Ο Τραμπ προειδοποιεί με χτύπημα, η Β. Κορέα απειλεί με όλεθρο

Ο Τραμπ προειδοποιεί με χτύπημα, η Β. Κορέα απειλεί με όλεθρο Facebook Twitter
1

Η Βόρεια Κορέα κατήγγειλε σήμερα τις ΗΠΑ επειδή μεταφέρουν «τεράστια πυρηνικά, στρατηγικά στοιχεία» στην κορεατική χερσόνησο, την ώρα που ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο κατευθύνεται στην περιοχή καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Πιόνγκγιανγκ πρόκειται να προχωρήσει σε μια νέα, έκτη στη σειρά, δοκιμή πυρηνικού όπλου.

 

Η ένταση έχει οξυνθεί μετά τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε η Ουάσινγκτον στη Συρία, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία για τα σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, η οποία εξακολουθεί να πραγματοποιεί δοκιμές βαλλιστικών και πυρηνικών πυραύλων, παρά τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η πολιτική της «στρατηγικής υπομονής» τελείωσε.

 

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του ινστιτούτου για τον Αφοπλισμό και την Ειρήνη που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας εξέδωσε μια ανακοίνωση καταδικάζοντας τις ΗΠΑ για την επίθεση στη Συρία, ενώ παράλληλα ζήτησε να υπάρξει «ειρήνη μέσω της ισχύος».

 

«Οι ΗΠΑ εισάγουν στην κορεατική χερσόνησο, μια από τις πιο θερμές περιοχές του πλανήτη, τεράστια στρατηγικά, πυρηνικά στοιχεία, απειλώντας σοβαρά την ειρήνη και την ασφάλεια της χερσονήσου και ωθώντας την κατάσταση εκεί στα πρόθυρα πολέμου», μετέδωσε το πρακτορείο KCNA.

 

«Αυτό έχει προκαλέσει μια επικίνδυνη κατάσταση στην οποία ενδέχεται να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή στη χερσόνησο θερμοπυρηνικός πόλεμος και αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», προσθέτει η ανακοίνωση.

 

Αύριο Σάββατο είναι η «Ημέρα του Ήλιου» για τη Βόρεια Κορέα, η 105η επέτειος από τη γέννηση του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ιδρυτή του κράτους.

 

Η Κίνα, η μόνη σύμμαχος της Βόρειας Κορέα, η οποία όμως είναι αντίθετη στο πυρηνικό πρόγραμμα της Πιόνγκγιανγκ, ζήτησε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια ειρηνική επίλυση και την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

 

«Η στρατιωτική ισχύς δεν μπορεί να λύσει το θέμα», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Από την πλευρά του ο Τραμπ προειδοποίησε χθες ότι οι ΗΠΑ θα ασχοληθούν με το βορειοκορεατικό «πρόβλημα» με ή χωρίς την Κίνα.

 

Στο μεταξύ τα μέσα ενημέρωσης στην Ιαπωνία μετέδωσαν ότι η κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως θα λάβει όλες τις προφυλάξεις σχετικά με μια πιθανή νέα πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei, η ιαπωνική κυβέρνηση συζήτησε μεταξύ άλλων πώς θα μπορέσει να απομακρύνει τους περίπου 57.000 Ιάπωνες που ζουν στη Νότια Κορέα, αλλά και πώς θα αντιμετωπίσει την πιθανή εισροή προσφύγων από τη Βόρεια Κορέα, μεταξύ των οποίων ενδέχεται να είναι πράκτορες και κατάσκοποι.

 

Το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι η Ιαπωνία έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται σχέδια για να αντιμετωπίσει μια πιθανή κρίση στην κορεατική χερσόνησο από τον Φεβρουάριο, μετά τη συνάντηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε με τον Τραμπ.

 

Οι ΗΠΑ εξετάζουν τις "στρατιωτικές επιλογές" τους για να απαντήσουν στη Βόρεια Κορέα

 

Οι ΗΠΑ εξετάζουν τις στρατιωτικές τους επιλογές για να απαντήσουν στη συνέχιση του εξοπλιστικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, δήλωσε σήμερα ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον περιμένει ότι η Πιόνγκγιανγκ θα προχωρήσει σε νέα δοκιμή είτε βαλλιστικού είτε πυρηνικού πυραύλου και το μόνο ερώτημα είναι το «πότε».

 

«Ήδη εξετάζονται οι στρατιωτικές επιλογές», δήλωσε ένας σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

 

Εκτιμώντας ότι μια νέα δοκιμή βαλλιστικού ή πυρηνικού πυραύλου είναι «πιθανή», ο αξιωματούχος αυτός πρόσθεσε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν: «Δυστυχώς, δεν μας εκπλήσσει, συνεχίζει να αναπτύσσει το πρόγραμμά του, συνεχίζει να εκτοξεύει πυραύλους στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Με αυτό το καθεστώς το θέμα δεν είναι αν θα συμβεί, αλλά απλώς πότε».

 

«Φυσικά οι υπηρεσίες Πληροφοριών κρατούν ενήμερους τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ξανά χθες Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα ασχοληθούν με το βορειοκορεατικό «πρόβλημα» με ή χωρίς την Κίνα.

 

Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η Βόρεια Κορέα θα γιορτάσει την 105η επέτειο από τη γέννηση του Κιμ Ιλ-Σουνγκ με μια νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου ή ακόμη και με μια έκτη πυρηνική δοκιμή.

 

Στο μεταξύ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς πρόκειται να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα την Κυριακή, τονίζοντας την δέσμευση της χώρας του προς τη Σεούλ.

Με την επίσκεψη αυτή ο Πενς ξεκινά την πρώτη του περιοδεία ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στην Ασία.

 

 

Αναλυτές: Προειδοποίηση προς τον Κιμ η "μητέρα όλων των βομβών" στο Αφγανιστάν

 

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους, την επονομαζόμενη «μητέρα όλων των βομβών», σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησαν χθες Πέμπτη στο Αφγανιστάν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, προκαλώντας την περηφάνια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

 

«Είμαι πραγματικά περήφανος για τους στρατιωτικούς μας. Είναι μια νέα επιτυχία», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

 

«Τους έχω δώσει λευκή επιταγή (…) Ειλικρινά για αυτό τον λόγο έχουν σημειώσει τόσες επιτυχίες τον τελευταίο καιρό. Αν συγκρίνετε τι συνέβη τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες με όσα συνέβησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα δείτε τεράστια διαφορά», πρόσθεσε.

 

Η βόμβα BGU-43, η ισχύς της οποίας ισοδυναμεί με περίπου 11 τόνους ΤΝΤ, έπληξε χθες το απόγευμα «μια σειρά από σήραγγες» στις 19:00 τοπική ώρα σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

 

«Ήταν η πιο ισχυρή έκρηξη που έχω δει ποτέ. Η περιοχή τυλίχθηκε από τεράστιες φλόγες», δήλωσε ο Εσμαΐλ Σινουάρι κυβερνήτης της περιοχής Ατσίν.

 

«Ο εχθρός υπέστη μεγάλες απώλειες», επεσήμανε από την πλευρά του ο Σαχουσάιν Μουρταζάουι εκπρόσωπος της αφγανικής προεδρίας.

 

Η επαρχία Νανγκαρχάρ, που βρίσκεται στα σύνορα με το Πακιστάν, είναι η περιοχή όπου εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 2015 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν. Από τον Αύγουστο του 2016 οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει πολλές αεροπορικές επιδρομές εναντίον προπυργίων των τζιχαντιστών.

 

Πάντως σύμφωνα με τους αναλυτές η ρίψη αυτής της βόμβας δεν πρόκειται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατάσταση επί του πεδίου στο Αφγανιστάν, ενώ φαίνεται να είχε κυρίως στόχο να επιδείξει τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ και να προειδοποιήσει χώρες όπως η Βόρεια Κορέα.

 

«Το πλήγμα εναντίον μιας σειράς από σήραγγες στο Αφγανιστάν πιθανόν να προκάλεσε τον θάνατο 150 με 200 μελών του ΙΚ. Από αυτή την άποψη ήταν μια μέτρια επιτυχία», σχολίασε ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία του αμερικανικού στρατού Νταγκ ΜακΓκρέγκορ.

 

Ο ΜακΓκρέγκορ, που διοικούσε μονάδες του αμερικανικού στρατού στη διάρκεια του πρώτου πολέμου στο Ιράκ το 1991, προειδοποίησε ότι η χρήση ενός τέτοιου όπλου δεν είναι πιθανό να έχει στρατηγικές επιπτώσεις στη γενικότερη πορεία του πολέμου στο Αφγανιστάν.

 

«Από στρατηγική άποψη, το πλήγμα δεν έχει επιπτώσεις στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπου 40.000 μαχητές των Ταλιμπάν ανακτούν το έδαφος που είχαν χάσει τα τελευταία χρόνια, συντρίβοντας τον αφγανικό στρατό και την αστυνομία», επεσήμανε.

 

Ο στρατιωτικός αναλυτής του Brookings Institute Μάικλ Ο’ Χάνλον έκανε μια ανάλογη εκτίμηση: Η MOAB είναι «ένα όπλο που δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις, οι οποίες συχνά του αποδίδονται κυρίως από τον θρύλο. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ούτε ιδιαίτερο κακό».

 

Εξάλλου ο διευθυντής του προγράμματος Περιβαλλοντικής Ασφάλειας και Βιωσιμότητας στο Grenn Cross International Πολ Γουόκερ δήλωσε ότι το πλήγμα αυτό είναι μια επίδειξη της αμερικανικής ισχύος προς τους εχθρούς της Ουάσινγκτον.

 

«Η χρήση αυτής της μοναδικής βόμβας από την νέα κυβέρνηση Τραμπ καταδεικνύει μια πολύ πιο ισχυρή και επιθετική προσέγγιση στις κρίσεις από αυτή που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση και αποτελεί ξεκάθαρα προειδοποίηση», εκτίμησε.

Ανάλογη άποψη έχει ο Ρίτσαρντ Γουάιτς, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών και Στρατιωτικών Αναλύσεων του Hudson Institute, σημειώνοντας ότι η χρήση της βόμβας αυτής είχε στόχο να επιδείξει τις ικανότητες των ΗΠΑ στο ΙΚ και τη Βόρεια Κορέα.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Διεθνή / Αγαπάτε τα λουλούδια; - Τέσσερα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε

O «τουρισμός των λουλουδιών» γνωρίζει άνθηση, όμως ο υπερτουρισμός και η κλιματική αλλαγή αλλάζουν το τοπίο, στρέφοντας τους ταξιδιώτες σε νέους, λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς με εξίσου εντυπωσιακές ανθοφορίες
THE LIFO TEAM
Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Διεθνή / Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Mετά τη ρωσική νυκτερινή επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, συντρίμμια drone έπεσαν στη νοτιοανατολική ρουμανική πόλη Γαλάτσι προκαλώντας ζημιές σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σε παράρτημα μιας κατοικίας
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Νοσηλευτές καλούνται να καλύψουν θέσεις γιατρών

Με τα κενά στο ιατρικό προσωπικό να διευρύνονται, τα νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε έμπειρους νοσηλευτές για να καλύψουν ρόλους γιατρών, προκαλώντας έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των ασθενών
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / BBC: Ποιος παίρνει τελικά τις αποφάσεις στο Ιράν;

Εν μέσω πολέμου και αυξανόμενης πίεσης, η εξουσία στο Ιράν εμφανίζεται κατακερματισμένη, με την απουσία ισχυρής ηγετικής παρουσίας να εντείνει την αβεβαιότητα για το ποιος λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις
THE LIFO TEAM
ΜΑΙΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Μάικλ Τζάκσον: «Μας έκανε πλύση εγκεφάλου» - Τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση

Νέες σοβαρές καταγγελίες έρχονται στο φως για τον Μάικλ Τζάκσον, καθώς τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση και υποστηρίζουν ότι τους είχε χειραγωγήσει από μικρή ηλικία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Διαπραγματευτές των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ - «Όχι» σε συνάντηση λέει το Ιράν

Σε κλίμα αβεβαιότητας και έντασης κινούνται οι διπλωματικές διεργασίες, καθώς οι ΗΠΑ στέλνουν διαπραγματευτές στο Ισλαμαμπάντ, ενώ το Ιράν απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Θα είμαι πάντα μέλος της βασιλικής οικογένειας»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο πρίγκιπας Χάρι προκάλεσε συζητήσεις με τις δηλώσεις του για τον ρόλο του στη βασιλική οικογένεια αλλά και με τις παρεμβάσεις του για τον πόλεμο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / NYT: Σοβαρά τραυματισμένος ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ - Στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης η εξουσία στο Ιράν

Παραμένει διανοητικά υγιής, όμως φέρει σοβαρά τραύματα, καθώς έχει υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις στο ένα πόδι, με πιθανή τοποθέτηση προσθετικού μέλους, ενώ έχει χειρουργηθεί και στο ένα χέρι
THE LIFO TEAM
Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Ο Τραμπ ζητά επίσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιδιώκει τη θανατική ποινή όπου αυτή προβλέπεται από τον νόμο, όταν κατηγορούμενοι είναι παράτυποι μετανάστες
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΡΕΖΑ ΠΑΧΛΑΒΙ

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο εξόριστος πρίγκιπας καλεί τον Φρίντριχ Μερτς να διακόψει τις συνομιλίες με το καθεστώς στην Τεχεράνη

Η επίσκεψη του εξόριστου πρίγκιπα του ιρανικού θρόνου στο Βερολίνο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί του
THE LIFO TEAM