Η Λήδα Shantala διδάσκει γιόγκα στην Ελλάδα για πάνω από τρεις δεκαετίες

Η Λήδα Shantala διδάσκει γιόγκα στην Ελλάδα για πάνω από τρεις δεκαετίες Facebook Twitter
Η γιόγκα θεραπεύει και παράλληλα δρα ως προληπτική ιατρική, εξασφαλίζοντας ευδιαθεσία και καλή υγεία, ανεξάρτητα από ηλικία, σωματότυπο, πνευματικές ή ψυχικές δυσκολίες.
0

Η Λήδα Shantala, η γυναίκα πίσω από τον πολυχώρο Shantom που εδώ και 30 χρόνια μας βοηθά να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, μίλησε στη LiFΟ για τη γιόγκα, τη σχολή της αλλά και το τι σημαίνει τελικά ευτυχία.


— Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες διδάσκετε γιόγκα, έναν τρόπο άσκησης που στην Ελλάδα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Πού νομίζετε ότι οφείλεται αυτή η αλλαγή;

Είναι γεγονός πως όταν εγώ ξεκίνησα να διδάσκω στην Ελλάδα, υπήρχε μεγάλη προκατάληψη. Πιστεύω ότι η αλλαγή αυτή οφείλεται κυρίως στο ότι οι ασκούμενοι συνειδητοποίησαν ή, πιο σωστά, βίωσαν τα ευεργετικά οφέλη της γιόγκα.

Έπαιξε, βέβαια, ρόλο και η μόδα στην Αμερική και σε άλλες χώρες. Η γιόγκα όμως δεν είναι μόδα, είναι το αρχαιότερο και πιο πλήρες σύστημα ολιστικής άσκησης. Θεραπεύει και παράλληλα δρα ως προληπτική ιατρική, εξασφαλίζοντας ευδιαθεσία και καλή υγεία, ανεξάρτητα από ηλικία, σωματότυπο, πνευματικές ή ψυχικές δυσκολίες. Οδηγεί στην ενδυνάμωση σώματος και νου, στην αποδέσμευση των εντάσεων, σε κάνει να αισθάνεσαι καλά, να αναπνέεις ελεύθερα, ακολουθώντας την αρχή «νους υγιής εν σώματι υγιεί».


— Πιστεύετε ότι υπάρχει ευτυχία;

Η γιόγκα διακρίνει την ευχαρίστηση από την ευτυχία. Η ευχαρίστηση είναι από τη φύση της παροδική, κάποια στιγμή θα τελειώσει. Ακόμα και όταν όλες μας οι ανάγκες έχουν ικανοποιηθεί, όταν τα σωματικά, ψυχικά και οικονομικά προβλήματα έχουν απομακρυνθεί, παραμένει μέσα μας ένα είδος ανησυχίας και ταραχής, ένα έλλειμμα. Η συνειδητοποίηση του «ανικανοποίητου» ως στοιχείου που συνδέεται με την ανθρώπινη φύση είναι βασική αρχή της γιόγκα. Η αναζήτηση ξεκινάει μέσα από τον ευγενή στόχο να δοθεί τέλος στην υπαρξιακή στενοχώρια.


— Το «Shantala» πώς προέκυψε;

Ως καλλιτέχνις, ένιωσα την ανάγκη να διαχωρίσω την κοινωνική μου ζωή από τη ζωή μου στη σκηνή: η Σεϊτανίδου είναι το κοινωνικό άτομο, οι ρίζες της βρίσκονται στην Ελλάδα. Η Shantala είναι η χορεύτρια ινδικού κλασικού χορού αλλά και η ασκούμενη στη γιόγκα που γεννήθηκε στην Ινδία. Το Shantala προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη «shanti» που σημαίνει «ειρήνη», όπως και από το δεύτερο ελληνικό όνομά μου, Ειρήνη. Κάπως έτσι προέκυψε και το όνομα της σχολής. Shantom σημαίνει «ο τόπος όπου εκφράζεται δημιουργικά η ειρήνη του σύμπαντος».

Στo Shantom αγκαλιάζουμε σφαιρικά την εναλλακτική κίνηση (χοροί απ' όλο τον κόσμο, πολεμικές τέχνες, χοροθεραπεία, πιλάτες). Με ένα επιτελείο εξαιρετικών καθηγητών, με πλήρη γνώση και σεβασμό στις σωματικές, ψυχικές και πνευματικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, το Shantom μου δίνει την ευκαιρία να μοιράζομαι όλα αυτά που αποκόμισα από τη ζωή, τις σπουδές και τις εμπειρίες μου.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ