8 ύπουλα συμπτώματα που προειδοποιούν για καρδιακές παθήσεις

8 ύπουλα συμπτώματα που προειδοποιούν για καρδιακές παθήσεις Facebook Twitter
Οι καρδιακές παθήσεις κάποτε εκδηλώνονται με εντελώς αθώα συμπτώματα
0

Οι καρδιακές παθήσεις θεωρούνται σήμερα η κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως με ποσοστό 40% σε σχέση με άλλα παθολογικά αίτια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι για το αυξημένο αυτό ποσοστό θνησιμότητας ευθύνεται και η άγνοια των ανθρώπων να συνδέσουν συγκεκριμένα, φαινομενικά αθώα, και γι' αυτό ύπουλα συμπτώματα με σωρεία καρδιακών νοσημάτων.

Κι όμως, όπως εξηγούν, είναι τα πρώτα που θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν και να σπεύσουμε για το ετήσιο καρδιαγγειακό έλεγχο, ανεξαρτήτως ηλικίας και κληρονομικότητας. Να, μερικά από αυτά τα συμπτώματα που δεν πρέπει να θεωρούμε αθώα ή να αποδίδουμε –κάνοντας μόνοι μας διάγνωση- στο άγχος, την κούραση ή την πιεσμένη καθημερινότητά μας.

Ζάλη – λιποθυμίες

Το έμφραγμα μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα και ενίοτε λιποθυμικά επεισόδια. Το ίδιο μπορεί να προκαλέσουν και οι ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού, γνωστές και ως αρρυθμίες

Ξαφνική εφίδρωση ή εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου

Η αίσθηση ότι μας λούζει ξαφνικά «κρύος ιδρώτας» ή το φαινόμενο των βρεγμένων μαξιλαριών κατά τη διάρκεια του ύπνου –ανεξαρτήτως εποχής και εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων για τις γυναίκες- θεωρείται ένα ακόμη προειδοποιητικό σύμπτωμα επερχόμενου εμφράγματος.

Πρησμένα άκρα – σημάδια στο σώμα που επιμένουν από στενά ρούχα

Η καρδιακή ανεπάρκεια συχνά προκαλεί συσσώρευση υγρών στο σώμα, κάτι που οδηγεί συχνά σε οιδήματα (κυρίως στα άκρα: πόδια, πέλματα, αστράγαλοι, αλλά και κοιλιακή χώρα). Επίσης, αν βγάζετε τις κάλτσες και το σημάδι από το λάστιχο επιμένει για ώρες μετά είναι κάτι που πρέπει να σας κινητοποιήσει για ένα τσεκ-απ. Ξαφνική αύξηση του σωματικού βάρους ή απότομη απώλεια της όρεξης επίσης πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα.

Τάση προς έμετο

Είναι σύνηθες το φαινόμενο ανθρώπων που υφίστανται καρδιακή προσβολή ή βρίσκονται ένα βήμα πριν από αυτήν να αισθάνονται ότι ανακατεύονται ή να κάνουν εμετό. Θεωρούνται από τα σοβαρότερα συμπτώματα και δεν πρέπει να υποβαθμίζονται σε καμία περίπτωση.

8 ύπουλα συμπτώματα που προειδοποιούν για καρδιακές παθήσεις Facebook Twitter
Βάσει στατιστικών, ένα 90% των ατόμων που υπέστησαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν παρουσιάσει αρρυθμίες, αίσθημα ανεξήγητης κόπωσης λίγες μέρες πριν και ταχυπνοία ή σημαντικές δυσκολίες στην αναπνοή

Πόνοι στα χέρια

Αγκώνες, ωμοπλάτες, καρποί και παλάμες που πονούν σποραδικά, αλλά έντονα μαρτυρούν κακή κυκλοφορία του αίματος και προειδοποιούν για καρδιακή προσβολή. Ειδικά, στην περίπτωση πόνων που υποχωρούν μετά από λίγη ώρα, χωρίς να έχει προηγηθεί χειρωνακτική εργασία, θα πρέπει να ελέγχονται άμεσα.

Γρήγορος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός, που συνοδεύεται από δυσκολία στην αναπνοή

...και από αδυναμία, ζάλη και αίσθημα κόπωσης. Θεωρείται από τα σοβαρότερα προειδοποιητικά συμπτώματα. Βάσει στατιστικών, ένα 90% των ατόμων που υπέστησαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν παρουσιάσει αρρυθμίες, αίσθημα ανεξήγητης κόπωσης λίγες μέρες πριν και ταχυπνοία ή σημαντικές δυσκολίες στην αναπνοή.

Βήχας

Βήχας που επιμένει, συριγμός και αναπνοή με ακροαστικά, συχνά αποτελεί σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας που προέρχεται από τη συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες. Αν ο βήχας συνοδεύεται από φλέματα, χωρίς να έχει προηγηθεί κοινό κρύωμα ή κάποια ίωση, πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα γιατρό.

Πόνος στο στήθος ή/και στην πλάτη

Από τα πλέον συνήθη συμπτώματα εκδήλωσης κάποιου καρδιακού νοσήματος. Δεν είναι ωστόσο όλοι οι πόνοι στα συγκεκριμένα σημεία δηλωτικοί κάποιου επερχόμενου εμφράγματος. Οι γιατροί ανησυχούν κυρίως για τους επίμονους πόνους που εκδηλώνονται κάτω από το στέρνο και λίγο προς τα αριστερά του κορμού. Σύμφωνα με ασθενείς που εκδήλωσαν καρδιακά νοσήματα περιγράφεται ως βάρος στο στήθος ή ένα δυσάρεστο αίσθημα πίεσης.

Με στοιχεία από Mayoclinic.com, MensHealth.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ