Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux;

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
0
Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Ο εμπνευστής του, ο John Higgins, δημιούργησε το εστιατόριο έχοντας αντλήσει εμπειρίες από πολλές πόλεις της Αμερικής... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


Το Mama Roux στην Αιόλου, με την ιδιαίτερη πολυεθνική προσωπικότητα, που φέτος συμπληρώνει τρία χρόνια ζωής, έχει καθιερώσει μια διαφορετική πρόταση φαγητού, η οποία στην αρχή ξάφνιασε και στη συνέχεια κέρδισε φανατικούς οπαδούς. Αυτό που έκανε το Mama Roux να ξεχωρίσει ήταν ότι οδηγήθηκε στη multi ethnic φιλοσοφία του φαγητού όχι μέσω ενός στημένου concept που προσπαθεί να προκαλέσει προκατασκευασμένες εντυπώσεις αλλά μέσα από τα βιώματα που έχουν οι άνθρωποι που το υποστηρίζουν. Ο εμπνευστής του, ο John Higgins, δημιούργησε το εστιατόριο έχοντας αντλήσει εμπειρίες από πολλές πόλεις της Αμερικής, καλλιτεχνικά κινήματα, πολιτικές τάσεις και κουζίνες.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Σου δίνει την ευκαιρία να βρεθείς κοντά του κάθε στιγμή της μέρας με πρωινό, μεσημεριανό, after work drinks... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


Ο ίδιος ο χώρος του Mama Roux αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τη φιλοσοφία των ανθρώπων που ζουν και δουλεύουν εκεί καθημερινά. Η πολυχρωμία στο φαγητό και στον διάκοσμο, οι «χειροποίητες» διακοσμητικές πινελιές και η μουσική δένουν, δημιουργώντας ένα πολυσυλλεκτικό ανθρώπινο παζλ και μια συναρπαστική ατμόσφαιρα που κεντρίζει πάντα το ενδιαφέρον. Η Νίκη ΜηταρέαΗ τοποθεσία στην οποία έχει βρει τη θέση του το μαγαζί, στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, «κουμπώνει» ιδανικά με την καθημερινότητα των ανθρώπων της πόλης. Σου δίνει την ευκαιρία να βρεθείς κοντά του κάθε στιγμή της μέρας με πρωινό, μεσημεριανό, after work drinks και φαγητό μέχρι αργά το βράδυ. Ξεχωρίζουν τα street food parties, αφού το Mama Roux δηλώνει γκουρού στις γιορτές δρόμου.

Στην κουζίνα, η Βελγίδα σεφ Σάντρα, μεγαλωμένη σε Ανατολή και Αφρική, μεταφέρει στη μαγειρική της την αύρα της μεγάλης διαδρομής που έχει κάνει στη ζωή της. Ο sous σεφ Βασίλης Σπόρος αναζητά την αυθεντικότητα των Southern BBQ, των γεύσεων της Νέας Ορλεάνης και της ασιατικής κουζίνας και στις γλυκές δημιουργίες ο Μπάμπης Ζιντήλης έχει τον λόγο.  Το νόστιμο preview στις γεύσεις  του φετινού χειμώνα στο Mama Roux ξεκίνησε με: 

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Ξεχωρίζουν τα street food parties, αφού το Mama Roux δηλώνει γκουρού στις γιορτές δρόμου... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


1. Η βελουτέ σούπα κολοκυθιού με ζωμό από μύδια κλείνει το μάτι στην κουζίνα των Βρυξελλών. Σερβίρεται σε ξύλινο μπολ που επάνω του ακροβατεί μια φέτα ψητού ψωμιού σαν σανίδα του σερφ με μύδια και πέστο. Η γεύση της σούπας, βελούδινη, πλούσια, έδενε με τα μύδια που απογείωνε το πέστο. Από δίπλα μια φρέσκια μπίρα Donkey από τη Σαντορίνη με φρουτώδη γεύση έδενε τον συνδυασμό.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Bελουτέ σούπα κολοκυθιού με ζωμό από μύδια. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


2. Από την περιοχή του Μπορντό αντλεί την έμπνευσή του το πιάτο με πατέ από συκωτάκια κοτόπουλου, που ήταν δουλεμένα μαστόρικα με Μαυροδάφνη και συνοδεύονταν με chutney σύκο που αλείφεις σε μπαγκέτα φρυγανισμένη. Η πληθωρική γεύση του πατέ ισορροπεί όμορφα με τη διακριτική γλύκα που αποκάλυπτε το chutney.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Πατέ από συκωτάκια κοτόπουλου δουλεμένα μαστόρικα με Μαυροδάφνη. Συνοδεύονται με chutney σύκο που αλείφεις σε μπαγκέτα φρυγανισμένη. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


3. Οι τραγανές αραβικές πιτούλες ενισχύονται με γευστικό χούμους –στο οποίο ακούγεται διακριτικά το κύμινο– και συνοδεύονται με ρόδι και άφθονους τραγανούς ξηρούς καρπούς. Στο ίδιο νόστιμο γευστικό μήκος ήταν και οι πίτες με μουτάμπαλ, βελούδινο πουρέ μελιτζάνας με γιαούρτι, αμύγδαλα και κουκουνάρια. Κάθε μπουκιά σε έστελνε στην πατρίδα τους, τη Δαμασκό.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Tραγανές αραβικές πιτούλες ενισχύονται με γευστικό χούμους... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


4. Το λεπτοκομμένο σε μπουκιές μοσχάρι bulgogi από τη Σεούλ, μαριναρισμένο σε αχλάδι και σόγια και περασμένο σε δυνατή φωτιά, τρώγεται ευχάριστα με τσοπ στικς. Μαζί του σερβίρεται τηγανητό ρύζι με αυγό που μέσα του «σβήνεται» η πικάντικη γεύση του kimchi.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Mοσχάρι bulgogi από τη Σεούλ, μαριναρισμένο σε αχλάδι και σόγια σερβίρεται τηγανητό ρύζι με αυγό... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


5. Viva Mexico με τραγανή τορτίγια καλαμποκιού, γουακαμόλε και γαριδούλες μαγειρεμένες με ντομάτα, πιπεριές chipotle, μοσχολέμονο, κόλιανδρο και ψιλοκομμένο κινέζικο λάχανο για γαρνιτούρα. Τρώγεται με τα χέρια και γλείφεις και τα δάχτυλά σου.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Tραγανή τορτίγια καλαμποκιού, γουακαμόλε και γαριδούλες μαγειρεμένες με ντομάτα, πιπεριές chipotle, μοσχολέμονο, κόλιανδρο και ψιλοκομμένο κινέζικο λάχανο για γαρνιτούρα... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


6. Τα baby back ribs, με έντονο άρωμα Νέας Ορλεάνης και καπνισμένα «low and slow», αποκαλύπτουν σε κάθε κολασμένη μπουκιά τη μαεστρία στο ψήσιμό τους σε ξύλο ελιάς και το ιδιαίτερο άρωμα καπνού που ερεθίζει τους γευστικούς κάλυκες. Σερβίρονται με πουρέ πατάτας, baby σπανάκι σοτέ και ενδιαφέρουσα κροκέτα αφρικάνικης καταγωγής, φτιαγμένη από καλαμπόκι και ξινόγαλο.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Baby back ribs, με έντονο άρωμα Νέας Ορλεάνης και καπνισμένα «low and slow... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


7. Το «μεγάλο μήλο» της Νέας Υόρκης βάζει τη γλυκιά σφραγίδα του. Έρχεται καραμελωμένο, κόκκινο, εκρηκτικό, και μόλις ξεπεράσεις το σοκ της εντυπωσιακής εμφάνισης του πιάτου, αρχίζεις την εξερεύνηση. Στην καρδιά του ανακαλύπτεις αφράτη, σχεδόν άγλυκη κρέμα μήλου που συνοδεύεις με τα άφθονα καραμελωμένα καρύδια που το περιβάλλουν.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Το «μεγάλο μήλο» της Νέας Υόρκης βάζει τη γλυκιά σφραγίδα του... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Στην καρδιά του ανακαλύπτεις αφράτη, σχεδόν άγλυκη κρέμα μήλου που συνοδεύεις με τα άφθονα καραμελωμένα καρύδια που το περιβάλλουν... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

Mama Roux, Aιόλου 48, Αθήνα, 213 0048382

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ