Dj Harvey: Ο ροκ σταρ της κονσόλας επέστρεψε

Dj Harvey: Ο ροκ σταρ της κονσόλας επέστρεψε Facebook Twitter
Υπάρχουν φορές που αισθάνεσαι ότι μέσα σε αυτόν τον πενηντάρη dj κοιμάται ένας εικοσάχρονος πανκ, o οποίος ξυπνάει όταν εκείνος το κρίνει απαραίτητο. Όπως το 2010 όταν τελείωσε το set του σπάζοντας εξοπλισμό αξίας 10.000 δολαρίων στο Meredith Music Festival. «Τα πλήρωσα όλα. Αν ήμουν μέλος ροκ μπάντας και το έκανα αυτό θα πληρωνόμουν τα διπλά» θα δηλώσει αργότερα για το περιστατικό.
0

Dj Harvey: Ο ροκ σταρ της κονσόλας επέστρεψε Facebook Twitter
«Μα πόσοι djs μπορούν να κάνουν ένα ψυχεδελικό ροκ άλμπουμ με τον εαυτό τους στα φωνητικά, την κιθάρα και τα ντραμς;»

 «Το Λονδίνο αγαπάει τα εξαφανισμένα του παιδιά. Ιδιαίτερα αυτά που τα καταφέρνουν μακριά από αυτό» γράφει το Mixmag για τον DJ Harvey, που αυτή την εβδομάδα κυκλοφόρησε από την Νορβηγική εταιρεία Smalltown Supersound την νέα του δουλειά. «Ήμουν πάντα μέσα στο κλασσικό Βρετανικό  rock ’n’ roll. Παίρνεις τα μπλουζ προσθέτεις LSD και φτιάχνεις αυτό. Πρώτα από όλα είμαι ντραμερ. Θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα να τζαμάρει με τους φίλους του. Έτσι έφτιαξα αυτό το άλμπουμ» λέει για το νέο του προτζεκτ, τους Wildest Dreams.

________________

 (Ένα dj set για το Radio1 στην εκπνοή των 90s)

Ο γεννημένος στο Cambridge πριν από 50 χρόνια Harvey Bassett, ξεκίνησε έφηβος να παίζει μουσική ως μέλος της πανκ μπάντας Ersatz. Ένα ταξίδι στην Νέα Υόρκη την δεκαετία του ογδόντα θα καθόριζε το μουσικό του μέλλον. Θα επηρεαστεί από την έκρηξη του hip hop στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στην Αγγλία θα γίνει μέλος του εγχώριου crew TONKA Hi Fi με τo οποίo θα οργανώνουν θρυλικά πάρτι στο Brighton και το Λονδίνο. Το 1991 θα τον βρει resident dj στο Ministry Of Sound. Υπεύθυνος κατά ένα μεγάλο βαθμό για την εισαγωγή του αμερικάνικου χορευτικού ήχου στην Βρετανία, θα μείνει μακριά της για δέκα χρόνια το 2002.

Την επόμενη δεκαετία, πολύωρα dj sets στις μεγαλύτερες πόλεις της Αμερικής και το χτίσιμο μιας cult μυθολογίας γύρω από αυτά, θα του δώσουν το 2012 την θέση νούμερο δέκα στην λίστα του Rolling Stone  με τους 25  djs που ασκούν την μεγαλύτερη επιρροή στην μουσική βιομηχανία.

Dj Harvey: Ο ροκ σταρ της κονσόλας επέστρεψε Facebook Twitter
Στην συνέντευξη του πριν λίγες μέρες στην Guardian αποκάλυψε ότι το εξώφυλλο των Wildest Dreams είναι παρόμοιο αυτό του Randy California απο τα 70s

«Αν ο Keith Richards ήταν dj θα ήταν ο Harvey» έγραφε τότε το Rolling Stone. Ο ίδιος αποδέχεται τη σύγκριση αλλά θα προτιμούσε να τον συγκρίνουν με τον Frank Zappa. «’Ηταν πνευματώδης, άτακτος και επικίνδυνος» λέει σήμερα στην Guardian.

Το Wildest Dreams, ένα βρώμικο rock n roll  άλμπουμ ποτισμένο με την αρμύρα των Καλιφορνέζικων κυμάτων,  ήδη «έχει δείξει τα δόντια του» με το κομμάτι Last Ride. Να είναι υπεύθυνο το NSFW teaser του κομματιού ή το ίδιο το άλμπουμ που μας αναγκάζει να ασχοληθούμε μαζί του;

«Μα πόσοι djs μπορούν να κάνουν ένα ψυχεδελικό ροκ άλμπουμ με τον εαυτό τους στα φωνητικά, την κιθάρα και τα ντραμς;» αναρωτιέται ο Alexis Petridis. Και πόσοι έχουν την τόλμη να πουν «Οι καλοί καλλιτέχνες δανείζονται, οι πολύ καλοί καλλιτέχνες κλέβουν» αποκαλύπτοντας οι ίδιοι την κλοπή, θα προσθέταμε.

Dj Harvey: Ο ροκ σταρ της κονσόλας επέστρεψε Facebook Twitter

Στην συνέντευξη του πριν λίγες μέρες στην Guardian αποκάλυψε ότι το εξώφυλλο των Wildest Dreams είναι παρόμοιο με αυτό τoυ Randy California απο την δεκαετία του εβδομήντα.

Υπάρχουν φορές που αισθάνεσαι ότι μέσα σε αυτόν τον πενηντάρη dj κοιμάται ένας εικοσάχρονος πανκ, o οποίος ξυπνάει όταν εκείνος το κρίνει απαραίτητο. Όπως το 2010 όταν τελείωσε το set του σπάζοντας εξοπλισμό αξίας 10.000 δολαρίων στο Meredith Music Festival. «Τα πλήρωσα όλα. Αν ήμουν μέλος ροκ μπάντας και το έκανα αυτό θα πληρωνόμουν τα διπλά» θα δηλώσει αργότερα για το περιστατικό.

 (Απο το 2:54 και μετά η σκηνή )

Πίσω στις πίστες των μεγάλων clubs όπου οι κλαμπερς συνεχίζουν να ιδρώνουν με την μουσική του. «Το ίδιο set, ακριβώς το ίδιο, από ένα διαφορετικό dj θα ήταν εντελώς άψυχο. Έχει την ικανότητα να «κάνει τα πράγματα να δουλεύουν» στο dancefloor με μερικούς πολύ τρελούς δίσκους. Άλλοι δεν μπορούν» γράφει το Mixmag.

«Μακάρι να μπορέσω να κάνω μουσική για τα επόμενα σαράντα χρόνια, τότε ίσως έρθει η καλύτερη στιγμή μου ως ροκ σταρ. Οι άνθρωποι θεωρούν ροκ ανθρώπους σαν τον George Best που το αλκοόλ τους οδήγησε στον θάνατο. Μπούρδες!» λέει στην Guardian διαχωρίζοντας την αγάπη για την ροκ μουσική από το επιφανειακό αυτοκαταστροφικό lifestyle που κάποιοι βαφτίζουν ροκ.

Ένας  ροκ μύθος πάνω από την κονσόλα που γνωρίζει καλά τους κανόνες του παιχνιδιού και παίζει με αυτούς αξίζει την προσοχή μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιλιώ Πυργάκη (1939-2021) : «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

Μουσική / Φιλιώ Πυργάκη: «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

«Λέω κουράστηκα, αλλά μόλις ανέβω εκεί πάνω στο παλκοσένικο γίνομαι αλλιώτικος άνθρωπος». Η κορυφαία των Ελληνικών πανηγυριών, που πέθανε σαν σήμερα το 2021, είχε μιλήσει στη LIFO για μιαν Ελλάδα που υπνοβατεί στο DNA μας.
M. HULOT
Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT