Αχτσιόγλου: Χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών διακηρύξεων και της κοινωνικής πραγματικότητας

Αχτσιόγλου: Χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών διακηρύξεων και της κοινωνικής πραγματικότητας Facebook Twitter
SOOC
0

Στις υφιστάμενες συνέπειες της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008 και τους τρόπους αντιμετώπισης τους, αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας απόψε στη διήμερη διεθνή συνάντηση με τίτλο: «Ενώνοντας δυνάμεις για μια άλλη Ευρώπη».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, που εκδηλώθηκε το 2008 και εξακολουθεί να επιφέρει δραματικές συνέπειες θέτει υπό αμφισβήτηση την επιβίωση του ευρωπαϊκού σχεδίου.


Κατά την ίδια, η μέθοδος που επιλέχθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης οδήγησε σε μεγάλης κλίμακας αναδιανομή εισοδήματος, εις βάρος της μισθωτής εργασίας, με αποτέλεσμα να συντελεστεί «μία συνολική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα».

Η κα. Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «χάσμα» μεταξύ των διακηρύξεων των ευρωπαϊκών θεσμών και την κοινωνική πραγματικότητα. 

«Το 2010 οι ηγέτες της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν να μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας κατά 20 εκατομμύρια έως το 2020» ανέφερε, επισημαίνοντας πως, για την ώρα, τα άτομα που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας όχι απλώς δεν έχουν μειωθεί, αλλά έχουν αυξηθεί κατά 1,7 εκατομμύρια.

«Υπάρχει ένα χάσμα, λοιπόν, ανάμεσα στη ρητορική για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις πραγματικότητες της κοινωνικής ζωής. Ένα χάσμα που αποκαλύπτει όχι μόνο την πραγματικότητα των πολιτικών της λιτότητας, αλλά και ένα ακόμη πιο θεμελιώδες ζήτημα: την απόσταση ανάμεσα στις διακηρύξεις και την κοινωνική πραγματικότητα».

Κλείνοντας, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στους «τρεις πυλώνες» που θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια για την εξάλειψη των ανισοτήτων στην Ευρώπη.

Κατά την ίδια, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες λήψης δημοκρατικών αποφάσεων, στην θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην κοινωνική δικαιοσύνη.  

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία
LIFO NEWSROOM
Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οικονομία / Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά τροφίμων των καταναλωτών στη χώρα, την ώρα που αντίστοιχα στην Ευρώπη το κόστος και η γεύση, έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο
LIFO NEWSROOM