Μια πρωτότυπη έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Facebook Twitter

Μια πρωτότυπη έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

0

Μη σας μπερδεύει ο τίτλος. Η έκθεση «Γεωμετρίες» δεν έχει να κάνει με την ευκλείδεια γεωμετρία και τα μαθηματικά αλλά με το πώς αναμετριόμαστε με τη γη.

Στην ουσία πρόκειται για έναν πρωτότυπο περίπατο σύγχρονης τέχνης μέσα από τον οποίο θα επανασυστηθεί στους Αθηναίους το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ένα από τα πρώτα ελληνικά πανεπιστήμια, ως ένα επίκαιρο και συναρπαστικό τοπόσημο.

Οι περισσότεροι από εμάς απλώς γνωρίζουμε την ύπαρξη του Γεωπονικού. Ξέρουμε ότι είναι κάπου στην Ιερά Οδό και αυτό είναι όλο. Όμως δεν γνωρίζουμε πολλά για την ιστορία του, την τεράστια έκταση που καλύπτει, το μουσείο που διαθέτει, την επιστημονική κατάρτιση που παρέχει στους φοιτητές του, τα πεδία έρευνας που απασχολούν τους ερευνητές του και πάνω απ' όλα τη δυνατότητα που δίνει στον επισκέπτη να έρθει σε επαφή με τη φύση στην καρδιά της πόλης.

Συχνά λέμε ότι πρέπει να βγούμε από την Αθήνα για να έρθουμε σε επαφή με τη γη, ενώ τελικά βρισκόταν πάντα εδώ, δίπλα μας.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο βρίσκεται στον Ελαιώνα, αρχαία ονομασία που οφείλεται στα ατελείωτα ελαιόδεντρα που ποτίζονταν από τον Κηφισό. Το πανεπιστήμιο σήμερα είναι το μόνο πράσινο στοιχείο σε μια ευρύτερη ζώνη, μεγάλο μέρος της οποίας είναι υποανάπτυκτο και μολυσμένο.

Μέσα στους τρεις μήνες που θα διαρκέσει η έκθεση το πρόγραμμα που θα διαμορφωθεί θα ενεργοποιήσει πολλά και διαφορετικά σημεία του πανεπιστημίου και θα απλωθεί σε επτά ενότητες (αλάτι, φωτιά, κήποι, σπόροι, νερό, γη και αέρας), στο πλαίσιο των οποίων θα πραγματοποιηθούν πολλές δράσεις.

«Ένας περίπατος στους κήπους του προσφέρει ένα νέο και ζωτικό όραμα για το πώς ήταν η Αθήνα και πώς θα μπορούσε να γίνει. Πολυεπίπεδες ιστορίες συνθέτουν μια ξεχωριστή στρωματογραφία ενός τοπίου πάνω στην Ιερά Οδό, καθ' οδόν για την Ελευσίνα, με την ελιά του Πλάτωνα τοποθετημένη στο κεντρικό κτίριο, με τα οθωμανικά υπολείμματα και την κρήνη του βοεβόδα Χασεκή, με τις γενιές των φοιτητών να θέτουν ερωτήματα και έναν πανύψηλο φοίνικα να υπερέχει όλων. Άραγε πόσα ακόμα να έχει δει αυτό το μέρος;» αναρωτιούνται οι Όλγα Χατζηδάκη και Μαρία-Θάλεια Καρρά της ομάδας locus athens.

Το Ίδρυμα Ωνάση έχει δείξει πως ενδιαφέρεται πάντα για την πόλη. Η Στέγη επέλεξε την locus Athens για την επιμέλεια των Γεωμετριών κι έτσι στήθηκε μια μεγάλη εικαστική έκθεση με νέες παραγωγές, πρόσφατα, παλιότερα και ιστορικά έργα αλλά και ένα πολύ ενδιαφέρον δημόσιο πρόγραμμα επτά θεματικών Κυριακών που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έναν μεγάλο περίπατο αφιερωμένο στο νερό, αγώνα κωπηλασίας μέσα στον Κηφισό και υπαίθριο φεστιβάλ ταινιών με θέμα το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή μέσα στους ελαιώνες του πανεπιστημίου.

Μια πρωτότυπη έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Facebook Twitter
Carolina Caycedo, Water Portrait Series, Maligna, 2016. Water Portrait Series, 2015-16Εκτυπώσεις σε καμβά με την τεχνική εξάχνωση χρώματος. Μεταβλητές διαστάσεις.Με την ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και του Instituto de Visión (Bogotá)

Με αφορμή την έκθεση θα ανοίξει για πρώτη φορά και ο πρώτος όροφος του Γεωργικού Μουσείου που υπάρχει μέσα στο πανεπιστήμιο.

Αν και ο ισόγειος χώρος του μουσείου λειτουργεί κανονικά, έχοντας να επιδείξει εκθέματα όπως παραδοσιακά γεωργικά εργαλεία και μηχανήματα αλλά και πλούσιο αρχειακό υλικό, ο πρώτος όροφος παρέμενε κλειστός επί χρόνια. «Πρόκειται για 700 τ.μ. μέσα στα οποία θα στηθεί το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων των "Γεωμετριών"» ενημερώνει η κ. Χατζηδάκη.

«Οι Γεωμετρίες, πέρα από μια έκθεση, είναι ένα πλαίσιο σήμανσης ερωτημάτων για το πού οδεύουμε. Σας καλούμε να περπατήσετε, να ακούσετε, να αντικρίσετε και να γίνετε μέτοχοι, αντλώντας απόλαυση αλλά και διαμορφώνοντας οικολογική συνείδηση.

Μέσα στους τρεις μήνες που θα διαρκέσει η έκθεση το πρόγραμμα που θα διαμορφωθεί θα ενεργοποιήσει πολλά και διαφορετικά σημεία του πανεπιστημίου και θα απλωθεί σε επτά ενότητες (αλάτι, φωτιά, κήποι, σπόροι, νερό, γη και αέρας), στο πλαίσιο των οποίων θα πραγματοποιηθούν πολλές δράσεις: φαγητό, εργαστήρια, ομιλίες, ηχογραφήσεις, περφόρμανς, περιπλανήσεις, αναγνώσεις κ.ά.

Μια πρωτότυπη έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Facebook Twitter
Πέτρος Μώρης, Alone (Tranquil Landscape), 2018. Μάρμαρο, σκυρόδεμα, ατσάλι, ακρυλικό χρώμα σπρέι, 230 x 150 x 4 εκ. Με την ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη

«Μέσα από τις δημόσιες δράσεις το κοινό θα γνωρίσει και θα απολαύσει διαφορετικές και άγνωστες όψεις του πανεπιστημίου ‒τον αμπελώνα, το δενδροκομείο, το ανθοκομείο‒ και θα μετάσχει βιωματικά στην ιστορία του τόπου από τα οθωμανικά χρόνια ως σήμερα.

»Θα αναμετρηθεί με νέες τεχνικές καλλιέργειας, με τη φιλοσοφία της φυσικής δόμησης, με την ιστορία των πετρωμάτων, με τρόπους παρασκευής της τροφής, με την εξελικτική ιστορία της ανθρωπότητας και το πέρασμα στη γεωργία, με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και πλήθος άλλων καίριων ζητημάτων γύρω από το περιβάλλον» λένε η κ. Χατζηδάκη και η κ. Καρρά.

Ένα από τα πολύ ωραία στοιχεία της έκθεσης θα είναι και η δυνατότητα ενός audio walk. To αρχιτεκτονικό γραφείο MoY Studio που σχεδίασε τον περίπατο προσπάθησε να συνδέσει την ιστορία του πανεπιστημίου και το ορατό με το μη ορατό.

Όποιος επιλέξει, λοιπόν, να ακούσει και να βιώσει το audio walk θα ακολουθήσει τις οδηγίες του εκφωνητή και κατ' αυτό τον τρόπο θα συνδεθεί καλύτερα με το μέρος.

Διοργάνωση/Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Επιμέλεια: locus athens

Σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και σήμανση: AREA, Architecture Research Athens

Οργάνωση: Κωνσταντίνα Σουλιώτη

Καλλιτέχνες της έκθεσης

Πάκυ Βλασσοπούλου, Άγγελος N. Γουλανδρής, Cevdet Erek, Γιάννης Θεoδωρόπουλος, Αθηνά Ιωάννου, Vlassis Caniaris, Βαλεντίνα Κάργα, Kassandras, Carolina Caycedo, Céline Condorelli, Μίλτος Μανέτας, Νίκος Μάρκου, MoY Studio, Beatriz Santiago Muñoz, Yto Barrada, Michel Berthet, Νατάσα Μπιζά, Anna Boghiguian, Πέτρος Μώρης, Ντόρα Οικονόμου, Uriel Orlow, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Μαρία Παπαδημητρίου, Βούλα Παπαϊωάννου, Ρένα Παπασπύρου, Ναυσικά Πάστρα, Didem Pekün, Marjetica Potrč, Standart Thinking, Hiroshi Sugimoto, Serkan Taycan, Mario García Torres, Θανάσης Τότσικας, Αλέκος Φασιανός, Inas Halabi, Peter Halley, Federico Herrero, Χρήστος Χρυσόπουλος

Δημόσιο Πρόγραμμα

Omar Amiralay, Ana Vaz, Επάρκεια, Metin Erksan, Dimitri Zenghelis, Φαίη Ζήκα, Ροίκος Θανόπουλος, Τάκης Κανελλόπουλος, Kassandras, David Leonard, Jumana Manna, Angela Melitopoulos, Γιάννης Μπαζιώτης, Πηνελόπη Μπεμπέλη, Will Benedict, Tristan Bera, Betty's Bakery, Νατάσα Μπιζά, Ursula Biemann, Wang Bing, Peter Nadin, Ίρις Νικολάου, Vittorio De Seta, Lav Diaz, Ντόρα Οικονόμου, Natsuko Uchino, Ανδριάνα Παπανικολάου, Verena Paravel, Artavazd Pelechian, Το Πελίτι, Filipa Ramos, Σταγόνες, Standart Thinking, Σχολείο Εδάφους, Lucien Castaign Taylor, Aimee Toledano, Troō Food Liberation, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Chouska, Jorge Furtado

Μια πρωτότυπη έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Facebook Twitter
Uriel Orlow - Untitled (Muthi Portrait), 2016-17. PVC prints from the series Muthi Portraits. Courtesy the artist, LaVeronica and Mor Charpentier
Μια πρωτότυπη έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Facebook Twitter
Uriel Orlow - Untitled (Muthi Portrait), 2016-17. Untitled, 2016-2017. PVC prints from the series Muthi Portraits, 200 x 200 cm. Courtesy the artist, LaVeronica and Mor Charpentier
Μια πρωτότυπη έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Facebook Twitter
Uriel Orlow - Untitled (Muthi Portrait), 2016-17. Untitled, 2016-2017. PVC prints from the series Muthi Portraits, 200 x 200 cm. Courtesy the artist, LaVeronica and Mor Charpentier
Μια πρωτότυπη έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Facebook Twitter
Yto Barrada,La Serviette Rose (The Pink Towel), 2009.
Μια πρωτότυπη έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Facebook Twitter
Θανάσης Τότσικας, Πράσινη Ενέργεια και Πράσσειν Άλογα. Ένα Μέτρο, 3 Μαίου 2014 - 31 Αυγούστου 2014. Με την ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη
Μια πρωτότυπη έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Facebook Twitter
Nατάσα Μπιζά, For all Party Occasions: Object Lessons, 2018. Με την ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας
|article_no_max_width| |article_no_max_width|
|article_no_max_width| |article_no_max_width|

Info:

Η έκθεση, σε διοργάνωση και παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζεται στο Γεωργικό Μουσείο, στο κεντρικό κτίριο και στους κήπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών από τις 27/3 έως τις 15/6.

 

Εικαστικά
0

Μερόπη Κοκκίνη

Η Μερόπη Κοκκίνη γεννήθηκε στην Κύπρο. Άρχισε να δημοσιογραφεί στο περιοδικό «01». Ανήκει στην συντακτική ομάδα της LIFO.
Email: [email protected]
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Εικαστικά / «Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Μια μεγάλη έκθεση στο Σικάγο εξετάζει την γκέι ταυτότητα ως ιστορικό φαινόμενο μέσα από 300 έργα που δημιουργήθηκαν κυρίως στην περίοδο μεταξύ του 1869, όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η λέξη «ομοφυλόφιλος», και του 1939
THE LIFO TEAM
Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ