Φάγαμε στο εξαιρετικό La Terasse!

Φάγαμε στο εξαιρετικό La Terasse! Facebook Twitter
Η σάλα αποπνέει κλασική αισθητική άλλων εποχών, με το πιάνο με ουρά και τις μελωδίες του και τους γυάλινους θόλους που επιτρέπουν στο βλέμμα τα ταξιδεύει στον ουρανό.
0
Φάγαμε στο εξαιρετικό La Terasse! Facebook Twitter

Τα πρώτα δείγματα μαγειρικής γραφής της νέας εποχής των εστιατορίων του ξενοδοχείου Πεντελικόν δίνει μέσα από το εστιατόριο La Terrasse ο σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης. Ο νέος executive chef του Πεντελικόν ήρθε με μεταγραφή από το γνωστό εστιατόριο «Αυλή» του Ρεθύμνου, έχοντας «χτίσει» ένα καλό όνομα στα εστιατόρια της Κρήτης. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στη φρέσκια πρώτη ύλη, και ιδιαίτερα σε αυτήν που έχει κρητικό διαβατήριο. Το μαγειρικό του στίγμα δίνεται από τον συνδυασμό της καλής πρώτης ύλης με τις ιδιαίτερες τεχνικές, οι οποίες έχουν καταβολές που ξεκινούν από τα γαλλικά διδάγματα και φτάνουν έως τις παρυφές της μοριακής κουζίνας. Η σάλα αποπνέει κλασική αισθητική άλλων εποχών, με το πιάνο με ουρά και τις μελωδίες του και τους γυάλινους θόλους που επιτρέπουν στο βλέμμα τα ταξιδεύει στον ουρανό.

Φάγαμε στο εξαιρετικό La Terasse! Facebook Twitter
Τρως πρώτα με τα μάτια και μετά με το στόμα...

Τα προϊόντα της ελληνικής γης μεταμορφώνονται με τέχνη σε εξαιρετικές γευστικές δημιουργίες. Αρχή με amuse-bοuche, το καλωσόρισμα του σεφ, που σε βάζει στο κλίμα της μαγειρικής του. Τραγανή γκοφρέτα με σαφράν, μαύρος ταραμάς, χώμα από άγριο μανιτάρι και επάνω ελιά μανιταριού γεμισμένη με πραλίνα μανιταριού με βιολογικό φουντούκι. Ένα ωραίο παιχνίδι γεύσεων και υφών που ανοίγει την πόρτα της όρεξης. Συνέχεια με αρωματικά βραχάκια κρητικής γραβιέρας, κρέμα κρητικής γραβιέρας σε τραγανή κρούστα και από πάνω υπέροχα αρωματισμένα σπαράγγια που συνοδεύονται με απαλή κρέμα τρούφας, ενώ το πιάτο ενισχύεται τη στιγμή που έρχεται στο τραπέζι με τσιπς φρέσκιας τρούφας (€12,50). Άψογη τεχνική και γεύση φινετσάτη, όπου η πληθωρική γραβιέρα συναντά στον ουρανίσκο τη μαγεία της τρούφας. Ένα διαφορετικό ταξίδι στα βουνά της Μεγαλονήσου. Η σαλάτα ήταν ένας όμορφος μπαξές με πουρέ παντζαριού, σέλερι, καρότο, φρέσκα λαχανικά και ζουμερή καρδιά ντομάτας που συνοδευόταν από φλούδα αφυδατωμένης πατάτας και χώμα ελιάς ραντισμένο με έξτρα παρθένο κρητικό ελαιόλαδο (€10,50). Τρως πρώτα με τα μάτια και μετά με το στόμα. Ακολούθησε το παιχνίδι με τις διαφορετικές υφές του παντζαριού. Η σύνθεση περιλάμβανε κίτρινο παντζάρι, μαρέγκα κόκκινου παντζαριού, παντζάρι στον φούρνο με καπνιστό ξύγαλο στο κέντρο του πιάτου και φέτα τριμμένη. Απλώς υπέροχο! Τις γευστικές εντυπώσεις έκλεψε η γεύση του ξύγαλου που άφηνε ένα ωραίο κάπνισμα και ταίριαζε με τη γλύκα του παντζαριού (€10,50). Ο μπακαλιάρος σιγομαγειρεύτηκε υπομονετικά σε ελαιόλαδο με χαμηλή θερμοκρασία και έδεσε με παχύρρευστο ζωμό χορταρικών από την Κρήτη, κρέμα πατάτας και σταφίδες κονσομέ (€24). Ενδιαφέρουσα ήταν η διακριτική πικράδα των χόρτων που ισορροπούσε όμορφα με τη γλύκα της σταφίδας. Εξαιρετικό ήταν το μοσχάρι, μαγειρεμένο σε κενό αέρος στους 58 βαθμούς, περιχυμένο με γλασέ κρεμμυδάκια, χυμό μαϊντανού και υπέροχη μπαχαρένια σάλτσα κοκκινιστού. Το κρέας, όμορφα μελωμένο, απογειωνόταν από την ευωδιαστή σάλτσα. Εύγε, σεφ! Το αλλιώτικο γαλακτομπούρεκο (€9) που ήρθε να βάλει τη γλυκιά του σφραγίδα ήταν ένα ποίημα. Τραγανά καραμελωμένα φύλλα κρούστας, Sabayon βουτύρου και παγωτό από κατσικίσιο γάλα, που στην καρδιά του έκρυβε ένα μικρό ζελεδάκι μελιού, το οποίο άφηνε τη γλύκα του στην επίγευση. Άξιο μνείας είναι το κοκτέιλ που ετοιμάζει στο μπαρ ο άξιος Χρήστος Καλαϊτζής. Εντυπωσιακό σε εμφάνιση όσο και σε γεύση το Sparkling Salmon, με προσέκο αρωματισμένο με σολομό, bitter από δεντρολίβανο με κανέλα, εσάνς από αβοκάντο με κόκκινο ξηρό βερμούτ και κλωναράκι θυμάρι.

☛ La Terrasse, ξενοδοχείο Πεντελικόν, Δηληγιάννη 66, 210 6281400

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ