Στην Ιαπωνία ένας λάτρης των βιβλίων έφτιαξε μια πρωτότυπη αντισεισμική βιβλιοθήκη

Στην Ιαπωνία ένας λάτρης των βιβλίων έφτιαξε μια πρωτότυπη αντισεισμική βιβλιοθήκη Facebook Twitter
Λόγω της ασφάλειας και της σταθερότητας της κατασκευής η βιβλιοθήκη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα μέλη της οικογενείας ανεξαρτήτως ηλικίας.
0

Μετά από τον ισχυρό σεισμό του 2011 στην Ιαπωνία, το αρχιτεκτονικό γραφείο του Shinsuke Fujii δέχθηκε έναν πελάτη με ένα πολύ συγκεκριμένο αίτημα για το σπίτι που σκόπευε να χτίσει: να μην πέφτουν τα βιβλία από τη βιβλιοθήκη με την παραμικρή δόνηση.

Οι λάτρεις των βιβλίων που έχουν την τύχη να κατοικούν σε ιδιόκτητα σπίτια είναι πάντα ιδιαίτερα περήφανοι για τη βιβλιοθήκη τους. Συνήθως φροντίζουν ώστε τα ράφια που φιλοξενούν τους μικρούς χάρτινους θησαυρούς να εκτείνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στους τοίχους του σπιτιού. Αυτό μπορεί να αποτελεί μια υπέροχη εικόνα αλλά η αλήθεια είναι ότι επίσης δυσκολεύει τη ζωή του αναγνώστη καθώς είναι δύσκολο να φτάσει κανείς τα βιβλία στα υψηλότερα ράφια της βιβλιοθήκης. Για να μην καταδικαστούν σε λήθη τα περιεχόμενα των επάνω σειρών οι περισσότεροι χρησιμοποιούν σκαμνάκια ή μικρές συρόμενες σκαλίτσες.

«Έγειρε» όλη τη δυτική πρόσοψη του σπιτιού και δημιούργησε μία γιγαντιαία επικλινή εντοιχισμένη βιβλιοθήκη που όχι μόνο κρατάει τα βιβλία στην αγκαλιά της κατά τη διάρκεια των σεισμών, αλλά επίσης λειτουργεί και ως σκάλα.

Όλα αυτά είναι πολύ ωραία αλλά καθόλου πρακτικά αν ζεις στην Ιαπωνία. Η έλλειψη χώρου που χαρακτηρίζει τα σπίτια και τα διαμερίσματα της χώρας με την εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση πληθυσμού στα αστικά κέντρα καθιστά αδύνατον το να θυσιάσει κανείς έστω και τα ελάχιστα τετραγωνικά που απαιτούνται για μία σκάλα βιβλιοθήκης.

Επίσης υπάρχει το θέμα των εξαιρετικά συχνών σεισμών. Όποιος έχει επισκεφθεί την Ιαπωνία γνωρίζει πως οι χθόνιες δονήσεις επισκέπτονται τους κατοίκους των νησιών σχεδόν καθημερινά. Φανταστείτε λοιπόν το χάσιμο χρόνου που απαιτείται σε εβδομαδιαία βάση αν θέλει κάποιος η βιβλιοθήκη του να δείχνει αψεγάδιαστη.

Στην Ιαπωνία ένας λάτρης των βιβλίων έφτιαξε μια πρωτότυπη αντισεισμική βιβλιοθήκη Facebook Twitter

Ο Shinsuke Fujii έδωσε τη λύση σε αυτό το πρόβλημα του πελάτη του με μία ευφυή και κυρίως βολική κατασκευή. «Έγειρε» όλη τη δυτική πρόσοψη του σπιτιού και δημιούργησε μία γιγαντιαία επικλινή εντοιχισμένη βιβλιοθήκη που όχι μόνο κρατάει τα βιβλία στην αγκαλιά της κατά την διάρκεια των σεισμών, αλλά επίσης λειτουργεί και ως σκάλα.

Χάρη στην κλίση και το ελάχιστα διαφορετικό τους πλάτος, τα ράφια προεξέχουν δημιουργώντας διαδοχικά σκαλοπάτια που επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες του σπιτιού να προσπελάσουν οποιοδήποτε βιβλίο της συλλογής τους χωρίς δυσκολία. Λόγω της ασφάλειας και της σταθερότητας της κατασκευής η βιβλιοθήκη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα μέλη της οικογενείας ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η επικλινής πρόσοψη επίσης προσδίδει στο καθιστικό την αίσθηση ενός ανοιχτού χώρου, κάτι που συμπληρώνεται και από το άπλετο φως που μπαίνει από τα μεγάλα παράθυρα, ένα χαρακτηριστικό που πάντα αξιολογείται ιδιαίτερα στην παραδοσιακή ιαπωνική αρχιτεκτονική. 

Στην Ιαπωνία ένας λάτρης των βιβλίων έφτιαξε μια πρωτότυπη αντισεισμική βιβλιοθήκη Facebook Twitter
Στην Ιαπωνία ένας λάτρης των βιβλίων έφτιαξε μια πρωτότυπη αντισεισμική βιβλιοθήκη Facebook Twitter
Στην Ιαπωνία ένας λάτρης των βιβλίων έφτιαξε μια πρωτότυπη αντισεισμική βιβλιοθήκη Facebook Twitter
Στην Ιαπωνία ένας λάτρης των βιβλίων έφτιαξε μια πρωτότυπη αντισεισμική βιβλιοθήκη Facebook Twitter
Στην Ιαπωνία ένας λάτρης των βιβλίων έφτιαξε μια πρωτότυπη αντισεισμική βιβλιοθήκη Facebook Twitter
Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάρρυ Σάξον: «Η ιστορία δικαιώνει τους αδικημένους»

Graphic Novel / Χάρρυ Σάξον: «Οι τρανς άντρες υπάρχουμε κι ας το αγνοεί πολύς κόσμος»

Με αφορμή την παρουσίαση του queer κόμικ του «Ο Τηλέμαχος και το Δέρας» στο 9ο Comic Con, ο Χάρρυ Σάξον μιλά για την επιστροφή του μετά από απουσία 13 ετών, για το ταξίδι της φυλομετάβασής του, και για την παρουσία όλων και περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργών στον χώρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Design / Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της Ήρας Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Πάτση στο Μετς κι ανακαλύπτει έναν αναπάντεχο χώρο με μία «κρεμαστή» κουζίνα που δεσπόζει και γωνιές μυστικές που οδηγούν στη «Χώρα των Θαυμάτων».
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ