Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα

Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
0
Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Το Faidon Delicatessen δεν είναι wine bar αλλά ούτε απλό κατάστημα με τρόφιμα και ποτά... Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού

Για πολλά χρόνια το κρασί «υπέφερε», σε αρκετές περιπτώσεις, από την επίπλαστη σοβαροφάνεια που απαιτούσε η κατανάλωσή του στα εστιατόρια να είναι οπωσδήποτε συνδεδεμένη με αρκετή δόση μεγαλοπρέπειας. Αυτό δεν ήταν απαραίτητα πρόβλημα υπό την προϋπόθεση ότι όλη η τυπολατρεία της διαδικασίας είχε λόγο να υπάρχει αποσκοπώντας τελικά στο να ενισχύσει τη γνώση σου, να μεγαλώσει την ευχαρίστησή που αντλείς από το να δοκιμάσεις και να πιείς μια καλή φιάλη και όχι στο να δικαιολογήσει υψηλότερες τιμές πώλησης. Τα wine bars -και όχι μόνο αυτά που ενέσκηψαν τα τελευταία χρόνια- βοήθησαν στο να αισθανθούν περισσότερο άνετα οι φίλοι του κρασιού αλλά και πάλι προϋποθέτουν οργανωμένη έξοδο για διασκέδαση. Εν ολίγοις οι Έλληνες καταναλωτές δεν έχουν την ευκαιρία ως μέρος της καθημερινότητάς τους να πιούν ένα ποτήρι κρασί συνοδεύοντάς το με προσεγμένο ελαφρύ τσιμπολόγημα όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Να ζητήσεις να σου κόψουν και να σου σερβίρουν ότι διαθέτει το μαγαζί από εξαιρετικά παλαιωμένα τυριά και αλλαντικά με μαρμελάδες και ντιπ. Να δοκιμάσεις τις ζεστές μπρουσκέτες με φρέσκο ψωμί και ξεχωριστά υλικά. Αν θέλεις να πιείς μπουκάλι κρασί έχεις πρόσβαση στις 600 ετικέτες της κάβας


Τις σκέψεις αυτές κάνω με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι και μπροστά σε μια ποικιλία τυριών και αλλαντικών που διάλεξα μόλις από την πλούσια βιτρίνα του Faidon Delicatessen στη Βούλα το οποίο θα κάνει την Πέμπτη το επίσημο άνοιγμα του. Δεν είναι τυχαία ούτε η περιοχή, η Βούλα, μια περιφερειακή αγορά-γειτονιά, όχι το κέντρο, ούτε ο χώρος, ένα καλοφτιαγμένο μαγαζί delicatessen με σύγχρονη άποψη, ούτε οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την προσπάθεια οι οποίοι τρέχουν γα πολλά χρόνια μια από τις πλέον γνωστές αθηναϊκές κάβες.

Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Μετά από αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό, για οινοποιεία, γευστικές δοκιμές, και εκπαίδευση πάνω στο κρασί και την κουλτούρα του στην Ευρώπη, ετοιμάσαμε ένα καινούργιο concept που δεν υπάρχει στη ελληνική αγορά. Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού


Για να συνδέσουμε αυτήν την νέα προσπάθεια με μια ιστορία σχεδόν σαράντα ετών αξίζει να αναφέρουμε ότι η κάβα Φαίδων λειτουργεί από το 1978 στην Καλλιθέα όπου διαθέτει δύο καταστήματα έχοντας δώσει ιδιαίτερα έμφαση στους ποιοτικούς ξηρούς καρπούς αποκτώντας φανατικούς πελάτες. Το 2011 άνοιξε το νέο κατάστημα στη Βούλα, το οποίο με έμφαση στο κρασί τράβηξε γρήγορα πολυπληθές κοινό που αναζητά καλές ευκαιρίες ανάμεσα στις 600 ετικέτες κρασιού και 120 μπίρας που υπάρχουν στο κατάστημα.


Το νέο concept το Faidon Delicatessen φαίνεται να έρχεται σαν φυσική εξέλιξη του καταστήματος που προϋπήρχε. Ο Χρήστος Τσικνάκος ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Μάριο αποτελούν τη δεύτερη γενιά της οικογένειας και τρέχουν το κατάστημα της Βούλας, έχει αφιερώσει χρόνο στο κρασί πλουτίζοντας τη γνώση του στη σχολή WSPC και εξηγεί: «Μετά από αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό, για οινοποιεία, γευστικές δοκιμές, και εκπαίδευση πάνω στο κρασί και την κουλτούρα του στην Ευρώπη, ετοιμάσαμε ένα καινούργιο concept που δεν υπάρχει στη ελληνική αγορά. Ένα ζεστό και μοντέρνο κατάστημα που επικοινωνεί με την κάβα και φιλοδοξεί να μεταφέρει μια διαφορετική άποψη για την κατανάλωση κρασιού».

Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Μπορείς να μπεις να δοκιμάσεις και να ψωνίσεις τυριά και αλλαντικά από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, προϊόντα δυσεύρετα ή άγνωστα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας... Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού


Στο εσωτερικό του χώρου δεσπόζει η τεράστια «βιβλιοθήκη του φαγητού» με ενδιαφέρουσα ποικιλία τροφίμων. Απέναντι η βιτρίνα με τα αλλαντικά και τα τυριά και η επιβλητική κόκκινη χειροκίνητη μηχανή των αλλαντικών. Μπάρα, ψηλά σκαμπό και στον εξωτερικό χώρο βαρέλια έχουν τη θέση των τραπεζιών. Στο πατάρι υπάρχει ένας πριβέ χώρος πλήρως εξοπλισμένος για γευσιγνωσία κρασιού στον οποίο θα οργανώνονται τακτικά δοκιμές.


Το Faidon Delicatessen δεν είναι wine bar αλλά ούτε απλό κατάστημα με τρόφιμα και ποτά. Μπορείς να μπεις να δοκιμάσεις και να ψωνίσεις τυριά και αλλαντικά από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, προϊόντα δυσεύρετα ή άγνωστα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Αν έχεις όρεξη μετά από μια κουραστική μέρα μπορείς να κάτσεις στην μπάρα ή στα βαρέλια με θέα το καταπράσινο πάρκο και να πιείς ένα ποτήρι από τις δέκα εναλλασσόμενες ετικέτες που θα διατίθενται σε ποτήρι σε τιμές από 3 ευρώ. Να ζητήσεις να σου κόψουν και να σου σερβίρουν ότι διαθέτει το μαγαζί από εξαιρετικά παλαιωμένα τυριά και αλλαντικά με μαρμελάδες και ντιπ. Να δοκιμάσεις τις ζεστές μπρουσκέτες με φρέσκο ψωμί και ξεχωριστά υλικά. Αν θέλεις να πιείς μπουκάλι κρασί έχεις πρόσβαση στις 600 ετικέτες της κάβας τις οποίες αγοράζεις στις τιμές λιανικής με επιβάρυνση μόνο 4 ευρώ για το σερβίρισμα. Και όλα αυτά υπό τους ήχους jazz και swing μουσικής που σε χαλαρώνει. Τα εγκαίνια του Faidon Delicatessen γίνονται την Πέμπτη η οποία καθώς είναι η τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου θα δώσει την ευκαιρία και για ένα Beaujolais Nouveau happening για τους φανατικούς των πρώιμων γαλλικών κρασιών.

Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού
Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Στο εσωτερικό του χώρου δεσπόζει η τεράστια «βιβλιοθήκη του φαγητού» με ενδιαφέρουσα ποικιλία τροφίμων... Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού
Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού
Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού
Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Στο πατάρι υπάρχει ένας πριβέ χώρος πλήρως εξοπλισμένος για γευσιγνωσία κρασιού στον οποίο θα οργανώνονται τακτικά δοκιμές... Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού
Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού
Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Ένα ζεστό και μοντέρνο κατάστημα που επικοινωνεί με την κάβα και φιλοδοξεί να μεταφέρει μια διαφορετική άποψη για την κατανάλωση κρασιού... Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού

Faidon Delicatessen, Αγίου Ιωάννου 28, Βούλα

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ