«Φρένο» στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα

«Φρένο» στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα Facebook Twitter
0

Την απόφαση του Συμβουλίου να τερματίσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, η οποία επικυρώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, χαιρέτισε με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της σύστασης της Επιτροπής τον περασμένο Ιούλιο, η οποία διατυπώθηκε στη βάση των σημαντικών προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της σε συνδυασμό με την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή του προγράμματος».


Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση σημειώνει ότι το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης από 15,1% το 2009 μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,7% το 2016. «Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το όριο του 3% που καθορίζεται στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισημαίνει η Επιτροπή κάνοντας αναφορά και στις θετικές της προβλέψεις για το επόμενο διάστημα. «Σύμφωνα με την εαρινή οικονομική έκθεση του 2017, οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας αναμένεται να είναι σταθερές, ενώ το προβλεπόμενο έλλειμμα θα παραμείνει κάτω από το 3% κατά τον χρονικό ορίζοντα των προβλέψεων.

Η πρόοδος αυτή συμπληρώνει τα σημαντικά και ευρύτατα πακέτα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενέκρινε η Ελλάδα ως μέρος των δεσμεύσεών της στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος στήριξης και τα οποία εφαρμόζονται τώρα», καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM