Ο χανιώτικος λουκουμάς του Κτιστάκη έχει άλλη γοητεία

Ο χανιώτικος λουκουμάς του Κτιστάκη έχει άλλη γοητεία Facebook Twitter
Από το 1997 στην τωρινή του διεύθυνση, ο Κτιστάκης έχει γλυκάνει πολλούς έρωτες, τότε ακόμα που τα φρέσκα ζευγαράκια έβγαιναν ραντεβού για γλυκό, και πολλές παιδικές λαχτάρες. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Για όσους έχουν προλάβει την παλιά Αθήνα, ο λουκουμάς θα είναι πάντα το γλυκό της ανταμοιβής. Ο καλός, ο διάσημος, ο επώνυμος, κατοικούσε πάντα στο κέντρο της πόλης. Για χάρη του άντεχες τον ποδαρόδρομο κρεμασμένος από το χέρι της μαμάς, μέχρι εκείνη να περάσει από τα κουμπάδικα, τα λαστιχάδικα, τα φερμουαράδικα, τη μανταρίστρα που ξανάνιωνε μαγικά τα χαλασμένα καλσόν και μέχρι να ταλαιπωρήσει εφτά υφασματάδες ώσπου να βρει το ιδανικό τσίτι.

Ο λουκουμάς έκλεινε τη βόλτα για δουλειές, σαν ένα «μπράβο» στο φρόνιμο παιδάκι που υπήρξες. Στις βιενουά καρέκλες του Κτιστάκη. Στο τσίγκινο πιατάκι πάνω στο στρογγυλό μάρμαρο του τραπεζιού. Στην αρχή της στοάς με τα μωσαϊκά. Πρώτα η μυρωδιά μιας μουχλιασμένης δροσιάς στο κατώφλι. Ύστερα η μυρωδιά του λαδιού ανάκατη με κανέλα. Τα λουκουμαδάκια στο πιάτο. Μικρά, στρογγυλά, στο ιδανικό χρώμα «καμηλό» που έλεγε η γιαγιά μου ‒ εσύ πες το χρυσαφένιο, με κανέλα και μερικά σποράκια σουσάμι.

Αυτός, λοιπόν, ο χανιώτικος λουκουμάς το σιρόπι το κρατά στο εσωτερικό του. Γύρω του ένας ολόκληρος αστικός μύθος, αφού η συνταγή του δεν είναι αυτή που ξέρει ο περισσότερος κόσμος για έναν λουκουμά.

Ο λουκουμάς. Γλυκό που σε νοστιμεύει πρώτα με το όνομά του, πληθωρικό σαν γεμάτη μπουκιά, παχύρρευστο σαν δεμένο σιρόπι. Σαν υπόσχεση. Γλυκό δωρικό, όπως όλα τα παλιά της Ανατολής. Μέλι, ζάχαρη και αλεύρι. Μονοχρωματική ομορφιά, χωρίς τζιριτζάντζουλες, τόπινγκ και ντεκόρ. Όλα παίζονται στο πρώτο δάγκωμα. Όταν το δόντι μαχαιρώνει την καρδιά κι αυτή στάζει ζεστό, υγρό μέλι και μυρωδιά από τηγάνι. Που γεμίζει το στόμα και όλο το κορμί, φτάνει ως την ψυχή παρασύροντας όλες μαζί τις αισθήσεις. Γλυκό υφής. Το κρακ, ύστερα το βελούδο.

Ο λουκουμάς του Κτιστάκη είναι διαφορετικός. Με χανιώτικη συνταγή που διδάχτηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ο παππούς Χτιστάκης. Μαζί της έκανε προκοπή στο πρώτο μαγαζί των Χανίων, όταν γύρισε στην πατρίδα το 1912. Σαν πέθανε, τα παιδιά του τη μετακόμισαν στην Αθήνα, τη δεκαετία του '50. Λίγο παραδίπλα, στην Αγ. Κωνσταντίνου. Στη γειτονιά του Εθνικού Θεάτρου, που σύσσωμο πέρασε και συνεχίζει να αλλάζει γενιές στα τραπεζάκια του.

Ο χανιώτικος λουκουμάς του Κτιστάκη έχει άλλη γοητεία Facebook Twitter
Ο λουκουμάς του Κτιστάκη είναι διαφορετικός. Με χανιώτικη συνταγή που διδάχτηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ο παππούς Χτιστάκης. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από το 1997 στην τωρινή του διεύθυνση, ο Κτιστάκης έχει γλυκάνει πολλούς έρωτες, τότε ακόμα που τα φρέσκα ζευγαράκια έβγαιναν ραντεβού για γλυκό, και πολλές παιδικές λαχτάρες. Στα ίδια τραπεζάκια θα συναντήσεις πια άλλους ερωτευμένους, από τις βαλκανικές χώρες ή τη Μέση Ανατολή, μαζί με τους Έλληνες εραστές του λουκουμά που τον προτιμούν σε σκαφάκι «για τον δρόμο».

Αυτός, λοιπόν, ο χανιώτικος λουκουμάς το σιρόπι το κρατά στο εσωτερικό του. Γύρω του ένας ολόκληρος αστικός μύθος, αφού η συνταγή του δεν είναι αυτή που ξέρει ο περισσότερος κόσμος για έναν λουκουμά. Πολλοί πιστεύουν ότι το σιρόπι μπαίνει με σύριγγα. Άλλοι ότι ψήνεται πριν τηγανιστεί. Το σχεδόν βέβαιο είναι πως στη ζύμη του, μαζί με το αλεύρι, παίρνει και ρυζάλευρο αλλά και μέλι. Το διπλοτηγάνισμα τού δίνει το έξτρα τραγανό. Και είναι ο μόνος που φτιάχνεται και από την προηγούμενη, που ταξιδεύει, που δεν χάνει το σφρίγος του σε ένα πακέτο.

Info

Κτιστάκης, Σωκράτους 59, Ομόνοια, 210 5240891

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ