Ένα σύγχρονο αβαείο στο Γκάζι

Ένα σύγχρονο αβαείο στο Γκάζι Facebook Twitter
Ένα σύγχρονο αβαείο που με την ονομασία του σε ταξιδεύει στην ιστορία, στην εποχή που ξεκίνησε στην Ευρώπη η παραγωγή μπίρας στα μοναστήρια... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
0

Την έκρηξη των wine bars ακολουθούν οι μπιραρίες σε διάφορες γειτονιές της πόλης. Το Abbey Beer Diner είναι από τις καινούργιες αφίξεις. Άνοιξε πρόσφατα τις δρύινες πύλες του στο Γκάζι κάτω υπό τη σκέπη των εντυπωσιακών φουγάρων – σήμα κατατεθέν της περιοχής. Ένα σύγχρονο αβαείο που με την ονομασία του σε ταξιδεύει στην ιστορία, στην εποχή που ξεκίνησε στην Ευρώπη η παραγωγή μπίρας στα μοναστήρια. Ο άνετος χώρος του είναι καλόγουστος και ντυμένος με ξύλο. Δερμάτινα καναπεδάκια στις τζαμαρίες χαρίζουν την αίσθηση σεπαρέ, ενώ στο κέντρο μεγάλα, ψηλά τραπέζια φιλοξενούν νεανικές παρέες. Ένας εντυπωσιακός πολυέλαιος κυριαρχεί στην καρδιά της σάλας, αλλά τα βλέμματα κλέβει η μεγάλη μπάρα σε navy απόχρωση, με τα ψηλά ποτήρια μπίρας να γεμίζουν από τις μεταλλικές κάνουλες και να ξεχειλίζουν πλούσιο αφρό. Το πατάρι είναι άνετα διαμορφωμένο για τους καπνιστές που κόβουν κίνηση στη σάλα.

Ένα σύγχρονο αβαείο στο Γκάζι Facebook Twitter
Tα βλέμματα κλέβει η μεγάλη μπάρα σε navy απόχρωση... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

Εδώ, στο Αβαείο, η ζυθοποσία συνοδεύεται και από προτάσεις πιάτων με δημιουργικό άγγιγμα. Φυσικά, για τους παραδοσιακούς ζυθοπότες υπάρχουν ποικιλίες λουκάνικων (€15,60), αλλαντικών και το απαραίτητο χοιρινό κότσι για δύο άτομα (€17,30). Από το μενού της gastropub δοκιμάσαμε σαλάτα Rucola (€9,70) με ρόκα τραγανή και πιπεράτη, ντοματίνια κι ενισχυμένη με λεπτά κομμάτια σπεκ, φλοίδες παρμεζάνας και σος βαλσάμικου. Τρώγεται ευχάριστα και σε κερδίζει με τη φρεσκάδα της. Από τα ορεκτικά, μεγάλο σουξέ έχουν τα «Βραχάκια» (€6,20), που είναι πατάτες χοντροκομμένες, τραγανές απέξω, με ωραία σάλτσα Αndalouse, πασπαλισμένες με καπνιστή πάπρικα και φλοίδες παρμεζάνα. Χορταστικό στο μάτι πιάτο, που τιμούν με επαναληπτικές παραγγελίες τα περισσότερα τραπέζια. Τελικά, τα αυγά έχουν τρελή πέραση, αφού βλέπω να φιγουράρουν και στο μενού της μπιραρίας, με σαλάμι από την Καλαβρία, τομάτα και λάδι τρούφας (€5,70). Τα αυγά μάτια ήρθαν ωραία τηγανισμένα, με λίγο τρίμμα από σαλάμι Καλαβρίας που ήταν πικάντικο. Περίμενα να έχει μια περισσότερο ικανοποιητική δόση από σαλάμι, που χάριζε και τη γευστική ένταση στο πιάτο. Με βρετανική καταγωγή είναι τα πιάτα Fish & Chips (€10,60) και Shepher's Pie (€9,60), πίτα με αρνίσιο κιμά και καρδιά αγκινάρας καλυμμένη με πουρέ πατάτας. Ενδιαφέρουσα μαγειρική νότα αποτελεί η πάπια κονφί, αρωματισμένη με βανίλια και εστραγκόν, που σερβίρεται πάνω σε ζεστή σαλάτα λαχανικών με σησαμέλαιο (€13,90). Καλοφτιαγμένο ήρθε το μπέργκερ (€11,70) με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, ωραία ζουμερά μανιτάρια, λεπτοκομμένο μπέικον και ένα αυγό τηγανητό στην κορυφή του. Το ψωμί του ήταν αφράτο και ωραίες από δίπλα οι συνοδευτικές τηγανητές κυδωνάτες πατάτες με τη φλοίδα τους. Θα το ευχαριστιόμουν περισσότερο αν ήταν ζεστό και όχι χλιαρό, όπως έφτασε στο τραπέζι. Η λίστα με τις μπίρες προσφέρει 27 επιλογές σε μπουκάλι και 16 βαρελίσιες, που θα ήταν χρήσιμο αν συνοδεύονταν με πληροφορίες για την κάθε μπίρα.

☛Abbey Beer Diner, Περσεφόνης 13 & Ορφέως, Γκάζι, 210 3459266

Ένα σύγχρονο αβαείο στο Γκάζι Facebook Twitter
Στο Αβαείο, η ζυθοποσία συνοδεύεται και από προτάσεις πιάτων με δημιουργικό άγγιγμα.Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ