Αυγά παντού!

Αυγά παντού! Facebook Twitter
0

Αυγά παντού! Facebook Twitter
Εικόνες περασμένων δεκαετιών, που η απλότητα του μεζέ με πρωταγωνιστή το αυγό έδωσε τη θέση της σε φλύαρα εισαγόμενα πιάτα αλλά και σε άλλο ύφος διασκέδασης... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Το αυγό έχει πολλά πρόσωπα στη μαγειρική. Ηταν το πρόχειρο γεύμα, γρήγορο και πιασιάρικο. Το τηγάνι έδινε την εύκολη, γρήγορη λύση του μεζέ στα καφενεία και τα ταβερνάκια, εκεί όπου η παρέα έδινε το ραντεβού της, τσούγκριζε τα ποτήρια με ρετσίνα και αντάλλασσε στενόχωρες και χαρούμενες κουβέντες. Το πιάτο με το τηγανητό αυγό γινόταν μάτια ή ομελέτα κι ενισχυόταν με λουκάνικα χωριάτικα, με σουτζούκι που ευνοούσε την παρέα του ούζου, με καυτερές πιπεριές, μερακλίδικο παστουρμά και ό,τι πρόχειρο συνοδευτικό βρισκόταν στον πάγκο του μάστορα που τα μαγείρευε.

Το ξεχασμένο αυγό και οι παρασκευές του ανασύρθηκαν από τη μαγειρική λήθη και άρχισαν να φιγουράρουν στις νεοταβέρνες και στα εστιατόρια που τιμούν την εντοπιότητα και τις συνταγές από συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Και δεν έμεινε εκεί, αφού χάρισε έμπνευση και σε πιο προχωρημένα πιάτα.


Εικόνες περασμένων δεκαετιών, που η απλότητα του μεζέ με πρωταγωνιστή το αυγό έδωσε τη θέση της σε φλύαρα εισαγόμενα πιάτα αλλά και σε άλλο ύφος διασκέδασης. Στις μαγειρικές προσεγγίσεις της εποχής που το lifestyle έδινε κατευθύνσεις στο φαγητό και οι εγχώριες γευστικές αναζητήσεις είχαν την οικονομική άνεση να κάνουν βόλτα σε πολλές εθνικές κουζίνες, το αυγό σπάνια είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε πιάτα που έβρισκαν τον δρόμο για τα μενού των εστιατορίων. Οταν, όμως, η φούσκα της μεγάλης ζωής έσκασε και αναδύθηκαν σιγά-σιγά μέσα από την κρίση η γευστική απλότητα, η εκτίμηση της αληθινής γεύσης και η δύναμη της εποχικότητας τα πράγματα άλλαξαν.


Οι μάγειροι επαναπροσδιόρισαν την κουζίνα τους, αναζητώντας πιάτα που αγαπήθηκαν, που ανασύρουν αναμνήσεις, προσιτά, πιάτα της παρέας. Το ξεχασμένο αυγό και οι παρασκευές του ανασύρθηκαν από τη μαγειρική λήθη και άρχισαν να φιγουράρουν στις νεοταβέρνες και στα εστιατόρια που τιμούν την εντοπιότητα και τις συνταγές από συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Και δεν έμεινε εκεί, αφού χάρισε έμπνευση και σε πιο προχωρημένα πιάτα.


Το κέρδος για μας ήταν προφανές. Στον βαθμό που η ψυχική σου ηρεμία επηρεάζεται από το νόστιμο και άνετο φαγητό, αποκαταστάθηκε ένα μέρος της γευστικής θαλπωρής την εποχή της αβεβαιότητας. Πολλές γευστικές στιγμές στις οποίες δεν μπορείς να αντισταθείς.

Πιάτα με αυγό συναντάς όλο και πιο συχνά στα αθηναϊκά εστιατόρια, υπάρχουν όμως ορισμένα που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε για να θεωρήσεις ότι διαθέτεις μια αξιόλογη... προς επίδειξη συλλογή.


Η μπακαλοταβέρνα Ειδικόν στον Πειραιά κρατά ακόμα την αυθεντικότητα του χώρου της και μαζί τους μεζέδες που βγαίνουν από τηγάνι. Η ομελέτα με κορν-μπιφ έρχεται τσιτσιριστή, μόλις βγει από το μαυροτήγανο, και είναι μια γευστική βόμβα αναμνήσεων. Τα αρσενικά της παρέας ανασύρουν αναμνήσεις από τον στρατό, τρώγωντας το γρήγορο φαγητό που αναχαίτιζε την πείνα του φαντάρου.

Αυγά παντού! Facebook Twitter
Η δυνατή μυρωδιά από το σουτζούκι που φλερτάρει με την ομελέτα στο μπακιρένιο σαγανάκι στα Καραμανλίδικα του Φάνη σε τραβάει από τη μύτη από την αρχή της Ευριπίδου, στην αγορά της Αθήνας... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Η δυνατή μυρωδιά από το σουτζούκι που φλερτάρει με την ομελέτα στο μπακιρένιο σαγανάκι στα Καραμανλίδικα του Φάνη σε τραβάει από τη μύτη από την αρχή της Ευριπίδου, στην αγορά της Αθήνας. Ο χώρος με όλα τα μεζεκλίκια, τους παστουρμάδες, τους καβουρμάδες και τα λουκάνικα ευνοεί την αλήθεια αυτού του μεζέ. Δύσκολο να του αντισταθείς. Και για πιο δυνατούς παίχτες, το σαγανάκι με ομελέτα και σουτζούκι ενισχύεται και με λεπτοκομμένο παστουρμά.


Στο κεμπαπτζίδικο του Μπαρμπαδήμου δεν προλαβαίνουν να σερβίρουν το σαγανάκι με την αφράτη ομελέτα που παντρεύεται με γενναίες ροδέλες παστουρμά, χαρίζοντάς της πικάντικη γεύση και δυνατά αρώματα μπαχαρικών. Στην κλασική συνταγή επιμένει και το κεμπαπτζίδικο Κυρ-Αρίστος στο Παλαιό Φάληρο, με την ομελέτα και το σουτζούκι ή τον παστουρμά, ανάλογα με τις ορέξεις των πελατών, που βουτούν στο πιάτο με λαγνεία.


Κατηφορίζοντας τη Μητροπόλεως, στα τραπεζάκια που βγάζει στο πεζοδρόμιο η νεο-ταβέρνα «Τζίτζικας και Μέρμηγκας» θα πάρει το μάτι σου να σερβίρονται σε μια διαφορετική εκδοχή αυγά μάτια πάνω σε λαδοπαξίμαδο, με σάλτσα ντομάτας, σύγκλινο, λουκάνικο ψιλοκομμένο και ραντισμένα με ρίγανη και πιπέρι. Πλούσιο πιάτο, ευωδιαστό, που τιμούν τουρίστες και ντόπιοι.


Το μεζεδοπωλείο «Άμα Λάχει στης Νεφέλης» στα Εξάρχεια διατηρεί την αυθεντικότητα του χώρου και τα τσίγκινα πιάτα στα τραπέζια συμπληρώνουν τη νοσταλγική ατμόσφαιρα. Από το μενού με την ελληνική ταυτότητα δεν θα μπορούσε να λείπει η ομελέτα καγιανάς, ενισχυμένη με καλαματιανό παστό. Ένα πιάτο καλοφτιαγμένο, που ακολουθεί τα βήματα της παράδοσης.


Τα αγνά προϊόντα της μεσσηνιακής γης βρίσκουν τον δρόμο τους μέσα από τις παραδοσιακές συνταγές που μαγειρεύουν στο Θάμα στον Χολαργό. Εδώ θα πάρεις αληθινή γεύση από τον παραδοσιακό καγιανά με τσιγαρίδες, χωριάτικα αυγά, φρέσκια ντομάτα και παστό χοιρινό. Απαραίτητος συνοδός οι φέτες ζυμωτού ψωμιού που βυθίζονται στο πιάτο και ρουφούν άπληστα τον κατακόκκινο κρόκο που ρέει μέσα στην πλούσια κι ευωδιαστή σάλτσα ντομάτας. Τόσο απλά, τόσο αφοπλιστικά νόστιμα.

Αυγά παντού! Facebook Twitter
Πιάτα με αυγό συναντάς όλο και πιο συχνά στα αθηναϊκά εστιατόρια, υπάρχουν όμως ορισμένα που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε για να θεωρήσεις ότι διαθέτεις μια αξιόλογη... προς επίδειξη συλλογή... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Η κρητική κουζίνα έχει φανατικούς οπαδούς που δίνουν το ραντεβού τους στον Διοματάρη στα Πετράλωνα. Εδώ η στάκα σπάει ρουθούνια όταν έρχονται τηγανισμένα τα αυγά μάτια και με ηδονή σπας τον κόκκινο κρόκο. Στην απλή ανοιχτή κουζίνα στο Λαμπόρι, στην ίδια περιοχή, η αφράτη ομελέτα σμίγει με τις λεπτές φέτες από το πλούσιο κρητικό απάκι σε ένα πιάτο που καλύπτει ευχάριστα κάθε πεινασμένο.


Τη φιλοσοφία του τσιπουράδικου με την ποικιλία των μεζέδων υιοθετεί απόλυτα το Tsipourito στον Χολαργό και ένα από τα πιάτα που παίζει στο μενού και στις επιλογές των φίλων του τσίπουρου είναι ο βουβαλίσιος καβουρμάς με αυγά και λιωμένη γραβιέρα.


Οι μεζέδες στο Tsipoutapas στη Μεταμόρφωση είναι σαν να κατέχουν τα μυστικά της γευστικής συνεύρεσης. Μαγικά τα αποτελέσματα στον ουρανίσκο από το πληθωρικό σαγανάκι με βουβάλι καπνιστό, τυρί βολάκι και αυγό. Μεζές που συνοδεύει αχαλίνωτα το τσίπουρο.


Τα αυγά «στη φωλιά» είναι από τις πιο δημοφιλείς σπεσιαλιτέ του Base Grill στο Μπουρνάζι και από τα πιάτα που άνοιξαν τον δρόμο για το αυγό στα αθηναϊκά εστιατόρια. Γκραν σουξέ στα δυτικά της Αθήνας η προσέγγιση αυτή, όπου έρχονται τα αυγά μάτια πάνω σε τραγανό χρυσαφένιο πατατάκι και τα σπάνε μπροστά σου με το κουτάλι, προκειμένου να απλωθεί ο κρόκος παντού. Τρέχουν τα σάλια σου με αυτή την ωραία λιχουδιά που, αν και η καταγωγή της δεν είναι ελληνική, σε αυτή την εκδοχή της είναι κοντά στις παραδοσιακές πατάτες με αυγά.


Οι «κορδέλες» του παστουρμά μπαίνουν στο μαύρο σαγανάκι με τα βιολογικά αυγά λίγο πριν αποσυρθεί από τη φωτιά στο γλυφαδιώτικο κρεατοεστιατόριο «Μουου». Ένα εξαιρετικό και πολύ αρωματικό πιάτο.


Το κλασικό πιάτο με αυγά μάτια δίνει ραντεβού με μια πινελιά δημιουργικότητας στις Μαγικές Κατσαρόλες στο Παλαιό Φάληρο. Εδώ ο Σήφης στεφανώνει με τα αυγά το χρυσαφένιο άχυρο τηγανητής πατάτας και τη γευστική ένταση δίνει το τριμμένο τυρί Αρσενικό Νάξου.


Μοσχοβολά η Σκουφά όταν στο εστιατόριο It βγει στα τραπέζια καυτό από τον φούρνο το μαύρο σαγανάκι με το αυγό μάτι που παντρεύει ο σεφ Ανδρέας Λαγός με «κεφτέ» λουκάνικο και συνοδεύει με τσιπς πατάτας.

Ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος στο Έργον στην Ερυθραία δίνει τη δική του ενισχυμένη μαγειρική πινελιά και σερβίρει το αυγό με καβουρμά, μανιτάρια περασμένα από κατσικίσιο βούτυρο και ενισχύει το πιάτο με λάδι τρούφας. Πρόκειται για μια γευστική βόμβα γεύσης.

Αυγά παντού! Facebook Twitter
Ο χώρος με όλα τα μεζεκλίκια, τους παστουρμάδες, τους καβουρμάδες και τα λουκάνικα ευνοεί την αλήθεια αυτού του μεζέ. Δύσκολο να του αντισταθείς. Και για πιο δυνατούς παίχτες, το σαγανάκι με ομελέτα και σουτζούκι ενισχύεται και με λεπτοκομμένο παστουρμά... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Στο εστιατόριο Silver Casa στη Βουλιαγμένη το σαγανάκι αυγό μαγειρεύεται με σπαράγγια και λάδι τρούφας. Δυνατός και απολαυστικός γευστικός συνδυασμός, με τα σπαράγγια να δίνουν τη γήινη υπόστασή τους στο πιάτο.


Μια διαφορετική προσέγγιση στο κλασικό θέμα «αυγό - κρέας – πατάτες» σερβίρει ο Άρης Βεζενές στο εστιατόριό του. Εδώ τον πρώτο λόγο έχουν τα μελωμένα μοσχαρίσια μάγουλα μπρεζέ που συνοδεύονται από τραγανές τηγανητές πατάτες, το τηγανητό αυγό στεφανώνει τη σύνθεση και το λάδι τρούφας απογειώνει το πιάτο.


Έρχεται σε εμαγιέ τηγανάκι: potato skins, ευωδιαστός κιμάς, λιωμένο τυρί και ένα αυγό μάτι από πάνω να σε κοιτάζει προκλητικά. Μόνο όταν γλείψεις το τηγανάκι θα ησυχάσεις. Είναι η άποψη του Gigi burger-bar στη Δροσιά για το σαγανάκι του μεζέ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ