Η Μέρκελ στην επέτειο της επίθεσης στο Βερολίνο: Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη που έγιναν στην ασφάλεια

Η Μέρκελ στην επέτειο της επίθεσης στο Βερολίνο: Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη που έγιναν στην ασφάλεια Facebook Twitter
EPA/CLEMENS BILAN
0

Η Γερμανία θα πρέπει να πάρει μαθήματα από τις παραλείψεις στον τομέα της ασφάλειας που αποκαλύφθηκαν από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, πριν από έναν χρόνο και να αυξήσει τη βοήθεια που παρέχει στους επιζώντες και στις οικογένειες των θυμάτων, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2016, ο Ανίς Αμρί, ένας Τυνήσιος που είχε ζητήσει άσυλο στη Γερμανία αλλά το αίτημά του είχε απορριφθεί, έκλεψε ένα φορτηγό, σκότωσε τον οδηγό του και κατόπιν το έριξε στην πλημμυρισμένη από κόσμο αγορά. Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Η Μέρκελ έκανε τη δήλωση αυτή σήμερα, στα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου στην πλατεία Μπράιτσαϊντπλατς, καθώς εντείνονταν οι επικρίσεις από τις οικογένειες των θυμάτων και από τους επιζώντες σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή της χειρίστηκε την υπόθεση.

Η Μέρκελ στην επέτειο της επίθεσης στο Βερολίνο: Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη που έγιναν στην ασφάλεια Facebook Twitter
EPA/CLEMENS BILAN

«Σήμερα είναι ημέρα θρήνου αλλά και μια ημέρα αποφασιστικότητας, να κάνουμε καλύτερα τα πράγματα που δεν λειτούργησαν» στο παρελθόν, τόνισε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος συναντήθηκε με συγγενείς των θυμάτων στην καγκελαρία την Δευτέρα. Δήλωσε ότι θα συναντηθεί ξανά μαζί τους σε μερικούς μήνες για να τους ενημερώσει για τα μαθήματα που πήρε η Γερμανία από τη χειρότερη ισλαμιστική επίθεση που έχει βιώσει ποτέ η χώρα.

Στο μνημείο αναγράφονται τα ονόματα των θυμάτων, χαραγμένα στα σκαλιά της Εκκλησίας του Κάιζερ Γουλιέλμου, που βρίσκεται κοντά στο σημείο της επίθεσης.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τόνισε ότι άργησε να παρασχεθεί βοήθεια προς τα θύματα και αυτή που τους δόθηκε δεν ήταν αρκετή. «Προκαλεί πίκρα που το κράτος δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους συγγενείς σας», είπε απευθυνόμενος στις οικογένειες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μας σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη για να αποτρέψει μια τέτοια επίθεση. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε συγγνώμη από τα θύματα και τους συγγενείς», έγραψε σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Tagesspiegel.

Η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει την αποζημίωση προς τις οικογένειες των θυμάτων και τους επιζώντες αφού το ποσό των 10.000 ευρώ που πρόσφερε κρίθηκε ανεπαρκές, όπως ανέφερε ο Κουρτ Μπεκ, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τους συγγενείς των θυμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM