Αυγά παντού!

Αυγά παντού! Facebook Twitter
0

Αυγά παντού! Facebook Twitter
Εικόνες περασμένων δεκαετιών, που η απλότητα του μεζέ με πρωταγωνιστή το αυγό έδωσε τη θέση της σε φλύαρα εισαγόμενα πιάτα αλλά και σε άλλο ύφος διασκέδασης... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Το αυγό έχει πολλά πρόσωπα στη μαγειρική. Ηταν το πρόχειρο γεύμα, γρήγορο και πιασιάρικο. Το τηγάνι έδινε την εύκολη, γρήγορη λύση του μεζέ στα καφενεία και τα ταβερνάκια, εκεί όπου η παρέα έδινε το ραντεβού της, τσούγκριζε τα ποτήρια με ρετσίνα και αντάλλασσε στενόχωρες και χαρούμενες κουβέντες. Το πιάτο με το τηγανητό αυγό γινόταν μάτια ή ομελέτα κι ενισχυόταν με λουκάνικα χωριάτικα, με σουτζούκι που ευνοούσε την παρέα του ούζου, με καυτερές πιπεριές, μερακλίδικο παστουρμά και ό,τι πρόχειρο συνοδευτικό βρισκόταν στον πάγκο του μάστορα που τα μαγείρευε.

Το ξεχασμένο αυγό και οι παρασκευές του ανασύρθηκαν από τη μαγειρική λήθη και άρχισαν να φιγουράρουν στις νεοταβέρνες και στα εστιατόρια που τιμούν την εντοπιότητα και τις συνταγές από συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Και δεν έμεινε εκεί, αφού χάρισε έμπνευση και σε πιο προχωρημένα πιάτα.


Εικόνες περασμένων δεκαετιών, που η απλότητα του μεζέ με πρωταγωνιστή το αυγό έδωσε τη θέση της σε φλύαρα εισαγόμενα πιάτα αλλά και σε άλλο ύφος διασκέδασης. Στις μαγειρικές προσεγγίσεις της εποχής που το lifestyle έδινε κατευθύνσεις στο φαγητό και οι εγχώριες γευστικές αναζητήσεις είχαν την οικονομική άνεση να κάνουν βόλτα σε πολλές εθνικές κουζίνες, το αυγό σπάνια είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε πιάτα που έβρισκαν τον δρόμο για τα μενού των εστιατορίων. Οταν, όμως, η φούσκα της μεγάλης ζωής έσκασε και αναδύθηκαν σιγά-σιγά μέσα από την κρίση η γευστική απλότητα, η εκτίμηση της αληθινής γεύσης και η δύναμη της εποχικότητας τα πράγματα άλλαξαν.


Οι μάγειροι επαναπροσδιόρισαν την κουζίνα τους, αναζητώντας πιάτα που αγαπήθηκαν, που ανασύρουν αναμνήσεις, προσιτά, πιάτα της παρέας. Το ξεχασμένο αυγό και οι παρασκευές του ανασύρθηκαν από τη μαγειρική λήθη και άρχισαν να φιγουράρουν στις νεοταβέρνες και στα εστιατόρια που τιμούν την εντοπιότητα και τις συνταγές από συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Και δεν έμεινε εκεί, αφού χάρισε έμπνευση και σε πιο προχωρημένα πιάτα.


Το κέρδος για μας ήταν προφανές. Στον βαθμό που η ψυχική σου ηρεμία επηρεάζεται από το νόστιμο και άνετο φαγητό, αποκαταστάθηκε ένα μέρος της γευστικής θαλπωρής την εποχή της αβεβαιότητας. Πολλές γευστικές στιγμές στις οποίες δεν μπορείς να αντισταθείς.

Πιάτα με αυγό συναντάς όλο και πιο συχνά στα αθηναϊκά εστιατόρια, υπάρχουν όμως ορισμένα που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε για να θεωρήσεις ότι διαθέτεις μια αξιόλογη... προς επίδειξη συλλογή.


Η μπακαλοταβέρνα Ειδικόν στον Πειραιά κρατά ακόμα την αυθεντικότητα του χώρου της και μαζί τους μεζέδες που βγαίνουν από τηγάνι. Η ομελέτα με κορν-μπιφ έρχεται τσιτσιριστή, μόλις βγει από το μαυροτήγανο, και είναι μια γευστική βόμβα αναμνήσεων. Τα αρσενικά της παρέας ανασύρουν αναμνήσεις από τον στρατό, τρώγωντας το γρήγορο φαγητό που αναχαίτιζε την πείνα του φαντάρου.

Αυγά παντού! Facebook Twitter
Η δυνατή μυρωδιά από το σουτζούκι που φλερτάρει με την ομελέτα στο μπακιρένιο σαγανάκι στα Καραμανλίδικα του Φάνη σε τραβάει από τη μύτη από την αρχή της Ευριπίδου, στην αγορά της Αθήνας... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Η δυνατή μυρωδιά από το σουτζούκι που φλερτάρει με την ομελέτα στο μπακιρένιο σαγανάκι στα Καραμανλίδικα του Φάνη σε τραβάει από τη μύτη από την αρχή της Ευριπίδου, στην αγορά της Αθήνας. Ο χώρος με όλα τα μεζεκλίκια, τους παστουρμάδες, τους καβουρμάδες και τα λουκάνικα ευνοεί την αλήθεια αυτού του μεζέ. Δύσκολο να του αντισταθείς. Και για πιο δυνατούς παίχτες, το σαγανάκι με ομελέτα και σουτζούκι ενισχύεται και με λεπτοκομμένο παστουρμά.


Στο κεμπαπτζίδικο του Μπαρμπαδήμου δεν προλαβαίνουν να σερβίρουν το σαγανάκι με την αφράτη ομελέτα που παντρεύεται με γενναίες ροδέλες παστουρμά, χαρίζοντάς της πικάντικη γεύση και δυνατά αρώματα μπαχαρικών. Στην κλασική συνταγή επιμένει και το κεμπαπτζίδικο Κυρ-Αρίστος στο Παλαιό Φάληρο, με την ομελέτα και το σουτζούκι ή τον παστουρμά, ανάλογα με τις ορέξεις των πελατών, που βουτούν στο πιάτο με λαγνεία.


Κατηφορίζοντας τη Μητροπόλεως, στα τραπεζάκια που βγάζει στο πεζοδρόμιο η νεο-ταβέρνα «Τζίτζικας και Μέρμηγκας» θα πάρει το μάτι σου να σερβίρονται σε μια διαφορετική εκδοχή αυγά μάτια πάνω σε λαδοπαξίμαδο, με σάλτσα ντομάτας, σύγκλινο, λουκάνικο ψιλοκομμένο και ραντισμένα με ρίγανη και πιπέρι. Πλούσιο πιάτο, ευωδιαστό, που τιμούν τουρίστες και ντόπιοι.


Το μεζεδοπωλείο «Άμα Λάχει στης Νεφέλης» στα Εξάρχεια διατηρεί την αυθεντικότητα του χώρου και τα τσίγκινα πιάτα στα τραπέζια συμπληρώνουν τη νοσταλγική ατμόσφαιρα. Από το μενού με την ελληνική ταυτότητα δεν θα μπορούσε να λείπει η ομελέτα καγιανάς, ενισχυμένη με καλαματιανό παστό. Ένα πιάτο καλοφτιαγμένο, που ακολουθεί τα βήματα της παράδοσης.


Τα αγνά προϊόντα της μεσσηνιακής γης βρίσκουν τον δρόμο τους μέσα από τις παραδοσιακές συνταγές που μαγειρεύουν στο Θάμα στον Χολαργό. Εδώ θα πάρεις αληθινή γεύση από τον παραδοσιακό καγιανά με τσιγαρίδες, χωριάτικα αυγά, φρέσκια ντομάτα και παστό χοιρινό. Απαραίτητος συνοδός οι φέτες ζυμωτού ψωμιού που βυθίζονται στο πιάτο και ρουφούν άπληστα τον κατακόκκινο κρόκο που ρέει μέσα στην πλούσια κι ευωδιαστή σάλτσα ντομάτας. Τόσο απλά, τόσο αφοπλιστικά νόστιμα.

Αυγά παντού! Facebook Twitter
Πιάτα με αυγό συναντάς όλο και πιο συχνά στα αθηναϊκά εστιατόρια, υπάρχουν όμως ορισμένα που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε για να θεωρήσεις ότι διαθέτεις μια αξιόλογη... προς επίδειξη συλλογή... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Η κρητική κουζίνα έχει φανατικούς οπαδούς που δίνουν το ραντεβού τους στον Διοματάρη στα Πετράλωνα. Εδώ η στάκα σπάει ρουθούνια όταν έρχονται τηγανισμένα τα αυγά μάτια και με ηδονή σπας τον κόκκινο κρόκο. Στην απλή ανοιχτή κουζίνα στο Λαμπόρι, στην ίδια περιοχή, η αφράτη ομελέτα σμίγει με τις λεπτές φέτες από το πλούσιο κρητικό απάκι σε ένα πιάτο που καλύπτει ευχάριστα κάθε πεινασμένο.


Τη φιλοσοφία του τσιπουράδικου με την ποικιλία των μεζέδων υιοθετεί απόλυτα το Tsipourito στον Χολαργό και ένα από τα πιάτα που παίζει στο μενού και στις επιλογές των φίλων του τσίπουρου είναι ο βουβαλίσιος καβουρμάς με αυγά και λιωμένη γραβιέρα.


Οι μεζέδες στο Tsipoutapas στη Μεταμόρφωση είναι σαν να κατέχουν τα μυστικά της γευστικής συνεύρεσης. Μαγικά τα αποτελέσματα στον ουρανίσκο από το πληθωρικό σαγανάκι με βουβάλι καπνιστό, τυρί βολάκι και αυγό. Μεζές που συνοδεύει αχαλίνωτα το τσίπουρο.


Τα αυγά «στη φωλιά» είναι από τις πιο δημοφιλείς σπεσιαλιτέ του Base Grill στο Μπουρνάζι και από τα πιάτα που άνοιξαν τον δρόμο για το αυγό στα αθηναϊκά εστιατόρια. Γκραν σουξέ στα δυτικά της Αθήνας η προσέγγιση αυτή, όπου έρχονται τα αυγά μάτια πάνω σε τραγανό χρυσαφένιο πατατάκι και τα σπάνε μπροστά σου με το κουτάλι, προκειμένου να απλωθεί ο κρόκος παντού. Τρέχουν τα σάλια σου με αυτή την ωραία λιχουδιά που, αν και η καταγωγή της δεν είναι ελληνική, σε αυτή την εκδοχή της είναι κοντά στις παραδοσιακές πατάτες με αυγά.


Οι «κορδέλες» του παστουρμά μπαίνουν στο μαύρο σαγανάκι με τα βιολογικά αυγά λίγο πριν αποσυρθεί από τη φωτιά στο γλυφαδιώτικο κρεατοεστιατόριο «Μουου». Ένα εξαιρετικό και πολύ αρωματικό πιάτο.


Το κλασικό πιάτο με αυγά μάτια δίνει ραντεβού με μια πινελιά δημιουργικότητας στις Μαγικές Κατσαρόλες στο Παλαιό Φάληρο. Εδώ ο Σήφης στεφανώνει με τα αυγά το χρυσαφένιο άχυρο τηγανητής πατάτας και τη γευστική ένταση δίνει το τριμμένο τυρί Αρσενικό Νάξου.


Μοσχοβολά η Σκουφά όταν στο εστιατόριο It βγει στα τραπέζια καυτό από τον φούρνο το μαύρο σαγανάκι με το αυγό μάτι που παντρεύει ο σεφ Ανδρέας Λαγός με «κεφτέ» λουκάνικο και συνοδεύει με τσιπς πατάτας.

Ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος στο Έργον στην Ερυθραία δίνει τη δική του ενισχυμένη μαγειρική πινελιά και σερβίρει το αυγό με καβουρμά, μανιτάρια περασμένα από κατσικίσιο βούτυρο και ενισχύει το πιάτο με λάδι τρούφας. Πρόκειται για μια γευστική βόμβα γεύσης.

Αυγά παντού! Facebook Twitter
Ο χώρος με όλα τα μεζεκλίκια, τους παστουρμάδες, τους καβουρμάδες και τα λουκάνικα ευνοεί την αλήθεια αυτού του μεζέ. Δύσκολο να του αντισταθείς. Και για πιο δυνατούς παίχτες, το σαγανάκι με ομελέτα και σουτζούκι ενισχύεται και με λεπτοκομμένο παστουρμά... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Στο εστιατόριο Silver Casa στη Βουλιαγμένη το σαγανάκι αυγό μαγειρεύεται με σπαράγγια και λάδι τρούφας. Δυνατός και απολαυστικός γευστικός συνδυασμός, με τα σπαράγγια να δίνουν τη γήινη υπόστασή τους στο πιάτο.


Μια διαφορετική προσέγγιση στο κλασικό θέμα «αυγό - κρέας – πατάτες» σερβίρει ο Άρης Βεζενές στο εστιατόριό του. Εδώ τον πρώτο λόγο έχουν τα μελωμένα μοσχαρίσια μάγουλα μπρεζέ που συνοδεύονται από τραγανές τηγανητές πατάτες, το τηγανητό αυγό στεφανώνει τη σύνθεση και το λάδι τρούφας απογειώνει το πιάτο.


Έρχεται σε εμαγιέ τηγανάκι: potato skins, ευωδιαστός κιμάς, λιωμένο τυρί και ένα αυγό μάτι από πάνω να σε κοιτάζει προκλητικά. Μόνο όταν γλείψεις το τηγανάκι θα ησυχάσεις. Είναι η άποψη του Gigi burger-bar στη Δροσιά για το σαγανάκι του μεζέ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ