ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Χουλιαράκης: Αναγνωρίζουμε ότι η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη

Χουλιαράκης: Αναγνωρίζουμε ότι η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη Facebook Twitter
0

Αναγνωρίζουμε ότι η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον απολογισμό και ισολογισμό του κράτους του 2015.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα την μειώσει.

Η προσαρμογή έπρεπε να γίνει. Το θέμα είναι, πώς γίνεται η προσαρμογή. Διότι η προσαρμογή που γινόταν ήταν οριζόντια στις δαπάνες και με πολύ μεγάλη φορολογική επιβάρυνση. Κι εμείς φορολογούμε. Αλλά προσπαθούμε στο πλαίσιο της φορολογίας.. Πρώτα-πρώτα φορολογούμε και υποσχόμαστε ότι μεσοπρόθεσμα οι φορολογικοί συντελεστές θα μειωθούν. Αυτό αποτυπώνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής.

Εμείς προσπαθούμε, στο πλαίσιο του δυνατού - και δεν είναι μεγάλο το περιθώριο - να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα, ώστε η κοινωνία να βγει από την κρίση όρθια. Έχουμε ευθύνη. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στα πιο φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Πώς το κάνουμε;

Δημιουργούμε νέα εργαλεία κοινωνικής πολιτικής. Έχουμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, που με μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να χρηματοδοτήσουμε με 700 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε την επισκόπηση δαπανών. Όχι νέους φόρους.

Μείωση δαπανών για να επεκτείνουμε τα οικογενειακά επιδόματα από το 2018 και μετά κατά 150 εκατομμύρια ευρώ - θα το δείτε στον Προϋπολογισμό που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα - για να αυξήσουμε τα προγράμματα καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας με 50 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ στα σχολικά γεύματα και στην επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει: Τα λέω αυτά, για να πω ότι δεν υπάρχει άλλο συνεκτικό, πειστικό, αξιόπιστο αφήγημα εξόδου από την κρίση και άλλο αφήγημα οικονομικής ανάκαμψης.

Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναγκαία, έχει κόστος γιατί σε υποχρεώνει να αυξήσεις τους φόρους, σε υποχρεώνει να αυξήσεις τις δαπάνες, δεν υπάρχουν θαύματα, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα, είναι η ταχύτητα προσαρμογής - η δικιά μας είναι πολύ πιο ήπια και κατά συνέπεια πιο αξιόπιστη - και η κατανομή του βάρους της προσαρμογής, με την προστασία όσο αυτό είναι δυνατό, και δυστυχώς δεν είναι όσο θα θέλαμε, των πιο ευάλωτων στρωμάτων.

Νωρίτερα ο κ. Χουλιαράκης αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του αρχηγού της ΝΔ το φθινόπωρο του 2016 για μείωση της φορολογίας. Το κόστος της μείωσης της φορολογίας που ο αρχηγός της ΝΔ εξήγγειλε το φθινόπωρο του 2016, πλησιάζει τα 4,2 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Χουλιαράκης και θύμισε στο σημείο αυτό ότι και το ίδιο το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν υπάρχει χώρος περαιτέρω συμπίεσης των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών του δημοσίου.

Πολιτική
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ελληνική εργατική τάξη βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναγέννησης»

LiFO politics / «Η ελληνική εργατική τάξη βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναγέννησης»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον ιστορικό και υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Αριστεράς, Κωστή Καρπόζηλο, για τη γέννηση του ελληνικού εργατικού κινήματος και τους πρωτεργάτες του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Φλωρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά τον κόσμο- Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η ΝΔ αρζίσει από αύριο

Πολιτική / Φλωρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά τον κόσμο- Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η ΝΔ αρχίζει από αύριο

Ο Γιώργος Φλωρίδης έκανε ειδική αναφορά στο τι ίσχυε με τον Κώδικα του 2019 επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τι θα ισχύσει από αύριο, οπότε θα εφαρμοστεί ο Κώδικας που ψηφίστηκε προ διμήνου από την κυβέρνηση της ΝΔ
NEWSROOM
Παύλος Μαρινάκης για Μάτι: Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Παύλος Μαρινάκης για Μάτι: Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στη συγκεκριμένη υπόθεση εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν φύγει από την εξουσία, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
NEWSROOM