Γιατί οι καλλιτέχνες είναι φτωχοί; Νέα μελέτη δείχνει πως ίσως είναι έτσι προσαρμοσμένος ο εγκέφαλός τους

Γιατί οι καλλιτέχνες είναι φτωχοί; Νέα μελέτη δείχνει πως ίσως είναι έτσι προσαρμοσμένος ο εγκέφαλός τους Facebook Twitter
«Measuring the Magic of Mutual Gaze», πρότζεκτ της Μαρίνα Αμπράμοβιτς/ ©Marina Abramovic, 2011. Φωτογραφία από του Maxim Lubimov, Garage Center for Contemporary Culture.
0

Οι περισσότεροι καλλιτέχνες εργάζονται για εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές. Παρά την επισφαλή φύση της οικονομίας της τέχνης, συνεχίζουν να το κάνουν θυσιάζοντας φαινομενικά την χρηματική αποζημίωση για χάρη της υψηλότερης ανταμοιβής που προσφέρει η δημιουργική ελευθερία.

Υπάρχει όμως περίπτωση σε ορισμένους καλλιτέχνες να είναι έμφυτη η αδιαφορία τους για το χρήμα; Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους και πώς αντιδρά όταν καλείται να επιλέξει την ανταμοιβή;

Αυτό υποδεικνύει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Creativity Research Journal, με επικεφαλής τον Δρ. Roberto Maldonado, του εργαστηρίου συστημάτων νευροεπιστήμης και της απεικόνισης στην ψυχιατρική στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Göttingen στη Γερμανία.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που παράγεται ντοπαμίνη, η χημική ουσία που παρέχει ερεθίσματα ενθουσιασμού και απόλαυσης. Συχνά σχετίζεται με το σεξ, τα ναρκωτικά και τον τζόγο. Οι ερευνητές μελέτησαν τη δραστηριότητα όταν σε ομάδες με καλλιτέχνες και μη καλλιτέχνες παρουσιάστηκαν προσφορές για απόκτηση χρημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγεθος του δείγματος της μελέτης είναι πολύ μικρό καθώς μόλις είκοσι τέσσερις συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τη δοκιμή.

Δώδεκα από αυτούς εργάζονταν στο χώρο των τεχνών, ως ηθοποιοί, ζωγράφοι, γλύπτες, μουσικοί και φωτογράφοι. Η άλλη ομάδα των 12 περιλάμβανε έναν ασφαλιστή, έναν οδοντίατρο, έναν διαχειριστή επιχείρησης και έναν μηχανικό, μεταξύ άλλων επαγγελμάτων τα οποία δεν χαρακτηρίζονται ως «δημιουργικά».

Κάθε συμμετέχων φορούσε μια σειρά από ειδικά γυαλιά που έδειχναν μια σειρά από τετράγωνα σε διαφορετικά χρώματα. Όταν εμφανίζονταν το πράσινο τετράγωνο, θα μπορούσαν να το επιλέξουν με ένα κουμπί και να λάβουν χρήματα (μέχρι 30 ευρώ).

Ζητήθηκε να επιλέξουν άλλα χρώματα, αλλά αυτά δεν θα είχαν ως αποτέλεσμα καμία χρηματική ανταμοιβή.

Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες δέχονταν σάρωση της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας (fMRI).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καλλιτέχνες έδειξαν σημαντικά μειωμένη ενεργοποίηση στο κοιλιακό ραβδωτό σώμα, μέρος του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου, όταν επέλεξαν τα πράσινα τετράγωνα με χρήματα σε σύγκριση με τους μη καλλιτέχνες.

Προσθέτοντας μια ακόμη ενδιαφέρουσα πληροφορία στα ευρήματά τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν σε ένα δεύτερο τεστ ότι οι καλλιτέχνες παρουσίαζαν μεγαλύτερη ανταπόκριση σε ένα άλλο τμήμα που συνδέεται με την ντοπαμίνη. όταν τους είπαν να απορρίψουν τα πράσινα τετράγωνα. Με άλλα λόγια, οι καλλιτέχνες εμφανίζουν λιγότερη εγκεφαλική δράση με τη λήψη χρημάτων και περισσότερη όταν ξέρουν ότι δεν μπορούν να τα έχουν.

«Συνολικά, τα αποτελέσματα μας δείχνουν την ύπαρξη διαφορετικών νευρικών χαρακτηριστικών στο σύστημα ανταμοιβής των καλλιτεχνών, οι οποίοι είναι λιγότερο διατεθειμένοι να αντιδράσουν στην αποδοχή των χρηματικών αμοιβών», γράφουν οι ερευνητές.

Με πληροφορίες από artnet.com

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM