Γεύσεις από τις άκρες του κόσμου στο Cinco

Γεύσεις από τις άκρες του κόσμου στο Cinco Facebook Twitter
Εξαιρετικός συνδυασμός ενδιαφέρουσας κουζίνας, wine bar και bar restaurant...
0


Όταν πριν από δύο χρόνια άνοιξε το Cinco, διαπίστωνες ότι είχε πετύχει έναν εξαιρετικό συνδυασμό ενδιαφέρουσας κουζίνας, wine bar και bar restaurant σε μια «συσκευασία» που μπορούσε να «κουμπώσει» χωρίς πρόβλημα σε πολλές και διαφορετικές διαθέσεις και απαιτήσεις. Η επιτυχία του, άλλωστε, το επιβεβαίωσε αυτό στο πέρασμα του χρόνου και σε έκανε να πιστεύεις ότι δεν χρειάζεται να πειράξει κανείς κάτι από μια δεμένη συνταγή. Να, λοιπόν, που ακόμη και το καλό μπορεί να γίνει πολύ καλύτερο, αρκεί να υπάρχει διάθεση για βελτίωση και οι κατάλληλοι άνθρωποι να την υποστηρίξουν. Τη διαφορά στο φετινό πρόσωπο του Cinco, που το ανακαλύπτουμε εδώ και ελάχιστες μόνο ημέρες, την κάνει το πλήρως ανανεωμένο μενού που επιμελήθηκε και υποστηρίζει με την καθημερινή του παρουσία ο σεφ Δημήτρης Κατριβέσης, o oποίος μαζεύει γεύσεις από τις άκρες του κόσμου και συνδυάζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο τεχνικές και υλικά σε ένα μείγμα γιαπωνέζικης, ισπανικής κα περουβιανής γεύσης.

Γεύσεις από τις άκρες του κόσμου στο Cinco Facebook Twitter
Η ρίζα γιούκα παίρνει τη θέση της πατάτας bravas και το πιάτο αποκτά ενδιαφέροντα χαρακτήρα με την εξαιρετική βινεγκρέτ τηγανητού αυγού...

«Cinco JSP» (Japan, Spain, Peru) είναι η υπογραφή στο μενού που δηλώνει χωρίς περιστροφές το γευστικό ταξίδι που θα κάνεις. Η ρίζα γιούκα παίρνει τη θέση της πατάτας bravas και το πιάτο αποκτά ενδιαφέροντα χαρακτήρα με την εξαιρετική βινεγκρέτ τηγανητού αυγού ενισχυμένη με ντομάτα, πινελιές σκόρδου και μπαχαρικά (€6,90). Απίστευτα γευστικό αποτέλεσμα, ιδανικό για τσιμπολόγημα στο ξεκίνημα. Το ceviche λαυράκι κερδίζει γευστικούς πόντους με γάλα τίγρη και γουασάμπι, συνοδευόμενο από αραχνοΰφαντες μπλε πατάτες, κουμκουάτ και γιαπωνέζικη μέντα (€13,90) – ντελικάτη γεύση με πικάντικη επίγευση. Και όταν ρωτάς τον σεφ τι είναι το γάλα τίγρη που συναντάμε στην κουζίνα του, απαντά: «Είναι μία από τις βασικές βινεγκρέτ της κουζίνας Nikkei που συνοδεύει ή μαρινάρει ωμά ψάρια. Το χαρακτηριστικό της είναι οι κίτρινες καυτερές πιπεριές, το περουβιανό λάιμ και δένει με γάλα εβαπορέ». Τα χειροποίητα, φρέσκα ντάμπλιν καθημερινά αλλάζουν γεύση. Την ημέρα που επισκέφθηκα το μαγαζί η έμπνευση του Κατριβέση μας ικανοποίησε απόλυτα. Ήρθαν στον ατμό με γέμιση μαύρο μπακαλιάρο, φύκια και ωραία καυτερή σος από χαλαπένιος (€11,50). Κάθε μπουκιά σε έστελνε στον παράδεισο. Ακολούθησε χοιρινή πανσέτα Anticucho γλασαρισμένη σε honey miso (€11,50). Το Anticucho είναι δημοφιλές και νόστιμο πιάτο του Περού και αποτελείται από μικρά ψητά κομμάτια κρέατος περασμένα σε σουβλάκι. Εδώ τα κομμάτια-μπουκιές της μελωμένης πανσέτας συναντούν στο πιάτο τραγανό κρεμμύδι, ένταση από το τουρσί αγγούρι, αγιολί μαύρου σκόρδου και αυγά χελιδονόψαρου. Η γλύκα της πανσέτας συναντά στον ουρανίσκο την κάψα από τη σος ροκότο που φτιάχνεται με περουβιανή πιπεριά – συγκλονιστική γεύση. Από τα πιάτα της γης, όπως παρουσιάζονται στον κατάλογο, δοκίμασα την ποικιλία από άγρια μανιτάρια (καπνιστό σιτάκε, ενόκι, κανταρέλα) με γκοργκοντζόλα και τρούφα (€12,90). Η γήινη γεύση των μανιταριών παντρεύεται με τη σος άσπρου στρειδιού και miso που βγάζει γλυκές νότες και κοντράρεται σε απίστευτη ισορροπία με την ένταση του τυριού που δεν σκεπάζει τη γεύση των μανιταριών. Είναι από τα πιάτα που καταγράφονται στη γευστική μνήμη. Αυτά, μαζί με το γνωστό φιλόξενο και ενεργειακά ευεργετικό περιβάλλον του Cinco, φτιάχνουν ένα κοκτέιλ ακαταμάχητο που οφείλεις να δοκιμάσεις.

☛ Cinco, Σκουφά 52, Κολωνάκι, 210 3643603.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT