ΕΚΤ: Να έχει λογικό επιτόκιο η έξοδος στις αγορές, μεγαλύτερη σημασία έχει η εφαρμογή του προγράμματος

ΕΚΤ: Να έχει λογικό επιτόκιο η έξοδος στις αγορές, μεγαλύτερη σημασία έχει η εφαρμογή του προγράμματος Facebook Twitter
0

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές θα πρέπει να γίνει με "λογικό" επιτόκιο και με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι το εγχείρημα θα έχει συνέχεια.

 

Η προσφυγή της χώρας στις αγορές σε κάθε περίπτωση βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της Κυβέρνησης, ωστόσο εκείνο που για την ΕΚΤ έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η εφαρμογή του προγράμματος με συνέπεια, ώστε να πεισθούν οι αγορές για την προοπτική εξόδου της οικονομίας από την κρίση.

 

Τη θέση αυτή της ΕΚΤ μετέφερε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας κατά την τελευταία συνεδρίαση του οργάνου.

 

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξη του στη Wall Street Journal o διοικητής της ΤτΕ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές είχε επισημάνει χαρακτηριστικά : «Νομίζω πως είναι λίγο νωρίς». Παράλληλα, είχε καλέσει την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστήριξε ότι την άποψη αυτή την στηρίζει η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Σημειώνεται ότι σε σημερινά δημοσιεύματα των εφημερίδων "Εφ. των Συντακτών" και "Δημοκρατία", αναφέρεται ότι "μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους σχετικά με τις δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Στουρνάρας για το πότε πρέπει να βγει η χώρα στις αγορές, οι οποίες σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, ήταν "απόλυτα αντιφατικές με τις ανάλογες δηλώσεις του επί υπουργίας του το 2014, αλλά και επηρεάζουν αρνητικά την ελληνική αγορά.".

 

Πηγές της ΤτΕ προσκείμενες στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας σχολιάζοντας τα παραπάνω ανέφεραν ότι "ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη είναι να σχολιάζει τα οικονομικά τεκταινόμενα, και τούτο υπαγορεύεται από την θεσμοθετημένη ανεξαρτησία της ΤτΕ." Άλλωστε όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές " ο κ. Στουρνάρας με δημόσιες δηλώσεις του είχε παρέμβει το 2015 προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη".

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM