Δυο μικρά ταβερνεία στα Εξάρχεια όπου μαγειρεύουν σταράτα, χωρίς εντυπωσιασμούς

Δυο μικρά ταβερνεία στα Εξάρχεια όπου μαγειρεύουν σταράτα, χωρίς εντυπωσιασμούς Facebook Twitter
Τα Εξάρχεια είναι ο μύλος της πόλης που όλα τα αλέθει. Αρκεί να μην αρχίσεις την γκρίνια για τη βρόμα και τη decadence, να σκύψεις και να δεις την ομορφιά που κρύβεται πίσω από τις ιστορίες της. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO.gr
0

Για τα Εξάρχεια όλοι κάτι έχουν να σου πουν. Τον λόγο που τα αγαπούν, τα μισούν ή... τα λυπούνται. Στην ουσία, κανένας δεν θα σου τα συστήσει για τo συγκλονιστικό τους φαγητό.

Το οποίο και υπάρχει, χαμένο ανάμεσα σε μετριότητες, φοιτητικά αδιάφορα στέκια, κουρασμένα ταβερνεία, ρακάδικα άνευ λόγου και αιτίας, καφέ υποψιασμένα και καφέ της συμφοράς, διότι στην ουσία τα Εξάρχεια είναι η πιο δημοκρατική γειτονιά της Αθήνας.

Αυτή που δεν είναι αδιάκριτη να ρωτά ηλικίες, που δεν τη νοιάζει πόσα έχει το πορτοφόλι σου, από πού είσαι και τι δουλειά κάνεις, η μοναδική όπου πλάι-πλάι στα στέκια της διασκεδάζει ο γιος με τον μπαμπά, αυτή που σιχαίνεται τις ταμπέλες και τις ταυτότητες.


Μόνον εδώ νιώθεις ελεύθερος μ' εκείνη την ευρωπαϊκή ελευθερία που κανείς δεν ασχολείται με το τι φοράς, πώς φαίνεσαι και σε ποια φυλή ανήκεις. Μόνο εδώ πιάνεις τόσο εύκολα κουβέντα με τον άγνωστο διπλανό σου.

Τα Εξάρχεια είναι ο μύλος της πόλης που όλα τα αλέθει. Αρκεί να μην αρχίσεις την γκρίνια για τη βρόμα και τη decadence, να σκύψεις και να δεις την ομορφιά που κρύβεται πίσω από τις ιστορίες της.

Η Σολωμού είναι η ερημιά των Εξαρχείων. Ένας από τους λίγους δρόμους που τη γλίτωσαν και δεν έγιναν πιάτσα. Στη σιωπή της νύχτας τα χιλιάδες γκραφίτι των ρημαγμένων τοίχων μοιάζουν ακόμη πιο εντυπωσιακά, μ' εκείνη την ομορφιά του βομβαρδισμού που εμείς οι δημοσιογράφοι συνηθίζουμε να συγκρίνουμε με το Βερολίνο. Εμένα πιο πολύ Κάιρο μου κάνει, με λίγο από Παλέρμο στην ούγια.

Ο Σαλίγκαρος

Δυο μικρά ταβερνεία στα Εξάρχεια όπου μαγειρεύουν σταράτα, χωρίς εντυπωσιασμούς Facebook Twitter
Πίσω από τα πλαστικά που κυκλώνουν το πεζοδρόμιο, ο Σαλίγκαρος θα σου φανεί σαν άλλο ένα αδιάφορο ρακάδικο: καμιά δεκαριά τραπεζάκια, ένα μπαράκι με DJ που παίζει ελληνικά, ανοιχτή κουζίνα που θυμίζει καφενέ, για ντεκόρ μην ψάξεις. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO.gr

Η Σολωμού είναι η ερημιά των Εξαρχείων. Ένας από τους λίγους δρόμους που τη γλίτωσαν και δεν έγιναν πιάτσα. Στη σιωπή της νύχτας τα χιλιάδες γκραφίτι των ρημαγμένων τοίχων μοιάζουν ακόμη πιο εντυπωσιακά, μ' εκείνη την ομορφιά του βομβαρδισμού που εμείς οι δημοσιογράφοι συνηθίζουμε να συγκρίνουμε με το Βερολίνο. Εμένα πιο πολύ Κάιρο μου κάνει, με λίγο από Παλέρμο στην ούγια.

Πίσω από τα πλαστικά που κυκλώνουν το πεζοδρόμιο, ο Σαλίγκαρος θα σου φανεί σαν άλλο ένα αδιάφορο ρακάδικο: καμιά δεκαριά τραπεζάκια, ένα μπαράκι με DJ που παίζει ελληνικά, ανοιχτή κουζίνα που θυμίζει καφενέ, για ντεκόρ μην ψάξεις.

Ενίοτε μπορεί να πετύχεις τον χαμό κάποιου live που προσπαθεί να στριμωχτεί όπως-όπως, άλλοτε μπορεί να ακούσεις πολλά γαλλικά, άλλοτε αμερικανικά, το Αirbnb κοινό φαίνεται να το αγαπά ιδιαίτερα.


Από τα γραφικά κιόλας του μενού αντιλαμβάνεσαι ότι εδώ κάτι διαφορετικό συμβαίνει. Και από το μενού το ίδιο. Ένα ταρτάρ καβουρμά με γαλομυζήθρα, λάδι δυόσμου και φινόκιο, τα μαρινάτα μπριζολάκια με 4 spices cretan mix ή μια κοτοτηγανιά με γάλα καρύδας και κάρι δεν είναι ακριβώς αυτό που περιμένεις από τη σκηνοθεσία του χώρου.

Δυο μικρά ταβερνεία στα Εξάρχεια όπου μαγειρεύουν σταράτα, χωρίς εντυπωσιασμούς Facebook Twitter
Αν θέλεις να το πας κρητικά και παραδοσιακά, θα πάρεις χοχλιούς μπουμπουριστούς, απάκι και κρητικά τυριά. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO.gr


Το σκορδοτυρόψωμο με pesto από ρόκα και σταμνοτύρι σε έχει προσγειώσει σε μια άλλη κουζίνα που πίσω της κρύβει την τεχνική ενός φρέσκου και καταρτισμένου μάγειρα, από αυτούς που τώρα λέμε σεφ, ο οποίος αντιλαμβάνεσαι ότι αρνήθηκε την καριέρα στα καλά μαγαζιά για να κάνει το «δικό» του, κυριολεκτικά.

Η αρχαιοελληνική σαλάτα με πλιγούρι, ωραιότατες πρασινάδες, φρέσκα μυρωδικά, φέτα, κόλιανδρο και καρύδι, από τις ωραιότερες της πόλης, τα γεμιστά σύκα με μυζήθρα και αγγουράκι τουρσί, η οφτή πατάτα με το στακοβούτυρο, την ξινομυζήθρα Χανίων και τη ρίγανη, πιάτα εξαιρετικά που θα έστεκαν σε ακριβά μαγαζιά και, τρώγοντας, αντιλαμβάνεσαι τη χαλαρή δημιουργικότητα του σεφ, που σίγουρα είναι Κρητικός αλλά και ανενδοίαστα κοσμοπολίτης.

Αν τα Εξάρχεια ήταν φαγητό, θα ήταν ο Σαλίγκαρος. Εκεί όπου όλα μπλέκονται χωρίς την ανάγκη να εξηγηθούν ή να ακολουθήσουν μια ταυτότητα κι έναν μονόδρομο.

Μια υπέροχη κουζίνα που ψήνει μαγικά το συκώτι, με τραγανή κρούστα και μια βελούδινη καρδιά, πάνω του φρέσκο κρεμμυδάκι, εξαιρετικό ελαιόλαδο και λεμόνι.

Δυο μικρά ταβερνεία στα Εξάρχεια όπου μαγειρεύουν σταράτα, χωρίς εντυπωσιασμούς Facebook Twitter
Τα γεμιστά σύκα με μυζήθρα και αγγουράκι τουρσί. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO.gr


Ο βίγκαν εδώ θα βρει τη χαρά του και πολλές πρωτότυπες προτάσεις, αλλά το πιάτο για το οποίο θα επιστρέφεις ξανά και ξανά στον Σαλίγκαρο είναι το μπιφτέκι προβατίνας, το οποίο γίνεται και μπέργκερ με αμανίτες. Αν θέλεις να το πας κρητικά και παραδοσιακά, θα πάρεις χοχλιούς μπουμπουριστούς, απάκι και κρητικά τυριά.

Επειδή, όμως, εδώ έχεις να κάνεις με ανοιχτόκαρδους Κρητικούς που ψάχνουν τον καλό παραγωγό σε όλη την Ελλάδα, θα βρεις και σταμνοτύρι από την Ήπειρο και ταλαγάνι Μεσσηνίας και παστουρμά και νούμπουλο της Κέρκυρας.

Η ρακή «Αναρχάκη» ρέει άφθονη, στο τελευταίο σφηνάκι με μια σφακιανή πίτα σού μένει αυτή η γεύση της ελευθερίας: δοκίμασες ένα φαγητό που αύριο δεν θα ξέρεις πώς να το συστήσεις στους φίλους σου.

Ήταν απλό, ήταν περίτεχνο, ήταν κρητικό, ήταν ελληνικό, ήταν εξωτικό. Μαγειρεμένο με σταράτα λόγια της αγάπης που δεν την νοιάζει να σε εντυπωσιάσει. Γι' αυτό και τελικά σε εντυπωσιάζει.

Info: Σολωμού 37, 213 0226262

 

Στη Μεταξά 2

Δυο μικρά ταβερνεία στα Εξάρχεια όπου μαγειρεύουν σταράτα, χωρίς εντυπωσιασμούς Facebook Twitter
Ναός των ψαγμένων βίγκαν, το Μεταξά 2 δεν θα σ' το ανακοινώσει πουθενά στο μενού του. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO.gr

Ταμπέλα μην ψάξεις. Αλλά ούτε και τραπέζι. Για να βρεις καρέκλα, ακόμη και στο πιο κεκλιμένο επίπεδο του πεζοδρομίου που κατηφορίζει τα σφηνάκια με τις ρακές στο πλακόστρωτο, πρέπει να 'χεις τύχη βουνό ή να ξεκινήσεις αργά το απόγευμα.

Αν το τσεκάρεις στο φουλ, υπάρχει μια ελπίδα κάποιο πτυσσόμενο τραπεζάκι να σε περιμένει κλειστό, να το ανοίξεις, και όπου χωρέσεις, αλλιώς κάθεσαι στο κατώφλι, βάζεις κι ένα σκαμνί για τραπέζι και όλα σε γυρίζουν πίσω, τότε που ήσουν φοιτητής και ο κόσμος ήταν απλός και όλοι οι άνθρωποι μια παρέα.

Ναός των ψαγμένων βίγκαν, το Μεταξά 2 δεν θα σ' το ανακοινώσει πουθενά στο μενού του. Θα σε αφήσει να το ανακαλύψεις μόνος σου, γιατί, τελικά, τι νόημα έχουν οι κατηγοριοποιήσεις; Ένα είναι το φαγητό ή, μάλλον, δύο, το καλό και το κακό.

Μπορεί να μην το αντιληφθείς και ποτέ, αφού θα έχεις φάει απλά, νοστιμότατα και απολύτως χαλαρά, με την καλύτερη ρακή της γειτονιάς, μπίρες και λεμονίτες.

Δυο μικρά ταβερνεία στα Εξάρχεια όπου μαγειρεύουν σταράτα, χωρίς εντυπωσιασμούς Facebook Twitter
Τα βίγκαν καλαμάκια είναι μια εμπειρία από σουβλάκι που δεν του λείπει το κρέας. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO.gr

Μικρό σαν τον πιο μικρό καφενέ, απορείς πόσο νόστιμα πιάτα μπορεί να βγαίνουν πίσω από έναν τοσοδούλη πάγκο, αλλά αυτό το Μεταξά 2 είναι με τα όλα του μια ανατροπή των κλισέ.

Κομματάκια από τραγανή αραβική πίτα που τρώγονται σαν το πιο νόστιμο πατατάκι έρχονται με το πρώτο ποτό, στη συνέχεια μια σαλάτα Μολότοφ, τιμής ένεκεν για τη γειτονιά, ένα πιάτο που θα ξαναπάρεις, αφού ταιριάζει υπέροχα με τα μαγικά σουτζουκάκια από φακή που μπλέκονται στον πιο τρελό έρωτα με μια γλυκιά, ανάλαφρη, μαμαδίστικη σάλτσα ντομάτας.

Τα κεφτεδάκια από παντζάρι, τραγανά, αλάδωτα, με το παντζάρι σε απειροελάχιστα κομματάκια που κρατούν το γήινο άρωμά του. Το χούμους, η φάβα, η πατατοσαλάτα και η παντζαροσαλάτα δεν μοιάζουν με αυτά τα αδιάφορα, της σειράς, που θα σου σέρβιρε ένα μεζεδοπωλείο χωρίς μεράκι.


Όλα με το άρωμά τους, με τα πιο φρέσκα υλικά, που ετοιμάζονται τη στιγμή που θα τα παραγγείλεις. Τα βίγκαν καλαμάκια, μια εμπειρία από σουβλάκι που δεν του λείπει το κρέας, με ολόκληρα υπέροχα ψημένα μανιτάρια, κρεμμύδι και πράσινες πιπεριές, τα χόρτα ζωντανά και ζεστά, η πράσινη σαλάτα με ρόκα και σπανάκι και μια νοστιμότατη βινεγκρέτ.

Δυο μικρά ταβερνεία στα Εξάρχεια όπου μαγειρεύουν σταράτα, χωρίς εντυπωσιασμούς Facebook Twitter
Τα μαγικά σουτζουκάκια από φακή που μπλέκονται στον πιο τρελό έρωτα με μια γλυκιά, ανάλαφρη, μαμαδίστικη σάλτσα ντομάτας. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO.gr


Η χαρά της κοινωνικότητας, η χαρά της μεσογειακής ζωής στο πεζοδρόμιο που φωτίζει τις νύχτες κι ένας μεζές που αλλάζει μαζί με τις εποχές. Την καλή κουζίνα δεν υποψιάζεσαι πια πού θα τη βρεις από τη στιγμή που νέα παιδιά, με ανησυχίες, στήνουν χαμηλόφωνα μια ολοκαίνουρια κουζίνα πίσω από τις κάμερες της γαστρονομικής βιτρίνας.

Τσέκαρε το fb τους (metaxa2) για τα ωραία live που στήνουν τις Κυριακές.

Info: Μεταξά 2, 6974383043

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ