ΑΘΗΝΑ

Ζουμερά μπιφτέκια, κανονικές τηγανιτές πατάτες και μνήμες από ταβέρνα γειτονιάς

Ζουμερά μπιφτέκια, κανονικές τηγανιτές πατάτες και μνήμες από ταβέρνα γειτονιάς Facebook Twitter
0
Ζουμερά μπιφτέκια, κανονικές τηγανιτές πατάτες και μνήμες από ταβέρνα γειτονιάς Facebook Twitter
Η μικρή σάλα –έχει γύρω στις σαράντα θέσεις– και η ανοιχτή κουζίνα που βρίσκεται πίσω από το πάσο-μπάρα δίνουν μια αίσθηση οικειότητας και άνεσης.

Τι σημαίνει Σούμα Κολοκύθι; Τι σχέση έχει η παριανή σούμα με το κολοκύθι; Βρίσκονται και οι δύο στην ονομασία ενός ολοκαίνουργιου μικρού εστιατορίου στον Άγιο Δημήτριο που δείχνει να έχει φτιαχτεί με πολύ μεράκι και το φαγητό που προσφέρει αποκαλύπτει όχι μονό καλή γνώση της ελληνικής κουζίνας αλλά και του άγραφου εκείνου γευστικού κώδικα που μπορεί να κάνει ένα φαγητό πραγματικά νόστιμο. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: το Σούμα Κολοκύθι βρίσκεται σε μια όμορφη γειτονιά του Αγίου Δημητρίου, κοντά στον σταθμό του μετρό. Το κτίριο στο οποίο έχει εγκατασταθεί στέγαζε παλιότερα δραστηριότητες άλλης εποχής: στους πάνω ορόφους μια βιοτεχνία ρούχων και στο ισόγειο, όπου και ο χώρος του εστιατορίου, μια παλιά ταβέρνα που είχε κλείσει εδώ και μια δεκαετία. Τα δύο αδέλφια, ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Παυλάκης με καταγωγή από την Πάρο, είχαν παιδικές μνήμες από την ταβέρνα της γειτονιάς, οι οποίες τους έβαλαν την ιδέα να στεγάσουν εκεί τα όνειρά τους. Το χέρι του διακοσμητή, φρέσκες ιδέες και πολλή δουλειά έδωσαν στον χώρο μια εικόνα που δεν ξεφεύγει από τις αρχές του βιομηχανικού σχεδιασμού. Ωστόσο, η μικρή σάλα –έχει γύρω στις σαράντα θέσεις– και η ανοιχτή κουζίνα που βρίσκεται πίσω από το πάσο-μπάρα δίνουν μια αίσθηση οικειότητας και άνεσης. Στο πάτωμα παρέμεινε το παλιό μωσαϊκό και το σκηνικό συμπληρώνουν τραπέζια με λευκή πατίνα, ανάμεσά τους και ένα από παλιά αθηναϊκή τραπεζαρία. Το όνομα του μαγαζιού θέλησε να συνδυάσει το παριανό τσίπουρο, δηλαδή τη σούμα, με το κολοκύθι, αγαπημένο υλικό εκείνων που εμπνεύστηκαν την ιδέα του μαγαζιού. Σημαντικό στοιχείο που συνέβαλε στο καλό αποτέλεσμα είναι ότι η ομάδα των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για την κουζίνα και το σέρβις απαρτίζεται από επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία σε επιτυχημένα εστιατόρια της Πάρου, όπως οι σεφ Νίκος Γκούμπλιας και Γιάννης Δανδόλος και στη σάλα ο Παρασκευάς Βιτάλης.

Ζουμερά μπιφτέκια, κανονικές τηγανιτές πατάτες και μνήμες από ταβέρνα γειτονιάς Facebook Twitter
Σαλάτα με λεπτές φέτες κολοκύθι και αβοκάντο, μαριναρισμένες σε μια νόστιμη σος και δεμένες με τριμμένη γραβιέρα

Το ζητούμενο, όμως, είναι το γευστικό αποτέλεσμα και εδώ το Σούμα Κολοκύθι κερδίζει απόλυτα τις εντυπώσεις. Μικρός κι ευέλικτος κατάλογος, στηριγμένος στα φρέσκα υλικά, με πιάτα που διατηρούν τη ζωντάνια τους, καθώς ό,τι παραγγείλεις ετοιμάζεται την ίδια στιγμή – άλλωστε, η ανοιχτή κουζίνα σού επιτρέπει να έχεις εικόνα της όλης διαδικασίας. Από τις σαλάτες, κορυφαία είναι εκείνη με λεπτές φέτες κολοκύθι και αβοκάντο, μαριναρισμένες σε μια νόστιμη σος και δεμένες με τριμμένη γραβιέρα (€7). Το κρίθινο παξιμάδι με ντοματίνια, κρίταμο ξινομυζήθρα Πάρου και κάππαρη (€6,80) διατηρεί τη μεγαλοφυΐα της παραδοσιακής της καταγωγής. Αέρινα έρχονται τα τηγανητά sticks κολοκυθιού με συνοδεία λευκής σος (€6), τα οποία δικαιώνουν την έμφαση που δίνει στο υλικό το όνομα του μαγαζιού. Το ψητό ταλαγάνι απογειώθηκε με μια εξαιρετική μαρμελάδα από ξηρά φρούτα και κουκουνάρι (€7,50), ενώ οι χειροποίητες τηγανητές πατάτες ήταν τόσο καλές, όσο αναμένεις από ένα τέτοιο πιάτο. Το μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά ήταν αφράτο και μυρωδάτο με όμορφη συνοδεία ψητής μελιτζάνας και ντομάτας (€9,80), ενώ η χοιρινή πανσέτα ήταν υποδειγματικά σιγομαγειρεμένη, μελωμένη και με τραγανή κρούστα (€9,50). Το ριζότο με ποικιλία άγριων μανιταριών και λάδι τρούφας έβγαζε εκείνο το εθιστικό γήινο άρωμα που σε σκλαβώνει (€10,50). Το Σούμα Κολοκύθι σού δίνει έναν συνδυασμό φαγητού - περιβάλλοντος - σέρβις που μπορεί να φορεθεί σε κάθε περίπτωση, ακόμη και ως καθημερινή συνήθεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εξωτερικός του χώρος είναι εξαιρετικός και υπόσχεται πολλά για τα καλοκαιρινά βράδια.

☛ Σούμα Κολοκύθι, Ιφιγενείας & Ομήρου 27, Άγιος Δημήτριος, 201 9766565

Ζουμερά μπιφτέκια, κανονικές τηγανιτές πατάτες και μνήμες από ταβέρνα γειτονιάς Facebook Twitter
Αέρινα έρχονται τα τηγανητά sticks κολοκυθιού με συνοδεία λευκής σος...
Ζουμερά μπιφτέκια, κανονικές τηγανιτές πατάτες και μνήμες από ταβέρνα γειτονιάς Facebook Twitter
Το μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά ήταν αφράτο και μυρωδάτο με όμορφη συνοδεία ψητής μελιτζάνας και ντομάτας
0

ΑΘΗΝΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ