Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα

Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
0
Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Το Faidon Delicatessen δεν είναι wine bar αλλά ούτε απλό κατάστημα με τρόφιμα και ποτά... Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού

Για πολλά χρόνια το κρασί «υπέφερε», σε αρκετές περιπτώσεις, από την επίπλαστη σοβαροφάνεια που απαιτούσε η κατανάλωσή του στα εστιατόρια να είναι οπωσδήποτε συνδεδεμένη με αρκετή δόση μεγαλοπρέπειας. Αυτό δεν ήταν απαραίτητα πρόβλημα υπό την προϋπόθεση ότι όλη η τυπολατρεία της διαδικασίας είχε λόγο να υπάρχει αποσκοπώντας τελικά στο να ενισχύσει τη γνώση σου, να μεγαλώσει την ευχαρίστησή που αντλείς από το να δοκιμάσεις και να πιείς μια καλή φιάλη και όχι στο να δικαιολογήσει υψηλότερες τιμές πώλησης. Τα wine bars -και όχι μόνο αυτά που ενέσκηψαν τα τελευταία χρόνια- βοήθησαν στο να αισθανθούν περισσότερο άνετα οι φίλοι του κρασιού αλλά και πάλι προϋποθέτουν οργανωμένη έξοδο για διασκέδαση. Εν ολίγοις οι Έλληνες καταναλωτές δεν έχουν την ευκαιρία ως μέρος της καθημερινότητάς τους να πιούν ένα ποτήρι κρασί συνοδεύοντάς το με προσεγμένο ελαφρύ τσιμπολόγημα όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Να ζητήσεις να σου κόψουν και να σου σερβίρουν ότι διαθέτει το μαγαζί από εξαιρετικά παλαιωμένα τυριά και αλλαντικά με μαρμελάδες και ντιπ. Να δοκιμάσεις τις ζεστές μπρουσκέτες με φρέσκο ψωμί και ξεχωριστά υλικά. Αν θέλεις να πιείς μπουκάλι κρασί έχεις πρόσβαση στις 600 ετικέτες της κάβας


Τις σκέψεις αυτές κάνω με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι και μπροστά σε μια ποικιλία τυριών και αλλαντικών που διάλεξα μόλις από την πλούσια βιτρίνα του Faidon Delicatessen στη Βούλα το οποίο θα κάνει την Πέμπτη το επίσημο άνοιγμα του. Δεν είναι τυχαία ούτε η περιοχή, η Βούλα, μια περιφερειακή αγορά-γειτονιά, όχι το κέντρο, ούτε ο χώρος, ένα καλοφτιαγμένο μαγαζί delicatessen με σύγχρονη άποψη, ούτε οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την προσπάθεια οι οποίοι τρέχουν γα πολλά χρόνια μια από τις πλέον γνωστές αθηναϊκές κάβες.

Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Μετά από αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό, για οινοποιεία, γευστικές δοκιμές, και εκπαίδευση πάνω στο κρασί και την κουλτούρα του στην Ευρώπη, ετοιμάσαμε ένα καινούργιο concept που δεν υπάρχει στη ελληνική αγορά. Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού


Για να συνδέσουμε αυτήν την νέα προσπάθεια με μια ιστορία σχεδόν σαράντα ετών αξίζει να αναφέρουμε ότι η κάβα Φαίδων λειτουργεί από το 1978 στην Καλλιθέα όπου διαθέτει δύο καταστήματα έχοντας δώσει ιδιαίτερα έμφαση στους ποιοτικούς ξηρούς καρπούς αποκτώντας φανατικούς πελάτες. Το 2011 άνοιξε το νέο κατάστημα στη Βούλα, το οποίο με έμφαση στο κρασί τράβηξε γρήγορα πολυπληθές κοινό που αναζητά καλές ευκαιρίες ανάμεσα στις 600 ετικέτες κρασιού και 120 μπίρας που υπάρχουν στο κατάστημα.


Το νέο concept το Faidon Delicatessen φαίνεται να έρχεται σαν φυσική εξέλιξη του καταστήματος που προϋπήρχε. Ο Χρήστος Τσικνάκος ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Μάριο αποτελούν τη δεύτερη γενιά της οικογένειας και τρέχουν το κατάστημα της Βούλας, έχει αφιερώσει χρόνο στο κρασί πλουτίζοντας τη γνώση του στη σχολή WSPC και εξηγεί: «Μετά από αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό, για οινοποιεία, γευστικές δοκιμές, και εκπαίδευση πάνω στο κρασί και την κουλτούρα του στην Ευρώπη, ετοιμάσαμε ένα καινούργιο concept που δεν υπάρχει στη ελληνική αγορά. Ένα ζεστό και μοντέρνο κατάστημα που επικοινωνεί με την κάβα και φιλοδοξεί να μεταφέρει μια διαφορετική άποψη για την κατανάλωση κρασιού».

Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Μπορείς να μπεις να δοκιμάσεις και να ψωνίσεις τυριά και αλλαντικά από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, προϊόντα δυσεύρετα ή άγνωστα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας... Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού


Στο εσωτερικό του χώρου δεσπόζει η τεράστια «βιβλιοθήκη του φαγητού» με ενδιαφέρουσα ποικιλία τροφίμων. Απέναντι η βιτρίνα με τα αλλαντικά και τα τυριά και η επιβλητική κόκκινη χειροκίνητη μηχανή των αλλαντικών. Μπάρα, ψηλά σκαμπό και στον εξωτερικό χώρο βαρέλια έχουν τη θέση των τραπεζιών. Στο πατάρι υπάρχει ένας πριβέ χώρος πλήρως εξοπλισμένος για γευσιγνωσία κρασιού στον οποίο θα οργανώνονται τακτικά δοκιμές.


Το Faidon Delicatessen δεν είναι wine bar αλλά ούτε απλό κατάστημα με τρόφιμα και ποτά. Μπορείς να μπεις να δοκιμάσεις και να ψωνίσεις τυριά και αλλαντικά από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, προϊόντα δυσεύρετα ή άγνωστα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Αν έχεις όρεξη μετά από μια κουραστική μέρα μπορείς να κάτσεις στην μπάρα ή στα βαρέλια με θέα το καταπράσινο πάρκο και να πιείς ένα ποτήρι από τις δέκα εναλλασσόμενες ετικέτες που θα διατίθενται σε ποτήρι σε τιμές από 3 ευρώ. Να ζητήσεις να σου κόψουν και να σου σερβίρουν ότι διαθέτει το μαγαζί από εξαιρετικά παλαιωμένα τυριά και αλλαντικά με μαρμελάδες και ντιπ. Να δοκιμάσεις τις ζεστές μπρουσκέτες με φρέσκο ψωμί και ξεχωριστά υλικά. Αν θέλεις να πιείς μπουκάλι κρασί έχεις πρόσβαση στις 600 ετικέτες της κάβας τις οποίες αγοράζεις στις τιμές λιανικής με επιβάρυνση μόνο 4 ευρώ για το σερβίρισμα. Και όλα αυτά υπό τους ήχους jazz και swing μουσικής που σε χαλαρώνει. Τα εγκαίνια του Faidon Delicatessen γίνονται την Πέμπτη η οποία καθώς είναι η τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου θα δώσει την ευκαιρία και για ένα Beaujolais Nouveau happening για τους φανατικούς των πρώιμων γαλλικών κρασιών.

Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού
Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Στο εσωτερικό του χώρου δεσπόζει η τεράστια «βιβλιοθήκη του φαγητού» με ενδιαφέρουσα ποικιλία τροφίμων... Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού
Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού
Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού
Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Στο πατάρι υπάρχει ένας πριβέ χώρος πλήρως εξοπλισμένος για γευσιγνωσία κρασιού στον οποίο θα οργανώνονται τακτικά δοκιμές... Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού
Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού
Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Ένα ζεστό και μοντέρνο κατάστημα που επικοινωνεί με την κάβα και φιλοδοξεί να μεταφέρει μια διαφορετική άποψη για την κατανάλωση κρασιού... Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού

Faidon Delicatessen, Αγίου Ιωάννου 28, Βούλα

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ