπουρο, δηλαδή τη σούμα, με το κολοκύθι, αγαπημένο υλικό εκείνων που εμπνεύστηκαν την ιδέα του μαγαζιού. Σημαντικό στοιχείο που συνέβαλε στο καλό αποτέλεσμα είναι ότι η ομάδα των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για την κουζίνα και το σέρβις απαρτίζεται από επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία σε επιτυχημένα εστιατόρια της Πάρου, όπως οι σεφ Νίκος Γκούμπλιας και Γιάννης Δανδόλος και στη σάλα ο Παρασκευάς Βιτάλης.

Ζουμερά μπιφτέκια, κανονικές τηγανιτές πατάτες και μνήμες από ταβέρνα γειτονιάς Facebook Twitter
Σαλάτα με λεπτές φέτες κολοκύθι και αβοκάντο, μαριναρισμένες σε μια νόστιμη σος και δεμένες με τριμμένη γραβιέρα

Το ζητούμενο, όμως, είναι το γευστικό αποτέλεσμα και εδώ το Σούμα Κολοκύθι κερδίζει απόλυτα τις εντυπώσεις. Μικρός κι ευέλικτος κατάλογος, στηριγμένος στα φρέσκα υλικά, με πιάτα που διατηρούν τη ζωντάνια τους, καθώς ό,τι παραγγείλεις ετοιμάζεται την ίδια στιγμή – άλλωστε, η ανοιχτή κουζίνα σού επιτρέπει να έχεις εικόνα της όλης διαδικασίας. Από τις σαλάτες, κορυφαία είναι εκείνη με λεπτές φέτες κολοκύθι και αβοκάντο, μαριναρισμένες σε μια νόστιμη σος και δεμένες με τριμμένη γραβιέρα (€7). Το κρίθινο παξιμάδι με ντοματίνια, κρίταμο ξινομυζήθρα Πάρου και κάππαρη (€6,80) διατηρεί τη μεγαλοφυΐα της παραδοσιακής της καταγωγής. Αέρινα έρχονται τα τηγανητά sticks κολοκυθιού με συνοδεία λευκής σος (€6), τα οποία δικαιώνουν την έμφαση που δίνει στο υλικό το όνομα του μαγαζιού. Το ψητό ταλαγάνι απογειώθηκε με μια εξαιρετική μαρμελάδα από ξηρά φρούτα και κουκουνάρι (€7,50), ενώ οι χειροποίητες τηγανητές πατάτες ήταν τόσο καλές, όσο αναμένεις από ένα τέτοιο πιάτο. Το μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά ήταν αφράτο και μυρωδάτο με όμορφη συνοδεία ψητής μελιτζάνας και ντομάτας (€9,80), ενώ η χοιρινή πανσέτα ήταν υποδειγματικά σιγομαγειρεμένη, μελωμένη και με τραγανή κρούστα (€9,50). Το ριζότο με ποικιλία άγριων μανιταριών και λάδι τρούφας έβγαζε εκείνο το εθιστικό γήινο άρωμα που σε σκλαβώνει (€10,50). Το Σούμα Κολοκύθι σού δίνει έναν συνδυασμό φαγητού - περιβάλλοντος - σέρβις που μπορεί να φορεθεί σε κάθε περίπτωση, ακόμη και ως καθημερινή συνήθεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εξωτερικός του χώρος είναι εξαιρετικός και υπόσχεται πολλά για τα καλοκαιρινά βράδια.

☛ Σούμα Κολοκύθι, Ιφιγενείας & Ομήρου 27, Άγιος Δημήτριος, 201 9766565

Ζουμερά μπιφτέκια, κανονικές τηγανιτές πατάτες και μνήμες από ταβέρνα γειτονιάς Facebook Twitter
Αέρινα έρχονται τα τηγανητά sticks κολοκυθιού με συνοδεία λευκής σος...
Ζουμερά μπιφτέκια, κανονικές τηγανιτές πατάτες και μνήμες από ταβέρνα γειτονιάς Facebook Twitter
Το μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά ήταν αφράτο και μυρωδάτο με όμορφη συνοδεία ψητής μελιτζάνας και ντομάτας
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ