Τι περιμένουμε από την επιστροφή του Alien, 38 χρόνια μετά την πρώτη ταινία;

Τι περιμένουμε από την επιστροφή του Alien, 38 χρόνια μετά την πρώτη ταινία; Facebook Twitter
Οι 5 ταινίες Alien ήταν τόσο διαφορετικές μεταξύ τους -όσο διαφορετικοί είναι οι σπουδαίοι σκηνοθέτες τους-, αλλά παράλληλα συνέθεσαν ένα ενιαίο σύμπαν που όμοιό του δεν υπάρχει στην κινηματογραφική εποποιία εξερεύνησης του διαστήματος.
0

Ομολογώ ότι, 5 χρόνια πριν, περίμενα την άφιξη του «Προμηθέα» με τόση ανυπομονησία που όμοιά της έχω νιώσει για ελάχιστες ταινίες από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Πρέπει να είχα δει το προωθητικό υλικό που είχε κυκλοφορήσει τουλάχιστον 100 φορές μέχρι την πρεμιέρα και το αποτέλεσμα μπορεί να μη δικαίωσε πλήρως τις τόσο υψηλές προσδοκίες μου, ωστόσο ήταν μια αξιοπρεπέστατη και απολαυστική προσθήκη στη sci-fi κινηματογραφία της τρέχουσας δεκαετίας, με μια τουλάχιστον αξέχαστη σκηνή ανθολογίας (αυτή της αυτοματοποιημένης χειρουργικής αφαίρεσης του τερατώδους εμβρύου που κυοφορούσε η Νούμι Ράπας) να κοντράρεται στα ίσα με τη γέννηση του πρώτου Alien μέσα από τα σωθικά του -πρόσφατα εκλιπόντα- Τζον Χερτ.

Μια από τα ίδια πιστεύω ότι θα είναι και το «Alien: Covenant». Η αναμονή μου πλέον είναι σαφώς λιγότερο έντονη, αν και τα τίζερ που κυκλοφόρησαν όλο αυτό το διάστημα μάς άνοιξαν για τα καλά την όρεξη, με αποκορύφωμα την απίστευτα θορυβώδη αφίσα-φόρο τιμής στο έργο του H.R. Giger, του Ελβετού καλλιτέχνη που ενέπνευσε με τα σχέδιά του το ίσως πιο εμβληματικό τέρας στην ιστορία του σινεμά. Από τη μία έχω να ελπίζω στη φόρα του Ρίντλεϊ Σκοτ, μετά την επιτυχία του προπέρσινου «Αρειανού», που του έδωσε τονωτική ένεση στην ασθμαίνουσα εδώ και χρόνια καριέρα του. Από την άλλη, ο Σκοτ ίσως είναι ένας από τους πιο άνισους σκηνοθέτες του Χόλιγουντ και, έχοντας πατήσει σχεδόν τα 80, οι πραγματικά καλές στιγμές της φιλμογραφίας του είναι λίγες (γι' αυτό και, προσωπικά, θεωρώ ευχής έργο το γεγονός ότι δεν ανέλαβε ο ίδιος να σκηνοθετήσει το σίκουελ της άλλης θρυλικής sci-fi επιτυχίας του, του «Blade Runner», και παρέδωσε τα ηνία σε έναν από τους καλύτερους δημιουργούς της νέας γενιάς, τον Ντενί Βιλνέβ).

Γιατί τότε να τρέξω να δω το «Covenant» στην πρεμιέρα του; Μα, γιατί κάθε νέα προσθήκη σε αυτή τη μυθολογία, έτσι όπως έχει εξελιχθεί από το 1979 μέχρι σήμερα, έχει πάντα τρομερό ενδιαφέρον, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Γιατί οι 5 ταινίες Alien ήταν τόσο διαφορετικές μεταξύ τους -όσο διαφορετικοί είναι οι σημαντικοί σκηνοθέτες τους-, αλλά παράλληλα συνέθεσαν ένα ενιαίο σύμπαν που όμοιό του δεν υπάρχει στην κινηματογραφική εποποιία εξερεύνησης του διαστήματος. Για το πρώτο «Alien» του 1979, δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά, παρά μόνο το γεγονός ότι τόλμησε να ξεπαστρέψει όλο το ανδρικό πλήρωμα του διαστημόπλοιου Νοστρόμο, αφήνοντας ως μοναδική επιζήσασα μια γυναίκα. Η Ρίπλεϊ της Σιγκούρνεϊ Γουίβερ θα γινόταν έκτοτε η απόλυτη ενσάρκωση του φεμινιστικού δυναμισμού, καθώς μαχόταν με στρατιές από τα φαλλοκέφαλα Xenomorphs, περνώντας αρχικά, το 1986, από τα «Aliens» του Τζέιμς Κάμερον (τη δεύτερη ταινία της σειράς που πολλοί σκληροπυρηνικοί φαν του Καναδού σκηνοθέτη του «Τιτανικού», της «Αβύσσου» και του «Avatar» θεωρούν ανώτερη από την αρχική, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για σίκουελ) κι έπειτα, το 1992, από το «Alien 3» που αποτέλεσε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του «πολύ» Ντέιβιντ Φίντσερ. Τι κι αν ο άνθρωπος που στη συνέχεια έφτιαξε αριστουργήματα όπως το «Seven», το «Fight Club» και το «Zodiac», θεωρείται σήμερα ίσως ο καλύτερος (και πιο υποτιμημένος σε βραβεία) σκηνοθέτης του Χόλιγουντ; Το όραμα του μόλις 30χρονου τότε βιντεοκλιπά πετσοκόπηκε από τα στούντιο και η ταινία σήμερα απλώς δεν βλέπεται, ωστόσο διατηρεί τη χάρη και την αυτοδυναμία της στην τετραλογία. Και κάπως έτσι η Ρίπλεϊ κατέληξε να... ανναγεννηθεί το 1997, με μαλλί Μάικλ Τζάκσον, στο «Alien: Resurrection» και ο Γάλλος Ζαν-Πιερ Ζενέ του «Ντελικατέσεν» και της «Αμελί» να χώσει τη δική του προσωπική ιδιοσυγκρασία στον μύθο.

Τι περιμένουμε από την επιστροφή του Alien, 38 χρόνια μετά την πρώτη ταινία; Facebook Twitter

Η προ πενταετίας λοιπόν επανεκκίνηση του franchise από τον ίδιο του τον δημιουργό αρχικά λειτούργησε αυτόνομα, αν και όλοι αναρωτιόνταν, κατά την προετοιμασία της, ποια θα ήταν τελικά η σχέση της με τα Alien. Δεν υπήρχε Ρίπλεϊ, ούτε Νοστρόμο, η βασική ηρωίδα (φυσικά γένους θηλυκού) Ελίζαμπεθ Σο δεν ήταν αστροναύτης αλλά επιστήμονας και το κέντρο βάρους μετατοπίστηκε αλλού: το πλήρωμα του Προμηθέα, αναλύοντας κάποια ευρήματα στη Γη, οδηγήθηκε σε έναν μακρινό πλανήτη, αναζητώντας τους «Μηχανικούς», εξωγήινα όντα ανώτερης διανοητικής κατάστασης που, όπως όλα έδειχναν, μας «έφτιαξαν» πολλά χρόνια πριν. Εκεί όμως συνάντησαν και κάτι πολύ χειρότερο που έμοιαζε με τα γνωστά Xenomorphs. Κάπως έτσι πραγματοποιήθηκε στο τέλος του «Προμηθέα» και η πάσα για τη μετάβαση προς το «Alien» και συνειδητοποιήσαμε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για πρίκουελ.

Τι περιμένουμε λοιπόν από το «Alien: Covenant», που αρχικά είχε τίτλο «Alien: Paradise Lost», μια και είναι το σίκουελ του πρίκουελ, και τι γνωρίζουμε από το προωθητικό υλικό που έχουμε δει ως τώρα (χωρίς να γίνεται το παραμικρό σπόιλερ, πέρα από τα όσα αποκάλυψαν τα ίδια τα τίζερ και τρέιλερ της ταινίας);

Αρχικά να δούμε με ποιον τρόπο ο Μάικλ Φασμπέντερ, το ανδροειδές με τις ασαφείς προθέσεις της προηγούμενης ταινίας, του οποίου είχε διασωθεί μόνο το κεφάλι, βρίσκεται ξανά εδώ, αναζωογονημένο και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί.

Έπειτα τι απέγινε η ηρωίδα της Νούμι Ράπας, η μοναδική διασωθείσα του «Προμηθέα», η οποία αναφέρεται στα credits αλλά δεν εμφανίζεται άμεσα στα πρόμο, καθώς, όπως καταλαβαίνουμε, εδώ έχουμε νέα αποστολή, νέα εξερεύνηση, νέο πλήρωμα και νέο κεντρικό (θηλυκό, σαφώς) χαρακτήρα που ενσαρκώνει η Κάθριν Γουότερσον.

Τι περιμένουμε από την επιστροφή του Alien, 38 χρόνια μετά την πρώτη ταινία; Facebook Twitter

Προφανώς θα έχουμε Xenomorphs, κι ας είχε δηλώσει το αντίθετο ο Σκοτ στα πρώτα στάδια παραγωγής της ταινίας. Θα λάβουμε όμως περισσότερες πληροφορίες για τους «Μηχανικούς» και για τους λόγους που δημιούργησαν αυτά τα σαρκοβόρα τέρατα για να καταστρέψουν το ανθρώπινο είδος που οι ίδιοι δημιούργησαν, τα οποία τελικά στράφηκαν και εναντίον τους; Θα προκύψουν μεγαλύτερα φιλοσοφικά ερωτήματα και θα αναζητήσουμε τους δημιουργούς των «Μηχανικών» ανεβαίνοντας στην κλίμακα της γένεσης, όπως είχε δηλώσει και πάλι ο ίδιος ο Σκοτ σε παλιότερή του συνέντευξη κατά την προετοιμασία της ταινίας;

Θα έχουμε όντως το πρώτο γκέι ζευγάρι στην ιστορία του franchise, όπως φευγαλέα και με αρκετή ασάφεια υπονοείται σε ένα από τα τίζερ;

Θα συντηρηθεί αξιοπρεπώς και με ενδιαφέροντα τρόπο, ανάλογο με αυτό της αρχικής τετραλογίας, ο νέος μύθος που φιλοδοξεί να οδηγήσει ευθέως στο πρώτο Alien, μέσω της επόμενης ταινίας (ή των επόμενων) που έχει ήδη ανακοινωθεί;

Από αύριο θα λάβουμε απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω, με την πρεμιέρα του «Alien: Covenant» στους ελληνικούς κινηματογράφους. Ως τότε ξαναβλέπουμε συγκεντρωμένα όλα τα τίζερ και τα τρέιλερ που έχουν προηγηθεί:

 
 
 
 
 
Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πόσο θα τα έσπαγε/γαμάτη θα ήταν μια θρησκεία με θεό τον Νίκολας Κέιτζ»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ / «Αν μοιραστώ μαζί σου την ταινία που αγαπάω, μόνο αγάπη έχω να σου δώσω»

Μυθολογίες / «Φαντάζεστε μια θρησκεία με θεό τον Κέιτζ;»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ

Από το After Hours του Σκορσέζε, που την απελευθέρωσε, μέχρι τη Γλυκιά Συμμορία του Νικολαΐδη, που τη σημάδεψε με τη μουσική της, η ηθοποιός μοιράζεται μια ετερόκλητη κινηματογραφική λίστα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το ακαταμάχητο ντεμπούτο της Λουίζ Κουρβουαζιέ που σάρωσε εισπρακτικά στη Γαλλία και η επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το περσινό Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας ξεχωρίζουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα.
THE LIFO TEAM
Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οθόνες / Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οι Αθηναίοι σινεφίλ δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για να εξασκήσουν την αγαπημένη τους καλοκαιρινή συνήθεια. Συγκεντρώσαμε όλες τις ημερομηνίες που έχουν γίνει γνωστές για την έναρξη λειτουργίας των θερινών σινεμά της πρωτεύουσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Στα εννιά μου προσπαθούσα να καταλάβω τι σχέση είχε το λεωφορείο με την Μπλανς Ντιμπουά» / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Μυθολογίες / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Η κινηματογραφική λίστα του Έλληνα συγγραφέα είναι συγκινησιακά φορτισμένη και γεμάτη παιδικές αναμνήσεις όπως και τα βιβλία του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Μυθολογίες / «Μου αρέσουν οι ιστορίες εκδίκησης στο σινεμά»: Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Από το φιλιππινέζικο σινεμά και τον Ζακ Τατί, μέχρι μια ταινία με μαχητές kung-fu που εξεγείρονται ενάντια στη γραφειοκρατία -και μία που τον ώθησε να ζητήσει από τη Marthe Keller να τον κάνει φίλο στο Facebook- η λίστα του φωτογράφου είναι γεμάτη εκπλήξεις.
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΒΕΡΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM