Απόψε οι Austra από τον Καναδά ετοιμάζονται να καταλάβουν τη σκηνή του Fuzz

Απόψε οι Austra από τον Καναδά ετοιμάζονται να καταλάβουν τη σκηνή του Fuzz Facebook Twitter
H live μπάντα των Austra αποτελείται από την Katie Stelmanis στα φωνητικά, τη Maya Postepski στα ντραμς, τον Dorian Wolf στο μπάσο και τον Ryan Wonsiak στα πλήκτρα.
0

Οι Austra είναι μια electro-pop μπάντα με house και synthwave στοιχεία από τον Καναδά και αποτελούν ουσιαστικά το προσωπικό πρότζεκτ της Katie Stelmanis. Σχηματίστηκαν το 2009 και μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τρεις δίσκους. Έχουν επισκεφτεί ήδη μία φορά την Αθήνα, το 2015, για τη συναυλία τους στο πλαίσιο του Plisskën Festival και την προώθηση του δεύτερου άλμπουμ τους «Olympia». Επιστρέφουν εκ νέου στα μέρη μας για να μας παρουσιάσουν την τελευταία τους δουλειά με τίτλο «Future Politics», η οποία κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους. Λίγες ώρες πριν από το live τους στο Fuzz Club και το μετέπειτα ταξίδι τους σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, αυτά είναι τα δέκα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τους Austra.

• Η Katie Stelmanis, εμπνεύστρια και κινητήριος μοχλός του γκρουπ, γεννήθηκε το 1985 και μεγάλωσε στο Τορόντο του Καναδά. Έχει λετονικές και ιταλικές ρίζες. Τα βασικά μουσικά της ερεθίσματα προέρχονται από τον κόσμο της όπερας και της κλασικής μουσικής. Στα δέκα της ξεκίνησε να τραγουδάει στην παιδική χορωδία της καναδικής όπερας και έχει δηλώσει πως μέχρι τα 19 είχε εμμονή με την όπερα και τον Κλοντ Ντεμπισί, ενώ οι Radiohead και οι Nine Inch Nails ήταν οι πρώτες ροκ μπάντες που την ενέπνευσαν να φτιάξει δική της μουσική.

Οι Austra κυκλοφόρησαν το 2011 τον παρθενικό τους δίσκο με τίτλο «Feel it break». Μέσα από τον δίσκο αναδείχθηκαν τα ιδιαίτερα φωνητικά της Stelmanis, που πολλά Μέσα τα παρομοίασαν με αυτά της Kate Bush και της Zola Jesus.

• Το 2004 σχημάτισε το πρώτο της γκρουπ μαζί με τη Maya Postepski, που παίζει ντραμς στους Austra, και την Emma McKenna. Ονομάζονταν Galaxy και κυκλοφορήσαν έναν δίσκο το 2006 χωρίς να έχουν υπογράψει σε κάποιο label. Tην ίδια περίοδο η Stelmanis άρχισε να φτιάχνει μόνη της ηλεκτρονική μουσική στο υπνοδωμάτιό της, ενώ παράλληλα έγραφε σάουντρακ με industrial ήχο για τον καλλιτέχνη Zeesy Powers. Ο Powers την έπεισε να παρουσιάσει live τις δουλειές της και τελικά η Καναδή μουσικός κυκλοφόρησε το 2008 το προσωπικό της ντεμπούτο με τίτλο «Join Us» στην ανεξάρτητη δισκογραφική κολεκτίβα Blocks Recording Club με έδρα το Τορόντο.

• Η Stelmanis αποφάσισε να εγκαταλείψει το δικό της όνομα για να κυκλοφορήσει τους δίσκους της, έτσι ώστε να τραβήξει περισσότερο την προσοχή του κοινού αλλά και γιατί πολύς κόσμος πίστευε πως παίζει folk μουσική. Έτσι, εμφανίστηκε με τη live μπάντα της για πρώτη φορά ως Private Life στο SXSW Festival του Όστιν το 2010, όνομα το οποίο επίσης άλλαξαν μόλις υπέγραψαν στη δισκογραφική Domino, καθώς συνειδητοποίησαν πως ήταν ήδη πιασμένο από μια άλλη, άσημη μπάντα. Κατέληξαν στο Austra, επειδή είναι το μεσαίο όνομα της Stelmanis και παράλληλα έτσι ονομάζεται η θεά του φωτός στη λετονική μυθολογία.

• Οι Austra κυκλοφόρησαν το 2011 τον παρθενικό τους δίσκο με τίτλο «Feel it break». Μέσα από τον δίσκο αναδείχθηκαν τα ιδιαίτερα φωνητικά της Stelmanis, που πολλά Μέσα τα παρομοίασαν με αυτά της Kate Bush και της Zola Jesus. Το «Lose It» αποτέλεσε το βασικό single του δίσκου αλλά και τη μεγαλύτερη επιτυχία τους μέχρι σήμερα και υπήρξε μια περίοδος που παιζόταν αρκετά στα διεθνή και εγχώρια εναλλακτικά ερτζιανά. Το άλμπουμ προτάθηκε για το βραβείο Polaris, το αντίστοιχο καναδικό Grammy, αλλά έχασε από το «Suburbs» των Arcade Fire.

Απόψε οι Austra από τον Καναδά ετοιμάζονται να καταλάβουν τη σκηνή του Fuzz Facebook Twitter
Κατέληξαν στο Austra, επειδή είναι το μεσαίο όνομα της Stelmanis και παράλληλα έτσι ονομάζεται η θεά του φωτός στη λετονική μυθολογία.

• Το «Feel it break» ψηφίστηκε ως δίσκος της χρονιάς από τα περιοδικά «Toronto Star» και «New York» (κάποτε βασικός ανταγωνιστής του «New Yorker») για το 2011, φτάνοντας παράλληλα στο νούμερο 22 της κατηγορίας US Heat του Billboard, χωρίς όμως αυτή να είναι η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία τους, καθώς οι δύο επόμενοι δίσκοι των Austra, «Olympia» και «Future Politics», έφτασαν στο 9 και στο 7 αντίστοιχα του ίδιου chart.

• Το «Olympia» κυκλοφόρησε το 2013 και βρήκε την μπάντα με έναν κάπως διαφοροποιημένο και πιο προσβάσιμο ήχο, ο οποίος τους χάρισε περισσότερο κοινό. Όπως έχει δηλώσει η Stelmanis, τα τραγούδια είναι επηρεασμένα κυρίως από την πρώιμη house μουσική των σκηνών του Σικάγο και του Ντιτρόιτ. Ανάμεσα στις επιρροές του δίσκου συγκαταλέγονται και οι Portishead. Το άλμπουμ πήρε το όνομά του από το νεογέννητο μωράκι των ιδιοκτητών του στούντιο όπου ηχογραφήθηκε και πραγματεύεται κυρίως ζητήματα σεξουαλικής και φυλετικής ταυτότητας. Η ίδια η Stelmanis αυτοχαρακτηρίζεται queer και μέσα από τα τραγούδια και τις ενέργειές της έχει φανερώσει την ευαισθησία της πάνω σε αυτό το θέμα.

• Το φετινό άλμπουμ των Austra ονομάζεται «Future Politics» και πηγή έμπνευσής του είναι τα βιβλία φιλοσοφίας και επιστημονικής φαντασίας που διάβαζε η Stelmanis την περίοδο που έμενε στην Πόλη του Μεξικού. Ο λόγος για τα «Inventing the future: Postcapitalism in a world without work» και «The accelerationist manifesto» μέσα από τα οποία γνώρισε τη σχολή του «ολισμού», σύμφωνα με την οποία το σώμα συνδέεται βαθύτερα με το σύμπαν για την επίτευξη βαθύτερης πνευματικής διαύγειας.

Απόψε οι Austra από τον Καναδά ετοιμάζονται να καταλάβουν τη σκηνή του Fuzz Facebook Twitter
H Katie Stelmanis σε μια συνέντευξή της στο «Line of best fit» αναφέρει πως η καλύτερη περιγραφή για το μέλλον που πραγματεύεται το άλμπουμ βρίσκεται στα λόγια του Malcolm X: «Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που φροντίζουν γι' αυτό σήμερα».

• Το τέλος του καπιταλισμού μέσα από την τεχνολογία, ο φόβος για ένα δυστοπικό μέλλον αλλά και η ελπίδα για έναν πλανήτη όπου ο άνθρωπος και η φύση θα συμβιώνουν αρμονικότερα είναι μερικές από τις κεντρικές θεματικές του «Future Politics». Σύμφωνα με τη Stelmanis, είναι ταυτόχρονα ο πιο πολιτικός και ρομαντικός δίσκος της, ενώ δηλώνει πως γράφτηκε πριν από τις ραγδαίες, πολιτικές εξελίξεις του δεύτερου μισού του 2016, προσδίδοντας έτσι μια προφητική διάσταση στο άλμπουμ. Σε μια συνέντευξή της στο «Line of best fit» αναφέρει πως η καλύτερη περιγραφή για το μέλλον που πραγματεύεται το άλμπουμ βρίσκεται στα λόγια του Malcolm X: «Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που φροντίζουν γι' αυτό σήμερα». Στο εξώφυλλο με το κόκκινο φόντο απεικονίζεται ένα άλογο κι ένας φανταστικός χαρακτήρας που ονομάζεται «Revolutionary Rhonda», μια σούπερ-ηρωίδα που μας επισκέπτεται από το μέλλον για να βοηθήσει την ανθρωπότητα να διαλέξει το σωστό μονοπάτι.

• Πέρα από τους Austra, η Stelmanis έχει συμμετάσχει στον δίσκο «The chemistry of common life» της hardcore punk μπάντας Fucked Up, ενώ έχει γράψει και τρία τραγούδια μαζί με τους Death In Vegas για τον δίσκο τους «Trans-Love Energies». Έχει δηλώσει πως το αγαπημένο της κομμάτι απ' όσα έχει τραγουδήσει είναι το «Crying» του Roy Orbinson, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην deluxe έκδοση του «Feel it break».

• H live μπάντα των Austra αποτελείται από την Katie Stelmanis στα φωνητικά, τη Maya Postepski στα ντραμς, τον Dorian Wolf στο μπάσο και τον Ryan Wonsiak στα πλήκτρα.

 

Austra - Future Politics

Info:

Οι Austra θα εμφανιστούν στο Fuzz Live Music Club στις 3 Νοεμβρίου, με είσοδο 22-25 ευρώ. Το live ανοίγει η Ela Minus.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Rockbitch: το φεμινιστικό συγκρότημα με τα παγανιστικά sex shows (NSFW)

Πρόσωπα / Rockbitch: το φεμινιστικό συγκρότημα με τα παγανιστικά sex shows (NSFW)

Ο κόσμος μας προφανώς δεν ήταν έτοιμος για ένα γυναικείο συγκρότημα που ζούσε σε ένα φεμινιστικό κοινόβιο, διάνθιζε τις συναυλίες του με live σεξ και επέλεγε τις groupie με το «χρυσό προφυλακτικό».
IRENE D'ATHENES

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Borderline 2026: Ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της μουσικής

Μουσική / Borderline 2026: Το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready

Στα 15 του χρόνια, το Borderline Festival επιστρέφει δυναμικά, μετατρέποντας για ακόμη μία χρονιά την Αθήνα σε ένα ζωντανό πεδίο ηχητικών πειραματισμών, με 25 ονόματα από τη διεθνή και εγχώρια σκηνή και οπτικοακουστικές παραγωγές σχεδιασμένες ειδικά για το φεστιβάλ.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ολίνα γράφει τραγούδια για όσα την συγκινούν

Μουσική / ολίνα: «Με ενοχλεί που οι πλατφόρμες στηρίζουν απαίσιους ανθρώπους»

Το ντεμπούτο της «Τi se sygkinise?» είναι ένα τρυφερό άλμπουμ με γυναικεία ματιά και ιστορίες που κινούνται στα όρια του σουρεαλισμού, περιγράφοντας τις αμέτρητες εναλλαγές συναισθημάτων που βιώνουμε σε μια μέρα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παναγιώτης Κουνάδης

Οι Αθηναίοι / Παναγιώτης Κουνάδης: «Η Μπέλλου ήταν μάγκας. Ο Τσιτσάνης, θεός»

Από τη μεταπολεμική Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι τις πολύτιμες παρέες των ρεμπετών, η διαδρομή του είναι ταυτισμένη με την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού. Δημιούργησε ένα μοναδικό αρχείο 10.000 δίσκων, διασώζοντας έναν ολόκληρο κόσμο που χανόταν. Ο ερευνητής και μελετητής της ελληνικής μουσικής, Παναγιώτης Κουνάδης, αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χάρις Αλεξίου

Οι Αθηναίοι / Χάρις Αλεξίου: «Ένα καθαρό σπίτι θέλω να είμαι, γεμάτο ζωή και αίσθημα»

Από το δημοτικό τραγούδι, στο «Δι' ευχών», στην «Οδό Νεφέλης», ως τις μεγάλες περιοδείες στην άκρη του κόσμου, η φωνή της δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Κι αν σήμερα την έχει κερδίσει το θέατρο και η τηλεόραση, αυτό δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο την ιστορία που έχει γράψει στο ελληνικό τραγούδι. Η Χάρις Αλεξίου αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
M. HULOT
Argonauts: DJ set σε πρωτότυπα μέρη με ιστορία σε όλη την Ελλάδα

Μουσική / Οι Argonauts κάνουν live sessions στα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας

Ο Nicholas Vibes έφτιαξε ένα πρότζεκτ μοναδικό στην Ευρώπη. Στόχος του είναι να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μέσα από την ηλεκτρονική μουσική, και να οργανώσει ένα μεγάλο event στην Ακρόπολη.
M. HULOT
Ντίσκο εκ του ασφαλούς από τον Χάρι Στάιλς

Μουσική / Ο νέος Χάρι Στάιλς δεν είναι κακός, είναι απλώς βαρετός

«Τα περισσότερα tracks στο "Kiss all the time. Disco, occasionally" κυλούν χλιαρά, εγκλωβισμένα σε μια ευγενική, σχεδόν υπνωτιστική μετριοπάθεια. Τίποτα δεν είναι πραγματικά κακό, αλλά τίποτα δεν είναι και αρκετά καλό και αξιομνημόνευτο»
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Ντοκιμαντέρ / Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Το ντοκιμαντέρ «Στην Αμερική σαν πήγα» των Αργύρη Θέου και Άγγελου Κοβότσου αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία του Έλληνα μουσικού και παράλληλα την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού και συνολικά των Ελλήνων μεταναστών και της ομογένειας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ