ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

NAR - "I'm not here to entertain you"

NAR - "I'm not here to entertain you" Facebook Twitter
0
NAR - "I'm not here to entertain you" Facebook Twitter
φωτ.:Αντωνάκης Χριστοδούλου/LIFO

 Εγκαινιάζεται απόψε στην Gallery Sarri12 η πρώτη ατομική έκθεση του NAR, ενός από τους πιο ξεχωριστούς street artists της χώρας.

Νωρίτερα την φετινή χρονιά είχαμε γνωρίσει καλύτερα, εδώ στο LIFO.gr, τη δουλειά του Ιάκωβου μέσα από ένα ένα ενδελεχές αφιέρωμα στη ζωή και το έργό του από το 1996 - οπότε και άρχισε να ασχολείται με το γκραφίτι και την τέχνη του δρόμου, σε ηλικία 13 ετών- μέχρι και σήμερα.

Γλυπτά φτιαγμένα από άδεια σπρέι, παλιά φύλα ντουλαπιών -που πάνω τους ο καλλιτέχνης γράφει με καρφιά, κλωστές και κομμάτια από φλοκάτη λέξεις όπως "ψέμα", "rainbow", "touch" κλπ- ζωγραφικοί πίνακες, καθώς και φωτογραφίες έργων που έχει κάνει δρόμο στο παρελθόν."

Με περισσότερα από είκοσι έργα που δημιουργήθηκαν κατά την παραμονή του στη Αθήνα, ο Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης ξεδιπλώνει για πρώτη φορά κεκλεισμένων των θυρών το ιδιαίτερό του ύφος χρησιμοποιώντας εξ' ολοκλήρου, για ακόμα μία φορά, "άχρηστα" υλικά που βρίσκει πεταμένα στον δρόμο, και "παίζοντας" με τις λέξεις.

"Μαζούτ, κουμπιά, παλιά παιχνίδια, κομμάτια από μοκέτες, και βινετοκασέτες αντιμετωπίζονται από τον NAR με λεπτότητα και μετά από συνεχείς πειραματισμούς μεταμορφώνονται σε γλυπτα και επιτοίχια έργα. Μ' αυτόν τον τρόπο η ασημαντότητά τους αλλοιώνεται σε βαθμό που να μπορούν να προσεγγίσουν την έννοια του πολύτιμου", εξηγεί ο επιμελητής της έκθεσης (επίσης καλλιτέχνης) Αντωνάκης Χριστοδούλου.

Λίγες ώρες πριν τα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο "I'M NOT HERE TO ENTERTAIN YOU" οι συντελεστές και ο ίδιος ο καλλιτέχνης μας "ξεναγούν" σε ένα μικρό τμήμα της, και μιλούν στο LIFO.gr

NAR - "I'm not here to entertain you" Facebook Twitter
“Πριν ξεκινήσω να φτιάχνω οτιδήποτε έπρεπε να βρω τα υλικά. Έτσι, για καμιά βδομάδα γυρνούσα στους δρόμους κι εκεί μου ήρθαν και οι περισσότερες ιδέες, όπως το RAINBOW.” - NARφωτ.:Αντωνάκης Χριστοδούλου/LIFO

"Στην πρώτη του ατομική αυτή έκθεση ο καλλιτέχνης μεταφέρει στο χώρο της Σαρρή -με πολλά διαφορετικά μέσα και ιδιαίτερα έξυπνη διαχείριση αυτών- τη μέχρι τώρα δεκαοκτάχρονη πορεία της δουλειάς του στο δρόμο.
Η έκθεση αποτελείται από εικοσιτρία νέα έργα αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους όσον αφορά τα υλικά (τα περισσότερα από τα οποία συλλέγονται από τον δρόμο δίνοντας μια επιπλέον προσέγγιση στην έννοια της τέχνης του δρόμου), αλλά με ιδιαίτερη συνοχή όσον αφορά τη θεματική:

Γλυπτά φτιαγμένα από άδεια σπρέι, παλιά φύλα ντουλαπιών -που πάνω τους ο καλλιτέχνης γράφει με καρφιά, κλωστές και κομμάτια από φλοκάτη λέξεις όπως "ψέμα", "rainbow", "touch" κλπ- ζωγραφικοί πίνακες, καθώς και φωτογραφίες έργων που έχει κάνει δρόμο στο παρελθόν."

NAR - "I'm not here to entertain you" Facebook Twitter
φωτ.:Αντωνάκης Χριστοδούλου/LIFO
NAR - "I'm not here to entertain you" Facebook Twitter
“Η ιδέα για ένα έργο έρχεται αυθόρμητα, αλλά τις περισσότερες φορές έχει άμεση σχέση με το υλικό που βρίσκω κάθε φορά. Το “Touch” είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να σου κάνει αίσθηση αν το αγγίξεις.” -NAR φωτ.:Αντωνάκης Χριστοδούλου/LIFO


"Ο Nar είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση street artist.

O πειραματισμός πάνω στα υλικά που τον χαρκατηρίζει είναι ανεξάντλητος, και το σπρέι -που είναι το κύριο υλικό των street artists- δεν έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο, ή καλύτερα έχει παραπάνω από έναν.

Κατά τη γνώμη μου είναι ίσως η μοναδική περίπτωση καλλιτέχνη που δραστηριοποιείται στο δρόμο και που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως γλύπτης."

NAR - "I'm not here to entertain you" Facebook Twitter
φωτ.:Αντωνάκης Χριστοδούλου/LIFO
NAR - "I'm not here to entertain you" Facebook Twitter
“Κάποιος που θα έρθει στην έκθεση θα δει στα έργα ένα μέρος του εαυτού μου” -NARφωτ.:Αντωνάκης Χριστοδούλου/LIFO

Τέλος, ο λόγος στον ίδιο τον καλλιτέχνη

Ποιες είναι οι διαφορές του να δημιουργείς στον δρόμο, και να δημιουργείς για μία γκαλερί;
Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι ο εσωτερικός χώρος σε περιορίζει. Συνήθως όταν φτιάχνω κάτι το κάνω για να δέσει με το γύρω περιβάλλον. Σε μία έκθεση όλο αυτό αλλάζει, μιας που πρέπει πάντα να σκέφτεσαι το μέγεθος ενός έργου, αν μπορεί να μεταφερθεί, τη διάρκεια του στον χρόνο, κτλ.. Είναι εντελώς διαφορετικός τρόπος δουλειάς.

NAR - "I'm not here to entertain you" Facebook Twitter
Σπρέι σκαλισμένο στο χέριφωτ.:Αντωνάκης Χριστοδούλου/LIFO

Διαφορές μεταξύ Θεσσαλονίκης κι Αθήνας όσον αφορά την street art σκηνή;
Για μένα οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πόλεις είναι τεράστιες. Στην Αθήνα τα πράγματα "κινούνται", ενώ στην Θεσσαλονίκη η street art σκηνή είναι σαν να μην υπάρχει. Στην Αθήνα περισσότερα από είκοσι άτομα ασχολούνται συστηματικά, είτε φαίνονται είτε όχι. Πίσω στην Θεσσαλονίκη είμαστε μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Εδώ γίνονται και εκθέσεις συχνά και υπάρχει κίνηση. Δυστυχώς, ο χρόνος στην Θεσσαλονίκη έχει εδώ και καιρό σταματήσει κι αυτό δεν οφείλεται και τόσο πολύ στην οικονομική κατάσταση και κρίση που διανύουμε. Δεν ξέρω αν θα αλλάξει κάτι. Ο κόσμος έχει μάλλον άλλα θέματα για να ασχοληθεί.

NAR - "I'm not here to entertain you" Facebook Twitter
φωτ.:Αντωνάκης Χριστοδούλου/LIFO
NAR - "I'm not here to entertain you" Facebook Twitter
φωτ.:Αντωνάκης Χριστοδούλου/LIFO

Επόμενα σχέδια;
To φεστιβάλ street art στην Αγία Νάπα, στην Κύπρο αρχές του Νοέμβρη. Θα πάμε από εδώ εγώ, ο Cacao Rocks, ο Ser και η Simoni, ενώ θα έχει και συμμετοχές από καλλιτέχνες της υπόλοιπης Ευρώπης.

_____________________________________

NAR - "I'M NOT HERE TO ENTERTAIN YOU"

Πού: Gallery@Sarri12, Οδός Σαρρή12, Ψυρρή

Πότε: Εγκαίνια Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, 20:00 με 23:00

Διάρκεια: 9 Οκτωβρίου - 9 Νοεμβρίου

0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεξ, ερωτισμός, χλιδή και λάμψη: Ο πολυτάραχος κόσμος της Tamara de Lempicka

Εικαστικά / Ερωτισμός, χλιδή και λάμψη: Ο πολυτάραχος κόσμος της Tamara de Lempicka

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ δεν ήταν μόνο η ερωμένη του βασιλιά

Εικαστικά / Η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ δεν ήταν μόνο η ερωμένη του βασιλιά

Μια γυναίκα με εξουσία στην Αυλή των Βερσαλλιών, η οποία ήταν υπέρ των μεταρρυθμίσεων και του «φιλοσοφικού» κόμματος που υποστήριζε τον Διαφωτισμό, υπήρξε καλλιτέχνιδα και προστάτιδα των τεχνών. Ήταν όμως και λαομίσητη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωηρόχρωμος, μυστηριώδης, πνευματικός κήπος της Ιωάννας Λημνιού

Εικαστικά / Η Ιωάννα Λημνιού μεταμορφώνει την γκαλερί The Breeder σε ιδεώδη κήπο

Στην πρώτη της ατομική έκθεση της που συζητιέται, μέσα από την πυκνή βλάστηση των έργων της αχνοφαίνεται και μια ελπίδα ότι αξίζουμε μια καλύτερη πραγματικότητα από αυτή που ζούμε στις ασφυκτικά φτιαγμένες πόλεις.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Εικαστικά / «Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα που υπαγορεύονται από τα «επείγοντα» της εποχής, το «Ξηρόμερο», η ελληνική συμμετοχή στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, εστιάζει στην εντοπιότητα και λειτουργεί ως φόρος τιμής στα πανηγύρια της επαρχίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM
Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Εικαστικά / Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Ο νεαρός εικαστικός εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Σμύρνης με ένα έργο για την ιστορία ενός παιδιού που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το οποίο καταστράφηκε από μια γάτα. Και δεν βρέθηκε κανείς να τη σταματήσει! 
M. HULOT
Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT